Árnyak ideje / The Age of Shadows (2016)
2017. április 21. írta: danialves

Árnyak ideje / The Age of Shadows (2016)

A filmet a  Titanic Filmfesztivál keretében volt lehetőségem megtekinteni.

A koreai filmkultúra nem véletlenül vívott ki magának csodálatot az egész világon, azonban amíg ez többnyire arra fókuszál, ami a vásznon történik, számomra legalább ennyire izgalmas, ami a vásznon kívül. Egy olyan országról beszélünk, amely a magyarországi mozilátogatási átlag többszörösével bír, így viszonylag kis nemzet létére akár hollywoodi léptékű szuperprodukciókat is el tud tartani, az egyre figyelemhiányosabb nézőktől rettegés helyett nem egyszer 140-150 perces eposzokkal rukkol elő, amelyek a műfaji hagyományokra egyszerre építenek és gondolják azokat tovább merészen. Ezt azért tartom fontosnak elmondani, mert az Árnyak idejének összes különlegessége ebből a közegből ered, és nem feltétlenül abból, amit a vásznon tapasztalunk.the-age-of-shadows.jpg

A film a második világháború előestéjén fennálló japán megszállás alatt játszódik, egy ellenálló-sejt rögös útját feldolgozva, a műfaj összes kellékével kollaboránsoktól árulókon át (egyébként a történet szerint magyar anarchisták által szállított) robbanószerekig és nagyszabású merényletekig. Papíron tehát egy szabványos kalandfilmről beszélhetünk, ám a nyugati dramaturgiához szokott szemnek furcsák lehetnek a film helyenként ad-hocnak tűnő megoldásai, ahogyan minden gond nélkül vezet be és válik meg karaktereitől, írja újra egy fordulattal a történet alapszituációját vagy helyezi át a hangsúlyt egyes elemei között. Ugyanakkor éppen ezért is izgalmas játék ez, ugyanis hiába nem tartalmaz nagy bravúrokat a forgatókönyv, ezzel a hozzáállással teljességgel kiszámíthatatlanná válik. A 140 perc szinte elrepül, hiszen így amint túlságosan leragadna egy adott szakaszon a történet, azonnal friss löketekkel indul tovább. Az Árnyak ideje az egymás átverését célzó dialógusoktól az üldözésekig számos megközelítésben tárja elénk a narratíván végighúzódó macska-egér harcot, folyamatosan színesítve az eseménysort és újabb kihívásokat jelentő stílusgyakorlatokat hozva létre.

Az állandóság hiánya azonban nem feltétlenül tesz jót az összképnek: a fókusz ugrálásával a maratoni játékidő ellenére sem ölt eposzi méreteket a film, amely meglehetősen mostohán bánik karaktereivel, esetlenül felvéve és elejtve szálaikat vagy hosszú időre a háttérbe száműzve őket. A törésvonalak, konfliktusok is hasonlóan megfoghatatlanok: eleinte úgy tűnik, hogy a kollaboráns rendőrfőnök és a lázadók harcáról fog szólni történetünk, azonban előbbi végeredményben egyenesen főhősünkké növi ki magát, az ellenfél szerepét pedig a túlbuzgó japán intendánstól az egyszeri árulókig számos figura magára ölti. Ráadásul nem a legszerencsésebb pont egy koreai filmben találkozni egy ilyen csavaros és szerteágazó szélhámos-thrillerrel, ugyanis a rasszvakság miatt garantáltan rengeteg agymunkát fog igényelni, hogy ki kicsoda és mi a szerepe a történetben - de olyan darabja is akadt a kirakósnak, amelyet a játékidő végén még hárman sem tudtunk a helyére rakni.the_age_of_shadows_-miljeon_still_2-_h_2016.jpg

Viszont ha kicsit elengedjük a megértés kényszerét, számos izgalmas részletre lelhetünk: például a még mindig csak az ázsiai produkciókra jellemző elképesztően hiteles kaszkadőrmutatványok és az utánozhatatlan dinamikát teremtő kameramunka lehengerlő összecsapásokat eredményez. Ugyan mennyiségében kevés ilyen jelenet van ahhoz, hogy akciófilmről beszélhessünk, azonban ilyenkor egytől egyig magas színvonalon koreografált, látványos szakaszokat láthatunk.

Az Árnyak ideje tehát egy leheletnyit kevés ahhoz, hogy a koreai filmgyártás hazánkban is ismert klasszikusaival egy lapon emlegethessük, viszont így is egy működőképes műfaji film, ami magán hordozza a távol-keleti produkciók összes markáns stílusjegyét. Tökéletes választás, ha valaki egy szórakoztató két és fél órára vágyik, amely a megszokottól eltérő ízvilággal készült.

7,5/10

Az Árnyak ideje teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6712441917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása