Képregénykritika: Árvák: Kicsiny riadt harcosok (2018)
2019. február 04. írta: P.A. Doorman

Képregénykritika: Árvák: Kicsiny riadt harcosok (2018)

A Terminátor és a Csillagközi invázió szerelemgyereke


covers_519358.jpg

A képregény kultúra és annak magyar vonatkozása évekig nem volt ismert a számomra. Kamaszként volt pár Zseb-Garfield kötetem, és ezzel kifújt a képregények olvasása. A Dragonero világa és a Vissza a Jövőbe képregény univerzuma volt az, ami megszerettette velem ezt a műfajt. Hamar rájöttem, hogy ezt a zsánert egyáltalán nem szabad lenézni, vagy éppen alulértékelni. Értéket és tartalmat közvetítő stílusról van szó, ami képes igazi kulturális értéket teremteni. Az Árvák első epizódja komoly tartalmat jelenít meg sci-fi környezetben, a bajtársiasság és az önfeláldozás nemes eszméi jelennek meg egy súlyos tragédián átesett emberi civilizáció jövőjében. Ez a kis képregény a MAXIMUM BONELLI sorozat első kötete. A magyar kiadó nem titkolt szándéka, hogy az eredeti olasz kiadó, a Sergio Bonelli Editore legjobb sorozatainak részeiből állít össze egy magyar válogatást. A tervek szerint hat szériát fog bemutatni ez a gyűjtemény. A cél az, hogy a sorozat felkeltse az érdeklődést a magyar képregényfogyasztók körében a talján képregény univerzumokhoz.

Miután egy ismeretlen ellenség megtámadja a Földet és felperzseli Európát, a támadást túlélő emberiség egy elkeseredett terv megvalósításába kezd. A támadást túlélő gyermekek százaiból elit alakulatokat képeznek azzal a céllal, hogy a majdani ellentámadás szuper fegyvereiként ezek az árvák legyenek az emberiség bosszújának beteljesítői.

Kétségtelen, hogy aki beszerzi ezt a kis színes kiadványt, egy igazi csalit kap a pénzéért. De nem kell aggódni, egy igazán jól sikerült csaliról van szó. Egy ragasztott puha táblás, 96 oldalas, gyönyörűen megrajzolt, színes csodát rejt az igazán megnyerő borító, ami az eredeti olasz kiadással megegyező. Egy olyan történet vár ránk a Kicsiny riadt harcosokban, amely színek nélkül elképzelhetetlen. Igaz, furcsa ilyet képregényről írni, de a történet helyszínei, tájképei gyönyörűek. Az események folyásának egyedi hangulata és szédítő tempója sodorja magával az olvasókat, igazi kikapcsolódást biztosítva a science fiction környezetbe ágyazott katonai történettel. Egyetlen hibája az Árvák első részének talán az, hogy a már említett szédítő tempó miatt nincs igazán idő kötődni a szereplőkhöz. Pedig az első próbától kezdve a kiképzésen át egy komoly bevetésig kísérjük a történet elején megismert árvákat, de az igazság az, hogy nem tudnám egyetlen karakter nevét sem felidézni emlékezetből.

mb01_03.jpg

Ellenben a képi ábrázolás egészen fenomenális, gyönyörű tájak valamint véres és mozgalmas akciójelenetek váltják egymást. Pont a képek miatt történhet meg az, hogy az ember nem végez fél óra alatt ezzel az A5-ös méretű képregénnyel. Rendesen bele lehet bambulni egy-egy jelenetbe, vannak olyan képek, amik élénken beleivódtak az emlékezetembe. Az űrhajós jelenetek nagyon tetszettek, és természetesen az epizód végén a narancssárga űrlények darálása vitte igazán a pálmát. Azok a jelenetek egy az egyben az egyik nagy kedvencemet juttatták az eszembe, úgyhogy amint végigértem az Árvákon, már indult is a DVD lejátszóban a Csillagközi invázió.

És ha már erről a filmről van szó, egy érdekes jelenséget hordoz magában az Árvák sorozata. Igazából nem tudom, hogy az eredeti kiadás mikori, de mintha több sci-fi történet képkockája köszönne vissza a lapokról. Olyan érzés ez, mintha összegyúrták volna a Terminátort – lásd nyitójelenet –, a Csillagközi inváziót és Az éhezők viadalát. És ez egyáltalán nem baj, mert ez a történet pont így működik, mindenből egy kicsi jót beemelt a képkockák közé a szerző. Remélem, a magyar kiadásért felelős kiadó lát még lehetőséget ebben a sorozatban, és az Árvák többi részével is megismerkedhetünk. Úgy érzem, van még lehetőség ebben a történetben, biztosan a több olvasó is megszereti az árvákat, akik az első epizód végére olyan szuper katonákká váltak, akiket – látszólag – semmi sem állíthat meg. Engem személy szerint megnyert magának ez a képregény univerzum, és már most várom a történet folytatását. De addig is lesz jó pár kiadvány a MAXIMUM BONELLI sorozatban, amit érdemes lesz beszerezni.

8/10

A képregényt a Goobo Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8214604050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása