Könyvkritika: Robert Masello: A Jekyll-rejtély (2019)
2020. február 11. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Robert Masello: A Jekyll-rejtély (2019)

Aki szereti a történelmi rejtélyeket és nem riad meg egy kis borzongástól, az remekül fog szórakozni ezen a könyvön

jekyll.jpg

Vajon miért pont A kincses sziget írója alkotta meg Dr. Jekyll és Mr. Hyde karakterét? Miért hallgatták ki gyanúsítottként Hasfelmetsző Jack ügyében? És mi köze az egészhez Bram Stokernek? Izgalmas kérdések ezek, amelyekre Robert Masello nem kevésbé érdekes válaszokat ad ebben a remekül megírt misztikus thrillerben.  Kicsit nehezen indulnak be az események, de aztán egyre mélyebbre merülünk az emberi lélek sötét bugyrába, egyre ördögibb lesz az az alku, amit Stevenson azért köt, elsősorban saját magával, hogy alkotni tudjon, de még ő sem gondolja, hogy ekkora árat kell majd fizetnie a lelke üdvéért. Nagyon jól fűzi a sztorit a szerző, csak akkor döccen az események sora, amikor a jelenben kalandozunk, mert a múltbeli történések sokkal érdekesebbek és vérfagyasztóbbak. Na persze ez valahol érthető, hiszen nehéz felvenni a versenyt olyan legendákkal, mint Hasfelmetsző Jack, Dr. Jekyll és Mr. Hyde és persze maga Stevenson, mégis lehetett volna ütősebb a kissé különc tudós és parkőr Rafe karaktere és kevésbé sablonos a hozzá kötődő szerelmi szál. Amennyire lélegzet-visszafojtva követi az olvasó az eseményeket az 1800-as évek végén Londonban, annyira nem tud igazán közel kerülni a napjaink Kaliforniájában zajló eseményekhez. Szinte fáj, hogy a vérgőzös Londonból vissza kell térnünk az amerikai vidékre, ahol mindig történik ugyan valami, ami további lökést ad a múltbéli eseményeknek, azonban annyira kiszámítható és soványka a jelenbeli történetszál, hogy a végére a felére sem emlékszünk, és emiatt nincs is hiányérzetünk. Annak ellenére nagyon hamar sikerült belevesznem ebbe a sztoriba, hogy határozottan utálom a horrort, de mivel alapvetően ez egy izgalmas nyomozás, le sem tudtam tenni, annyira kíváncsi voltam, hogy kiderül-e, ki is volt valójában Hasfelmetsző Jack.  Aki szereti a történelmi rejtélyeket és nem riad meg egy kis borzongástól, az remekül fog szórakozni ezen a könyvön.

Szánom-bánom bűnömet, de én még nem olvastam a Dr. Jekyll és Mr. Hyde-ot, így azzal sem voltam tisztában, hogy A kincses sziget írójának köszönhetjük ezt a mára már klasszikussá vált történetet. A könyvnek köszönhetően azonban kíváncsi lettem a Stevenson élettörténetére, és elismerően csettintettem azon, milyen ügyesen szőtte bele a szerző az életrajz valódi elemeit a kitalált sztoriba.

Bármilyen hihetetlen, megfelel a valóságnak az, hogy a legendás Hasfelmetsző Jack aznap követte el az első bűncselekményét, amikor az egyik londoni színházban bemutatták Stevenson Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című regényből készült színdarabot.  Az is tény, hogy a híres író és a főszerepet játszó színész hivatalosan is gyanúsított volt a nyomozás során egy rövid ideig. Ehhez már „csak” egy kis írói fantázia és tehetség kellett és már el is készült egy jó kis könyv, amely remekül szórakoztat, miközben nem felejt el rámutatni  arra, hogy milyen bonyolult az emberi lélek, amelyben a bűn és az erény vívja örök harcát egymással.

A valódi Steveson tüdőbeteg volt, akinek nem volt könnyű ezzel együtt élnie, így érthető, hogy a népszerűséget és persze sok pénzt hozó kalandregényeken túl komolyabb témákról is írt. Érdekes, hogy az egzotikus Szamoa szigetén telepedett le végül, távol a londoni forgatagtól, ami persze csak még jobban belobbantotta Masello fantáziájának lángját, és olyan végkifejletet írt az elképzelt sztorihoz, hogy az még Stevenson-nak is becsületére vált volna.  A kalandregény és a dráma különös egyvelegét kapjuk, ami ugyan a nagy előd nyomán jár, mégis saját hangján szól hozzánk. Tényleg kár, hogy a jelenbeli szál nem tudott olyan briliáns lenni, mint a múltbéli.

Hasfelmetsző Jack kiléte egy olyan titok, amelyre máig nem derült fény, Dr. Jekyll és Mr. Hyde története ma már klasszikus, ahogyan Bram Stoker is (nem, Drakula most nem tette tiszteletét, ezúttal az íróval találkozhatunk egy meglepő szerepben a történetben). Habár vannak jelenetek, amikor tocsogunk a vérben, alapvetően mégsem horror ez, hanem dráma, egy misztikus thriller szórakoztató és időnként hátborzongató köntösében. Tisztelgés egy klasszikus előtt, ami sokkal maradandóbb is lehetett volna, ha jobban sikerül az átkötés a jelenbe. Így „csak” egy jó kis könyv lett belőle, amit garantáltan nem tudunk letenni.

8/10

A könyvet a 21. Század Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9115458980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása