Cápa 2 / Jaws 2 (1978)
2016. szeptember 07. írta: The Man Who Laughs

Cápa 2 / Jaws 2 (1978)

Na ilyen egy tökéletesen fölösleges folytatás

Manapság sokan kárhoztatják Hollywoodot, amiért új ötletek helyett, inkább a régi nagy sikerekről akar egyre több bőrt lenyúzni. Persze elvitathatatlan, hogy az elmúlt évek mozis kínálatában valóban túlsúlyba kerültek a folytatások/feldolgozások/franchise filmek, viszont azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hollywoodi stúdiók alapvetően gazdasági szervezetek, és mint ilyennek mindig is igyekeztek a biztos bevételre menni.  Ha valami sikeres, azt szinte biztos, hogy még akkor is folytatni fogják, ha ezt a döntést dramaturgiai/filmes/művészi szempontból kifejezetten nehezen lehet megindokolni és megvédeni. (Persze van egy-két olyan eset, amikor tényleg nem lehet valamit folytatni, ekkor sincs para: újra csinálják. Mert bizony a remake sem a 21. század találmánya). Ha pedig igazán kíváncsiak vagyunk rá, hogy milyen egy valóban felesleges és ötlettelen folytatás, akkor a Cápa 2-nél keresve sem találunk jobb példát. (Esetleg a Másnaposok 2-t, de az már tényleg vérlázítóan lusta.)

maxresdefault_23.jpg

A forgatókönyv eredeti tervei szerint pár évvel az első film eseményei után Amity szigete gyakorlatilag kísértet várossá vált volna. Miközben pedig a városvezetés elkeseredetten próbálja újra felélénkíteni a sziget turizmusát (amelynek érdekében még a maffiával is hajlandó lepaktálni), hamarosan egy újabb cápa jelenik meg a part menti vizekben. Brody seriffnek így egyszerre kellett volna megküzdenie a korrupt városvezetéssel, a türelmetlen gengszterekkel és a még az elődjénél is brutálisabb ragadozóval.

Nyilván képtelenség utólag megmondani, hogy milyen lett volna a Cápa 2, ha az eredeti tervek alapján készítik el. Én azonban elég erősen hajlok arra a véleményre, hogy a végleges változatnál valószínűleg egy kreatívabb, érdekesebb és (legalább a koncepció szintjén) izgalmasabb filmet kaptunk volna, amelynek ráadásul a létjogosultságát is sokkal nehezebb lenne megkérdőjelezni. Lévén, hogy nem pusztán logikusan folytatná az előzményt (mivel annak a következményei indítanánk be a cselekményt), de a maffiás szál révén kellő újdonsággal is tudna szolgálni. (Ez utóbbi pedig a főhős számára is egy új, leküzdendő belső konfliktussal szolgálhatna.)

Ám ezt a történetet végül két okból sem lehetett leforgatni: egyfelől a forgatási helyszínéül szolgáló Martha's Vineyard lakói nem akarták megengedni, hogy a film kedvéért bedeszkázzák az üzleteiket, másrészt pedig az Universal fejesei sem voltak igazán elragadtatva az előzménynél jelentősen komorabbra hangszerelt folytatás tervétől. Ezek, a folyamatos viaskodás Richard D. Zanuck társproducer és az MCA igazgatója, Sid Sheinberg között (utóbbi ragaszkodott hozzá, hogy a felesége nagyobb szerepet kapjon a filmben) illetve egy meg nem nevezett színésznővel felmerülő problémák végül John D. Hancock rendező és felesége (Dorothy Tristan, társ-forgatókönyvíró) elbocsátását eredményezték. Ezután behívták  Carl Gottlieb-et, hogy írja át a forgatókönyvet, úgy, hogy az humorosabb és könnyedebb hangvételű legyen. És, bár ekkor már Spielberg is jelezte, hogy mégis visszatérne a folytatásra (igaz, az ő verziója a U.S.S. Indianapolis tragédiáján alapult volna), ám mivel ő és a Hooper-t játszó , (aki így szintén kimaradt a filmből) éppen a Harmadik típusú találkozásokkal volt elfoglalva, így a rendezői székbe végül Jeannot Szwarc ülhetett.  

vlcsnap-2016-09-06-11h17m49s054.png

Mindennek köszönhetően pedig 1978-ban kaptunk egy folytatásnak álcázott, kvázi remake-t. A történetet fölösleges is lenne leírnom, lévén hogy a Cápa 2 konkrétan ugyanarról szól, mint az első rész. A különbség csupán annyi, hogy Brody-nak most egyedül kell szembenéznie a fenevaddal, amelyet az is nehezít, hogy a gyerekei is éppen annak a vadászterületén vitorláznak. Éppen ez utóbbi a legidegesítőbb a filmben: a seriffen kívül, mindenki úgy viselkedik, mint ha meg sem történt volna az első film. Hiába gyűlnek a bizonyítékok, és hiába próbál Brody mindenkit figyelmeztetni, a politikusok, üzletemberek és a fia is totál őrültnek nézik, éppen úgy, mintha nem alig három éve lett volna, hogy egy cápa öt fővel (és egy kutyával) csonkította meg Amity lakosságát.

És ez a film alapvető problémája, hogy túlságosan szorosan kívánja követni az elődje szerkezetét (igaz a cápát jóval hamarabb felfedik). Azonban másodjára, egy kevésbé tehetséges rendezővel és kevesebb emlékezetes karakterrel nyilvánvalóan közel sem nem tudd akkorát ütni, mint tette azt az eredeti.

A Cápa 2 pedig éppen ezért sokszor inkább kelti egy remake hangulatát, mint sem egy hivatalos folytatásét, hiszen a címben lévő kettes ellenére nem igazán folytat semmit. Nemcsak azért mert meglepően kevés említés van benne az előzményre, de főleg, mert a karakterei gyakorlatilag semmit nem változtak/fejlődtek azóta, és a film sem állítja őket új (más jellegű) kihívások elé. Pedig folytatást alapvetően úgy van értelme csinálni, ha folytatod (ugye ezért folytatás) a karaktereid történeteit, akiknek új (belső és külső) konfliktusokkal kell megküzdeniük. Arra, hogy egy klasszikust is lehet úgy is folytatni, hogy annak ne csak bőr lehúzás szaga legyen remek példa egy másik 70-es években induló franchise, a Rocky széria. (Legalább is az első három rész, illetve a Creed.) Persze vannak olyan történetek, amelyeknek a hősei sokkal statikusabbak, archetípus jellegűek. Igazán ezek azok a karakterek, akikkel végtelen sok történetet lehet elmesélni, feltéve, ha az írók képesek friss és izgalmas kalandokba keverni őket. (Lásd: Indiana Jones és James Bond filmek.) Nos, a Cápa hősei nem ilyen hősök, ők egyszerű átlagemberek, akik életében a ’75-s film eseményei kiemelt jelentőséggel bírnak. Többségükkel valószínűleg se előtte se utána nem történt semmi ehhez fogható. Mivel pedig így vagy úgy, de a film végére mind az „utazásuk” végére értek, nem igazán maradt elmesélésre érdemes történetük sem. (Épp ezért kapnak ritkán folytatást a katasztrófa filmek, hiszen azokban legtöbbször nem önmagukban a karakterek az érdekesek, hanem, hogy miként reagálnak az eseményekre, na meg az esemény maga.)

vlcsnap-2016-09-06-11h23m59s579.png

Viszont, azt is el kell ismerni, hogy ha az ember elvonatkoztat a nagy elődtől (ami a rengeteg hasonlóság miatt kifejezetten nehéz), akkor önmagában a Cápa 2 nem egy teljesen rossz film. Szwarc egészen ügyesen mímeli Spielberget, amit erősít John Williams szokásosan remek zenéje, illetve Roy Scheider nagyszerű alakítása, aki gyakorlatilag a hátán viszi el a filmet. (Igaz a felnőtt mellékszereplőkkel most sincs gond, csak kár, hogy a kidolgozatlan karakterű, és színészileg sem túl acélos fiatalok sokkal több játékidőt kapnak).

Nagy kár, hogy a gumicápa irtó röhejesen néz ki. Ráadásul nem csak sokkal többet mutatják, de a folytatások aranyszabályáéhoz hűen a készítők úgy akartak az előzmény fölé licitálni, hogy a bestia elődjénél sokkal szívósabb, nagyobb és brutálisabb lett. Emiatt pedig néhol sikerült is átesniük a ló túlsó oldalára, amelynek köszönhetően a Cápa 2 néhol már a Mega Shark vs. Giant Octopus jelegű filmek előfutárának érződik. (Már az első rész sem a cápák természetének realista ábrázolásáról volt híres, de azért az itteni helikopter evés, már tényleg kissé túlzás.)

vlcsnap-2016-09-06-11h22m08s508.png

Összességében azért nem egy szentségtörés ez, csupán egy feledhető, újramelegített (és helyenként egészen B filmes hangulattatot árasztó) változata az első résznek. Meg lehet nézni, többnyire még szórakoztatott is, csak közben folyamatosan benne volt a fejemben hogy ennyi erővel nézhetném az eredetit is, ami még negyven év után is egy elképesztően hatásos és lebilincselő film. Mivel azonban a Cápa 2 kis ideig minden idők legjövedelmezőbb folytatása volt, így értelemszerűen itt nem is érhetett véget a Jaws Cinematic Universe. Azt viszont a producerek is érezhették, hogy harmadszorra már tényleg nem lehet ugyanazt elsütni, és már tényleg kell valami újdonság. Így jött a kifáradó franchise-ok legfőbb fegyverre a 3D, a sorozat pedig tempósan a trash mélységekbe süllyedt.

5-6/10

A Cápa 2 teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9911671428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2016.09.07. 11:27:23

Míg az első részben láttem pozitívumot, de másodiknál végig olyan érzésem volt, hogy el sem kezdődött igazán. Unalmas, semmit mondó jelenetek egymás után, a végén meg fél óra még unalmasabb sikoltozás. Egy idő után lenémítottam a tévét is inkább.

Ez nálam egy tizes skálán -10 lenne. Ennél még a "Mega Shark vs. Giant Octopus" is jobb volt, pedig az sem egy műremek.

Chief Brody (törölt) · http://chiefbrody.blog.hu/ 2016.09.08. 10:42:27

A Cápa 2 pont attól jó, ami miatt a poszt szerint rossz. Éppen azért nagyon is nézhető és szórakoztató, mert nem titkoltan másolni akarta elődjét. Természetesen ugyanazt a hatást nem sikerült hoznia (ahogy - és itt bocsánat az elfogultságért - az elmúlt 41 év alatt készült egyetlen más filmnek sem), mint Spielberg tökéletes remekművének. De a Cápa 2-ben újra eljuthatunk Amitybe, újra itt van Brody rendőrfőnök, újra itt a kerékkötő polgármester, újra szól John Williams és megint jön a cápa. Mint amikor felveszed valamelyik kedvenc ruhádat vagy beülsz az autódba, ami már nem új, de nem is túl régi. Kényelmes, ismerős és úgy összességében otthon érzed magad tőle. A 3. és 4. rész gyökeresen mást akart, meg is lett az eredménye. Néha az önismétlésnek is van létjogosultsága, a Cápa 1-2. mellett jó példa erre a Halálos fegyver sorozat. A megasharkos összevetés pedig nagyon méltánytalan túlzás, a Cápa 2-t ugyan A Birodalom visszavág letaszította a minden idők legsikeresebb folytatása trónjáról, de még évtizedekig e kategória élcsoportjában maradt. Az első résszel együtt volt szerencsém a magyar mozibemutatón, nagy vásznon, feliratosan látni, és mondhatom, maradandó élmény volt akkor, és nagyon szeretem ma is. Hogy milyen lett volna a komorabb hangvételű első változat, angolul tudóknak ajánlom Hank Searls regényfeldolgozását vagy a Marvel képregényt, ezek a korai forgatókönyv alapján készültek.
Összességében persze belátom, hogy a Cápa 2, akárcsak Spielberg klasszikusa, egy letűnt kor filmjei, és az Alkonyat vagy az Öngyilkos osztag-féle művek mai nézőinek gyomra nehezen fogadja be a mechanikus cápát, a rángatódzó kamera vagy a CGI hiányát, vagy hogy egyetlen megveszekedett szuperhős sem jelenik meg. Nekem már "az első részben láttam pozitívumot" komment megengedő-leereszkedő fogalmazása is szentségtörés, de ez már legyen az én bajom...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.09.08. 15:35:54

óóóóh, várjatok amig látjátok a következő részt a kor A listás színészével, Dennis Quaiddel!

Megvan a digitális robbanás a végén?

Annyit mondod: IMDB 3.6 pont!

És még ez is kapott egy ramake-et, ahol egy sor A listás színészt csámcsognak meg....

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.08. 16:48:23

@Chief Brody: "Mint amikor felveszed valamelyik kedvenc ruhádat vagy beülsz az autódba, ami már nem új, de nem is túl régi. Kényelmes, ismerős és úgy összességében otthon érzed magad tőle. "
Azaz pontosabban mint amikor kartonból vagy hullámlemezből építesz egy kocsit, ami lehet, hogy nem visz el sehova, az első széltől összedől, de legalább kellemesen hasonlít az autódra. Ami mellesleg ott áll a garázsban mellette és bármikor beleülhetsz. ;)

Serrin 2016.09.08. 16:52:43

@Chief Brody: Az első látványos máig, de a történet gyenge. Ez volt akkor az, ami ma a CGI filmek (szuperhősös, stb.).
Amúgy meg sok régebbi filmet és sorozatot nézek, szóval nem mondhatni, hogy a "műfilmek" szeretem. Értsd rajta: zöld háttér előtt felveszik a szereplőket és berakjám mögéjük a CGI hátteret, meg a szörnyet. a képregényfilmeket meg rühellem, kivétel a régi Robocop filmek (1-2), meg az 1989-es Batman.
Egyébként pont ezek miatt volt csalódás már a Cápa első része is. A másodiknál meg egy Cobra 11 rész is izgalmasabb szerintem.

Father Merrin 2016.09.08. 18:51:16

Én is csatlakozom Chief Brody véleményéhez; szerintem is túl szigorúak vagytok a filmmel. Az első egy klasszikus, gyermekkorom egyik meghatározó filmélménye. Tény, hogy a folytatás ennek a közelébe se ér, mégis a rengeteg hülyesége ellenére rendkívül szórakoztató. Az első egy hitchcocki thriller (a cápa ott nem csak egy szörny, hanem kvázi egy tengeristen), a második egy szimpla szörnyfilm, ami a folytatások klasszikus "emeljük a tétet" stílusában készült: a cápa nagyobb, gyorsabb, veszélyesebb és persze vérszomjasabb.

Az effektek helyenként tényleg borzasztóak (a fenti videó az egyik kedvencem közülük, még a videó elindítása nélkül, a bélyegképen is látszik a cápa szájában a hidraulikus emelő, nem is beszélve a száj szétnyitásától eldeformálódó fejről:D), de emiatt nem tudok rá haragudni. Számomra a praktikus effektek mindig is többet fognak számítani a CGI-nál.

Chief Brody (törölt) · http://chiefbrody.blog.hu/ 2016.09.08. 21:36:12

@Serrin:
Az első Cápa nemigen szorul szerény védelmemre, de azért szóljon helyettem és szívemből Peter Jankiewicz:
"Míg napjaink számos digitálisan megrajzolt filmjét egy számítógép köpi ki magából, addig A CÁPÁ-nak súlya, ereje és sodró történetvezetése van. Több mint harminc év elteltével mind a film, mind maga a cápa ugyanolyan könyörtelen és hatásos maradt, mint amikor beszabadultak a kollektív tudatalattinkba. Legyenek bármilyen ijesztőek, a Terminátor, az Alien-ek és a Jurassic Park velociraptorjai öt percig sem bírnák Amity-sziget vizeiben!"

Persze ízlések és pofonok és korok eltérőek, én nem ítélek el senkit a filmes gusztusa miatt. A nosztalgiafaktor miatt péládul én még az Amerikai nindzsát is képes vagyok szeretni :)

Serrin 2016.09.09. 10:24:15

@Chief Brody: Az elsőt végignéztem, még izgultam is rajta a hibái ellenére. Ezt azért a legtöbb film nem váltja ki belőlem. Ettől még látom a hibáit is. :) (Pl.: Kiszámítható a történet sok elég sok ponton.

Az Amerikai nindzsa első részét én is megnézném, de a folytatást inkább nem.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.09.09. 11:04:45

@Chief Brody:

"mai nézőinek gyomra nehezen fogadja be a mechanikus cápát, a rángatódzó kamera vagy a CGI hiányát, vagy hogy egyetlen megveszekedett szuperhős sem jelenik meg."

Most ugye ezt remélem nem nekem írtad, mert ahogy a cikkben is írom, az első részt én is IMÁDOM. (Csak mivel én még nem írtam róla kénytelen voltam Danialves visszafogottabb kritikáját linkelni).

Ehhez is úgy ültem, neki, hogy majd azt írom, róla, hogy "mekkora elfeledett/alul értékelt gyöngyszem", csak aztán sajnos tényleg elkezdett idegesíteni (már már kiabáltam a Polgármesterrel, mint a báb színházban a gyerekek, hogy nem igaz, hogy nem emlékszik, mi volt itt nem rég), hogy mennyire nincs benne újdonság. De persze mint írtam, azért ettől még bőven nem nézhetetlen ez sem.

Jó elismerem, hogy a Mega Sharkos megjegyzésem kissé túlzás, de nem hiszem, hogy egy cápa amúgy gyakran süllyesztetne el helikoptereket. :D

@Father Merrin

Engem sosem érdekelt, hogy CGI vagy praktikus effekt, amíg működik. Láttam már zseniális CGIt és vacak bábokat, illetve fordítva is. Mint a kettő csak egy eszköz, amiket lehet jól és rosszul is használni. Van, hogy az egyikre van szükség (Tron, Dzsungel Könyve), van, hogy a másikra (Mad Max 4), a probléma az, hogy sok filmes spórolásból/lustaságból csak a CGI-ra támaszkodik és azt sem tudják úgy megcsinálni (épp a spórolás miatt), ahogy azt kéne.

Chief Brody (törölt) · http://chiefbrody.blog.hu/ 2016.09.09. 19:32:02

@The Man Who Laughs:
Természetesen nem neked írtam és senkinek sem, aki ehhez a poszthoz kommentelt. Aki úgy általában veszi a fáradtságot, és nekiáll elemezgetni, hogy a Cápa 2 miért jó vagy rossz, az valamilyen formában érdeklődik a régi filmek iránt, így rossz ember nem lehet :)
süti beállítások módosítása