Menekülés a győzelembe / Victory (1981)
2016. január 30. írta: FilmBaráth

Menekülés a győzelembe / Victory (1981)

escape_to_victory_5.jpgMára már megszoktuk, hogy világsztárok járnak Budapest utcáin, szerencsére egymást érik a forgatások nálunk, belekerültünk a filmvilág körforgásába rendesen. Azonban néhány évtizeddel ezelőtt még hatalmas dolognak számított, hogy hollywoodi színészek látogattak el hozzánk. Egy generációval ezelőtt nem Hugh Jackman Lánchidas szelfije volt a menő, hanem az, ha valaki távolról egyetlen pillantást vethetett Sly-ra, Michael Caine-re és Pelére. Mert bizony focifilm készült mifelénk akkoriban John Huston tálalásában, és a hazai terepnek hála, több magyar színész is feltűnt az alkotásban egy-egy epizódszerep erejéig. Az MTK stadionban rengeteg statiszta kísérhette figyelemmel a Pelé által koreografált játékot, bizonyára még mindig emlegetik, mekkora élményben volt részük. (Ha esetleg akad közöttük olyan, aki olvassa a blogot, kíváncsian várjuk a kulisszatitkokat!). Vagyis különleges kapcsolat fűz bennünket ehhez a filmhez, amelyről azonban ennek ellenére kénytelen voltam már fiatalabb éveimben megállapítani, hogy sajnos elég közepesre sikeredett, és most felnőtt fejjel újrázva sem változott a véleményem. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni a szereplők és a nosztalgia miatt, de egyébként elég felejtős darab, sajna.

A második világháború második felében járunk, egy német hadifogolytáborban. A rabok focizással ütik el az időt, egy egykori profi játékos, John Colby (Michael Caine) vezetésével. Egy nap von Steiner őrnagynak (Max von Sydow) az a vad ötlete támad, hogy legyen egy barátságos meccs a német válogatott és a hadifoglyok között Párizsban. Természetesen ez kiváló alkalom a szökésre, azonban a játékosok számára az is presztizskérdéssé válik, hogy legyőzzék a németeket...

Aki már látta a Két félidő a pokolban című Fábri-remekművet, amelynek a története kísértetiesen hasonló, az hatalmasat fog csalódni, ugyanis tökéletesen hiányzik belőle annak szívet facsaró drámai ereje, de ha nem vár többet, mint egy jó kalandfilmet focival körítve, akár jól is szórakozhat rajta. Tipikus hollywoodi darabról van szó, belezsúfoltak egy rakás sztárt (ezúttal főként a foci világából), adtak a látványnak, de a felszínen maradtak a jellemfejlődés, a karakterek, a történet tekintetében. Az európai futball szerelmesei (én nem tartozom közéjük, nálunk családi okok miatt az amerikai foci a kedvenc) nem csalódnak, a végére jut egy izgalmas meccs, amit aztán jól tönkrevágnak egy komolyan nem vehető végkifejlettel.

Tényleg nem érdemes sok szót vesztegetni a történetre (a játékosok kiválasztása úgy zajlik, hogy egy hadifogoly lávictory.jpgba elé gurul a labda, aki azonnal bemutat egy virtuóz labdajátékot, mivel Peléről van szó, lehet ezt komolyan venni?). Ha nem John Huston dirigálta volna a filmet, azt mondanám, elmegy. De a rendező láthatóan nem tudta eldönteni, mihez kezdjen a filmmel, a sportra vagy inkább a karakterekre és a mélyebb jellemábrázolásra helyezze a hangsúlyt, így egy látványos, de tökéletesen súlytalan hibrid lett a végeredmény. Egyszerűen nem érezzük, hogy valóban veszélyben van a résztvevők élete (oké, háború van, de a körülményekhez képest teljes nyugalomban töltik a napjaikat, senkitől sem fenyegetve, le is döbbennek, amikor megjelennek köreikben a valódi kínokat kiálló hadifoglyok, de persze ezzel a szállal sem kezdenek semmit az alkotók). Ezért nem is érthető, hogy miért fontos annyira a második félidő, miért kell nagy nyilvánosság előtt lealázniuk a nácikat. Vagyis igazi drámára esély sincs, inkább csak egy jobban sikerült edzőmeccs ez, mint valódi vérre menő küzdelem. A kor legjobb focistái vendégszerepeltek a filmben, tőlük természetesen nem lehetett hatalmas színészi mélységeket elvárni, de ennél akkor is sokkal több volt ebben az alkotásban, így viszont egy kihagyott ziccer lett, amelyből Pelé zseniális mozdulatai, Caine és Sydow egy-egy jó jelenete, és Sly izmai maradtak meg emlékezetünkben.

Ma már szinte mindennapos, hogy Budapest feltűnik egy-egy filmben, azonban akkoriban még eléggé unikum volt, hogy Párizst megszemélyesítve viszontláthattuk a vásznon kies fővárosunk egy-egy gyöngyszemét (részemről abszolút kedvenc a kis földalatti). Gera Zoltán kitűnik a magyar színészek közül, akik természetesen egyáltalán nem vallottak szégyent náluk sokkal híresebb kollégáik mellett. Igazi időutazás ez az alkotás, egy békés, nosztalgiára hajló hideg téli estére kiváló választás tud lenni még ma is.

Összességében felejthető darabról van szó, nem hagy mély nyomokat a nézőben, közepes sportmozi, sztárokkal felturbózva ennyi, és nem több. Ha valakinek ez kevés, és látni akarja, milyen ennek a történetnek a földbe döngölős változata, az essen neki gyorsított ütemben a Fábri-filmnek.

6/10

 A Menekülés a győzelembe teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr188286870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2016.01.31. 20:20:31

Nem hiszem, hogy felfedeztétek ebben a filmben a lényeget! Bár némi történelmi ismeret, jó adag empatikus készség, meg egy pici pszichológia is kell hozzá! Szóval hogy a legfontosabbat említsem: a németeket fociban megverni a háború közepén egy náci hadifogoly táborban úgy, hogy egy hitleristák által alsóbbrendűnek tartott fekete játékos vigye be a döntő gólt, ... zseniális és átélhető élmény. Az igazságtalan náci rezsim morális vereség mellett ott is veszít, ahol nem számít rá: még nemzeti sportjukban a fociban is. Valójában a film egy jól megírt forgatókönyvvel készült kiemelkedő alkotás. Aki megnézi, átérezhet valami egy nehezen megfogható érzésből: abból, hogy milyen lehetett felül emelkedni olyanokon, akiktől velejéig rettegett egy egész világ! Óriási! Kár, hogy ti ezt nem vettétek észre. :-)

AldoWinnfield 2016.01.31. 23:38:03

Hát, nem egy túl nehezen dekódolható film ez, de a világos üzenet még nem jelent egyet egy jó filmmel. A többesszám meg nem tudom miért van, nem nyolcan írtuk a cikket.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.02.01. 10:48:52

@AldoWinnfield: Csak irigy vagy, hogy gyűlnek a tanítványaim :P

smokingbarrels.blog.hu/2016/01/19/igy_vedjuk_be_kedvenc_filmunket_profin
3/b. pont:
"vessük fel, hogy a szerző túl hülye volt felfogni a rendező utalásait, esetleg háttérismeretei hiányosak a mű megfelelő befogadásához"

Fortress 2016.02.01. 15:25:50

@danialves: Ezúttal nem nagyon sikerül belepréselned ezt a dolgot az előregyártott kliséidbe. Ugyanis nem azt állítottam, hogy a szerző túl volt hülye felfogni a filmet. Csak azt írtam: nem fedezte fel és nem vette észre azokat, amelyeket leírtam. Ezeket a kifejezéseket használtam szó szerint. De gondolom könnyebb megemészteni a kritikákat, ha visszafordíthatjátok azokat és mondjuk a véleményalkotót helyezhetitek előregyártott formákba. Csak hát ezúttal nem nagyon jön össze. :-) Sajna

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.02.01. 16:20:51

@Fortress: Ááá nem, azt állítottad, csak azt, hogy "némi történelmi ismeret meg pszichológia kell hozzá" (="esetleg háttérismeretei hiányosak a mű megfelelő befogadásához"), valamint, hogy "nem sikerült felfedezni ebben a filmen a lényeget" (=nem értette). Tényleg semmi hasonlóság sincs...

Az a baj, hogy az arcod mérete kicsit megint blokkolja a látásodat, mert ellenkező esetben rájöhettél volna, hogy nem te vagy az első, aki pl. az általános iskolai törianyagot próbálja előadni ilyen tudálékossággal, hogy "némi történelmi ismeret is kell hozzá", és azok közül sem, akik bármilyen témában is szólnak hozzá, igyekeznek azt már a felütéssel a másik pocskondiázásává és saját farkuk szopkodásává alakítani, és azok közül sem, akik az álláspontjukkal kapcsolatos reakciókra kivétel nélkül elfelejtenek reagálni, ellenben az egojukon ejtett foltot körömszakadtáig védik - pontosan jelezve, hogy a kettő közül melyiket jöttek ütköztetni.

Egyszóval megfordulhatott volna a fejedben, hogy esetleg nem csak úgy kitaláltam ezeket az "előregyártott formákat", hanem jó néhány ilyen eset és figura tapasztalatából származnak - többek között a te itteni pályafutásodéból is. Mondjuk azt javadra kell írnom, hogy ezúttal legalább a nagyképűséged mellé kétszer annyi tartalmat sikerült összehoznod, mint eddig összesen, szóval hajrá, alakul a dolog. ;)

Fortress 2016.02.01. 16:52:37

@danialves: Rád a beképzeltség szót már nem is lehet normál mértékkel alkalmazni Danialves.; mert valami olyan hihetetlen szinten vagy nagyra önmagaddal, hogy az már pszichológiai kategória. Tudod, nem hiszem hogy lenne épeszű, élő ember akinek ez szimpatikus volna, és ne hányna ennyi felsőbbrendűsködéstől. Mert hát ugyebár a nagy Danialves az, aki itt kategorizálja a jónépet és nem ám "csak úgy kitalálja" az előregyártott formákat, hanem kiterjedt tudományos kutatásain alapul minden megfigyelése. Mert Danialves felülről nézi a pórnépet és ő aztán pontosan jól látja ám, hogy milyen kategóriákba tartoznak a béna kommentelők. Vagy inkább egy hétköznapi kis senki, aki azt hiszi ő a nagy filmesztéta, minden filmes bölcsesség tudója. Szerintem többen rühelnek, mint hinnéd. És nem csupán agresszív "mindent én tudok jól" stílusod miatt, hanem azért is, mint amit például itt előadtál. Nagyjából megint az jött le, hogy osztod az észt, miközben az életben kábé senki nem lehetsz. És minnél jobba erőlködsz annál inkább ez az érzése mindenkinek aki téged olvas. Legfeljebb nem mondják a képedbe. Mondjuk én speciál igen.

Fortress 2016.02.01. 16:53:59

Ha ezt kitörlöd, három blogon fogom lehozni danialves címszó alatt :-) Csak szólok!

vuella 2016.02.01. 18:33:47

Én statisztaként ott voltam az MTK stadionban. Egyetlen feltétel az volt, hogy fekete ruhában kellett menni a forgatásra. Az első jelenet után át lehetett ülni a másik oldalra . Az előttem lévő sorban ült Sly. Emlékszem, hogy láttam a pályán Pelét és Bobby More-t. Izgalmas egy nap volt!

FilmBaráth 2016.02.01. 19:28:59

@vuella: Köszönjük a kulisszatitkokat!:-)

AldoWinnfield 2016.02.01. 19:57:23

@Fortress: Te most komolyan azzal fenyegetőzöl, hogy egy bejegyzés alatti kommentvitában elhangzó választ kidobsz másik három blogra? És most akkor keresztes háború lesz Danivalves ellen? Megkeresitek és karóba húzzátok? Felnégyelitek? :D Vagy mi a cél? Hogy lejárassátok az interneten? Kit fog ez érdekelni? Hagyjátok már a hülyeséget! Nem kell idejönni, ha ennyire zavar valami, vagy valaki, nem kell kommentelni, aztán szevasz. Én sem járok olyan oldalakra, meg blogokra, amiket utálok, van tízezer másik.
Az meg, hogy ki a hülye, tökmindegy.

Fortress 2016.02.01. 20:27:32

@AldoWinnfield: ... nem kell túldramatizálni. De Danialvestől kitelik, hogy törli a hozzászólásokat, és kommentelőket. Nem hiteles, hogy úgy teszel, mintha ezt nem tudnád.

Fortress 2016.02.01. 20:29:34

... és megjegyzem: csupán egy sima hozzászólász írtam. Nem volt benne degradálás, káromkodás, személyeskedés. Aztán jött Danialves és nekem esett. Az ilyen reakcióra amúgy mégis mit vártok? Nem kell idejönni:? Ja, meg nem kéne a hozzászólónak neki esni sem. És akkor minden szép és jó lenne.

AldoWinnfield 2016.02.01. 20:49:34

@Fortress: Tudom, hogy töröl. 90%-ban olyanokat, akiket én is elküldenék a viharba. Nálam is pengeélen táncolsz (és nem csak a mostani miatt), mert mondhatsz akármit, a hozzászólásod, ha nyílt anyázást, vagy hasonlót nem is tartalmazott, azért csak sütött belőle a lekezelő stílus. (Pont az, amit Danivalvesnél meg felemlegetsz.) Danialves pont annyira esett neked, mint te a cikk írójának, csak ugye ezt te soha nem fogod belátni. A mártírkodás meg nem áll jól.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.02.01. 20:56:33

@Fortress: Köszönöm, igencsak szép profilt állítottál ki magadról. Legalábbis mintha te lettél volna az, aki idáig bármilyen témában is jelent meg nálunk, nekiállt magas lóról az észt osztani, sőt, hirtelen akkora ember lettél, hogy már egyenesen mindenki utál engem, csak mert le mertem írni rólad az igazságot. (Legalábbis nem látom, hogy különösebben vitatnád a leírtakat.) Ez mégis mekkora arrogancia már, hogy a saját kis sértettséged okán hirtelen már te vagy egy személyben a nép hangja? :D De még gyorsan nekiállsz fenyegetőzni is, mert a kis egod azt sem bírná ki, ha az internetről eltűnne, hogy te valahol, valakinek jól megmondtad a tutit. Van egy rossz hírem viszont: akármennyire is ráizgultál, hogy végre egy (vagy három) egész blogot szentelhetsz mások anyázásának (mert ugye az az életben sikeres emberekre jellemző, hogy az internetes vitákból egyenesen vérbosszút faragnak, hogy legyen egy kis sikerélményük), nem szokásom az ilyen kommenteket törölni. (Habár az érdekes, hogy ez miért fordult meg a fejedben, gondolom véletlenül sem azért, mert a helyemben te pont ezt tennéd. ;) )Többek között már csak azért sem, mert bár fel sem fogod, de ezzel pont azt bizonyítod, hogy magasról szarsz már arra, hogy mi volt vagy mi nem volt a filmben, nálad a vita lényege még csak nem is csak az, hogy neked legyen igazad, hanem, hogy megmutasd, hogy te vagy a faszagyerek.

Na, ehhez viszont tök felesleges pont itt verned magad a földhöz, annyi hely van még az interneten, ahol ezt előadhatod (pl. bármelyik politikai témájú poszt kommentjei kiváló terep ehhez), mindenki jobban jár: te bántatlanul oszthatod az észt, nekünk pedig nem kell asszisztálni semmilyen formában a kis játszmáidhoz.

Fortress 2016.02.01. 20:58:23

@AldoWinnfield: Olvasd már vissza mit írt ő, és mit írtam én! Ezt írta, idézem:

"arcod mérete kicsit megint blokkolja a látásodat"

"felütéssel a másik pocskondiázásává és saját farkuk szopkodásává alakítani"

"a nagyképűséged mellé kétszer annyi tartalmat sikerült összehoznod"

Ez nem személyeskedés szerinted? Ha megnézed én mit írtam abban nincs személyeskedés. Nem kéne kettős mércét használnotok. Vagy ha mégis, akkor ne blogoljatok.

Fortress 2016.02.01. 21:00:49

@danialves: Te kezdtél személyeskedni, gyerekes módon. Mert nem bírtad elviselni a kritikát. Lekezelő és arrogáns módon. Nézd vissza miket írtál!

AldoWinnfield 2016.02.01. 21:15:25

@Fortress: 'Nem hiszem, hogy felfedeztétek ebben a filmben a lényeget! Bár némi történelmi ismeret, jó adag empatikus készség, meg egy pici pszichológia is kell hozzá! Szóval hogy a legfontosabbat említsem: a németeket fociban megverni a háború közepén egy náci hadifogoly táborban úgy, hogy egy hitleristák által alsóbbrendűnek tartott fekete játékos vigye be a döntő gólt, ... zseniális és átélhető élmény. Az igazságtalan náci rezsim morális vereség mellett ott is veszít, ahol nem számít rá: még nemzeti sportjukban a fociban is. Valójában a film egy jól megírt forgatókönyvvel készült kiemelkedő alkotás. Aki megnézi, átérezhet valami egy nehezen megfogható érzésből: abból, hogy milyen lehetett felül emelkedni olyanokon, akiktől velejéig rettegett egy egész világ! Óriási! Kár, hogy ti ezt nem vettétek észre. :-) "

Itt kezdődött a személyeskedés. Mondtam már, attól még, hogy nem mondod ki, hogy 'hülyék vagytok bazdmeg", attól még egyértelműen ez jön le a soraidból. Főleg az előéleteddel. Mondtam már, ne mártírkodj, nem áll jól. Meg azt is írtam, hogy tökmindegy, hogy ki a hülye, Danialves vagy te. Egyfelől nyilván azt fogom védeni, akivel kollégák vagyunk /főleg egy ilyen esetben, amikor ugye megint nem ő ment egy másik blogra lekezelő kommentet írni/, másrészről meg ha nem is értek egyet mindig Danivalves agresszív kommentelési formájával, most nekem is böki a csőrömet az első kommented, meg az azóta leadott műsorod. Legyél te az okos, lépj le, vagy legyél okos, és ne kommentelj, vagy kommentelj, de ne ilyen stílusban. Esetleg ha kommentelsz, akárhogyan, ne kezd el sírni, hogy ki meg mit meg hogyan mondott, meg ki kezdte, meg tökömtudja. Tiszta óvoda.

Fortress 2016.02.01. 21:18:39

@AldoWinnfield: ... könyörgöm ember, gondolkodj már kicsit objektívan. Én egy véleményt írtam le, ő meg fasszopkodással válaszolt!!!! Szerinted ez normális. Mi az isten sértő volt az én eredeti kommentemben, amiért így kell reagálnia? Nálatok ez megy ha egy hozzászóló leír egy véleményt, ami eltér a tiétekétől????

Fortress 2016.02.01. 21:21:21

Az az abszurd, hogy a "házigazda" alpári sítusban oszthat egy kommentelőt, aki eltérő véleményt mer megfogalmazni!!!! Mert ha eltérő a vélemény, akkor az már csakis személyeskedés lehet ugyebár! NA EZ A GÁZ!

AldoWinnfield 2016.02.01. 21:23:28

@Fortress: Nem azt mondtam, hogy normális. Azt mondtam, hogy tökmindegy, ki a hülye, ha ilyen trollháború veszi kezdetét, nyilván a kolléga mellé állok, amíg azt nem látom, hogy alaptalanul olt valakit(mondtam már, hogy nem kifejezetten tetszik a stílusa, de ez gondolom elsiklott a füled mellett). Téged nem alaptalanul olt, még akkor sem, ha te ezt próbálod elhitetni. Legközelebb majd leszel kedves nem lekezelő stílusban kommentet írni, aztán talán még normális beszélgetés is lesz belőle.

Fortress 2016.02.01. 21:27:59

@AldoWinnfield: ... Én voltam lekezelő, ő meg persze nem. És simán írhat nekem fasszopkodást mi?

AldoWinnfield 2016.02.01. 21:29:48

@Fortress: Hányszor írjam le neked, hogy nem feltétlen tetszik Danialves stílusa? :D Kiemeljem nagybetűvel? Szótagoljam? Vagy mit tegyek, hogy megértsd?

Fortress 2016.02.01. 21:30:18

Sok-sok őszinte véleményre számíthattok itt a Smoking Barrelsen, ha ennyitől kiakadtok. Ha annyi nem fér bele nálatok, hogy valaki leírja, hogy nem vettetek észre dolgokat egy filmben (mert kábé ez volt a legnagyobb személyeskedés a legelső kommentemben) akkor hogy a túróba vártok érdembeli hozzászólásokat? Vagy az jöhet, ami dícsérő??? Gratula!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.02.01. 21:32:50

@Fortress: Te egyáltalán tudod, hogy mi az a személyeskedés? Segítek:
"Egy álláspont vagy egy állítás helyességét a kijelentő személye, vélt vagy valós személyiségjegyei vagy feltételezett érdekei alapján próbáltad meg kétségbe vonni."

Az, hogy egy nagyképű kommentről leírom, hogy nagyképű, egyáltalán nem személyeskedés. Semmi köze a személyedhez, ezt bárkiéről leírnám. És btw te kezdtél itt bármit is hetekkel ezelőtt, amikor nekiálltál ugyanezeket az arrogáns stílusú baromságaidat betolni máshova. Valamint légyszi a beképzeltség után a gyerekességből se akarj már kioktatni, ha már így bosszúblogok indításán morfondírozol.

"Nálatok ez megy ha egy hozzászóló leír egy véleményt, ami eltér a tiétekétől????"
Annyira rosszul skatulyázom, hogy ezzel bele is futottál kb. a legnagyobb klisébe. :D Elárulom neked, ezt a mondatot még csak a hozzád hasonló sértődött-öntelt arcok szájából hallottam, de azoktól már ezerszer. Azoktól, akik egy eltérő véleményt írtak le, még soha, azokkal ugyanis általában erről a véleményről szoktunk vitatkozni, nem arról, hogy ki a faszagyerek. Te viszont elég egyértelműen jelezted, hogy téged nem ez érdekel, hanem, hogy jól kioszthass mindenkit, akár film, akár történelem, akár bármi más a téma. Hatszor leírtuk már neked, hogy mi volt a probléma a kommenteddel, erre te becsukott füllel tolod ezt a mellébeszélést, hogy te csak leírtál egy eltérő véleményt, és mi minden előzmény nélkül elkezdtünk téged igaztalanul támadni :D
De igen, MINDENKIvel ez történik, csak mert veled ez történt...

AldoWinnfield 2016.02.01. 21:37:55

@Fortress: te vagy egyedül kiakadva, én egész jól szórakozom. Nem az első hozzászólás tartalmával, a lekezelő stílusával van problémám. Te is tudod, hogy úgy írtad meg, én is tudom. A többesszámot meg felejtsd már el, nem az egész Smoking Barrels csapat írt a filmről, hanem egyetlen személy! Egy! A film meg emlékeim szerint (valamikor régen láttam) egy felületes sportdráma, amiben bent van az, amit írsz, de ahogy már írtam: egy jó üzenet még nem biztos, hogy jó, kiemelkedő filmet eredményez.
Az építő kritikával, a normális hangnemben megírt kommenttel nincs baj továbbra sem a részemről.

Fortress 2016.02.01. 21:38:55

@danialves: Na látod, ez a baj veled. Minden mondatod személyeskedő. És nem érted másoknak ezzel mi a baja, mert nem is veszed észre. Tudod, vannak emberek, akik elkezdenek egy témát és tisztán arról az adott dologról akarnak beszélni. Csak aztán jön valaki, aki elefánt a porcelánboltban (ez voltál most te) és az agresszív lekezelésével teljesen eltériti a másikat. Most pontosan ezt történt. Én - isten a tanúm - a filmről akartam vitát nyitni. Mert szerintem jóval több van benne, mint ahogyan a kritikátokban látható. Bár önmagában nem rossz írás.

Például leírtam volna, hogy óriásinak tartom, ahogyan a német tiszt végignézi Pelé ollózását és arckifejezése egyértelművé teszi: vesztettek minden téren. Vesztettek a németek erkölcsi és szakmai területen is. Ez a pillanat a film egyik nagy katarzis pontja, de szerintem a kritika készítő ezen átsiklott és nem vette észre. És volt még pár ilyen jelenet a filmben. EZEKRŐl akartam vitázni vagy beszélgetni. De amikor nekem estél fasszopkodással, eltérítettél teljesen. Nme mindeni veszi könnyedén a stílusod, mert hidd el bicska nyitogató. Nagyon agresszív és tökéletes példája a kettős mércének. Neked mindent lehet, de egy parányi ellenkezésért már lekezeléssel jössz.

AldoWinnfield 2016.02.01. 21:43:09

@Fortress: Most, hogy így megmondtad, hogy részedről mi a frankó, mi lenne, ha simán elmennénk filmet nézni mondjuk? (mármint nem együtt) Majd egy következő írásnál megpróbáljuk újra! (?)

Fortress 2016.02.01. 21:47:51

Azért jó lenne, ha egy-egy ellenkező véleményt nem ilyen agresszióval fogadnátok. Tényleg nem mindig célja a kommentelőnek az, hogy alázzon, vagy lekezeljen. Első hozzászólásomban a történelmi szál, az empátia és a pszichológia arra vonatkozott, hogy ennél a filmnél VALÓBAN kulcskérdésnek számítanak ezek. Mert egyszerűen nem válik értékké az érzések dekódolása, ha nem látjuk át a német 2über mensch" hozzáállás sérülését, amikor árja német focistákat, nemzeti sportjukban egy fekete ver meg. Tehát hozzászólásom ezen része nem a poszter felkészületlenségére vonatkozott (ez eszembe nem jutott) hanem arra, hogy bárki is nézi meg ezt a filmet, ezen ismeretek nélkül nem fogja értékelni benne a lényeges dolgokat. Danialves -el kapcsolatban meg annyit, hogy aki kalapácsnak hiszi magát, az mindenhol szöget lát!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.02.01. 21:48:52

@Fortress: Ezt most annyiszor fogom bemásolni neked, amíg fel nem fogod:
Személyeskedés: "Egy álláspont vagy egy állítás helyességét a kijelentő személye, vélt vagy valós személyiségjegyei vagy feltételezett érdekei alapján próbáltad meg kétségbe vonni."

Leírom továbbá negyedszerre, hogy amennyiben a filmről akartál volna vitázni, megtehetted volna a kolléga kommentjére reagálva, de neked fontosabb volt, hogy jól kiossz engem, mert megsértődtél, hogy én klisének tartom az egyik gondolatodat (aztán most még jobban rátromfoltál egy másik klisével...). De amennyi erőfeszítést itt beleöltél abba, hogy engem pocskondiázz, már 3 kritika is kijött volna belőle. Viszont még soha nem késő elkezdeni, viszont mindegy egyes kommenttel, amit annak szentelsz a film helyett, hogy én mekkora gyökér vagyok nem éppen ezt bizonyítod...

Fortress 2016.02.01. 21:52:25

@danialves: ... látom te tényleg nem érted. Agresszív vagy és teljesen feleslegesen. Ágyúval lősz mindenre ami mozog. A kutya sem bántott sem téged, sem a posztert. De te ideugrottál faszagyereket játszani, aki majd jól rendet tesz, a vagány, kemény és jófej stilusával. Csak éppen értelme nem volt az egésznek. Miért nem TE kezdtél velem érdemi vitát a filmről? Miért kellett fasszopkodással jönni? Ki az a barom aki ezt eltűri és nem úgy reagál, hogy letéve eredeti szándékáról, inkább szájkaratézik azzal, aki beszólt neki!

AldoWinnfield 2016.02.01. 21:54:58

@Fortress: Én speciel mindig szót értek Danialvessel, pedig soha, semmiben nem értünk egyet. Ez az egyik fő poénforrás köztünk. És még soha nem balhéztam vele! Pedig olt engem is. Félelmetes, nem? :)

Fortress 2016.02.01. 22:03:50

@AldoWinnfield: Nyilván az teljesen más, mert ti látjátok egymás pozitív tulajdonságait is. Mi köztünk éppen az a baj, hogy nem látjuk egymás pozitívumait! Danialves azt hiszi rólam, hogy egy kötekedő, beképzelt troll vagyok, én meg azt gondolom róla, hogy egy öntelt agresszív blogger. Ami közös bennünk, hogy szerintem valahol mindketten tudunk írni, van egy karakteres ízlésünk és értünk kicsit a filmekhez. Ő régebb óta csinálja. ... Ha egyszer meglátnánk mi is a másikban az erényeket, változna a viszony is. De sajnos nem ez most a helyzet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.02.01. 22:06:48

@Fortress: Annyira aranyos, ahogy itt adod az ártatlant, miközben az én évértékelő listám alá azzal köszöntél be, hogy "ez mekkora egy szar lista" és mentél is tovább. :D Ha jól emlékszem, ez volt az első kommented itt, szóval annyi mindenről nem téríthettelek le előtte. Utána még minden előzmény nélkül 2-szer vagy 3-szor belénk kötöttél. Szóval miért hazudsz arról továbbra is, hogy te itt nem kezeltél le senkit és filmekről akarsz vitatkozni, és nem csak kioktatni másokat? :D

Egyébként hazugság #2: én nem ugrottam ide rendet tenni, írtam valamit Aldonak, amire te aztán belém kötöttél, utána pedig pontosan az van, amit írtál, hogy beleálltam a szájkaratédba. Úgyhogy ezt az óvodás "ki ütött előbb" játszmát is lezárhatjuk.

De csak hogy a kérdésedre válaszoljak: érdemi vitát azzal tudok kezdeni, amivel lehet. Azzal, hogy "nem árt hozzá egy kis történelmi ismeret" nem tudok, amit meg leírtam volna, azt megtette AldoWinnfield is. Te erre nem voltál hajlandó reagálni, és ha a következő kommented sem erről fog szólni, akkor úgy veszem, hogy tényleg nem is erről akartál vitatkozni, és könnyes búcsút veszünk tőled.

Fortress 2016.02.01. 22:23:51

@danialves: Egészen biztosan nem írtam olyat a listádra, hogy "az mekkora egy szar". Viszont most lehazugoztál, aztán azt írtad: kioktatok másokat. Ennyit arról, hogy te mennyire is akarsz velem érdemi vitát. A filmről egy büdös szót sem írtál. Én legalább próbáltam visszatérni a filmre. A tőlem való búcsú vétellel meg kár fenyegetőzni. Úgyis alig várod már, hogy megtedd!

AldoWinnfield 2016.02.01. 22:27:55

@Fortress:
Fortress 2015.12.29. 19:30:28
Ez a lista borzasztó! Ne már, hogy a Mad Max 4 (förtelem) a legjobb idei film? A harmadik meg egy animáció? Mégis a filmbuzikon kívül ki néz ilyeneket?

Szart tényleg nem írtál.

AldoWinnfield 2016.02.01. 22:37:40

Csak a miheztartás végett: Én tiltottalak le Fortress, ez az utolsó hazugságod pont elég volt ehhez. Aztán gondolsz, amit gondolsz.

maci néni 2016.02.02. 01:37:55

Én is statiszta voltam. Nagyon sokan vártak bebocsátásra az MTK-stadion előtt, aztán amikor bejutottunk, a tömeg hátulról elkezdte nyomni azokat, akik már bent voltak, és akik az első sorban álltak, átestek a beton elválasztókon. Én egy masszív horzsolással és egy tetanuszinjekcióval megúsztam, de volt, akinek eltört a lába. Aztán csak ültünk, annyi dolgunk volt, hogy ha szóltak, fel kellett állni és kiabálni, hogy victoire, victoire. Nemrég megnéztem a gyerekekkel a filmet, hogy lássák, hogy a mama milyen tuti filmben szerepelt, hát, a szereposztáson kívül tényleg nem volt egy nagy szám.
süti beállítások módosítása