A 10 legfontosabb momentum a Trónok harca hatodik évadából
2016. június 29. írta: FilmBaráth

A 10 legfontosabb momentum a Trónok harca hatodik évadából

tronok_harca_1.jpg

Szintet lépett idén az HBO sorozata, olyan filmszerű élményt nyújtott a nézőinek, amit tévében eddig még nem láthatott. Mivel már csak két igen rövid évad van hátra, ezért nagyon bele kellett húzni a történetmesélésbe, ki kellett bogozni a rengeteg cselekményszálat, hogy lássuk, kik azok, akik komolyan ringbe szállhatnak a Vastrónért, hogy aztán a győztes megnyerje magának a mindent eldöntő csatát a Másokkal. Az utolsó két epizód maga volt a tökély, a többi időnként nyögvenyelősre sikeredett, lassúdadan ugyan, de azért haladt előre a történet, miközben időnként darabokra tört a szívünk, többször ledöbbentünk, időnként szitkozódtunk. Véleményem szerint nagyon jót tett a sorozatnak, hogy az alkotókat nem kötötték a könyvek, szabadon szárnyalhatott a fantázia (nyilván a Martin által meghatározott határok között, de ő csak a legfontosabb cselekményszálakat egyeztette a producerekkel), bátran bevállaltak sok mindent, hiszen ebben az évadban biztosan nem szedték le a fejüket a rajongók azért, mert eltértek az író által már leírt történettől. A szex és a meztelenség erősen háttérbe szorult, a drámák és a nagy csaták évada volt ez, jóval komorabb lett a hangvétel, érződik, hogy egyre nagyobb a tét, a cél a hatalom, nincs idő humorra és romantikára. A látvány kiemelkedő volt, nem sajnálják a pénzt a CGI-ra az alkotók, a nézők pedig el is várják tőlük a csodákat. Nem csodálom, hogy már csak rövidebb évadok lesznek, ezt a szintet nagyon nehéz lesz megtartni, felülmúlni pedig pláne. A befejezés nagyon hatásos volt, teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy kik indulnak harcba a Vastrónért, van kit gyűlölni és van kinek drukkolni. Nagyon nehéz lesz kivárni a következő évad kezdetét, már most számoljuk vissza a perceket, ugye? Ne rohanjuk annyira, gondoljuk át még egyszer az évadot, és lássuk, melyek voltak a legemlékezetesebb momentumok. Vigyázat, erősen spoileres tartalom következik!

10. Danny és Tyrion együttműködése

game-of-thrones-s6e10-daenerys-tyrion.jpg

A Sárkányok anyja az évad elején erősen akadályoztatva volt abban, hogy Meerenben uralkodjon (a khalokkal tüzekedett egy kicsit), ezért Tyrionra maradt a város. Kedvenc törpénk ebben az évadban nem kapott túl sok szerepet, erősen elszürkítették a karakterét az írók, most nem sziporkázott úgy, mint szokott, de legalább egyben tartotta Meeren-t, amelyet Danny egy kisebb mosolyszünet után értékelt is, a záró epizódban már olyannyira sikeredett az összeborulás, hogy a Királynő Segítője lett Tyrionból. Nagyon erős az ő párosuk, Danny ereje, hatalomvágya és Tyrion tapasztalata és bölcsessége kiválóan kiegészíti egymást, személy szerint nagyon drukkolok nekik, hogy a Vastrón az ő kezükbe kerüljön.

9. Az Éjkirály hozza a formáját

ejkiraly_1.jpg

Ebben az évadban a Mások ritkán bukkantak fel, de akkor aztán földhöz vágtak bennünket rendesen. Az Éjkirály még mindig übercool karakter (persze utáljuk, mert ő a rosszfiú, és reméljük nagyon csúnya véget fog érni, de akkor is), vérfagyasztó, amikor megjelenik a színen. Végre megtudtuk, hogy jöttek létre a Mások, jól le lehetett döbbenni azon, hogy az erdő gyermekei hozták őket létre azért, hogy megvédjék magukat az emberektől. Aztán persze létrejött a Frankenstein-effektus, a teremtmény túlnőtt a mesterein, már nem lehettett őket megállítani, a zombisereg egyre csak nő, mi pedig mind jobban parázunk azon, hogy túl későn jönnek már rá a népek Westersoson arra, hogy ki is az igazi ellenség.

 8. Cersei a Vastrónon

thrones-cersei-master768.jpg

Tuti biztosak voltunk benne, hogy ebben az évadban meg fog halni a hatalommániás, bosszúra éhes, testvérével vérfertőző kapcsolatban élő Lannister - anyatigris. Az évad elején szinte sajnáltuk, hiszen tudjuk, mennyire szereti a gyermekeit, talán ez az egyetlen pozitív tulajdonsága ennek a veszélyes nőszemélynek, hiszen mindent azért tesz, hogy egyetlen életben maradt gyermeke számára biztosítsa a trónt. Aztán, amikor mindent elveszít, amit kedves a számára, eltűnik minden emberi vonása, már csak egy hideg, rideg királynőt látunk, akinek egyetlen célja, hogy abszolút hatalomra tegyen szert. Jaime-vel együtt mi is tudjuk, hogy sorsa csak a bukás lehet, és ezt az új Cerseit már senki és semmi nem állíthatja meg, valószínűleg megkaptuk a következő évad főgonoszát a személyében.

7. Bran és a tanulópénz

bran.jpg

Először esett meg velünk az a csúfság, hogy szívünk szerint jól felpofoztunk volna egy Stark-gyereket. Bran nem kicsit kezeli éretlenül az időutazás témáját, melynek köszönhetően jól belekavar a történetbe, nagyon össze kell kapnia magát, hogy megbocsássuk neki Hodort. A saját gyermeki kíváncsisága miatt kerül abba a helyzetbe, hogy megjelöli az Éjkirály, aztán pedig egy brutálisan emlékezetes leszámolás után megöli a Háromszemű Hollót, Bran megmenekül, de iszonyatos áron. Reméljük, Benjen bácsi jól kitanította a kölyköt, mert valószínűleg nagyon fontos szerepe lesz abban, hogy az emberek elkenjék a Mások száját, vagyis jó lenne, ha nem tolná el a lépést. De legalább az időutazásainak köszönhetően nagyon sok fontos dolgot megtudtunk a múltról, és ha nem is nézünk bizakodva a jövőbe, legalább a jelenben nem csinál túl nagy bajt, legalábbis mostanában.

6. Danny megérett az uralkodásra

danny.jpg

Az évad záróképe rendkívül hatásosra sikeredett, Danny sok-sok küzdelem után elérte a célját, van serege, sárkányai, hajóhada (hála a Greyjoy-oknak és bosszúra szomjas Dorne-iak és Égikertieknek), ott van mellette Tyrion, minden adott ahhoz, hogy célba vegye a Vastrónt. Nem lesz könnyű dolga, ezt tudjuk (Cersei félelmetes ellenfél), iszonyatos viperafészekbe fog kerülni, de az elmúlt időben nagyon sokat változott, az átélt nehézségek igazi uralkodóvá formálták, teljesen felkészült arra, hogy elvegye, ami az övé. A Sárkányok Anyja már régen nem koldus hercegnő, hanem egy igazi királynő, aki véleményem szerint megérett a Vastrónra.

5. A női karakterek dominanciája (Cersei, Danny, Sansa, Arya, Yara, Lyanna Mormont)

sansa.jpg

Dübörög a girl power a Hét királyságban, a hatalom és a politka már régen nem a férfiak játszótere, ebben az évadban nagyon felerősödtek az alapjáraton sem bőgőmasina női karakterek. A Stark-lányok felnőttek, a saját kárukon megtanulták, mennyire kegyetlen a világ, és meg kell keményíteniük a szívüket, ha el akarják érni a céljaikat, Deres visszavétele és a bosszú nem gyenge lelkületű hölgyeknek való, ők pedig megfizetik az árát a sikereknek. Danny inkább látványos jelenetekben szerepelt, mint valóban emlékezetesekben, az ő figuráját nem igazán aknázták ki az alkotók, de az évad végére összekapta magát, rendbe tette a rendbe tenni valókat, jöhet a hódítás, Westeros még nem tudja, mi vár rá. Cersei méltó ellenfél lesz, ő is nagy utat járt be, bosszút állt ugyan mindazon megaláztatásokért, amelyet el kellett szenvednie, mégis iszonyatos árat fizetett azért, hogy jelen pillanatban ő ülhet a Vastrónon. Yarát se felejtsük el, ő is egy kemény csaj, jó királynő lesz belőle is, és még a öccsét is sikerült gatyába ráznia. Az évad legdögösebb női karaktere mégis egy kislány lett, Lyanna Mormont férfiakat megszégyenítő módon bátor és erős lelkű nemes hölgy, aki olyan ütős szöveget kapott az íróktól, hogy csak beájulni lehet tőle.

4. Ramsay halála

ramsay.jpg
Jó főgonosz nélkül semmit sem ér egy sorozat, jól tudják ezt az alkotók, ezért Geoffrey halála után meg kellett találniuk azt a karaktert, akit mindenki gátlások nélkül utálhat. Ennek eredményeként itt volt nekünk Ramsay, ez a szadista állat, akinek tényleg semmi sem szent, a hatalmon kívül semmi sem érdekli, nincsenek erkölcsi gátlásai, ő maga az Antikrisztus. Nincs bocsánat a tetteire, én mégsem tudtam végignézni dicstelen halálát (egy imádni való eb gazdájaként nem nekem való volt az a jelenet, amikor a saját kutyái tépik szét), amelyet teljes mértékben megérdemelt. Lelketlen ösztönlény volt, akiből hiányzott minden elegencia, egy arrogáns, felkapaszkodott kis senkiházi volt, akit csak gyűlölni lehetett, mégis hiányozni fog, mert tökéletesen betöltötte a gonosz szerepét, minden jelenetében félelmetes volt, nem lesz könnyű pótolni a karaktert. De ne féltsük az írókat, észrevehettük már, hogy nincsenek fantázia híján.

 3. Havas Jon feltámadása és felemelkedése

jon_snow.jpg

Egy teljes éven át rághattuk a körmünket azon, hogy vajon tényleg meghalt-e Havas Jon, vagy fel fog támadni. Az alkotók és Kit Harington bőszen tagadott, de a mai világban nem lehet megakadályozni, hogy a forgatási fotók kiszivárogjanak a netre, így az évad kezdetén már szinte biztosak voltunk benne, hogy kedvenc fattyúnk vissza fog térni a halálból. Ez meg is történt annak rendje és módja szerint, és miután kicsit hezitált azon, hogy mit is kezdjen az életével most, hogy véget ért az őrsége a Falon, végszóra belovagolt Sansa, és ellentmondást nem tűrően közölte vele, hogy az ő dolga az, hogy visszavegye Derest. Mint már tudjuk, ez sikerült, sőt immár Észak királyát köszönthetjük a Stark-ház balkézről való tagjában, akiről az utolsó részben még az is kiderült, hogy ő valójában félig Targaryen. Sárkányvért hordoz magában tehát ez a figyelemreméltó ifjú, akiből végre férfi lett, olyannyira, hogy még nekem is sikerült megkedvelnem a karaktert, kíváncsian várom, hogyan alakul a sorsa a hátralévő két évadban.

 2. A csata Deresért

deres.jpg

Aki Derest uralja, azé Észak. Ezért volt nagyon fontos ez a csata, amelyet nagyon vártunk már, és tudtuk, hogy az alkotók bele fognak adni apait-anyait, de még így is tátva maradt a szánk, olyan fantasztikus képsorokat kaptunk tőlük. Valódi filmélményt nyújtottak a látottak, tévésorozatban ilyet még nem láthattunk, lenyűgöző volt minden jelenet, megérte elkölteni rá a CGI-keret nagy részét. Ha nagyon akarunk, logikai alapon beleköthetünk a csatába (Rickon miért nem cikkcakkban futott, Sansa miért nem szólt Jon-nak, hogy jönnek a lovagok, stb), de érzelmi és főleg látványbeli szempontból egyetlen hiba sem csúszott bele, úgy volt tökéletes, ahogy elkészült. Lenyűgöző, felejthetetlen, imádat a köbön, köszönjük szépen! Most aztán fel lehet kötni az alsóneműt, mert ezt nyilván felül kell múlni a következő évadban, ha nem akarnak csalódást okozni a rajongóknak az alkotók.

1. Hodor halála

hodor.jpg

Ott maradt a szívünk annál az ajtónál, olyan érzelmi csúcspontja volt ez a sorozatnak, amelyet még a fantasztikus csatajelenet sem tudott elhomályosítani. Hodor mellékszereplő volt, akinek zéró köze volt a hatalmi játszmákhoz, egy vajszívű óriás, aki nem bántott senkit (kivéve, ha Bran vargállapotban másra utasította ugye), csak szeretni lehetett. Tudjuk, hogy a sorozatnak éppen az az erőssége, hogy bármelyik karakter bármikor likvidálásra kerülhet, de miért pont őt kellett megölnöd Martin? Amúgy természetesen minden elismerés megilleti az alkotókat, ragyogóan fel lett építve a jelenet, azért tudott ekkorát ütni, de akkor sem ér ilyen szinten belegázolni a lelkünkbe! Hodor halálánál emlékezetesebb pillanat véleményem szerint nem volt ebben az évadban, ezt sem lesz könnyű túlszárnyalni a következő felvonásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr388851036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Razzul 2016.06.29. 14:02:14

"Véleményem szerint nagyon jót tett a sorozatnak, hogy az alkotókat nem kötötték a könyvek, szabadon szárnyalhatott a fantázia (nyilván a Martin által meghatározott határok között, de ő csak a legfontosabb cselekményszálakat egyeztette a producerekkel), bátran bevállaltak sok mindent, hiszen ebben az évadban biztosan nem szedték le a fejüket a rajongók azért, mert eltértek az író által már leírt történettől."

Ezzel engedd meg, hogy hadd ne értsek egyet. Szerintem pont a fordítottja történt a dolognak.

Ugyanis a sorozatban jól megvalósított események szerintem pont azok amiket GRRM-el egyeztettek és nem térnek el a könyvtől, vagy jól átgondolták őket és úgy változtattak rajtuk. Ahol viszont érezhető, vagy tudható, hogy nem volt alapanyag és egyeztetés ott bizony kilógott a lóláb, mind írói és rendezői téren. A legszembeötlőbb Arya ezen évadbéli ténykedése, vagy a Dornei cselekményszál amit eddig is borzasztóan kezelt a sorozat, most pedig valszóínűleg a fontosabb események kivételével kukázták az egészet.

Mindezek ellenére a 6. évad fináléja (9. és 10. rész) az egyik legjobb és az egyik legbetegebb is lett a sorozat történelmében. Le a kalappal. Szerencsére a sok hátborzongató dolog mellé jutott bőven szép és felemelő esemény is.

Jonról pedig azt írod, hogy:
"Sárkányvért hordoz magában tehát ez a figyelemreméltó ifjú, akiből végre férfi lett"

Igen, tényleg figyelemre méltó ifjú. Sárkányvér bizony, ami mellesleg az eltávozott trónörököstől, Rhaegar Targaryentől származik, így jelenleg Jonnak van a legerősebb igénye a vastrónra.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.06.30. 06:58:14

@Razzul: hogy lenne jonnak bármilyen igénye is a vastrónra?!

egy fattyú továbbra is, hogy egy nyomorék mostohatestvér miket látott látomásában az még nem jogosítja fel semmire. Attól még nem lehet igénye semmire.

Semmi bizonyítéka nincs senkinek a származására, és mint tudjuk az igen igen fontos volt eddig is.

CyberPunK 2016.06.30. 08:28:13

@doggfather: Egyszer tartson egy tüzes bulit, ahol mindenki megég, csak ő nem és garantáltan megkapja a trónt.

László Wagner 2016.06.30. 08:36:34

Engem az gondolkodtat el, hogy vajon Sansa miért nem szólt Jon-nak a lovagok érkezéséről? Csak nem azt akarta, hogy mire a lovagok megjönnek bukjon el a féltestvére? (mi már tudjuk, hogy az unokatestvére). Jon egyébként elég csapnivaló hadvezér, indulatból, érzelmi alapon, ész nélkül támadott, simán ottmaradhatott volna. Jól belesétált Ramsay csapdájába...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.06.30. 12:16:21

@Razzul: @doggfather: Cerseit sem jogosította fel semmi a trónra, aztán láttuk, mi lett... Bár szerintem Jonnak olyan szempontból nincs "igénye", hogy ő bőven elvan King in the North-ként, és nincsenek olyan ambíciói, mint Daenerysnek.

De itt szerintem egyelőre még odáig kéne eljutni, hogy Jon saját maga is rájön a dologra, mert Bran egyelőre még a Fal túloldalán van, és nem igazán tud szólni neki. (Mondjuk a jelenlegi tempó alapján akár a következő részben is ott teremhet Deresben.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.06.30. 22:31:28

@danialves: és magától hogy jöhetne rá, ha mindeki aki tudta (ned stark) halott?!

Razzul 2016.07.01. 11:05:25

@doggfather: @danialves: A "trónigény" nem csak azt jelenti, hogy valaki igényli a trónt. Hanem ezzel a szóval fejezzük ki azt is, hogy kinek mekkora esélye van arra, hogy ő legyen a következő király.

Ha valaki nagyon közeli rokona az előző királynak, akkor erős trónigénye lehet. Azaz valószínűleg nagyobb esélye van arra, hogy elfogadják mint királyt, több nemes és úr állhat mellé, mert úgy gondolhatják ő az igazi király.

Razzul 2016.07.01. 11:08:03

@doggfather: Láthattad, hogy mennyire számított az, hogy fattyú Jon, amikor egy női Starkot állítottak mellé. Na most helyettesítsd Sansát Daenerys-el és a Stark házat a Targaryennel.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.07.01. 14:36:54

@doggfather: Erről kérdezd David Benioffot vagy D.B. Weisst ;) Az a lényeg, hogy onnantól van kezdve értelme ezen agyalni, hogy már ő maga is tudja, hogy mi a helyzet.

@Razzul: Köszi, ezt értettem elsőre is, ettől függetlenül továbbra is tartom, hogy Jonnak alapvetően nincsenek királyi ambíciói, hanem Robbhoz hasonlóan elsősorban az Észak önállóságáért küzd.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.07.01. 18:06:31

@Razzul: még egyszer. jonsnow továbbra is fattyú, fattyak nem örökölnek, nem igényelnek.

NINCs bizonyítéka, nem is lehet, jelenlegi tudásunk szerint, arra, hogy ne lenne fattyú.

totelcamp 2016.07.10. 15:11:57

számomra az utolsó két rész történései teljesen kiszámíthatóak voltak, gondoltam hogy: Ramsayt a saját kutyái fogják megöln, hogy végére a sereg is megérkezik és beveszik Derest, Cerceiből királynő lesz, a fia megy a kukába, Arya megöli a csajt. Az viszont hogy többszáz méterről egyetlen íjjal eltalálni egyetlen futó embert a legnagyobb bullshit. Pontosan nem számítottam ki, de kb 3-4 másodperc a berepülési ideje a vesszőnek tehát elég csak 30 centimétert iránytváltoztatni 3 másodpercenként kb minden 10. lépésnél
süti beállítások módosítása