Könyvkritika: Cristina Morató: Rebellis dívák
2017. szeptember 21. írta: Kata SWL

Könyvkritika: Cristina Morató: Rebellis dívák

Életrajzi könyvet írni és olvasni nehéz, jót találni pedig sokszor ritkaságszámba megy. Sokszor a hitelességgel is gondunk lehet, hiszen sokan követhetik a reneszánsz híres festőinek példáját, akik tollba mondták életüket saját ízlésük szerint formálva azt. A Rebellis dívák hat legendás nő életét mutatja be; Maria Callas, Coco Chanel, Wallis Simpson, Eva Perón, Audrey Hepburn és Jackie Kennedy múltját is megismerhetjük. 

a-lelkeddel-es-a-sziveddel-szepulj-coco-chanel-eletbolcsessegei_2ba2a2977ecd99c5bbd74f9bd465bb32.jpg

3130728_5.jpgMivel imádom a divatot és Hollywood aranykorát, a legtöbb könyvet Audrey Hepburn, Grace Kelly és Coco Chanel életéről olvastam, nagyrészt hiánytalanul. A fellelhető művek között azonban sok ellentét található, holott számos még az említett ikonok életében íródott. A Rebellis díváknak sikerült ezt a hibát tökéletesen kiküszöbölni: mivel a régi kiadások mellett az újakat is forrásként használja, az írónő össze tudta vetni a régi és az új információk valóságalapját; Audrey Hepburn esetében például sokat segítenek e kérdés kapcsán fia, Sean interjúi és a nemrég megjelent személyesebb hangvételű könyve édesanyjáról. A spanyol írónő ezen kívül a tökéletes életrajzi mű iskolapéldáját is felállítja: a bemutatott sorsok néha nem hosszabbak 60 oldalnál, azonban minden fontos információt tartalmaznak és hiánytalanul, minden apró érdekességet beleszőve beszélnek a hírességek életéről. A sok forrásnak köszönhetően egész megdöbbentő, sokszor zavarba ejtően őszinte tényeket is megtudhatunk; Jackie Kennedy-nél köszön ez leginkább vissza, mivel Morató az elnök, J.F.Kennedy életrajzírójának művéből is merített. A tömörebb tartalom nem megy a minőség rovására, sőt: akit alapvetően érdekel Audrey Hepbrun élete, de nem szeretne 20 oldalon keresztül pl. a Sabrina c. filmje forgatási körülményeiről olvasni, az is megkapja a kellő fontosságú ismereteket, miszerint Audrey-nak viszonya volt az egyik kollégájával, Holdennel; a másik főszereplővel, Bogarttal azonban nem volt túl fényes a kapcsolatuk.  

A könyv könnyed stílusban íródott, habár nem egy regényről van szó, mégis olvastatja magát, ami kevés műfajbeli társáról mondható el, hiszen akarva- akaratlanul is találunk "üresjáratokat", kevésbé érdekes szakaszokat egy élet aprólékos ismertetése esetén. Azonban a Rebellis dívák ennek a hibának is híján van, mivel az írónő az említett részeket rövidre zárja, néhol csupán 1-2 mondatban összefoglalva a lényeget. Ugyanakkor a komoly szakirodalommal rendelkező alkotás nem köntörfalaz, az érem mindkét felét megmutatja: a dívák boldog és boldogtalan koszakait egyaránt, miközben sok titokra fény derül, és arra, hogy hiába tekintünk a fent említett hölgyekre istennőkként a mai napig, ugyanolyan tragédiákkal, lelki, családi problémákkal küzdöttek, mint mi, átlagemberek. Cristina ennek ellenére méltósággal és kellő tisztelettel ír az ikonokról; úgy is, hogy szubjektív véleményét a műfajnak megfelelően megtartja magának. 

A Rebellis dívákat mindenkinek ajánlom, aki szeretné 6 legendás asszony életét megismerni. Bárhol, bármikor olvasható, nem követel komolyabb koncentrációt; pár hétnyi szünet után is folytatható, az olvasó nem keveredik bele egy félbehagyott életrajz közepén az elfelejtett nevek miatti ki kicsoda problémájába. Morató hatalmas bravúrja számomra a könyv első és utolsó fejezetének kapcsolata: az 1. fejezet Maria Callas-é (Belehalni a szerelembe), akinek élete tragédiája, hogy szerelme, a hajómágnás Aristoteles Onassis cserben hagyta és végül az utolsó fejezet főszereplőjének, Jackie Kennedy-nek (Egy sebzett asszony) a férje lett. A sorsok gyakran keresztezik egymást, és ahogy az életrajzokból is kitűnik: nincsenek véletlenek. 

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr812882926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása