Könyvkritika: Nate Blakeslee: Az amerikai farkas (2018)
2018. július 25. írta: chipolino

Könyvkritika: Nate Blakeslee: Az amerikai farkas (2018)

„(…) lassan a vállához emelte a fegyverét, és (…) megnézte magának a két állatot. Bőven volt ideje, hogy válasszon közöttük.”

amerikai_farkas.jpg

Nate Blakeslee könyve regényszerűen dolgozza fel a Yellowstone egyik leghíresebb farkasának, Null-Hatosnak igaz történetét. Annak ellenére, hogy a kötet tele van adatokkal, hosszadalmas leírásokkal, a természetvédelem és a politika ütköző szempontjainak bemutatásával, alapvetően egy nagyon-nagyon izgalmas, a farkasok életét realisztikusan megrajzoló kalandtörténetet olvashatunk, ami pont a hiteles, tárgyilagos leírások miatt ennyire erős. Nem ír le nagy érzelmeket, hanem egyszerűen eléri, hogy a végére elképesztően meghatónak találjuk Null-Hatos és falkája sorsát.

A könyv az 1995-ben indult visszatelepítési program kezdetétől követi végig napjainkig a Yellowstone-ban élő farkasok életét. Több nézőpontból mutatja be a farkasprogram körül megjelenő érdekek harcát, megismerhetjük a vadászok, farmerek, vadgazdálkodók, farkasmegfigyelők stb. álláspontját, miközben a farkasok, és főleg a Lamar-falka, Null-Hatos családjának életét követjük. A könyv nagyon élethű képet rajzol ember és állat együttélésének nehézségeiről, a természettel való kapcsolatunk ambivalens voltáról.

A bürokrácia útvesztőinek és a különböző, a farkasok vadászhatóságával kapcsolatos perek, tárgyalások ecsetelése kevésbé érdekfeszítő része a könyvnek, miközben ezekben valóban a farkasok életéről döntenek. Az látható, hogy a Yellowstone Farkasprogram és a visszatelepítés nagyon bonyolult, szövevényes ügy rengeteg résztvevővel, lényegében a Nyugat kulturális háborúja. Mindent át- meg átsző a politika, és a politika érdekei ritkán esnek egybe a természettudósok álláspontjával. Érdekes látni, milyen károkat okozhat, ha a csúcsragadozó eltűnik a táplálékláncból, és milyen feszültségeket okoz, amikor visszatér.

06.jpg

Emellett a könyvből rengeteget megtudunk a farkasokról – a viselkedésükről, szokásaikról és hogy néhány dologban mennyire hasonlítanak az emberre (pl. a hímek gondoskodnak a más hímek által nemzett kölykökről is). Nagy erőssége a könyvnek, hogy nem antropomorfizálja a farkasokat, egyszerűen bemutatja a farkasélet mindennapjait, a kölykökkel való játéktól a vapitik elejtésén keresztül az igazán véres territoriális harcokig.

Szintén pozitívum, hogy az író nem démonizálja a vadászokat, annak ellenére, hogy a Yellowstone határaihoz közeli területeken való vadászat rengeteg indulatot szül. 754 és Null-Hatos sorsával kapcsolatban viszont megfogalmazza az olvasóban is felmerülő kérdést, hogy vajon mennyire tisztességes olyan farkasra vadászni, aki nem fél az embertől, mert nemzeti parkban él, és a farkasmegfigyelők miatt hozzá van szokva az emberi jelenléthez?

A kötet dramaturgiája, felépítése nagyon jó, a keretes szerkezet miatt tudjuk, mi lesz a vége, mégis nagyon megható és megindító annak a bizonyos pár percnek a leírása. Mire eljutunk idáig, már észrevétlenül a szívünkbe zártuk Null-Hatost és családját, és tökéletesen átérezzük Rick McIntyre és a park többi dolgozójának, farkasmegfigyelőjének óvó szeretetét, amivel napról napra követték ennek a különleges falkának a történetét. Null-Hatos életét érdemes újra és újra elmesélni, mert egy különleges, túlélésről, szeretetről és bátorságról szóló igaz történet, ami lassan legendává válik.

8/10

A kötetet a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6714124369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nabradius 2018.09.25. 10:48:49

Köszönjük az értékelést!
Ezt a könyvet mindenképpen el fogom olvasni. Szeretem ezeket az állatokat, a kutya féléket általában. A minap vetítettek a NG-n (ha jól emlékszem) egy filmet, szintén kutatókról szólt, akik a megfigyelés közben gyakorlatilag már szinte falka taggá váltak. A megfigyelés végeztével elmentek az eredményeket publikálták, feldolgozták. Közel 2 év múlva tértek vissza a falkához "látogatóba". Egyszer csak betoppantak a falka közelébe, volt is meglepi. A falka gyakorlatilag minden tagja,még azok is, amelyek kölykök voltak a megfigyelés időszakában megismerték a kutatókat. Hátborzongató volt, ahogy hozzájuk bújtak, s mintegy parancsszóra az egész falka el kezdett vonyítani. Az összes farkas. Én még ilyet nem láttam. Hihetetlenül szociális élőlények, bonyolult társadalmi hierarchiával, ami valószínűtlenül, mégis letisztultan keveredik a szociális érzékenységgel. Mint tudjuk sok farkas falka nevelt már ember gyerekeket. A Dzsungel könyve nem is tűnik már olyan mesének.....
Még 1x köszi a kritikát!

Üdv:

Nabradius

chipolino 2018.09.25. 15:09:04

De kedves tőled!! Én köszönöm :*
süti beállítások módosítása