Túl szexi lány / I Feel Pretty (2018)
2018. július 25. írta: Kata SWL

Túl szexi lány / I Feel Pretty (2018)

Amy Schumer stand-up komikusból lett "színésznő", mivel első filmje a Kész katasztrófa épp' azért lett sikeres, mert Amy nem más bőrébe bújva színészkedett, hanem önmagát adta. A Túl szexi lány egy nagyon aktuális és fontos témát vesz elő, ami minden korosztályt érint, így a nagyszájú, tabudöntögető Schumerrel kiegészítve borítékolható volt a film sikere. Azonban ez csak részben teljesült. 

299711_1524474385_4346.jpg

Bizonyára minden nő érezte már úgy, hogy nem elég szép, okos vagy menő. Bár nem vagyok egy hisztis típus, saját magamon is észreveszem, hogy mennyire tudatosan kell kezelnünk a közösségi médiát ahhoz, hogy ne üljünk minden fontos esemény előtt, vagy egy sima reggel zokogva a szekrény előtt egy ruhakupac tetején.  Nem titok, hogy a plakátokon, a magazinokban és az Instagramon ránk zúduló tökéletes arcú, testű, hajú nők komoly önértékelési problémákat okoznak, amiknek nagyon súlyos következményei lehetnek. Ezzel a problémával küzd Renee Bennett (Amy Schumer) is, aki jól tudja, milyen átlagosnak lenni egy olyan világban, amelyet a génlottó nyertesei uralnak. Miután egy balesetben beveri a fejét, arra ébred, hogy valóságos bombázó lett belőle, és bár rajta kívül senki sem látja a különbséget, hatalmas magabiztossággal kezdi élni az életét. Újonnan szerzett önbizalmának köszönhetően egyre sikeresebb lesz nemcsak a munkájában, de magánéletében is. 

A Túl szexi lányban hatalmas potenciál lett volna már csak a főszereplője miatt is, azonban a készítők szorosabbra fogták a gyeplőt: szinte befogták Amy száját, nincsenek igazán csípős beszólások, sem Schumer jellegzetes káromkodása, de az igazi tabudöntögetés is elmarad. Habár egy merészebb vizes pólós jelenet helyet kapott a műben, amelyben elképesztően motiváló Renee viselkedése és magabiztossága, mivel a szcéna (jó értelembe véve) nem elég közönséges, a fő funkciója sem működik: a humor. Emiatt a legtöbb poén Renee viselkedéséből és kijelentéseiből adódik, ami annak fényében történik, hogy egyedül ő látja új külsejét. Itt jegyezném meg, hogy szerencsére az alkotók megkímélnek minket az elmaszkírozástól és a különböző technikai trükköktől: Renee karcsúbb verzióját egy pillanatra sem látjuk, ez a kép csupán a fejében létezik. 

299711_1524474395_7402.jpg

Ennek ellenére az alkotásnak vannak pozitív vonásai is: Renee monológjai nagyon inspirálóak, a film pedig egy mellékszereplője szájába adva a szavakat az arcunkba nyomja, hogy mennyire szánalmas annak az "álomnak", vágynak az üldözése, hogy gyönyörűek legyünk. Közhely közhely hátán, de működik: valóban azon áll vagy bukik minden, hogy mi hogyan állunk a saját testünkhöz, saját magunkhoz, a személyiségünkhöz. Renee szépnek látva magát egy rakás olyan dologba belevág, amiről korábban csak ábrándozott: megszerzi álmai állását, így az alagsorból a kozmetikai márkákat gyártó cég csillogó központjába kerül, ahol a külsejétől függetlenül, a személyiségével ér el sikereket ugyanúgy, ahogy a magánéletében is. 

Habár nagyon röviden, de a másik oldalt is megismerhetjük: a modellek, a "fullos" lányok életét, ugyanis a kisebbségi komplexus, az önbizalomhiány mindannyiunkat gyötör: akinek lapos hasa van, az nagyobb melleket szeretne; akinek nagy melle van, az pedig vékonyabb és feszesebb combokat. Pedig a szépségipar, a modellkedés ilyen: sokakban egyre nő a megfelelési kényszer, míg mások, ahogy Renee is, egy idő után átesnek a ló túloldalára, ezzel nemcsak személyiségüket, de barátaikat, párjukat is elveszítve. Sajnálatos, hogy a Túl szexi lány nem néz be a kulisszák mögé: a retusálás, a photoshop világába, hogy hány óra tekerődzés, lábujjhelyen állás és hány száz kép, valamint mennyi virtuális fenékemelés vagy derékkarcsúsítás után sikerül elérni azt a végeredményt, ami végül a mi önbizalmunkat rombolja. A kozmetikai cég révén erre is lett volna lehetőség, Michelle Williams tökéletes külsejű karaktere azonban szinte feleslegesnek tűnik, ahogy a többi mellékszereplő is gyakran funkcionál inkább biodíszletként.

299711_1524474386_6526.jpg

 

A Túl szexi lány másik vonulata a Renee szakmai életével kapcsolatos "luxustermékek átlagnőknek", ami szintén okos kérdéseket vet fel amellett, hogy megmutatja az irányt, amelyet mindannyiunknak meg kell céloznia: az arany középutat a luxus és az átlag, tehát a modellalkat és az egészségre káros túlsúly, a túlzott önbizalom és az önutálat között. A mű legnagyobb hibája mégis Amy megfékezése, mivel habár az üzenet átjön, sokkal ütősebb is lehetett volna a végeredmény, ha bátrabbak az alkotók. Másrészt ne felejtsük el azt sem, hogy Amy egy szép, magabiztos, szőke fehér nő, akinek pár kiló fölöslege van csupán, feszes bőre és M-es méretű ruhái; azonban a szintén gyönyörű, és humoros, viszont teltkarcsú (és azt büszkén vállaló) Rebel Wilson vagy Melissa McCarthy főszereplésével hitelesebb lehetett volna a body shaming témakörének körüljárása. 

Habár kicsit vérszegény lett a film, mindenkinek ajánlom, aki akár egyszer is küzdött testképzavarral, vagy nem elégedett magával: Amy Schumer nagyon inspiráló és követendő példát nyújt. Aki egy hagyományos romantikus komédiára vágyik, az nem fogja megtalálni a számítását, bár megéri adni neki egy esélyt. Remélhetőleg egyre több alkotás fog a body shaminggel foglalkozni, hogy a nők fejébe verje: úgy gyönyörűek, ahogy vannak, csupán meg kell látniuk saját magukban is a szépséget és jól érezni magukat a bőrükben. 

6,5/10

A Túl szexi lány teljes adatlapja a Magya Filmadatbázis (MAFAB) honlapján

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5314132623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.07.25. 11:40:27

" A Túl szexi lányban hatalmas potenciál lett volna már csak a főszereplője miatt is, azonban a készítők szorosabbra fogták a gyeplőt: "

Ha csak Scumernek lett volna beleszólási joga, vagy ha pl Apatow rendezi aki a Seth Rogen filmeket, akkor még a Jackass produkció is pironkodna mellette ,annyira túltolja néha a csaj :))
Díjaztam mikor a fejsérülésének folyományaként bombázónak látta magát, és a kis röfi fejével vonult mint egy hercegnő, a körülötte élők meg csak néztek és szólni se tudtak :))))))))))))
Egyébként világbajnok lábai vannak, numeró egyes.

Kész katasztrófa ütősebb, lehet újra leszedem.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.07.26. 16:33:55

@szociál: Igen, pedig abban sincsenek akkora polgárpukkasztó dolgok, de abban Amy önmaga, és működik. Ő ilyen, a nagy szájával építette fel a brandjét, és nem értem miért akarják mindenképp' megszelídíteni, hiszen McCarthy-t sem a szofisztikáltsága miatt szeretjük, pedig ő nem is a stand-upból jött...

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.07.26. 20:03:26

@Kata SWL:

M.McCarthy túl "molett" lett volna a szerepre, bár a testképzavara még brutálisabb hatást váltott volna ki.......látjátok milyen gyönyörű vagyok ??? :))))

Amy Schumer Danny McBride nőben :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.07.26. 20:06:48

@Kata SWL:

Szerintem a metoozások mellett nem merik annyira vállalni már a szókimondó Schumert, mert akkor betámadják, hogy ha ez a nő azt csinál amit akar, akkor a pasikat minek vadásszák le egy egy erősebb bók miatt ? :)

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.27. 13:38:33

Hát én nézem a képeket, de nem jön át... hol van itt a sexy lány?
süti beállítások módosítása