Bite (2015)
2016. június 02. írta: Werewolfrulez

Bite (2015)

egy végzetes (be)csípés története a Contracted nyomdokain

bite-movie-001-820x410.jpg

A Bite című friss indie horror kapcsán egyből a Contracted című, Eric England által elkövetett hasonszőrű alkotásra assziciáltam, és ezzel a megérzéssel nem is lőttem nagyon mellé. A két film között feltűnő a hasonlóság: mindkettő egy esendő női karaktert állít a történet középpontjába, aki egyszeri "szabados" magatartásának köszönhetően különös betegséget kap el. A betegségről persze mindkét esetben kiderül, hogy horrorisztikus következményei vannak a főszereplő fiatal hölgy testi-lelki állapotára nézve, valamint az is nyilvánvalóvá válik, hogy a hősnő környezetében lévők sincsenek biztonságban.

A Bite esetében a Casey nevű főszereplőnő tengerparti lánybúcsújával indulnak el az események. Ahogy a barátnők által forgatott found footage jellegű házivideóból megtudhatjuk, Casey-nek egy jókora bepiálás alkalmával sikerül megcsalnia a vőlegényét, elhagynia a jegygyűrűjét, és még valami fura rovar is megcsípi. A lánybúcsúról visszatérve a gondok tovább sokasodnak:  hősnőnket gyötri a bűntudat a bulin történetek miatt; az esküvő szervezése sehogy sem akar haladni; kiviláglik, hogy van némi eltérés a fiatal pár tagjainak a jövőt illető elképzeléseiben; és azt is megtudjuk, hogy az anyósjelölt nem szimpatizál túlzottan Casey-vel. Mindezek tetejébe a titokzatos csípés nyoma elfertőződni látszik, és gusztustalan, gennyedző keléseket produkál...

Nemcsak a sztori vonatkozásában, hanem mondanivaló és a megvalósítás kapcsán is erős a hasonlóság a bevezetőben említett Contracted című filmmel. Chad Archibald, a Bite rendezője, producere és társírója - aki egyébként a középszar horrorfilmek rutinos szállítójának tekinthető - szintén összeköti a szexuális kicsapongást egy különös fertőző betegséggel, bár ő nem olyan deklaráltan teszi ezt mint Eric England, valamint nem csak és kizárólag a védekezés nélküli szex veszélyeit akarja a horror szűrőjén keresztül bemutatni. Egy kevés szatirikus éllel rámutat a fiatal felnőtteket sújtó társadalmi-családi-baráti elvárásokra (esküvő, gyermekszülés kényszere, "öribari"-effektus), és persze kétszer aláhúzva kiemeli, hogy egzotikus országokban egzotikus kórságokat kaphat el az ember. Alkotásában azért ezek az üzenetek nem lépnek túl az utalások szintjén, de becsülendő, hogy igyekszik valamilyen többlet mondanivalót adni a borzalmaknak.

bite-4.jpg

A produkció kivitelezése és hangulata szintén összecseng Eric England már többször felhozott horrorával. Chad Archibald is minimális büdzséből, és eléggé nevenincs színészgárdával dolgozott, de viszonylag jól ki sikerült jönnie a rendelkezésre álló szűkös eszközökből. Az alkalmazott trükkök még látványosabbak és ütősebbek is, mint a Contracted esetében - akár a gyomorforgató testhorror-vonulatot, akár a clive barkeri rémlátomásnak is beillő "keltetőfészek-lakást" veszem alapul. A színészek gyenge közepesen muzsikálnak, emlékezetes alakítást nem kapunk (mondjuk a szereplők is eléggé egydimenziósak, tehát még lehetőség sem volt a brillírozásra), de látványosan ripacs játékkal sem kellett szembesülnöm.

Bár nem nevezhető igazán kiemelkedőnek a film, mégis, szolgál egy-két olyan jelenettel, ami miatt az év emlékezetes horror pillanatai közé sorolható. Casey "bébis" álma például rendkívül sokkolóan, egyszersmind nagyon találóan  reflektál a lányt sújtó elvárásokra. Aztán Casey átalakuló teste generálta különös képességei (méreg és hang alapú támadás, illetve védekezés) is kijezetten érdekesek voltak számomra. Ezek miatt a részletek miatt nekem tetszett ez a produkció, de persze én is éreztem, hogy ez nem az az alkotás, ami miatt felsőfokú jelzőkkel dobálózhatnék a kritikában.

Merthogy úgy általánosságban, filmként nem túl erős a mozi. Nem rendelkezik igazán szimpatikus főszereplőkkel, akikért izgulni lehetne. A történet nem rejt igazi meglepetéseket vagy csavarokat, és valódi emocionális csúcspontokkal sem találkozhatunk benne. Egyes esetekben szimplán hiteltelenek az filmbéli események. A fényképezés néha egész ötletes, de a vágás, a hangmérnöki munka, és a zene tipikus középszer.

Ha egy furcsa képzavarral élhetek, akkor azt mondom, hogy a Bite végeredményben egy olyan rovarcsípésnek értékelhető, ami egy-két vonatkozásában ugyan emlékezetes tüskét hagy az emberben, de úgy általánosságban véve nem okoz maradandó károsodást. Avagy érthetőbben: bizonyos részeiben meglepően jó, egészében meg inkább felejthető alkotás.

7/10

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr828753794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása