Villámkritikák: Verónica (2017), Aberrált élvezetek /Surveillance/ (2008),
2018. február 21. írta: Werewolfrulez

Villámkritikák: Verónica (2017), Aberrált élvezetek /Surveillance/ (2008),

avagy az imdb 6,4 két oldala

veronica_1.jpg

Verónica (2017)

Előrebocsátom: ez a friss, jelenleg 6.4-es imdb pontszámon álló spanyol démonidézős horrorfilm alapvetően nem tud semmi olyat, amit ne láthattál volna tucatnyi másik alkotásban is. Ugyanazokat a jól bevált elemeket használja fel, amiket pl. az Ouija: A gonosz eredete című film, vagy éppen az Insidious is használt. Viszont olyan stílusosan és hatékonyan idézi meg az ismert horrorkliséket, hogy az már-már új minőséget eredményez... vagy ha azt nem is, egy patentül működő stílusgyakorlatot mindenféleképpen.

A történet szerint a címszereplő fiatal lány néhány iskolás barátnőjével összefogva a már több rémisztő produkcióból is ismert ouija tábla segítségével kapcsolatba akar lépni az elhunyt apukájával. Az iskolában, napfogyatkozáskor végzik el a nagy mutatványt, amelynek eredményeként valamit - ami nem teljesen a kedves papa - sikerül is megidézni. A túlvilági entitás persze jó démonszokás szerint elkezdi követni és terrorizálni Verónicát, valamint a kistestvéreit...

Miben tűnik ki ez a film a más, hasonló produkciók közül? Először is van szíve, ami nem mondható el a legtöbb mai horrorfilmről. A főszereplő lány drámája tökéletesen átérezhető. Verónica az elhunyt apa és a folyton dolgozó anya helyett nemcsak a nővére, de lényegében felelős gondviselője is a kistestvéreinek. A rá nehezedő teher hatalmas, emiatt sem a gyermekkorát, sem a bimbódzó nőiségét nem tudja megélni. A démon így nem egy egyszerű szörny, hanem a lány gondjainak egyfajta megtestesülése is.

Aztán ami még jól sikerült a filmben: ügyesen megidézett '90-es évekbeli miliő; nem kifejezetten jumpscare-ekre épülő, kreatív rémisztgetések; szerethető szereplők; hiteles színészi alakítások (a gyerekszínészektől is!); és színvonalas látvány, ami elsősorban az operatőri munkának és a vágásnak köszönhető.

A produkció nagyszerűen adagolja a feszültséget, a nem éppen túlbonyolított történet magával ragadó, a játékidő villámgyorsan elrepül, olyannyira, hogy csak a stáblista legördülésével realizálódik az emberben, hogy amit látott, az egy nem túl eredeti, forgatókönyv szintjén abszolút fapados alkotás - ami viszont nagyszerű stílus- és arányérzékkel lett kivitelezve.

8/10

A Verónica MAFAB linkje

 

surveillance_1.jpg

Aberrált élvezetek /Surveillance/ (2008)

Jelen cikk megírásának pillantában Jennifer Lynch (Láncra verve) 2008-as krimithrillerje szintén 6.4 ponton áll az imdb-n, de ég és föld a minőségbeli különbség a Verónica és a Surveillance között. Az Aberrált élvezetek magyar néven futó mozit a maga idejében nem láttam, és idén pótoltam - ám az év egyik legrosszabb filmélményét kaptam az alkotástól.

A film története elképesztően rossz, ezzel párhuzamosan a megvalósítás is nagyon béna. Az FBI ügynökök nyomozását középpontba helyező sztori egy olyan végső fordulaton alapul, ami egyrészt hamar kitalálható, másrészt még a magyar rendvédelmi szerveknél is kivitelezhetetlen lenne, de az Egyesület Államokban meg aztán pláne hiteltelen.  A szereplők egytől egyig defektesnek tűnnek, a gyerekkaraktertől kezdve az ügynökökön át egészen a rendőrökig. A néző számára egyszerűen nincs azonosulási pont. Nem tudom, hogy mennyiben a forgatókönyvön, mennyiben a rendezőn vagy a színészeken múlott a dolog, de a produkcióban megjelenő neves színészgárda (Julia Ormond, Bill Pullman, Michael Ironside, stb.) úgy játszik, mintha valami elbaltázott paródiában szerepelne. Bill Pullman pl. Nicolas Cage-szinten ripacskodja túl a szerepét, de a többiek is teljesen vállalhatatlanok. És nem, számomra még a történet végi csavar sem magyarázza meg a főszereplők idegesítően zakkant viselkedését. A vágás is kritikán aluli. Pl. a rablási jelenetet akkor sem lehetett volna áttekinthetetlenebbül és dramaturgiai szempontból rosszabbul prezentálni, ha a rendező és a vágó szándékosan erre törekszik. Ha már vágás: az alkotás ritmusa szintén borzalmas. A film eleje poroszkál, mellékvágányokra fut, nem tudja fenntartani a néző figyelmét, aztán a khm... "finálé" egy sokkolónak szánt, de érdektelenségbe fulladó, hiteltelen és összecsapott lezárást ad, ami a létező minden szinten frusztráló hatást kelt.

Nem is értem miért néztem végig ezt a filmet. Jennifer Lynch alkotása minden téren elbukik, kivéve talán egyetlenegy aspektust. Nagyon sikeresen éri el azt, hogy a néző frusztráltnak és mind az emberekből, mind a filmművészetből kiábrándultnak érezze magát.

Imdb 6,4... na persze...

 2/10

Az Aberrált élvezetek MAFAB linkje

image4.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7313640662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syracuse 2020.03.03. 10:37:16

Azt hiszem, hogy a Lynch-poronty filmje szándékosan akar kiábrándítani az emberekből. Szerintem sem tökéletes, messze nem, de én egy 5-6 körüli pontszámot azért adnék rá. Amennyiben tényleg szándékos ez a kifordított világábrázolás, ami, ismerve Jennifer felmenőit, nem lenne meglepő (David Lynch producere volt a filmnek).
süti beállítások módosítása