Hullajó! / Braindead (1992)
2016. október 27. írta: AldoWinnfield

Hullajó! / Braindead (1992)

19d261ec451f.png

Muszáj egy kis múltidézéssel indítanom. Talán öt-hat éves lehettem, vagy kicsit idősebb, amikor unokatestvéremékkel már nagyban próbálkoztunk megnézni olyan filmeket, amelyeket a legkevésbé sem a korosztályunknak szántak. Nem igazán emlékszem már, hogy melyek voltak ezek az alkotások, egyetlen kivétel van: a Hullajó! Sokáig nem jutottam tovább az első perceknél. Peter Jackson művének bizarr kezdő képsorai valahogy mindig elrettentettek, de gyerekként ez nem túl meglepő. Hiába horrorvígjáték a film, ha ez nem igazán esik le a befogadó félnek, s csak a kultikus 'Zingaya!" kiáltás, a csonkolások és a menetrendszerűen érkező,  abszurd, kissé felkavaró képsorok maradnak meg benne. Szóval, érnem kellett egy kicsit. És amikor ez megtörtént, egy életre beleszerettem Jackson életművének legjobb darabjába.

Mielőtt A Gyűrűk Ura trilógia rendezője megadta magát a mainstream világnak (urambocsá' felnőtt) egy igazi őrült volt. Olyan lökött alak, akit nem volt érdemes intézménybe zárni, mert a személyzetből és a betegekből is kihozta volna a totál elmeháborodottat. Én legalábbis így képzelem el a fiatal Peter Jacksont 2016-ban, 24 évvel azután, hogy a világra szabadította minden idők legjobb és talán legvéresebb horrorvígjátékát, a Hullajó!-t. A mostani újranézés során érett meg bennem a gondolat, hogy ha a film megjelenése után többé nem csináltak volna hasonló témájú, műfajú alkotást, akkor sem lenne oka panaszra a mozibuziknak. Egyszerűen ennyire jó, ennyire gátlástalan ez az új-zélandi vérfürdő. Az alapok amúgy egyszerűek. Egy szumátrai patkánymajom (amelynek már az eredettörténete is megérne egy külön elemzést, vagy egy stop-motion rövidfilmet) megharapja Lionel édesanyját. Lionel a film főszereplője, említett őse meg egy őt elnyomó, undorító hárpia. A mama terrorja alatt szenvedő, teszetosza srác otthon próbálja meg kikúrálni a házisárkányt, de az rövid úton agyhalott zombivá változik és rohadni kezd. Lionel egyre mélyebbre merül a fekáliában, nemsokára már a város több fontos tagja is a pincéjébe kerül... Természetesen holtan. Vagy félholtan. Hiszen mozognak és néha beszélnek is, arról már nem is beszélve, hogy a pap és a nővérke még egy zombibabát is összehoznak poshadó unalmukban. Van amúgy szerelmes szál is a filmben, szóval akár barátnővel is meg lehet nézni. Ha kellően nyitott a hülyeségre a hölgy. Talán. És most nem nézek gonosz vigyorral. Tényleg. 

4e283c5134e244588874d4df35c1e46c.png

- Your mother ate my dog!

- Not all of it.

Szóval, milyen a film humora? Sötét, véres, abszurd, tele fizikai poénokkal, idézhető egysorosokkal. A fenti kép, illetve az idézet ('Az anyád megette a kutyámat! - Nem az egészet.") egészen jól megmutatja az esszenciáját a Hullajó! -nak.  Jackson filozófiája az lehetett, hogy nincsen elég beteg ötlet, amit ne bírna el a filmvászon, s ehhez tartotta is magát. Ráadásul nem fogta vissza magát egy pillanatra sem. Ó, nem! A kutyaevős jelenet nagyjából minden más alkotásban képen kívül történt volna meg, néhány képi utalással, talán a verbális poént még bevállalták volna a készítők. Itt a rendező azonban ráérősen elidőzik a tetemet az anyja pofájából kihúzó Lionelen. Ez egy ilyen film. Bírni kell a gusztustalanságát, az abszurd 'öncélúságát". Ha ez megvan, akkor viszont nincs gátja a magas fokú szórakoztatásnak. Csak úgy sorjáznak a kiváló poénok és Jackson egyre csak fokozza a fokozhatatlant: aki egyszer látta a Hullajó! fináléját, soha nem felejti. Van karakter, aki jóízűen csócsál egy leszakadt fület. Van vagy tizenkettő jelenet, amelyben minden úszik a testnedvekben és a vérben. Van egy pár perces rész, amikor a zombibabát sétálni viszi Lionel, és ez nem sül el jól. A végletekig van húzva minden, s mégis, soha nem éreztem azt, hogy kifolyna az irányítás a direktor kezéből. P.J. tehetsége átüt a képsorokon: az ilyen vércunamikat levezényelni és egyben tartani hatalmas rátermettség kell. Nem könnyű műfaj ez (sem). Ilyen magas szinten csinálni meg... Parádés! És annyira örülök, hogy a film mentes minden politikai korrektségtől!

braindead02.jpg

That's my mother you're pissing on.

Ami miatt még maximális tisztelettel adózom a készítők előtt, az a bábok minősége, a praktikus effektek, a stop-motion fantasztikus felhasználása. Hatalmas munka lehetett ezt így összerakni, 24 év elteltével pedig ad egy különleges bájt a filmnek a sok kissé idejétmúlt, mégis abszolút tetszetős megoldás. 

A Hullajó! egyébként nem félelmetes darab. Bár ahogy írtam, gyerekkoromban a frász kerülgetett tőle, érettebb fejjel azért könnyedén észrevehető, hogy Jackson célja nem a paráztatás, hanem a nevettetés. A horrorelemeket szinte csak arra használja, hogy megkacagtassa a hozzá hasonlóan kissé lökött nézőt. A sok gusztustalanság, több száz liternyi vér és a szinte másodpercenként érkező gegek mellett azonban van még egy kellemes tulajdonsága a filmnek. Ez pedig Lionel jellemfejlődése, aki pipogya, terror alatt lévő alakból a befejezésre menő hősfigura lesz, aki elsétál az éjszakában a nővel, szíve választottjával. Kiírtja a zombikat, leszámol az anyja elnyomásával, újjászületik. Képletesen, illetve szó szerint is, hiszen a fináléban van egy abszurd-szülés jelenet is.

3qgqaua1jqt3o3cuxuhkq3qzxby.jpg

They're not dead exactly, they're just... sort of rotting.

A Hullajó! hű tehát a címéhez. Tényleg hullajó! A film a csúcsra járatja a gusztustalanság esztétikáját, ez a testnedvek paradicsoma, a viccesre faragott erőszak magasiskolája, a mozgóképes őrület egyik legszerethetőbb példánya. Szeretem, mert egy pillanatra sem veszem komolyan. A maga kategóriájában osztályelső Jackson műve, és tökéletesen érthető, hogy miért vált kultfilmmé és hivatkozási alappá. Ki mondta, hogy szarból nem lehet várat építeni? Tévedett! 

10/10

A film adatlapja a MAFAB oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7211834555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Comrade-Kex 2016.10.27. 13:59:33

94' suli után minden pénteken matiné az osztálytársakkal :D

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.10.27. 14:05:51

És én etz még moziban láttam. És akkor egy ilyen film valóban nagyon erős volt. Persze láttam az Erdő szellemét, de ez vérben überelt mindent. Simán klasszikus.

AldoWinnfield 2016.10.27. 14:34:30

@Intimitás Gourmet: Ha újra bemutatnák moziban, rohannék megnézni. Én azt hiszem valami mai szemmel borzalmas 1cd-s verzióban láttam régen. :) Persze a hangulathoz ez is hozzáadott.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.10.27. 15:25:14

Én idén láttam újra a Corvin tető éjszakai vetítésén. Elképesztő nagy élmény volt.

borosnyuszi 2016.10.27. 20:33:20

@Intimitás Gourmet: Egy korosztály lehetünk a Gonosz Halottatakat még én is Erdő szellemeként láttam alámondással:)) boldog vhs idők!

borosnyuszi 2016.10.27. 20:41:26

Hullajó alapfilm, életemben először röhögtem horrorfilmen azelőtt el sem tudtam képzelni, hogy két műfajt lehet keverni és jól működik! Minden nagy poént lelőtt a kritika (a kutyás és a baba sétáltatás a legjobbak) de nekem megmardt még a zombik etetése a pincében (fej házra, kaja közvetlen a nyelőcsöbe:)) a gerinc oszlop+ tüdő szépelgése a tükör előtt és a klasszikus fűnyíróval való zombiírtás! Nekem a vége nem igazán jött be, az amúgy is túlzásokkal teli filmben szerintem már sok volt a gigaanyu.

AldoWinnfield 2016.10.27. 21:29:48

@borosnyuszi: Dehogy lőttem le minden nagy poént. Konkrétan csak egyet, a kutyásat. :) Szerintem illeszkedett a vége a filmbe, logikusan végigvitte a főhős jellemfejlődését Jackson. :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.10.27. 23:09:06

Profi cikk lett... és most jöhet a Bad Taste kritika :D

AldoWinnfield 2016.10.28. 00:19:16

@Werewolfrulez: Azt egyszer láttam...

És annyira nem jött be. :)

Sailorland 2016.10.28. 12:12:23

Még az Alkotás mozi kivételesen kényelmetlen faszékein ülve tekintettem meg ezt az alkotást, örök élményt okozva magamnak. Szerintem zseniális a poénok pedig eredetiek benne.

Treff Bubi 2016.10.28. 12:16:25

Moziban láttam, nekem is nagy élmény volt, előtte csak a Gonosz halott vicces folytatása hatott így. Kedvencem a babakocsis jelenet a játszótéren:)

AldoWinnfield 2016.10.28. 12:33:58

@Sailorland: @Treff Bubi: No, lassan kiderül, hogy mindenki moziban látta a filmet, csak én nem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.10.28. 12:44:16

Aki szerint nem A gyűrűk ura Peter Jackson legjobb filmje, az menjen inkább Freddy Krugert nézni. :P

AldoWinnfield 2016.10.28. 12:45:00

@danialves: Ez volt a nagy trollkodás, amit úgy ígértél? :(

AldoWinnfield 2016.10.28. 12:49:29

@danialves: Ne vessz el a részletekben! :D

sírjatok 2016.10.28. 13:16:14

Akkor most jól beszólok, én megnéztem, de nem annyira tetszett, horrornak túl idétlen, gegfilmnek túl véres meg undorító, és annyira nem is vicces. Oké értem beleesik a füle a pudingba, a másik meg megeszi, haha. Böe.

A jellemfejlődés (eleve a karakterek a maguk karikírozott módján) tényleg jó benne, meg amúgy persze egyszer nézhető, de... fura :/

AldoWinnfield 2016.10.28. 13:29:56

@sírjatok: Ez nem volt beszólás. Ez vélemény volt. Elfogadjuk. :)

Treff Bubi 2016.10.28. 22:53:34

@AldoWinnfield: Horror- és vígjátékrajongóként ugyan én imádom ezt a filmet, attól még azt mondom, hogy a Mennyei teremtményeket mint film alulról sem horzsolja. De semmi baj, csak én jártam jól, hogy mindkettő tetszik:)

AldoWinnfield 2016.10.28. 23:09:10

@Treff Bubi: Látod, ez a jó felfogás. Csodálom, hogy még senki nem küldött el a f@szba, hogy hülyeségeket beszélek. Lehet, hogy a Hullajó tényleg ekkora kultfilm nálunk (is)?
süti beállítások módosítása