A bosszú angyala / M.F.A. (2017)
2017. szeptember 10. írta: FroG

A bosszú angyala / M.F.A. (2017)

mfa.jpgA bosszúthrillerek műfaja szinte kimeríthetetlen táptalajt biztosít komoly témák feltárásához, épp ezért nem meglepő az sem, hogy az M.F.A. ebben a zsánerben próbál mesélni a megerőszakolt áldozatokról. A hangsúly azonban leginkább a próbálon van: Natalia Leite filmje ugyanis csak kapkod a témák között, és nem tud kiforrott filmként működni.

Noelle (Francesca Eastwood) nemierőszak áldozata lesz. A lány nehezen tudja feldolgozni az eseményeket, ezért az iskolapszichológushoz fordul. Ez azonban nem megoldást, hanem további bonyodalmakat okoz: mint kiderül, az egyetem területén megpróbálják eltussolni ezeket az ügyeket és az áldozatokat hibáztatni. Noelle bosszút esküszik.

Napokig lehetne vizsgálni, hogy az M. F. A. milyen film lehetett volna, ha nem csúszik el minden lehetséges banánhéjon. Leite rendezése ugyanis láthatóan nem volt elég keménykezű ahhoz, hogy összefogja a történetet, az M. F. A. konfliktusai pedig ebből adódóan túl kétdimenziósak, a karakterek és az események nem kapnak elég súlyt ahhoz, hogy a sztori valóban megdöbbentő legyen.

Már pedig a film elsősorban a megbotránkoztatásra próbál építkezni, a történések viszont nem kapnak elég árnyalatot ahhoz, hogy a cselekmény működni tudjon. A legnagyobb defekt mindenképpen a forgatókönyvben keresendő, Leah McKendrick munkája ugyanis csapongó, felületes és látszólag nem feltétlenül tudja, hogy mire akar kifutni a cselekmény.

screen_shot_2017-04-25_at_5_47_37_pm.pngEz a diszfunkcionalitás pedig végig uralja a történetet, a jelenetek szinte csak gyors egymásutánban kerültek felskiccelésre, ennek köszönhetően pedig Noelle karakterének fejlődése sem tud olyan hatásos lenni, hogy elvigye a hátán a történetet. Valamelyest javít a képen Francesca Eastwood kifejezetten jó játéka, azonban a történet nem bírja el azt a tényt, hogy gyakorlatilag csak ő kapott valamirevaló karaktert.

Az M.F.A. tipikusan olyan film, amely elméletben biztos jól hangozhatott, de Leite és McKendrick nem tudta kellően belesimítani a mondanivalót a történetbe, az egyes jelenetek pedig emiatt gyakorlatilag csak lógnak a levegőben, a film végén bekövetkező nagy tragédia pedig nem csak megalapozatlan, de összességében a történetet sem görgeti előre, és a konfliktusokat sem oldja fel.

Ez a megállapítás (mármint az egyhelyben toporgás) pedig lehetne a film „vezérelve” is, az M.F.A.-nak láthatóan csak a kezdő- és a végpontja volt adott, a közbelső részt pedig feláldozták a mondanivaló oltárán. Ugyanakkor talán pont emiatt működik a film gondolatisága, mert bár a karakterek fejlődésén ez nem érzékelhető, a párbeszédekből tökéletesen átjön Leite és McKendrick véleménye a nemierőszakról, és az azt követő igazságtalanságokról. Azonban összességében ez és Eastwood sem elég ahhoz, hogy kihúzza az M.F.A.-t abból a mély gödörből, ahová az átgondolatlan képsorok, a csapongó hangulat (a film eleje elképesztően erős ilyen téren, aztán fokozatosan kienged) és a karakterek kidolgozatlansága lökték.

5,5/10

A bosszú angyala teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5212819020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.09.11. 22:05:58

Hát ja, a filmben van egy mondat, hogy a művészet akkor jó, ha kimondja a kényelmetlen igazságokat meg felkavar, na csak éppen ezt nem sikerült képviselnie ennek. Exploitationnek túl komolyan akar a témáról beszélni, pedig vártam, hogy a gyilkolás-művészet párba állításon elindul ugyanaz, mint a Rawban a kannibalizmus-felnövés párhuzamon, de nem akart egy ilyen fél-szatírába átmenni. Komoly filmnek viszont nem fogalmaz meg semmit, vagyis kb. felsorol minden olyan dolgot, ami már közhely azok számára, akik nem Puzsértól tájékozódnak a témában, van egy kis Dexteres gyilkolás és ennyi. És még így is én vagyok az, aki ebben az országban a legjobban szerette, mert speciel ezt legalább tök korrektül végigviszi. :D

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2017.09.16. 20:02:26

NA ISMÉT CSAK GRATULÁLNI TUDOK EME "REMEK" BLOG "KRITIKUSAINAK"!!

Ismét bebizonyosodott, hogy semmit nem ér, amit írtok:

"A tizennegyedik alkalommal megrendezett mustra közönségdíját a Francesca Eastwood főszereplésével készült A bosszú angyala című film, Natalia Leite rendezése kapta."

Sajnálom, akik a ti véleményetek alapján tájékozódnak, de valószínűleg nincs olyan, hiszen könnyen átlátható, hogy okoskodó bölcsész tanoncok (valószínűleg kibukottak) vagytok. Ennyit értek! A közönség döntött, ti meg ismét leszerepeltek. pffff
süti beállítások módosítása