Marvel Kapitány / Captain Marvel (2019)
2019. március 10. írta: FilmBaráth

Marvel Kapitány / Captain Marvel (2019)

A Marvel első női szuperhős filmje látványos, vicces, de sajnos tökéletesen felejthető lett.

marvel_kapitany.jpg

A Marvel első női szuperhős filmje látványos, vicces, de sajnos tökéletesen felejthető lett. Pedig a Brie Larson tökéletes választás volt a főszerepre, a kettősük Samuel L. Jackson-nal remekül működik, a CGI-orgia sem maradt el, mégis egy macsek vitte el a show-t. A kilencvenes évek feelingjét olyannyira sikerült megidézni, hogy az akkoriban divatos buddy cop filmek hangulata teljes mértékben átjött, Marvel kapitány és a még fiatal Fury ügynök pontosan olyan, mint Riggs és Murtaugh a Halálos fegyver-sorozatban. Samuel L. Jackson -nak nem kevés déja vu érzése lehetett, hiszen egykori saját magát kellett megidéznie pl. a Drágán add az életed harmadik részéből. És még mindig nagyon jól áll neki ez a stílus, ahogyan Brie Larsonnak is a vicces, de kőkemény, önfejű csaj szerepe, akinek a legnagyobb harcot önmagával kell megvívnia. Mert a történet egyik legnagyobb hiátusa az, hogy nincs igazi főgonosz, akit annak hiszünk, arról elég gyorsan kiderül, hogy mégsem az, a többi gonosz-szerűség pedig túl kevés játékidőt kap ahhoz, hogy igazán elkezdjünk aggódni a Földért, amely hirtelen egy galaxisközi leszámolás színtere lesz. Sok régi ismerőssel találkozunk, többek között Ronan-nel és Coulson ügynökkel. Habár ez a film Marvel kapitány eredettörténete, mégis sok mindent megtudunk Fury-ról, és arra is fény derül, hogyan veszítette el az egyik szemét. Szerencsére nem tolták túl a feminizmust az alkotók, a szórakoztatáson maradt a hangsúly, röpködnek a sziporkák a főszereplők között és az sem semmi, amikor Marvel kapitány ráébred az erejére, és simán múlt időbe tesz egy cree hadihajót, de úgy, hogy Ronan-nel együtt a mi arcunkra is kiül a döbbenet. Azonban ez sajnos mégis kevés ahhoz, hogy igazán ütős darab legyen belőle, túlságosan széttöredezett a történet, a szöveg poénos, de nem átütően az (néhány órával a vetítés után egyetlen párbeszédet sem tudok felidézni belőle, pedig becsszó jókat nevettem rajtuk a vetítésen), a látvány az előző és az új Bosszúállók után egyszerűen kevés. Tisztességesen összerakott középszer, egyszeri kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas, de nem gondolnám, hogy még egyszer meg fogom nézni, mert nincs miért.

Vers (Brie Larson) egy elit cree csapat tagja, amelynek a vezetője Yon-Rogg (Jude Law) és azt a feladatot kapják, hogy mentsék ki egyik ügynöküket az ellenlábas scrull-ok kezei közül. Azonban hiba csúszik a számításba, a küldetés kudarcba fullad, Vers a 90-es évekbeli Földön landol, ahol döbbenten szembesül azzal, hogy ő valójában Carol Danvers, aki különleges módon jutott szuperereje birtokába...

Nagyon jó ötlet volt, hogy Vers-szel együtt nyomozunk a valódi kiléte után, neki ugyanis fogalma sincs a múltjáról, amnéziában szenved, csak időnként villan be neki egy-két kép, amelyet természetesen nem tud hová tenni. Mivel egy pilótáról van szó, a Top Gun - életérzés kihagyhatatlan, mégis valódi Marvel-filmet kapunk, sajnos annak minden sablonjával együtt. Marvel kapitány hiába az első női szuperhős főszereplő a gyöngyvásznon, mégsem lett akkora durranás ez az alkotás, mint amekkorának szánták. Kár, mert Brie Larson személyében megtalálták a tökéletes Marvel Kapitányt, aki hitelesen el tudja játszani, ahogyan ez a forrófejű lány megismeri önmagát és megtanulja uralni a képességeit, Fury és Carol kettőse elviszi a hátán a filmet, a macska pedig mindent visz, de ez sajnos nem ellensúlyozza azt, hogy a többi karakter súlytalan, a sztori nem kicsit döcög, és nem tudja mindvégig fenntartani a néző érdeklődését.

Brie Larson és Samuel L. Jackson láthatóan imádták egymást zrikálni, és ez nagyon jót tett a filmnek, mellettük csak a macska rúghatott labdába. Pedig olyan fajsúlyos színészek játszottak még a filmben, mint Annette Bening vagy Jude Law, de sajnos egyiküknek sem sikerült emlékezetes alakítást nyújtania, főleg Law-n látszott, hogy nem nagyon tud mit kezdeni a szerepével. Ben Mendelsohn ellenben kellemes meglepetés volt, a rengeteg smink mögött is meg tudta mutatni az ember helyett a scrullt, igaz, kevésbé szerencsés társaival ellentétben neki legalább sikerült egy jó karaktert írni.

marvel_kapitany2.jpg

Minden adott volt ebben a filmben, amely sikerre visz egy Marvel-darabot, annak rendje és módja szerint kivitelezésre is került a szokásos minőségben, de valahogy mégis popcorn-íze maradt a dolognak, hiányzik belőle az igazi dráma, főleg a legutóbbi Bosszúállók után tudnak nagyon hiányozni a katartikus pillanatok a nézőnek. Nulla elvárással ültem be a moziba, egyszerűen csak jól akartam szórakozni, ezt meg is kaptam, de ennél többet sajnos nem, kár, mert ennél talán több lett volna a sztoriban és a karakterben. Senkit sem beszélnék le erről az alkotásról, egyszer mindenképpen érdemes megnézni, de ne várjunk tőle emlékezetes pillanatokat.

Anna Boden és Ryan Fleck tisztes iparosmunkát tett le az asztalra, de a két főszereplő csipkelődésén és a macskán kívül nem sok minden marad meg a néző emlékezetében. Az akciójelenetek látványosak és persze a CGI-varázslók is megdolgoztak a pénzükért, de a "hűha" élmény ezúttal elmaradt. Egyáltalán nem unalmas a film, de nem is pörögnek az események annyira, mint lehetne, a szemünk mindent megkap, de a lelkünkig nem tud eljutni ez a jobb sorsra érdemes darab. Nem történt tragédia, csak a középszer nagyon tud fájni, ha korábban olyan élményt kaptál a Marvel-univerzumtól, hogy a fal adta a másikat. Szép volt, jó volt, köszönjük, lapozzunk.

7/10

A Marvel Kapitány teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2114679100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2019.03.11. 06:15:27

Jol akarrál szórakozni - meg is kaptad. Mit akartál volna még? Thai masszázst és egy nyertes LOTTO szelvényt
a jegyed mellé?

Szergej Pub 2019.03.11. 20:55:59

Alapvetően egyetértek a posztban foglaltakkal, de pár megjegyzés:

- Nem Vest, hanem Vers...a dögcédula maradékán ennyi maradt meg a Danversből, és így kapta a nevet.

- Brie Larson látványosan nem tud futni, és még viccesen csámpás is. Tolták ezerrel a social media kampányt, hogy mennyire keményen edz a szerepre, de ebből semmi nem látszott a vásznon a ruganyosnak egyáltalán nem nevezhető mozgásával (vö. Tomb Raider és Alicia Vikander). Ennyire nulla mozgáskultúrával egyik Marvel színész sem rendelkezik (még Mark Ruffalo sem).

- Nem macska, hanem Flerken...

FilmBaráth 2019.03.12. 07:11:59

@Szergej Pub: Tényleg elírtam, javítottam, köszönöm.:-)

Világít a torony 2019.03.12. 11:07:04

Tökre értem az egyet, hogy felejthető. Én már közben elfelejtettem, annyira silány volt az utolsó 20 perc, pedig előtte sem kellett sem körmöt rágni, sem pedig rekeszizmokat tesztelni. Az egészben az volt csupán szórakoztató, hogy próbáltam kitalálni melyik klisé honnan származik.

Szergej Pub 2019.03.12. 11:59:05

@FilmBaráth: Ne utálj nagyon: a második bekezdésben még maradt egy Vest...:)

...és a Flerken? :P

FilmBaráth 2019.03.12. 18:18:54

@Szergej Pub: javítottam:-) azért macsek, nem flerken, mert nem akartam spoilerezni:-)

erikgross (törölt) 2019.03.13. 19:16:08

@Szergej Pub:

ezen én is meglepődtem, nem kicsit, mert izmosnak rohadtul nem kell lennie, de azért valami mozgáskultúra nem ártott volna
süti beállítások módosítása