Könyvkritika - J. G. Ballard:Toronyház (2018)
2018. november 13. írta: Nagy Judit Áfonya

Könyvkritika - J. G. Ballard:Toronyház (2018)

Az őrület krónikája

Ha csupán pár szóval kellene jellemeznem J. G. Ballard Toronyházát, akkor az őrült, ésszerűtlen és céltalan jelzők jutnak eszembe. Bár ennél jóval többről van itt szó, de hogy ezt a könyv erősségeként, vagy épp a gyengeségeként fogja bekategorizálni, azt már az olvasó felelősségére bízom. 

toronyhaz-600x983.jpg

Az alapszituáció a következő: Dr. Robert Laing orvos beköltözik egy luxusnak számító, 40 emeletes, újonnan épült toronyházba, ahol hamar a közösségi élet egyik jelentős figurájává válik. A toronyházban változatos státusú, társadalmi helyzetű emberek élnek (már ezért sem értem a ház luxus-voltát), akik idővel egyfajta vertikális hierarchiába rendezték saját társadalmukat, a gondok pedig éppen ebből adódnak. Egészen addig, amíg csak a fentről származó, szemétledobót eldugító pelenkákról, vagy úszómedencébe pisilő gyerekekről van szó, semmi gond nincs, ezek akár valós problémái is lehetnének egy társasháznak. De egy áramszünet alkalmával az indulatok elszabadulnak, a brutalitás elviselését szabályozó ingerküszöb pedig megemelkedik. Előbb egy vízbe fojtott kutya, aztán egy erkélyről leugró ember... Maga a történet ezen a ponton válik érthetetlenné és feldolgozhatatlanná. Csakhogy ezt a sokkot sajnos nem a krimi, pszicho-thriller vagy a valójában nem létező science-fiction vonal miatt éljük meg, hanem azért, mert a sztori még saját törvényei között sem működik, nem vezet sehová, legalább akkor anarchia, mint a mikrovilág, amelyet elmesél. 

ballard-640x420.jpg

A szövegnek sajnos nincs egyértelmű íve. Egy olyan képsorral nyit, ami már a káosz után, de még nem a várható (vagy legalábbis elvárt, óhajtott) megoldás derekén történik: egy férfi épp megrágja a sült kutyahús maradékát. Eztán visszaugrunk a jelenbe, és végigkövethetjük azokat a teljesen logikátlan, mi több, hihetetlen eseményeket, amelyek elvezetnek ebbe a bizarr jelenetbe. Az alsó és felső emeletek háborúja lehetne akár egy jó társadalmi ábrázolása is a kapitalista rendszerben megnyilvánuló alá-, vagy fölérendeltségi viszonynak, a barbár rombolás, a gyilkosságig is elmenő brutalitás, az alkoholfüggőség és a háziállatok elfogyasztása pedig egyfajta fordított evolúció, amelyben a modern, kifinomult emberből visszafejlődő ősállati ösztönlény marad meg csupán, elrettentő csökevénynek. Igen ám, csakhogy ezek a remek lehetőségek ebben a regényben és környezetben nem működnek! Az, hogy a külső világ nem avatkozik be a toronyházban zajló eseményekbe legalább olyannyira hihetetlen, mint hogy a még józan, vagy legalábbis a veszélyt érzékelő lakók nem hagyják el a házat, hanem önkéntesen lesznek részei ennek a perverz valóság shownak. Nincs kimondott motiváció a regényben arra nézve, hogy ez a két lehetséges opció tiltott lenne. Ha van is valamiféle tanulság, akkor az annyi, hogy a hatalom megdöntése nem feltétlenül eredményez jobb működést, szabályok vagy szabályozás nélkül az anarchia viszont garantált. 

Bár a könyv a 2015-ös filmadaptációt is felhasználja külső megjelenésében, a mostani kiadás okai számomra nem egyértelműek. Aki látta a három évvel ezelőtti filmet, annak igen erős prekoncepciói lesznek, ez pedig sok esetben katarzishiánnyal végződik. Bár katarzist én olvasás közben sem tudtam felfedezni ebben az eredetileg 1975-ben megjelent regényben, aminek magyarra fordítása vagy nagyon elkésett, vagy teljesen aktualitását vesztette, hiszen a szöveg felett meglehetősen eljárt már az idő. Sajnos ezt én most nem tudtam élvezni. 

A kötetet a Metropolis Media kiadó jóvoltából olvashattam el. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6614361289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása