Pókember: Hazatérés / Spider-Man: Homecoming (2017)
2017. július 05. írta: Kata SWL

Pókember: Hazatérés / Spider-Man: Homecoming (2017)

A Marvelnek nem kell félnie Wonder Womantől

A sajtóvetítést követően kitöltöttük egy lapot, amin a rendező munkáját, a színészi alakításokat és a filmet is értékelnünk kellett 1-től 10-es skálán, majd 2 mondatban kifejteni a véleményünket. Tőlem a Pókember: Hazatérés 9 pontot kapott, és amit akkor a papírra leírtam, még most is tartom: ez a reboot az eddigi Pókember-filmek legjobbja. Végre nemcsak egy kizárólag az alkotók zsebét megtömő és a közönséget félig-meddig kielégítő fanservice-zel van dolgunk: a Hazatérés új lendületet és frissességet ad a Bosszúállóktól kissé már elfásult Marvel Univerzumnak.

A tinédzser szuperhőst alakító Tom Holland az Amerika Kapitány: Polgárháborúban debütált Tony Stark oldalán; majd a Marvelnek sikerült megszereznie a Pókember filmes jogait a Sonytól, így önálló filmet is kapott.  A Hazatérés a reptéri összecsapást követően játszódik; Peter Parker iskolába jár, éli a tinik mindennapjait miközben szuperhős énjét próbálgatva igyekszik bizonyítani, hogy 15 éves kora ellenére helye van a Bosszúállók között. A gimis közeg, a főszereplő életkora miatt már a Marvel védjegyévé vált könnyedség és humor végigkíséri a filmet, amiben a Peter Parkert alakító Tom Holland tökéletes partner.

spiderman_1.jpg

 

A 21 éves Holland a legfiatalabb az eddig színészek közül, akik a jelmezbe bújtak, és merem állítani, hogy a legjobb is, ugyanis az új rész mentes az agyonCGI-ozott akciójelenetektől, amikben mindenki mindenki ellen harcol; Peter „gyerek” mivoltán van a hangsúly, emiatt a filmben felmerülő problémák is eltérnek az eddig megszokottaktól. A történet sokkal egyszerűbb, földhözragadtabb, Peterre fókuszál, de ennek ellenére látványból és akcióból sem szenvedünk hiányt, bár kisebb volumenűeket kapunk. A filmet főként az új helyzetek által generált komikus részek vezetik; ahogy Pókember fejlődik, úgy alakul Peter jelleme is, amihez nagyban hozzájárul a főgonosz, Michael Keaton is, aki Keselyűt alakítva végre tényleg Birdmanné válhatott. A megélhetése miatt bűnözővé váló férfi karaktere szintén ellentétes az eddigiekkel; nem egy zsigeri, szélsőségesen gonosz ellenfelet kap Pókember, hanem egy a családját féltő, kényszerből szintén bosszúállóvá válót. Valóban neki köszönhető Peter fejlődéstörténete: a kezdetben néniket útba igazító szuperhős elé egy a Tony Stark féléknek kicsi, az embereknek pedig túl erős gonosztevő kerül. A csalódott 15 éves srác, akit nem vesznek komolyan, lassan túlságosan belebonyolódik az ügybe ahhoz, hogy kiszálljon, és az idáig vezető út teszi őt igazi hőssé és méltóvá  a Bosszúállók közé való tartozáshoz.

125932_1494923066_4541.jpg

A szereplők nem feketék vagy fehérek, többeknek megismerjük a rossz és a jó oldalát is: Tony Stark elveszi a megélhetést biztosító munkát Keselyű és munkatársai elől, miközben igyekszik Happy (Jon Favreau) segítségével mentorálni a fiút; de Keselyű kedves, emberi odalát is megmutatja az alkotás. Ami véleményem szerint még külön kiemelendő, emellett hatalmas előrelépésnek és pozitívumnak is tartom: számos, különböző etnikumú színészt láthatunk a vásznon, például a Flasht megtestesítő Tony Revolori (bár az USA-ban született) guatemalai származású; de Mary Jane sem egy szőke vagy vörös hófehér bőrű lány.

A reboot egyik érdeme a sok közül, hogy Pókember karaktere nagyon szerethető, ami Holland színészi játéka nélkül nem valósulhatna meg, ugyanis percenként képes határozott, önfeláldozó hőssé válni szorongó, felelőtlen tiniből, és fordítva. Egy átlagon felüli fiú mindennapjait és fejlődéstörténetét ismerhetjük meg, akit cikiznek az osztálytársai; szerelmes; hibát hibára halmoz- mindezt megspékelve végtelen humorral. A dialógusok frappánsak, a történet pörgős, friss, akárcsak a film hangulata, többek között az új közeg miatt. A Bosszúállók közül Vasember (Robert Downey Jr.) tűnik fel pár ütős poénnal, azonban sajnos csak fikarcnyi játékidővel. Mellette még May (Marisa Tomei ) karaktere is kiemelendő, akit habár szintén keveset látunk, jelenlétével újabb vidám perceket okoz. 

125932_1491208379_6551.jpg

A Pókember: Hazatérés tehát egy bájos, végtelenül szórakoztató, szeretnivaló és könnyed film, ami olyannyira méltón és okosan bánik a Marvel univerzum egyik legismertebb és -közkedveltebb figurájával, hogy a legjobbjai közé emeli azt. Emellett üresjáratokról vagy fölösleges karakterektől sem kell tartanunk, átgondolt, aprólékos munkával van dolgunk. Limonádéfilmnek semmiképp' sem nevezném, de pontosan úgy hat az emberre a 40 fokos melegben, mint egy hideg limonádé. Tökéletes kikapcsolódás, humora és földhözragadtsága miatt nemcsak képregényrajongóknak ajánlom, hanem bárkinek, aki szeretne egy jót szórakozni. 

9/10

A Pókember: Hazatérés teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8412641563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krono_gabor 2017.07.06. 11:54:12

Köszi az írást, ha itt nem olvastam volna róla akkor nem megyek el moziba erre

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.07.06. 16:18:05

@krono_gabor: Örülök,hogy meghoztam a kedved hozzá! :)

krono_gabor 2017.07.09. 13:15:19

@Kata SWL: Voltam, néztem, elrángattam a páromat is.
Előtte Wonder Womant, néztünk Ő imádta és mondta hogy ez valami zseni volt az eddigi szuperhősös filmek között. Nekem más a véleményem, de az most hosszú lenne. Nah és hogy ez miért is volt fontos:
Vége lett a Spider-mannek és csak annyit mondott: Asszem megint nyert a Marvel :)
Ez sok mindent elárul erről a filmről:)
Tényleg jó lett, és nagyon szórakoztató volt, plusz amit ki tudok emelni az a filmzene: a Guardian of the galaxy óta a Marvel filmzenék olyanok melyeket néha előszedek itthon és hallgatok, ebben a filmben pedig csak ilyen szólamok hangzottak el:) Ez egy olyan fejlődés amit átvehetnének az ilyen blockbusterek:)

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.07.09. 16:27:41

@krono_gabor: A Wonder Womanért én is odavoltam :)) imádom,és elég magasra tette a lécet az elkövetkező DC és Marvel-filmeknek is,de ez,az új Pókember alapján a Marvelt tényleg nem kell félteni. Az új Thortól tartok kicsit,főleg ennek a sikere után,de megmondom őszintén,én a Hazatérésre úgy ültem be,hogy biztos,h nem ez lesz a Marvelek Szent Grálja..és közben könnyen lehet,hogy de, legalábbis az egyik legkiemelkedőbb közülük. Igen,a filmzene nagyon jó,az a Thorban is jónak ígérkezik :) Örülök,hogy tetszett Nektek és köszönöm,hogy megírtad! :)

hannigabi 2017.07.09. 21:26:28

Ma sikerült megnéznem, és nagyon nem vagyok elégedett. Alapból sem voltak nagyok az elvárásaim, de még azokat is sikerült alulmúlnia. A poénjai hihetetlenül erőltetettek, egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor kanyarodott mosolyra a szám. Egyenesen kínos volt nézni, és ez az izzadságszag (szinte) az egész filmet áthatja. Starktól pedig már idegzsábám van. Látszik, hogy élvezi, amit csinál, de most már filmről filmre jobban utálom, Downey pedig ugyan látszik, hogy élvezi, de az alakítása már igazán gyengének hat. A koreográfiák is meglepően hitványra sikerültek. DE azért van itt valami, ami viszont ennyire sosem volt még jó Marvel filmben. Vulture nagyon fasza karakter. Végre földi halandóhoz hasonlító motivációi vannak, a páncélja nagyon faszán néz ki, és az őt alakító Keaton olyat játszik, amilyet ez az univerzum még nem látott. Neki minden egyes másodperce aranyat ér. De sajnos ez kevés az üdvösséghez. Adok neki 5,5 pontot, és ez a jó indulatom jele.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.07.09. 21:34:22

@hannigabi: A Keatonos résszel tók egyetértek. A többivel a fentebb írtak miatt kevésbé.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.09.27. 14:20:01

Nagyon bírtam a humorát, a lazaságát, hogy próbálja az átlagemberek életét megmutatni a Bosszúállók mögött és nem megint a világmegmentésről szólni, simán lehetne szerintem is az egyik legjobb Marvel-film - ha nem csömörlöttem volna meg. Kész, egyszerűen belefáradtam, hogy még az ilyen tök jó módosításokkal is 16-odszorra nézem ugyanazt, és meg sem próbál többet mondani vagy máshogyan megfogalmazni magát. A set-piece-ek kapcsán meg végképp nem erőltették meg magukat, rohangálás, pofozkodás, földön, vízen, levegőben, ennél azért nekem egy picit több kell.

A fő konfliktus meg annyira nem volt kidolgozva, hogy jóformán jobban szurkoltam Keatonnek, mert tényleg annyira emberi és átélhető motivációja volt, Peter mellett meg csak annyi szólt, hogy ő a jófiú, tehát neki kell, hogy igaza legyen. És láthatóan tényleg csak ilyen szinten gondoltak / gondolhattak ebbe bele. Vagy pl. mennyivel erősebb lett volna, ha Peter ottmarad a bálon és ezzel vége, mert tényleg nem az ő dolga a rendrakás. Most így kicsit olyan íze volt, hogy "amúgy tök oké, ha eldobod gyerekkorod egy olyan hivatásért, amely még a felnőttek életét is romba dönti (ld. Civil War)". Azért kap egy 8/10-et.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.09.27. 21:37:03

@danialves: Nwm tusom fogunk-e valaha olyan Marvel- filmet kapni,ami nem ugyanazt csomagolja kicsit másképp,kicsit más értékekkel. Nekem a WW ezért is meghatározó,kazarzist nyújtott,a mai napig motivál,nemcsak szórakoztatott. Visszatérve a Pókra: a fő konfliktus a végén inkább cuki lett,mintsem "OMG,kajak kinyírja Petert". A bálos rész is megérne egy misét,de mivel ő erőlteti ezt a "szuperhős vagyok" dolgot, és ő is látja,vállalja a felelősséget,ezért szerintem a gyerekkort választó megoldás nem lenne releváns.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.09.27. 22:41:07

@Kata SWL: Mármint a WW, mint ami mer szakítani a szuperhősklisékkel? :)

Amúgy nem mondom, hogy kéne változtatniuk, mert nyilván ez a Marvel, de nálam ezzel elérték a szaturációt, amikor már egy ennyire jó film sem tud megfogni, mert egyszerűen sok volt. Azért kíváncsi vagyok még a Ragnarokre, mert Waititi ott azért egy elég sajátságos filmet ígér, de most már azzal is óvatos vagyok. Mindenesetre azért elgondolkodhatnának, hogy meddig lehet ugyanazt lenyomni az emberek torkán (jó, ha az NCIS ennyi epizódot meg spin-offot megért, gyakorlatilag bármeddig...)

Igen, a végén én is tökre úgy éreztem, hogy miután kihozta a tűzből, leülnek együtt egy sör mellett és megdumálják, annyira nem volt súlya a dolognak (meg Keaton annyira nem volt gonosz gonosz), ugyanakkor viszont jól is állt a filmnek, hogy ebben legalább nem a szokásos formulát nyomták.

A bálos részt meg azért mondom, mert így végeredményben teljesen igazolja abban a film, hogy neki már lenne helye a Bosszúállók között, hiszen a feladatot megoldotta, Stark is bevenné és ő mindezek hatására gondolja úgy, hogy mégsem. Mármint ez így számomra pont nem megalapozottságról árulkodik, hanem arról, hogy végigvisszük az origin story-s formulát, csak éppen a végén arra jut a főhős,hogy egyelőre nem kell neki a supersuit meg a világmegmentés. Ha tényleg azt akarják kihozni belőle, hogy nem kell a nagy hősködést feleslegesen erőltetni, akkor pont a bálnál sokkal erősebben le lehetett volna csapni. De ugye pont ezek a húzások azok, amiket nem látunk egy Marvel-filmben, csak ettől meg ezek az apró sajátságosságok is pszeudo-innovációknak tűnnek.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.09.27. 22:57:05

@danialves: nem,de ő egy isten,és saját akaratából segít az embereken,nemcsak azért,mert pl.megcsípte egy pók és hajtja a kötelességtudat. Vhol keresztezi egymást a kettő,de ő a saját világát nem teszi jobbá azáltal,h véget vet az I.vh-nak,viszont Pékember NY-ot tisztítja,ahol él.
A Ragnarok nem tudom mennyire tudja majd tényleg beváltani az ígéreteit....

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.09.27. 23:07:47

@Kata SWL: "nem,de ő egy isten,és saját akaratából segít az embereken,nemcsak azért,mert pl.megcsípte egy pók és hajtja a kötelességtudat"
Hmm, és ilyet még soha nem láttunk, pl. Thor :P
süti beállítások módosítása