Némó nyomában / Finding Nemo (2003)
2016. május 09. írta: FilmBaráth

Némó nyomában / Finding Nemo (2003)

nemo_2.jpg

Na, csákány mindenkinek! Várjuk már nagyon, hogy újra szörfölhessünk az MGÁ-n, és hallgassuk, miket hord össze az a kerge süsügér, és újra lássuk régi barátainkat a Nagy Zátonyról, ugye? Halrajok hajnalán volt már, amikor moziba került Némó és Pizsi, a két különleges bohóchal története, akiknek tiszta szívből szurkoltunk, és először kapitális hülyeségnek gondoltuk, hogy valami pénzmániás producer meg akarja szentségteleníteni gyermekkorunk kedvencét egy tökéletes felesleges folytatással, de egyre jobbak azok a tetves trailerek, csak megjön a kedv a megtekintéshez, hiába mondtuk, hogy na, ezt már tényleg ki fogjuk hagyni. Úgysem fogjuk, de ha már szóba kerültek Pizsiék, miért ne újrázhatnánk a Pixar egyik legjobb termékét, nem igaz? Markolj páncélt, öcsisajt, nosztalgikus mesenézésre fel!

Rettenetes tragédia történik Pizsivel, a bohóchallal, éppen családalapításra készülnek feleségével, Korállal, amikor őt és a 100-as iker gyerekeit is elveszíti. Egyetlen apróság maradt életben, Némó, akit apukája túlfélt, és aggodalommal telve kíséri el első napjára az iskolába. Megtörténik a baj, a kis halat elkapja egy búvár, és hazaviszi, apukája pedig hosszú útra indul az óceánon át, hogy megtalálja...

A film hatalmas sikerének három alapköve a hihetetlenül magas szintű animáció, a kiváló szinkron és a pofátlanul zseniális forgatókönyv volt. Imádtam ezt a jó kis mozit, örök emlékem marad, hogy ekkor hallottam először a span szót, és szegény apukámhoz fordultam, hogy magyarázza már el nekem, mit is jelent, neki pedig természetesen fogalma sem volt, egyetlen húgom homályosított fel mindkettőnket a tárgykörben. A teknősnél a mai napig nem láttam coolabb mellékszereplőt, a halmentes életet élni próbáló cápákat sem nagyon tudták felülmúlni azóta, az MGÁ-nál (a csecsemők kedvéért: Mini Golf-Áramlat) menőbb szörfpálya azóta sem született az animáció terén.

Mint minden nagy ötlet, Némó is a véletlennek köszönhető, a rendező, Andrew Stanton meglátott egy képet National Geographic magazinban, amely két bohóchalat ábrázolt, akik éppen egy tengeri rózsából bújtak ki. Azonnal beindult a fantáziája, melynek végeredményének már hihetetlen, de 13 éve örülhetünk. Kicsit félve újráztam, de hamar megnyugodtam, semmit sem kopott ez a csodálatos mese, éppen olyan friss, szórakoztató, és imádni való, mint új korában. Már a főcím előtt elandalodtunk, megrendültünk, megkedveltük a kis Némót és apukáját, és még csak ezután kezdődött a film. Fordulatos, pörgős a történet, eszméletlenül vicces a szöveg, telitalálat minden jelenet, nemcsak a fő, hanem a mellékszereplők is, olyan poéncunami zúdul ránk, hogy még sok év után is heveny nevetőgörcsöt tudunk kapni, hiába tudjuk már az összeset kívülről.

nemo2.jpg

Kiváló ritmusérzékkel adagolják nekünk az alkotók a drámát, a humort, a kalandot és az érzelmeket, nem csoda, ha kicsi és nagy egyaránt otthon érzi magát az óceán kies és kegyetlen részein, teljes szívéből drukkol ezredjére is Némónak és Pizsinek, kap idegbajt Szenillától, próbálja követni a teknőscoolságot, és mindenekfelett bele tud feledkezni ebbe a bűbájos történetbe, melyet az első perctől az utolsóig áthat a kreativitás, a profizmus és az a bátor kísérletező kedv, amely mostanában sajnos már nem nagyon érhető tetten a Pixarnál ennyire vegytisztán. Méltán járt az Oscar a legjobb animáció kategóriában, bevételi rekord, miegymás, nem szívbajosak a Szenilla nyomában alkotói, esélyük sincs, hogy ezt a sikert megismételjék, de azért egy méltó folytatást még becélozhatnak, majd júniusban kiderül, mekkora sikerrel.

Jól bírom az angol nyelvet, de meg nem fordult a fejemben soha, hogy eredetiben nézzem meg ezt a filmet, melynek legfőbb oka, hogy magyarul rögzültek a poénok. Zseniálisra sikeredett a szinkron, Király Attila, mint Pizsi, Morvay Gábor, mint Némó és Zakariás Éva, mint Szenilla kiválóak voltak (és cefetül jól beszéltek cetül), de az én abszolút kedvencem természetesen Galambos Péter volt Cool szerepében.

A Némó nyomában ismét bebizonyította, hogy a technika önmagában kevés, szív és profi kivitelezés nélkül nem lehet maradandó filmélményt szerezni a nézőknek, az animációs filmek tengerében a mai napig üde színfolt a két kedves bohóchal kalandjait bemutató alkotás. Ne várjunk majd csodát a második felvonástól, csak hagyjuk, hogy újra magába szippantson a történet, és nagy baj már nem lehet. Az első részt pedig egyetlen szóval lehet jellemezni még ma is: cool!

10/10

A Némó nyomában teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr568677648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.10. 13:33:21

Mindig rühelltem ezt a mesét. Ugyanolyan túlértékelt vacak, mint az Oroszlánkirály, attól is okádok.

Kyria 2016.05.10. 14:25:22

Protkónál ledőltem. Meg az öreg teknősnél. Az animációnál úgy összességében. Nagyon jól eltalált és megvalósított kis rajzfilm volt, egyedül Szenilla zavart egy kicsit. Bár réges-régen kinőttem már a mesekorszakból, az örök kedvenc a Szépség és a szörnyeteg marad, rögtön utána pedig az Oroszlánkirály, annak a kezdő képsora a dallal számomra verhetetlen.

2016.05.11. 21:42:13

@shitgun: Fránya egy gyerekkorod lehetett :) De ne add tovább!

gigabursch 2016.05.12. 07:51:22

Nálam a 10 pontot nem éri meg, de kétségkívül a gyermekeim nagyon szerették.

Kirby 2016.05.14. 00:10:27

Imádom, Kisfiammal számtalanszor megnéztük és még fogjuk is, mindig szénné röhögöm magam.
süti beállítások módosítása