A szörny, akiről nem hiszed el, hogy valódi: Javier Botet
2017. október 29. írta: danialves

A szörny, akiről nem hiszed el, hogy valódi: Javier Botet

dress_to_kill_2_1.png

Mama, Bíborhegy, Démonok között 2 – mi a közös ebben a három horrorban? Például, hogy egyik rémségeiről sem hitték el, hogy valódiak és nem vizuális effektként teremtették őket (noha tényleg használtak CGI-t végső formájuk kialakításához). És hogy mindegyiket egyetlen ember, Javier Botet alakította.

Botet Marfan-szindrómával született, ami egy számos tünetben megmutatkozó genetikus rendellenesség, külső jegyei ugyanakkor rendkívül jellegzetesek: magas, vékony testalkat, hasonlóan hosszúkás végtagok, amelyekhez ráadásul hipermobilis ízületek társulnak. Ezzel pedig tökéletesen alkalmassá teszik a Marfan-szindrómában szenvedőket arra, hogy embertelennek tűnő lényeket játsszanak el, kezüket hihetetlen szögekben csavargatva.

Botetnek mindig is ez volt az álma, hogy filmekben szerepeljen: amikor gyerekkorában nem a tükör előtt állva próbálta minél furcsább szögekbe csavarni testét, akkor űrlényeket és más ijesztő teremtényeket rajzolt. A lehetőséget pedig először 2005-ben, a Holtak tavában kapta meg, ahol napi 6 órát kellett sminkben és a hideg vízben töltenie – de állta a sarat, a további szerepek pedig sorra jöttek. Feltűnt a [Rec]-ben is, de az igazi áttörést a Mama hozta meg számára, egész pontosan egy tesztvideó, amit Andy Muschiettiék posztoltak arról, ahogyan Botet a címszereplő megjelenítését gyakorolja (ld. az írás végén). A film producere, Guillermo del Toro azonnal magával is vitte a Bíborhegybe, ahol mind a három szellemet ő alakíthatta, A visszatérőben pedig ő lett volna Hugh Glass rémálmának főszereplője, de jelenetét végül kivágták.javier-botet-mama.jpg

Ennyi azonban éppen elég volt, hogy James Wan is felfedezze és rá ossza a Görbe ember szerepét a Démonok közöttben, ennek köszönhetően pedig Botet nemsokára főszereplővé is válhat, hiszen érkezik a karakter saját spin-offja. És ezzel még nem merült ki az együttműködés, ugyanis az Insidious 4 fő rémségét is a spanyol színész jelenítheti meg. 2017-ben pedig már a legnagyobb filmekbe is bejárást kapott: ő volt Széth A múmiában, játszott xenomorfot az Alien: Covenantben, és az év legsikeresebb horrorjában, az Azban is feltűnt a Leprás megformálójaként. Legtesthezállóbb szerepét pedig jövőre láthatjuk: a készülő Slender Man moziban is tőle retteghetünk majd, a képeket elnézve pedig kevés nála alkalmasabb ember akadna a figura megjelenítésére.

Javier Botet számára egyelőre még egy álma nem teljesült: 6 éves kora óta arra vágyik, hogy egy Star Warsnak is része lehessen. Ki tudja, egyszer talán a Disneynek is szüksége lesz egy rémségre valamelyik filmbe, akkor pedig biztosan Botet számát fogják először tárcsázni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5212955311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása