Scouts Guide to the Zombie Apocalypse (2015)
2015. december 19. írta: danialves

Scouts Guide to the Zombie Apocalypse (2015)

Cserkészek plusz zombik mínusz cserkészek

scoutsguide0004.jpgHa meg kéne neveznem a filmvilág 5 legnagyobb aktuális trendjét, biztosan benne lennének a zombik, illetve a "zombik vs. akárkik"-jellegű alkotások. És mint minden ilyen esetben, itt is lefedték már az alkotók szinte az összes témát és megközelítést, amelyet ezen a kereten belül, és csak néhány olyan ötlet maradt, amely nem tűnik elhasználtnak. Ezek közül az egyik a cserkészek szembeállítása lett volna az élőhalottakkal, és valószínűleg a Scouts Guide to the Zombie Apocalypse (leánykori nevén Scouts vs. Zombies) remek, de legalábbis szórakoztató darab lehetett volna, ha tényleg ez a témája.

Christopher Landon műve ugyanis gyakorlatilag mindenről szól, csak arról nem, ami a címe lenne: az, hogy lúzer geekjeink (Joey Morgan, Logan Miller és az ennél sokkal többre hivatott Tye Sheridan alakításában) történetesen cserkészek, a forgatókönyvben is egy irreleváns vonulatként jelenik meg, a cserkészet pedig olyan mélységekig van megjelenítve benne, mint egy tetszőleges hollywoodi alkotásban. A srácok gyakorlatilag bármelyik átlagos tinifilm főszereplői lehetnének, ennek megfelelő sablonos problémákkal, felszínes jellemrajzokkal és minden kiközösített kamaszfiú vágyálmát képező felemelkedés-történettel. A Scouts Guide to the Zombie Apocalypse nem is szerethető karaktereket, azonusulási pontokat kínál, hanem azt a jól ismert tündérmesét, ahol a suli leggázabb sráca is minden további nélkül a nap hőse lesz és megkapja álmai nőjét (bocsánat, a második leggázabb srác, hiszen a valójában leggázabb csak egy jelentéktelen comic relief karakter).

scoutsguide.jpgLényegében nehéz lenne bármi olyat is találni ebben a horror-vígjátékban, amely megkülönböztetné a futószalagon érkező tinifantasyktől (vagy tini-sci-fiktől), egyedül az amerikaipités módra merészebb humor tűnik ki az összképből, de annak jó részét (legalábbis zombik vonatkozásában) meg Edgar Wright Shaun of Dead-jéből lopják. Ennek ellenére a produkciónak van néhány szórakoztató és kacagtató momentuma - jellemzően pont azok, ahol a címéhez méltóan valahogy a cserkészettel köti össze a zombiapokalipszist. A szó szoros értelmében vett hanyagsággal sem vádolnám a művet, technikailag abszolút összeszedett, pörgős, a jelenetei jól vannak felépítve, ráadásul nemcsak egy agyatlan gorefest lebeg célként a szeme előtt, hanem próbál történetet mesélni.

De mindezt a lehető legelhasználtabb klisékkel képes csak megvalósítani, méghozzá éppen egy olyan koncepcióból kiindulva, amely a legkevésbé sem kívánná meg ezt. Aki látta az American Ultrát, az pontosan tudja, hogy milyen, amikor egy pazar ötletből egy agyonhasznált panelekből építkező, bágyadt film nő ki, és a Scouts Guide to The Zombie Apocalypse is ezt nyújtja, csak még kevesebb eredetiséggel. Bőven hagyni kéne már a zombikat békében nyugodnia a filmvilágnak, ha pedig ennyire sem képesek a megfelelő alkotók felrázni a műfajt, akkor még inkább.

6/10

A Scouts Guide to the Zombie Apocalypse teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr398183246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása