The Purge: Election Year (2016)
2016. augusztus 22. írta: danialves

The Purge: Election Year (2016)

thepurge.jpgEgy tipikus home invasion filmnek indult, a második résszel azonban korunk egyik legjobb B-kategóriás franchise-ává nőtte ki magát a The Purge, hála annak, hogy a széria atyja, James DeMonaco sikeresen látta meg az alapötletben rejlő hatalmas lehetőséget. Ettől persze az Anarchy még nem lett egy fajsúlyos gondolatkísérlet, viszont az alapötletből fakadó alkotói szabadságot remekül használta fel arra, hogy egy bűnös élvezetként tökéletesen funkcionáló horror-thriller legyen. A harmadik rész címe és időzítése viszont már arra engedett következtetni, hogy DeMonaco sokkal jobban igyekszik majd kiaknázni a disztópiájában jelen lévő politikai párhuzamokat, és még ha ez nem is feltétlenül történt meg, az Election Year méltó örököse lett az Anarchynak.

Rögtön azzal kell kezdenem, hogy csalódni fog, aki Werewolfrulez kollégámhoz hasonlóan arra számít, hogy ez a film majd újabb ötletekkel gazdagítja a Purge-öt mint jelenséget. Bár egy-két új intézményt (pl. a gyilkolás kedvéért az USÁba utazó turisták), újfajta gyilkolási módokat, és őrültebbnél őrültebb arcokat most is láthatunk, a fő szál ezúttal egy klasszikus konspirációs thriller, amelyben az előző részben megismert Leo (Frank Grillo) próbálja megvédeni a Purge-ellenes elnökjelölt szenátort (Elizabeth Mitchell) az életére törő politikai ellenfelektől. Alapvetően ez a motívum a forgatókönyv leggyengébb pontja, ugyanis az Election Year e tekintetben éppen csak annyival több a 90-es években ezerszámra készített testőrös politikai akcióthrillerektől, hogy ebben a világban néhány random pszichopata meg alkalmi segítőtárs is útjukba akad (illetve, hogy főszereplőink nem szeretnek egymásba).

the-purge-election-year.jpgEnnek az epizódnak is fel lehet tehát róni az előző kettőhöz hasonlóan, hogy nem dolgozik kifejezetten eredeti megoldásokkal, viszont DeMonaco egy elképesztően profi horror-thrillert faragott belőle még így is. A film ritmusa szinte tökéletes, megfelelő ütemben váltogatva a feszültebb, akciódúsabb, és a lassabb, a történetmesélést segítő epizódokat, a scare-ek időzítése szintén remek, hosszú snittjei és az akciók koreográfiái pedig jó néhány A-kategóriás darabot is leköröznek. A rendező lassításai, extravagáns maszkokba öltöztetett ámokfutói, a filmzene bőgő szintetizátoros basszusai éppen annyira hatásvadászok, amennyire azt egy komoly felelősséggel nem rendelkező B-film megengedheti magának - mintha a Dawn of the Dead Zack Snyderét látnánk, mielőtt a kényszeres megalománia eluralkodott volna rendezői stílusán. Ez a stilizáltság pedig megadja a kellő fűszerezést ahhoz, hogy az Election Year egy igazán szórakoztató filmmé válhasson.

Kissé kellemetlenebb része ennek a megközelítésnek, hogy a politikai töltet helyenként erősen szájbarágott, a negatív oldalt képező politikusok pedig már-már egy Bond-gonosz teátrálisságával adják elő magukat (bár ha figyelembe veszem, hogy olyan világot élünk, ahol egy Donald Trump elnökesélyes lehet, DeMonaco nem is vetette el a sulykot ábrázolásukkal...), de az előző résznek sem a kifinomult elbeszélésmódjában rejlett az ereje, hanem abban, ahogy az egész koncepció egy hihetetlenül erős allegóriáját képezi az USÁban tomboló erőszakkultúrának. 2016-ban, amikor a rendőri erőszak, a bosszúból módszeres rendőrgyilkosságokat véghez vivő bűnözők, a tömeggyilkos ámokfutók, és a fegyverviselés szabadsága kapcsán fellángoló viták (amelyben az ország leendő elnöke természetesen a jelenlegi helyzet pártján áll) minden korábbinál erősebben vannak jelen, a film által felvázolt társadalomkép egyre relevánsabb és pontosabb.

Ironikus tehát, de a Purge harmadik része nem a beleerőltett mondanivalóval, hanem éppen a szabadjára eresztett fantáziájával és elvetemültségével képes valami értéket képezni a nyilvánvaló B-kategóriás jellemzői ellenére is. De ettől függetlenül elsődlegesen mégsem a belemagyarázható gondolatok miatt, hanem a szégyentelenül egyszerű hatásmechanizmusa miatt érdemes megtekinteni az Election Yeart - és biztos vagyok benne, hogy ha ez a produkció 25 évvel ezelőtt lát napvilágot, ezzel könnyedén a mai napig idézett klasszikussá válhatott volna.

7,5/10

A The Purge: Election Year teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6010429190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2016.08.23. 10:51:44

Mi? Ennek a fosványnak 3 része is volt???

K.Leslee 2016.09.26. 20:49:56

Az elso es masodik resz kulonbozo volt, de mindketto nezhetore sikeredett, sot helyenkent meg kreativak is voltak.

Ezt 30 percig neztem es az alapjan 5/10-re ertekelnem. Ezek szerint erdemes tovabb nezni? A kiscsaj a boltban borzaszto szinesz, mar azert sem neztem tovabb mert annyira eroltetett volt a karaktere mint maga a sztori.

Danialves: visszatertem!!!:-D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.26. 21:31:30

@K.Leslee: Király :D

Amúgy csak azt tudom ismételni, amit leírtam: annyira nem kreatív, mint a második rész, stílusában szerintem kb. ugyanaz, azon áll vagy bukik minden, hogy a politikai szál mennyire jön át belőle. Várnám Werewolfrulezt, hogy mondjon verdiktet, de asszem ő még nem látta.

AldoWinnfield 2016.09.26. 21:50:47

@danialves: Én láttam, az első kettőhöz képest ez már majdnem élvezhető volt! :D

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.11.05. 22:54:47

@danialves: eddig kétszer elalaudtam rajta, de egyszer csak végignézem, hogyafeneegyemeg! :D

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.11.10. 00:09:42

@danialves: oké, csak végignéztem. 5,5/10 nálam. Még mindig az a bajom, hogy alig-alig aknázzák ki az ígéretes alapötletet. A politikai allegóriát és annak aktualitását elismerem, viszont a horror nagyon hiányzott, az akció meg számomra fantáziátlan volt. Ami tetszett, az az első felében felbukkant lassítások, ijesztgetések, extrém ötletek. A végére azonban számomra nagyon sablonossá és fantáziátlanná vált az egész mozi. Inkább csalódás...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.10. 09:10:34

@Werewolfrulez: Úristen, valami, ami nekem tetszett jobban. :D
Amúgy szerintem annyi előnye van annak, hogy a 2.-nál kapcsolódtam be, hogy a horrort eleve nem hiányolom belőle, mert disztópiaként nézem inkább.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.11.10. 10:24:28

@danialves: van azért ilyen vélménykülönbség több is, pl. az új Ghostbustersen majdnem eret vágtam a vége felé, nálam az 5/10. És nem azért mert feminista, hanem mert gagyi és tele van elhibázott lehetőségekkel.

K.Leslee 2016.11.11. 21:55:56

Vegulis befejeztem es a masodik fele sokkal jobb. fel is csuszott nalam is 5.5-re :-).

Spoiler

A film vegi leszamolas, az okol/kesparbaj teljesen klisementes es formabonto. Meg is lepodtem hogy milyen jol sikerult. Szerintem az vitte fel nalam fel ponttal az ertekelest.
süti beállítások módosítása