Baskin (2015)
2016. május 25. írta: Werewolfrulez

Baskin (2015)

Török horrort fogtam, de nem enged...

baskin_cover-hi-res.jpg

Igazán ritkán találkozom török horrorfilmekkel, így aztán rögvest rávetettem magam az oszmánok Baskin című borzongató alkotására, mihelyst beszerezhetővé vált. Most, a mozi megtekintése után annyit bizton állíthatok, hogy egy valóban egyedi ízű, abszolút nem mindennapi élményben volt részem, viszont már az is biztos, hogy ez a film nem fog bekerülni a kedvenceim örökös ranglistájára.

Azt egyből le is szögezhetem, hogy a produkciónak nem a történet a fő erőssége. A rövid, de igencsak félelmetes felvezetés után (amelyben egy éjszaka felébredő kisfiú találja magát szorult helyzetben) egy kis csapatnyi kifejezetten ordenáré, már-már Torrente-módra bunkó és harsány  módon viselkedő rendőrrel ismerkedhetünk meg, akiket egy lepukkant étteremből szólít el a kötelesség. Éjszakai bevetésük célja elég homályos: egy baljós kúriát kell meglátogatniuk, ahonnan erősítést kért néhány társuk. A célállomás felé közeledve lesodródnak az útról, és ezzel kezdetét veszi a rémálom...

A Baskin az a film, aminek az esetében a rémálomszerű jelző abszolút nem túlzás. Az első egész estés filmjét jegyző Can Evrenol láthatóan a rémálmok logikája mentén építette fel az alkotását, és biztos-ami-biztos alapon a sajátos narratíva mellett még deklaráltan meg is idézi a rossz álmok világát. A film abból a szempontból pedig majdcsak tökéletes, hogy valóban egy hamisítatlan rémálom-esszenciát kínál. A profi fényképezés, a hangulatos zene, a brutális és sokkoló képek, a sejtelmes alakok, a homályos magyarázatok és a játékidő második felében végtelenül lassan történő borzalmak mind-mind  beleillenek a koncepcióba, és tökéletesen ellátják a funkciójukat. Nálam még az is alátámasztotta a rémálomszerűséget, hogy bizonyos történeti elemeknek (pl. a kulcsnak) csak a film szövetén belül van némi szimbolikus értelme, viszont ha józan ésszel belegondolunk, logikátlan baromság az egész - ez a fajta, "az álmomban még volt értelme..." aspektus szintén átérezhető volt számomra, ha a saját álmaimat vettem alapul.

Viszont a következetesen végigvitt koncepciónak sajnos áldozatául esik a hagyományos értelemben vett történet, a tempó, a dramaturgia, és a végül a horrorfilm-élmény nagy része is. Bár maguk a színészek alapvetően jól játszanak  (külön kiemelném a törpe növésű és iszonytató mutánsfejű Mehmet Cerrahoglut, akit elképesztően megtaláltak az ördögi "Apa" szerepére), az ellenszenves, papírmasé főszereplőkért nincs az az ember, aki izgulna. Maga a főhős Arda (Gorkem Kasal) sem igazán szerethető vagy egyedi figura, csak úgy "ottragad" a vásznon... A néző nem igazán talál a rendőrök között azonosulási pontot, emiatt az empátia mint tényező ki is van lőve, és így a tortúrapornókat idéző kínzások sem nyújtanak igazán maradandó élményt - a zsigeri hatás kiváltásán túl persze.

baskin_h_2015.jpg

Nézzük hát a másik oldalt, a kicsit a Hellraiser-filmek cenobitáit idéző démoni alakokat, akik hőseinket kínozni hivatottak. Ezek a pokolbéli teremtmények ügyesen meg lettek álmodva, a kivitelezésük is példaértékű, és hozzák is az elvárható iszonyatot, amit  hozniuk kell... de csak egy pontig. A figyelmet és az érdeklődést fenntartó szörnyűségek sajnálatos módon pont a fináléra fújnak ki, ezáltal  jómagam például meg-meghunytam a végső fordulat előtt. Bár a mozi második felében generálódó unalmat is fel lehet fogni az álomszerű koncepció részének, én azonban inkább hibaként könyvelem el...

Végül nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy a filmnek komolynak tűnő üzenete van a pokolról, az álmokról és a sorsról - csak éppen lehetetlen megfejteni, hogy pontosan mi is lenne ez a mondanivaló. A Baskin olyan, mint az a kirakós, aminek pont a központi darabkája nincs meg: megragadja azt, aki komolyan foglalkozik vele, elgondolkodtatja a felhasználót, de sajnos soha nem kaphatunk igazi megfejtést tőle.

Összességében tehát felemás élményt ad a törökök ezen horrorfilmje. Kuriózumnak, egyedi hangulatú és kifejezetten egzotikus horrornak bátran nevezhető, és még akar underground kultstátusznak is örvendhet majd a jövőben, de biztos vagyok benne, hogy csak kevesek fogják az idei év legjobb horrorjának kikiáltani.

 7/10

A film teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr578735630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

accattone 2016.11.05. 20:27:24

Egy kis finomság: Yavuz és a szem - ennél a jelenetnél konkrétan a Cannibal Holocaust egyik zenei motívuma hallható.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.11.06. 23:06:56

@accattone: ej' de vájtfülő vagy! :) Nekem bizony nem tűnt fel (pedig nagy kedvenc a Cannibal Holocaust), szóval köszi az infót.
süti beállítások módosítása