Könyvkritika: Nicholas Sparks: Szerelmünk lapjai (1996)
2016. március 14. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Nicholas Sparks: Szerelmünk lapjai (1996)

nicholas-sparks.jpg

Dunát lehet rekeszteni a romantikus filmekkel, mégis kevés az igazán maradandó közülük. A szerelmünk lapjai pontosan ez a kategória, Nicholas Sparks bestselleréből Nick Cassavetes rendezett nagy sikerű mozit, amely nekem is nagyon tetszett. Régen terveztem, hogy elolvasom a könyvet is, nagyon kíváncsi voltam, milyen lesz írott formában megismerni Allie és Noah történetét. Nos, szomorúan bár, de azt kell mondanom, hogy jobban jártam volna, ha kihagyom, ugyanis a nyomába sem ér a filmváltozatnak. Szépen és jól megírt, de nem kicsit szirupos az eredeti szöveg, nem hagyott bennem mély nyomokat sajnos.

Noah egy idősotthonban él feleségével, Allie-vel, aki Alzheimer-kórban szenved, és már csak nagyon ritkán ismeri meg a férjét, akivel sok évtizedet élt le teljes boldogságban. A férfi érthetően nehezen viseli a helyzetet, nem tud belenyugodni abba, hogy egyre távolabb kerülnek egymástól, ezért elmesél neki egy gyönyörű mesét, amely, mint később kiderül, az ő szerelmük története, amely még arra csodára is képes, hogy késleltesse a betegség elkerülhetetlen elhatalmasodását az asszonyon...

Túl vagyok már azon az életkoron, hogy higgyek az örök szerelemben, de nőből vagyok, ráadásul reménytelenül romantikus alkat, ezért értékelem, ha el tudják hitetni velem, hogy mégis létezik. Cassavetes-nek ez sikerült, úgyhogy talán az volt a baj, hogy túlságosan sokat vártam a könyvtől. Nicholas Sparks első műve hatalmas sikert aratott a kiadása idején, azonnal az eladási listák élére került.Azóta sok könyvet írt, többet filmvásznon is láthattunk, de csak a Szerelmünk lapjai aratott közülük átütő sikert.

Szépen fonódnak egymásba a szavak, dübörögnek az érzelmek, de az a sodró lendület, amely a filmben megvolt, a könyvben csak nyomokban érhető tetten. Én éppen azért szerettem a mozit, mert nem a romantikára helyezte a hangsúlyt elsősorban, hanem azt a témát boncolgatta, hogy mennyire bonyolult tud lenni egy kapcsolat, és milyen sokat kell tennie mindkét félnek azért, hogy a harmónia fenn tudjon maradni hosszú távon. Sparks első művében viszont a szerelem erejének a hangsúlyozása a lényeg, párkapcsolati problémákról nem sok szó esik, ami nem baj, csak nem éppen erre számítottam a film megtekintése alapján. Nem mondanám szimpla történetnek, amit a szerző leírt, hiszen nem Romana-szinten osztotta meg velünk a gondolatait, de azért nem is jelent akkora élményt az olvasása, mint amekkora a hírverés körülötte.

szerelmunk_lapjai.jpgNem tudom és nem is akarom véka alá rejteni a csalódottságomat, ami nem azt jelenti, hogy ne ajánlanám egyszeri elolvasásra a romantikus műfaj szerelmeseinek Spark regényét, hiszen egyáltalán nem rossz, csak fájdalmasan felejthető, a közepesnél egy fokkal jobb, de kiemelkedőnek nem mondanám. Rengeteget tett hozzá a film, kiváló lett a forgatókönyv, amelyet a remek casting és az értő rendezés is kiegészített, melynek eredményeként egy remek mozi született, amelyet bármikor újra megnéznék. Sparks könyveitől azonban elment a kedvem, mert nem érzem ebben az írásban azt az átütő erőt, amely miatt a falat kaparnám azért, hogy még egy oldalt olvashassak belőle.

Röpke 200 oldal hosszúságú a regény, amelyen látszik, hogy kiválóan van szerkesztve, az idősíkok keveredése a megfelelő arányban történik, és pont akkor lesz vége, amikor elkezdenénk beleunni a kicsit túltolt romantikába. Lány létemre mondom ezt, mert szép, szép az, hogy egy életen át kitart a szerelem, de azért az egy picit túlzás, hogy az Alzheimer kóron is úrrá tud lenni egy bizonyos szintig. Erősen szirupos lett a befejezés, bár a drámai erő is megvillan időnként a betegséggel kapcsolatos egy-egy részben, az utolsó oldalakra sajnos kifogyott a szufla a történetből.

Mi lányok, szeretjük, ha szépeket mondanak nekünk, de azért időnként túlzás, hogy Noah mennyire azt mondja a könyvben, amit a nők hallani szeretnének egy tökéletesen romantikus helyzetben. Kevesebb talán több lett volna, mert jó hinni, hogy létezik ilyen gyönyörű szerelem, de azért egy - két váratlan fordulat, és néhány árnyalattal halványabb cukormáz elkelt volna ebbe a történetbe. Aki még nem olvasta, az inkább a filmet nézze meg még egyszer helyette, sokkal jobban jár!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr218474404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása