A szépség és a szörnyeteg / Beauty and the Beast (1991)
2017. február 05. írta: FilmBaráth

A szépség és a szörnyeteg / Beauty and the Beast (1991)

Nagyon jól összerakták ezt a filmet a Disney-nél

a_szepseg_es_a_szornyeteg.png

Új nap mindig jön, de ezt a Disney - musicalt biztosan nem fogja tudni elhomályosítani az Emma Watson főszereplésével nemsokára moziba kerülő élőszereplős változat. Nőiesen bevallom, nem értem, mi ez az új őrület (valójában sajnos tudom, nincs ötlet és biztosra mennek a stúdiók), elköltenek egy rakat pénzt, hogy újra leforgassanak egy egyszer már nagy sikert aratott alkotást. Oké, egyszer megnéztük az új Hamupipőkét, de emlékszünk belőle bármire is? Mindegy, ha ez a divat, akkor ez a divat, én részemről biztosan megnézem az új változatot, de mivel óriási kedvencem ez a remek darab, elég magasan lesz a léc, és bár nagyon szurkolok, biztos vagyok benne, hogy nem sikerül megugrani. Ennyit az aktualitásról, térjünk át a műélevezetre. Mert ezen a bájos animációs filmen nem fogott az idő, ezredjére is el tudja bűvölni a nézőjét, csúcsra jár benne a Disney-feeling és minőség, egy szép mese, amelyen el lehet andalodni, ugyanakkor kalandban sincs hiány, és a forgatókönyv és a karakterek is remekül fel vannak építve benne. Nem véletlen, hogy ez volt az első animációs alkotás, amely Golden Globe-ot nyert és a legjobb filmek között jelölték az Oscar-ra (A bárányok hallgatnak mellett nem volt esélye, de akkor is hatalmas elismerés volt ez az animáció műfajának). Romantikus, izgalmas, gyönyörűen kivitelezett alkotás, amelyben a musicalbetétek egyáltalán nem tűnnek divatjamúltnak, nem lehet elégszer látni ezt a szépséges filmet!

Belle egy különc feltaláló nem kevésbé furcsa lánya, akire szemet vet a falu legjobb pasija, Gaston, aki nem viseli túl jól, hogy kosarat kap a lánytól. Belle édesapja egy nap eltéved az erdőben és a farkasok elől menedéket keresve betéved egy kastélyba, amelynek a gazdája egy szörnyeteg, aki foglyul ejti őt. A lány saját magát ajánlja fel helyette túszként, hogy megmentse, az alku megköttetik, és az elvarázsolt kastély lakói elkezdenek reménykedni, hogy a segítségével megtörhetik a varázst. Szépen alakul a románc a szépség és a szörnyeteg között, azonban Gaston sem tétlenkedik...

"Az olvasás nem nőknek való, mert még a végén elkezdenek gondolkodni". Gaston nem éppen az észbeli képességei miatt a helyi hölgyek kedvence, sokkal inkább kigyúrt izmai és vonzó külseje miatt. Jellemző módon nem azért akarja elvenni Belle-t, mert okos, hanem azért, mert szép és ezért úgy érzi, méltó hozzá. Emberünk nem kicsit döbben le, amikor a lány lapátra teszi, és naná, hogy elkezd áskálódni annak érdekében, hogy mégis oltár elé vezethesse. Nem válogat az eszközökben, ha kell, bolondok házába záratja a kedves papát a cél érdekében, vagy fellázítja a falut az amúgy ártalmatlan szörnyeteg ellen. De a végső bunyóban a két pasi megmutatja, melyikük a jobb, az egyikük felesleges ebben a szerelmi háromszögben, a végkifejlet nem kétséges, de addig el is kell jutni, és az alkotók meglepően jó intrikus szerepet írtak Gastonnak.

A varázslatos látványvilágon és szép dalbetéteken túl a mese igazi erejét az adta, hogy az alkotók remekül írták meg, hogyan talál egymáshoz két ember, akármilyen messziről is indulnak, és természetesen közben nem felejtették szem elől a fő mondanivalót, vagyis azt, hogy nem a külső a fontos, hanem az, ami a lelkünkben lakozik. Romantikában nincs hiány, de a cukormáz szerencsére elmarad, kellemesen andalító zene mellett keringőznek a fiatalok, akik addigra már eléggé közel kerültek egymáshoz ahhoz, hogy ne számítson a küllem, csakis a belbecs. Azonban a boldog végig még sok minden történik, az utolsó percig izgalmas tud maradni a történet, bár a végkifejlet talán egy csipetnyivel cukibb, mint kellene, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.

a_szepseg_es_a_szornyeteg2.jpg

Nyilván a gyerekeknek készült ez a bájos és nagyon szerethető mozi, de a felnőttek is istenien tudnak szórakozni rajta, feltéve, ha nem kezdenek logikai bakikon agyalni teljesen feleslegesen (abszolút kedvenc: a szörnyetegnek a 21. születésnapjáig van ideje megtalálni az igazi szerelmet, de időközben megtudjuk, hogy 10 éve tart már az átok, mégis mikor varázsolták el szegényt, 11 éves korában? ne legyünk gonoszak, fúj). Sokkal célravezetőbb hagyni, hogy magunkkal ragadjon a történet, áradjanak az érzelmek, és a csodálatos muzsika, reménytelenül romantikus alkat révén nálam az abszolút favorit a The Beauty and The Beast, de mindenki döntse el saját maga, hogy melyik dal jut eszébe azonnal erről az alkotásról.

Nagyon jól összerakták ez a filmet a Disney-nél, méltán járt a két Oscar díj (a legjobb zene és betétdal, naná), megvolt benne az egérgyár klasszikusainak bája és az a dinamizmus is, ami miatt egyáltalán nem éreztük úgy, hogy egy régimódi alkotásra vettünk volna jegyet.Gyerekkorunk kedvencén szerencsére nem fogott az idő, bárhol, bármikor el tud bűvölni bennünket, és ez így van jól.

9/10

A szépség és a szörnyeteg teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7112175514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2017.02.06. 18:51:15

Ez most igazságtalan, mert még nem tudhatod. És ezt úgy mondom, hogy én is odáig vagyok a rajzfilm-verzióért, de mikor megnéztem a végleges előzetesét az élőszereplősnek, hát koppant az állam. Annak alapján Emma Watson telitalálat, a Gaston-t alakító úgyszintén, a Szörnyeteg maszkja szenzációs, az egész hangulat, a díszletek pedig magával ragadóak. (Nem úgy, mint a Cassel-Seydoux páros filmjében, ami minden vonalon egy kész katasztrófa volt.) Úgyhogy várjuk csak ki a végét, a moziban:)!
süti beállítások módosítása