Könyvkritika: Domokos Anna: Az emléktolvaj (2015)
2016. április 16. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Domokos Anna: Az emléktolvaj (2015)

az_emlektolvaj.JPGRégi vágású könyvmoly vagyok, ragaszkodom a Guttenberg-galaxishoz, egészen addig a percig meg sem fordult a fejemben, hogy ebook-ot olvassak, amíg nem landolt a blog email címén egy különös levél. Az írója, Domokos Anna megtisztelt bennünket azzal, hogy a véleményünket kérte a saját könyvével kapcsolatban, amely ugyan megjelent tavaly, de túl sok visszhangot nem kapott, és egy pártatlan kritikát kért tőlünk. Kíváncsian vártam a művet, de egy hangyányit megijedtem, ugyanis a szerző ebook formátumban bocsátotta a rendelkezésemre. Nem kevés technikai segítségnyújtást követően (danialvesnek jár érte a köszönet) végre sikerült megnyitnom a könyvet, és eredetileg csak belekukkantani szántam elsőre. Aztán viharsebesen magába szippantott a történet, abba sem tudtam hagyni a végéig. Megvannak a gyermekbetegségei az alkotásnak (melynek legfőbb oka gondolom a tapasztalatlanság), de egy meglepetően jó kis fantasy-ról van szó, amely kiváló szórakozást tud nyújtani az olvasójának.

Véget ért az iskolaév 2114-ben a Római Egyetem Természetfeletti Tudományok Karán, Amy, a mágusnövendék elindul haza, Kolozsvárra, a Tündérkert Biofarmra. Pénzspórolási okokból tündérösvényen szándékozik hazatérni, azonban egy torzulás miatt a Vámpír Birodalomban lép ki a kapun, melynek eredményeként egy vámpírúr foglya lesz. A kezdeti ijedtség után a fiatal lány hamar rájön, hogy kényelmes vakációnak néz elébe, azonban különös képességének köszönhetően váratlanul a nagypolitika kellős közepén találja magát, és rendkívüli kalandokban lesz része, melynek eredményeként a kislányból felnőtt nő és érett mágus lesz...

Kicsit csalóka a kezdés, sima lányregénynek indul nem kevés Harry Potter-utánérzéssel, de aztán elég gyorsan tovaillan ez a tévhit, az írónő kicsit bizonytalan eszközökkel bár, de mégis többé-kevésbé képes arra, hogy új univerzumot teremtsen, köszönhetően elsősorban nem hétköznapi fantáziájának. A vámpírok és a vérfarkasok már lerágott csontnak minősülnek az Alkonyat-sagának köszönhetően (amely szerény véleményem szerint könyvben jó volt, filmen annál kevésbé), azonban most új megközelítésben találkozhatunk velük ebben a mágikus történetben, amelyben a tündérromantika abszolút egyedien párosul filozófiai, világpolitikai és környezetvédelmi kérdésekkel.

A stílus időnként akadozik, az írónő még láthatóan keresi a saját hangját, de jó úton halad, és ha elhiszi magáról, hogy tehetséges és bátrabban meri feszegeti a saját határait, vélhetően ennél a reményteljes kezdetnél jóval érettebb alkotásra is képes lesz idővel. Meglepő fordulatok, érdekes karakterek, és egy fantáziadús világ tárul az olvasó elé, amelyben az emberek, a vámpírok, a vérfarkasok, a mágusok és a tündérek próbálnak együtt élni egy borzalmas faji háború után. A könyvben meglepően jó a humor, többször kacagtam fel az olvasása közben, a hangulat alapvetően könnyed, de megdöbbentően komoly is tud lenni, nemcsak szórakoztat, el is gondolkodtat.

A szövegnek véleményem szerint szüksége lenne egy jó szerkesztőre, mert minden lendülete és frissessége ellenére időnként kiesik a saját stílusából, néha túlságosan szájbarágós, kicsit csikorognak még a fogaskerekek, de a tehetség átüt a sorokon, a történet pedig nagyon olvastatja magát. A saját műfajában nem korszakalkotó alkotás, de mindenképpen érdemes a figyelemre, annyi jó ötlettel lett feldobva az alapvetően nem túl bonyolult eseményszövés, és annyira megnyerő stílusban íródott, hogy képes magával ragadni az olvasóját.

A főszereplő egy nő, amely fantasy-ban nem túl gyakori, ráadásul először csak mellékszereplőnek tűnik a Fátyol lehullta utáni világban (vagyis amikor az emberek megtudták, hogy rajtuk kívül más lények is élnek a Földön, és meg kell tanulniuk együtt élni a különböző fajoknak, ami nagyon nem könnyű feladat), hogy aztán különleges képességének köszönhetően hirtelen az események sodrában találja magát. Van itt romantika, kaland, akció, egy mágikus világ különös teremtményei, nagypolitikai összefüggései, bölcs vámpírúr és alfa farkasvezér, kicsit hebrencs vámpírfiú, és megannyi érdekes szereplő, akik életük különböző szakaszában ugyan, de mindannyian sokat fejlődnek az események hatására.

Ne várjunk csodát ettől az alkotástól, kicsit kiforratlan még a végeredmény, de annyi bájjal vezet el bennünket egy különleges mesevilágba, hogy megéri a ráfordított időt. Nyilván nem könnyű bizalmat szavazni egy teljesen ismeretlen szerzőnek, de egy igazi gyöngyszemet kapunk cserébe, amelynek megvannak a maga hibái, ennek ellenére tökéletes választás, ha egy minőségi fantasy-re vágyunk. Érdemes adni neki egy esélyt!

7/10

A könyv megvásárolható ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr568615552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zelig 2010 2016.06.05. 11:24:19

A főszereplő egy nő, amely fantasy-ban nem túl gyakori, ráadásul először csak mellékszereplőnek tűnik,
helyesen
A főszereplő egy nő, AMI fantasy-ban nem túl gyakori, ráadásul először csak mellékszereplőnek tűnik
süti beállítások módosítása