Könyvkritika: Laini Taylor: A Rémálmok Múzsája (2019)
2019. december 06. írta: chipolino

Könyvkritika: Laini Taylor: A Rémálmok Múzsája (2019)

„Volt egyszer egy leány, aki megtette a lehetetlent (…).”

remalmok_muzsaja.jpeg

Az idei év egyik legnagyobb olvasási élményét köszönhetem a Maxim Kiadónak: elhozták nekünk A különös álmodozó (a könyvről itt írtunk) várva várt folytatását, ami megtestesíti mindazt, ami miatt olvasni a világ egyik legnagyszerűbb dolga. Meghatódtam, dühöngtem, izgultam, elérzékenyültem, féltem, miközben egy olyan varázslatos történetet olvastam, ami egyszerre lenyűgöző és végtelenül emberi. Laini Taylor csodás mesélő, akinek én az év egyik legjobb fantasyjét köszönhetem; barátságról, önfeláldozásról, szerelemről, testvéri szeretetről és arról, hogy valójában sosem késő.

A történet ott indul, ahol az első kötetben abbamaradt: Szárája, a Rémálmok Múzsája lezuhant a citadellából, és szellemmé lett, szerelme, Lazlo pedig rátalált a képességére, és istenné vált. A boldogságuk Minja, egy hatéves gyermek testébe zárva élő különleges lány kezében van, hiszen ő köti Szárája lelkét ehhez a világhoz. Minja bosszút akar állni az alattuk elterülő város, Könny lakosain, ehhez pedig felhasználná Lazlo Szárája iránt érzett szerelmét. Lazlo lehetetlen helyzetbe kényszerül: vagy a város lakóit, vagy Száráját menti meg. Mindeközben új, felfoghatatlan ellenség érkezik, a múlt árnyai pedig továbbra is ott lebegnek a fejük felett.

A kötet kicsit sokat markol azzal, hogy portálfantasyvé válik (Lazlo képességének segítségével elfeledett ajtók és világok közötti átjárók nyílnak meg a citadellából), viszont a végtelenségig terjeszti a lehetőségeit a további történetekre nézve. Nekem ez a világ, Zeru is elég érdekes a maga teremtette mitológiával, a lélegző, hihetetlen kézügyességgel megrajzolt szereplőivel. Az egyik legnagyobb erőssége a regénynek az okos, több szálon futó, majd a szálakat baromi tehetségesen összefonó cselekményvezetés. Nagyon jó olyan történetet olvasni, amely ennyire szépen meg van tervezve, ennyire elegánsan nyer benne minden apró részlet értelmet.

A könyv másik hatalmas erőssége a karakterépítés – szerintem a Harry Potter óta nem nagyon találkoztam ennyire világosan és szeretettel megrajzolt szereplőkkel, akik mind eltérő személyiségűek, eltérő célokkal. A címszereplő Szárája már itt is nagy utat jár be, míg rátalál a szellemlétben máshogy működő képességének korlátaira, és nagyon szeretnék egy olyan könyvet olvasni, amelyben átlépi ezeket a korlátokat, hogy segítsen másokon, és az Álmok Istennőjévé válhasson. Rengeteg lehetőséget rejt még a története. Ahogy Lazlóé is, aki még csak próbálgatja az erejét, pedig mesterkovácsként szinte bármire képes lehet. A mellékszereplőkről nem is beszélve, mindenki egy-egy sors, egy-egy külön mese: Thyon Nero döbbenetes jellemfejlődése és Rúzával épp csak bimbózó kapcsolata, Rubin és Ádáz se veled, se nélküled viszonya, Veréb képességének új oldala… Annyi csodát rejtenek még ezek a karakterek.

És akkor a regény két legfontosabb szereplőjéről, Minjáról és Nováról még nem is beszéltünk. Minja, a hatéves testben rekedt, hatalmas erővel megáldott lány, aki a saját lelkét forgácsolta szét, hogy megmentse a többieket, és Nova, aki az egész életét arra tette fel, hogy megtalálja és megmentse a testvérét. Ahogy Minjáról lekerül a tizenöt éve hordott teher, és a lelke szép lassan újra összeforr, nagy változáson megy keresztül. Amikor mindent megtesz, hogy megmentse Száráját, potyogtak a könnyeim, és Nova története sem kevésbé megható: egy lány, aki kétszáz éven át keresi a testvérét, miközben a világ már megváltozott.

A könyv egyik legfontosabb üzenete, hogy igenis véget lehet vetni a szörnyűségeknek, nem muszáj a múltban ragadni, és mindig van remény a változtatásra. „Mint kiderült, néha az is elég, ha az ember most elkezdi másként csinálni a dolgokat.” A rövidke Epilógus nagyon sok kérdést nyitva hagy: Mi történt vajon a többi istenivadékkal, köztük Zuhejla gyermekével? Milyen lehet az a több száz másik világ, ahová most már el tudnak látogatni? Mi lesz Szárája test nélküli szellemével? Felnő-e Minja, és rálel-e végül a békéjére? Úgy láttam, az írónő sajnos nem tervez harmadik kötetet a duológiához; én nagyon bízom benne, hogy meggondolja magát.

10/10

A kötetet a Maxim Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6315326638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása