Könyvkritika: Laini Taylor: A különös álmodozó (2018)
2018. július 13. írta: chipolino

Könyvkritika: Laini Taylor: A különös álmodozó (2018)

„– Gyönyörű és szörnyekkel teli? – Mint a legjobb történetek mind.”

a_kulonos_almodozo.jpg

Ez a könyv fantasztikus. Nem hibátlan, messze nem, de aki hisz a történetek erejében, aki kívánta már, hogy bárcsak az álmaiban szereplő valóságot élhetné, az nagyon fogja szeretni. Laini Taylor olyan világot teremtett álmokból, mítoszokból, az emberek legősibb félelmeiből és vágyaiból, ami brutálisan őszinte és egészen varázslatos.

A történet főszereplője a húszéves Lazlo Strange, egy zoszmai árva, aki segédkönyvtárosként azzal tölti napjait, hogy az álmaiba és Könny elveszett, rejtélyes városának meséibe menekül. Egész nap olvas, és megszállottan kutatja a várost övező történeteket, miközben gyerekkora óta arról álmodik, hogy egyszer eljut oda. A sorsa akkor vesz fordulatot, amikor a könyvtárban megjelenik egy csapat tizerkén harcos Eril-Fén, az Istenölő vezetésével, és Lazlo végre elszánja magát, hogy megvalósítsa álmát, és megfejtse az ősi város titkát.

Mitológia és tudomány, csodák és a tények lenyűgöző természetességgel fonódnak egybe a történetben. Laini Taylor a szeráfok mítoszát beépítve alkot részletes, kidolgozott mitológiát a mezárthok köré. A váltogatott nézőpontok is a tudomány és misztikum kettősségét mutatják be, miközben a szereplők lelkébe is mélyen belepillanthatunk.

A karakterek (még a mellékszereplők is) gondosan megrajzoltak, mindenkiben van fény és sötétség, ahogy mindenkinek érthető a motivációja is. Thyon Nero például egy erőszakos apa árnyékából menekül, a zsarnok Minja gyűlölete pedig olyan múltbéli eseményekből fakad, amelyek bizonyítják, hogy a világunk messze nem fekete és fehér. A legtöbben Minjához hasonlóan a múlt árnyaival küzdenek, ahogy maga Könny városa is. Le lehet-e győzni évszázadok gyűlölködését, megszűnhet-e idővel a bosszúvágy? És vajon egyvalaki elég-e a változáshoz?

Laini Taylor olyan fontos problémákat vet fel a mesébe illő történeten keresztül, mint a másság, a nyitottság, az elfogadás, a szerelem ereje és a könyörület. A könyvben visszatérő szimbólumok is ezekhez kapcsolódnak, ilyen az emberek spiritusza, a bőrszín, Szárája lepkéi mint egyszerre gyönyörű és borzalmas teremtmények és a nevek fontossága (Lazlo és maga Könny városának elveszett neve), sorsmeghatározó szerepe.

A regény tökéletlenségei közé tartozik, hogy kicsit nehézkesen indul, és néhol nagyon túl van írva; lehetne több teret adni az olvasónak, helyet hagyni a képzeletnek. Emellett a történet során az olvasóban jóval hamarabb megfogalmazódnak a lényeget érintő kérdések, mint a szereplőkben (pl. hogyan jöttek le az emberek a citadelláról a Vérontás után, ha most a fő probléma, hogy nem tudnak rá felmenni). A kötelező Young Adultos szerelmi szál pedig kicsit márcos, az idősebb olvasó ilyenkor forgatja kicsit a szemét, miközben az érzelmekhez az írónő nagyon ért, kidolgozott, szinte költői leírásokkal mutatja be a szereplők lelki változásait.

Titkok és rejtélyek a könyv elolvasása után is bőven maradnak, Lazlo származásától Lidérc, a fehér madár szerepén keresztül addig, hogy mi történt az eltűnt gyerekekkel, akiket elvittek a neveldéből (és miért akkor vitték el őket, amikor megmutatkozott a képességük) – én nagyon várom a második kötetet. Laini Taylor regénye egy könyv minden álmodozónak, mindenkinek, aki a mesékbe, a könyvekbe menekül a valóság elől. Megmutatja, hogy van remény, léteznek csodák, de nagy tanulság, hogy Lazlóval is csak akkor történnek varázslatos dolgok, amikor ahelyett, hogy a könyveken, történeteken keresztül mások életét élné, elkezdi élni a sajátját.

9/10

A kötetet a Maxim Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9414104301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása