A 10 legjobb Jean-Claude Van Damme-film
2015. október 14. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Jean-Claude Van Damme-film

Ma már nincsenek igazi akciósztárok, futószalagon érkeznek a darabok a műfajból, abban a percben felejtjük el őket, amikor kijöttünk a moziból. Régen nem volt ez így, a 80-as években olyan félistenek miatt sprinteltünk jegyet venni, mint Sly vagy Arnie. Aztán lassan lejárt az egyszemélyes gyilkológépek ideje, megjelentek az emberibb akciósztárok, Bruce Willis jellegzetes félmosolyát még most is imádjuk, ki nem hagynánk egyetlen filmjét sem a tévében, ahogyan belga kollégája is döntögeti a nézettségi csúcsokat sok évvel azután, hogy rongyosra néztük a filmjeit VHS-en. Jean-Claude Van Damme színészi tehetsége a nullához konvergál, de őt nem ezért szeretjük, hanem a hihetetlen rúgásaiért, és természetesen a védjegyévé vált spárgáért. Nemcsak a küzdősportok szerelmesei vannak oda a filmjeiért, jómagam lány létemre szintén istenien szórakozom rajtuk, nem azért, mert annyira egyediek, hanem, mert az isteni Jean-Claude-nak van stílusa, nagyon szereti a kamera, és hát nagyon jól néz ki még ma is, amikor már finoman szólva is túl van az első fiatalságán. A 80-as évek végén aratta az első sikereit a filmvásznon, 90-es években volt a csúcson, azóta csendben gyártogatta a B-filmeket, majd néhány éve a Feláldozhatók 2-ben újra felkaptuk rá a fejünket, azonban sajnos eddig nagyon úgy tűnik, hogy nem tudott új lendületet venni a nagyon régen parkolópályán lévő karrierje, de azért ne írjuk még le a belga akcióhőst, addig pedig nézzük szorgalmasan újra a régi jó filmeket vele. Nőiesen bevallom, az én legszebb emlékeim a csúcskorból valók, az azóta eltelt időszakból csak kettő fért fel az abszolút szubjektív listámra, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

10. Hirtelen halál / Sudden Death (1995)

sudden_death.jpg

Jean-Claude nem kispályázott, neki is meg kellett mentenie az elnököt, bár őt inkább a kislánya érdekelte jobban. Emberünk zsaru, aki egy hokimeccsre megy a kicsivel, de aztán jön egy csúnya rosszfiú Powers Boothe felvezetésében, és mivel irtó sok pénzre van szüksége, ezért fogságba ejti a szintén az erre az eseményre érkező elnököt. De eltolja a lépést, ugyanis JCVD gyermeke is a túszok között van, és persze apuka addig rugdos és lő le mindenkit, aki elé kerül, amíg újra magához nem ölelheti. Tucatfilm, amelyet a két főszereplő miatt érdemes bármikor újrázni, nagyon nem tévedünk vele, ha csak egy könnyed kikapcsolódásra vágyunk!

9. Tökéletes célpont / Hard Target (1993)

hard_target.jpg

Jellemző, hogy erről a fimről először Van Damme eszméletlen hajzata ugrik be először, pedig maga John Woo ült a rendezői székben, és Lance Henriksen volt a rosszfiú. A történet valójában lényegtelen, a főhős hozza saját magát, sablon sablon, lassítás, lassítás hátán, remekműnek nyoma sincs benne, mégis, ha egy borús őszi napon választani kell a Titanic és e között a darab között, én biztosan ezt választanám, tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani még ma is, sok évvel a születése után.

8. Oroszlánszív / Lionheart (1990)

lionheart.jpg

A szabály az, hogy nincsenek szabályok. Nagy ötlet volt a csúcsormában lévő Jean-Claude-ot beengedni az utcai harcosok közé, csúcsra járt a tesztoszteron. Őszintén szólva már nem emlékszem, milyen családi ok miatt lett a katonából übermacsó verekedőgép a főhős, de igazából teljesen mindegy, a lényeg az volt, hogy JCVD jött, rúgott, puffogtatta az egysorosait, és mi imádtuk nézni ezen magasröptű tevékenységek folytatása közben. És ez még ma is elég ok arra, hogy megnézzük a tévében az ezredik ismétlést.

7. Véres játék / Bloodsport (1988)

veres_jatek2_1.jpg

A kritikát itt olvashatjátok.

Nőiesen bevallom, a full contact-ról csak annyit tudok, hogy az isteni Jean-Claude királyul tolta a Kumitén a Véres játékban, legalábbis az emlékeimben (ebből gondolom nyilvánvaló, hogy az amúgy széleskörű érdeklődési körömbe a harcművészet nem igazán tartozik bele). "Oké, usások!" és néhány kilassított akciójelenet. Ezért muszáj  megnézni sokadjára ezt a filmet, amely kötelező darabja az életműnek.

6. Kickboxer - Vérbosszú Bangkokban / Kickboxer (1989)

kickboxer.jpg

A kritikát itt olvashatjátok.

Hányszor pörgettük vissza a kazettát (az ifjabb generáció szerintem nem is tudja, miről beszélek, pedig ez egyáltalán nem volt olyan régen), hogy megnézzük még egyszer, hogyan gyakorol Jean-Claude a harcra, amelyben meg kell bosszulni a bátyját és le kell győznie egy keleti bajnokot, neki, aki a nyugatról jött, és nagyon sokat kell tanulnia ahhoz, hogy méltó ellenfele legyen. Semmi különös nincs a filmben, viszont van egy egyedi hanguléata, na és persze semmit sem érne kedvenc belga akcióhősünk jelenléte nélkül.

5. JCVD (2008)

jcvd.jpg

A kritikát itt olvashatjátok.

Az önirónia ritka tulajdonság, Jean-Claude azonban bevállalós típus, jóval túl a csúcson bevállalt egy nagyon érdekes ál-dokumentum filmet, amelyben leszámol a saját legendájával, és megmutatja nekünk a filmipar csúnyább oldalát, amit nem biztos, hogy annyira szeretnék látni, ennek ellenére az utolsó percig fenn tudja tartani az érdeklődésünket ez a kiváló alkotás. Kötelező darab!

4. Tökéletes katona / Universal Soldier (1992)

universal-soldier.jpg

Halott katonáékért volt oda a nép sok évvel ezelőtt, Luc Deveraux nem hétköznapi története annyira bejött a közönségnek, hogy több folytatás is készült belőle, de természetesen egyik sem ért az első közelébe. Dolph Lundgren-t és Van Damme-ot összeereszteni egy filmben már jó ötlet volt, de a szokásos akcióorgia mögé sikerült egy jó kis történetet is kerekíteni, amelyen még el is gondolkodhattunk, na persze csak olyan szintig, hogy ne zavarja a felhőtlen szórakozást. Még ma is bármikor jöhet!

3. The Expendables - A feláldozhatók 2. /  The Expendables 2. (2012)

expendables_3.jpg

A kritikát itt olvashatjátok.

Üssenek agyon, verjenek meg, nekem ez a kedvenc részem a trilógiából. Ennek legfőbb oka az, hogy gyermekkorom legnagyobb akcióisteneit láthattam együtt a filmvásznon (igen, előkerült a zsepi, amikor Sly, Arnie és Willis édeshármasban aprították az ellent). Chuck Norris is beköszönt, és Jean-Claude is kiváló formában volt, abszolút hiteles főgonoszként tevékenykedett, az akciótaták simán leverték az ifjú titánokat, én nem tudom elégszer látni ezt a filmet!

2. Időzsaru / Timecop (1994)

timecop.jpg

Mára már sajnos feledésbe merült ez a film, pedig nemcsak jó kis akciófilm volt, amelyben JCVD szokása szerint szétrúgta mindenki hátsó felét, hanem még a történet is érdekes volt, na és persze a szokásos egysorosok is jól hangzottak a főszereplő szájából, Ron Silver sem volt utolsó ellenfél. Látványban nem volt hiány, jól játszottak az alkotók az időparaxonnal a műfajhoz képest, tudom, hogy összességében nem egy nagy szám a film, nekem mégis nagyon a szívemhez nőtt.

1. Dupla dinamit / Double Impact (1991)

double_impact.jpg

Van Damme - ból soha nem elég, ezért miért ne duplázzuk meg egy filmben? Végy két ikertesót, akik közül az egyik egy 1991-es mértékkel mérve menő csávó, a másik pedig jóval szolidabb. És játssza mindkettőt a belga akciósztár, aki láthatóan imádott lubickolni a kettős szerepben, ennél már csak mi imádtuk jobban kettejük vadulását, jó volt a szöveg, látványosak az akciók, és ez elég volt ahhoz, hogy egy instant klasszikus szülessen a műfajban, amelyet nem lehet elégszer látni!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr357965610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2015.10.14. 16:41:00

"Ron Silva"

Nem Körte volt az? .....
Esetleg Silver :)

FilmBaráth 2015.10.14. 17:31:17

@Terézágyú: Valóban elírtam, köszönöm, hogy szóltál, javítom:-)

borosnyuszi 2015.10.14. 19:47:21

Bírom JCVD-t ennek ellenére nincs olyan, hogy a tíz legjobb Van Damme film csak Van Damme filmek vannak. Ő a szegény ember Arnoldja vagy Stallone-ja. B mozik sztárja, sajnos ebből a körből nem tudott kilépni. Cyborg még odafért volna a tízbe ha, már mindenképpen listát állítunk. Egy személyes kamaszkori élményem Van Damme-hoz kapcsolódik. Kisvárosi mozinknan a Tökéletes katona című filmjét adták az évszámra nem emlékszem (100 éve?) pótszékeket behordani a moziba sőt, voltak akik álltak az első sor előtt pedig törökülésben várták a filmet a nézők. A legnagyobb meglepetésemre a nézók túlnyomó része a gyengébbik nemból került ki. Egy, akciófilmen amiben halott katonák akcióznak. Az egész jelenség szürreális volt aztán a a film felénél mindent megértettem. Van Damme egy motelszobában hűtötte magát egy jelenetben anyaszült meztelenül (akkoriban férfit pucéran nem nagyon mutogattak filmekben) vagy száz női sóhaj zúdult fel egyszerre a moziban! A csajok csak ezért az egy másodpercért váltottak jegyet. Elképesztő élmény volt sosem felejtem el azt a hangot:) azóta sem tapasztaltam hasonlót a moziban.

Globetrotter2014 2015.10.14. 19:56:34

Minden lista egyedi, jo dolog a pluralizmus :) na de kickboxer a bloodsport ele? (??????!)

Ha mar alterkodunk a JCVD-vel betettem volna a Cyborgot is. Valamelyik tucatakciofilm helyere. .

Dr_utcai_arcos 2015.10.14. 23:11:26

Na ne. Na ne. NA NE! Nem bántani akarlak, de ez a lista úgy szar ahogy van. A Blodsport, Kikbokszer, Lion (bocs, én ezeket még így láttam :) ), hármast egyik filmje sem előzheti meg. És aztán jöhet a Cyborg. Hirtelen halál és Dupla dinamit? Neee.....

Ormi 2015.10.15. 00:35:46

A két Peter Hyams film fölfelé lóg ki a sorból
(Timecop, Sudden Death).
A Dupla dinamit pedig a legjobb B-mozi --- szerintem.
És nem vagyok rajongó.

xido 2015.10.15. 02:33:34

kollega jól mondta,nincs 10 legjobb film...vannak a filmjei és kész :)
legalábbis a kiöregedett dvd only darabokhoz képest..ahonnan beemelném az In hell-t,ami az orosz börtönben játszódik és elég jó dráma vonalat takargat a felszín alatt...fénykorából meg a Kalandort,amin szintet emelt Roger Moore jutalomjátéka és az egzotikus kaland-stílus...sőt ezt betenném a Hirtelen halál helyére,az előrevetíti a tucatfilmjeinek tipusát...

chrisred 2015.10.15. 05:01:21

De, akkor is így volt, Van Damme attól, hogy akciósztár volt, még futószalagon gyártotta az akciófilmeket, abban a pillanatban felejtettük el őket, amikor kijöttünk a moziból. De nem baj, mert jött a következő.

Pop40 2015.10.15. 05:39:14

Nincs ezekkel a filmekkel semmi gond a maguk kategóriájában.
Aki leül egy ilyen elé, az nyilván nem Shakespeare-t vár.
Másfél órás kikapcsolódásnak meg tökéletes.

JC valóban nem egy színészóriás, de pl a rúgása viszont sokkal jobb, mint Anthony Hopkinsé. :D

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.10.15. 06:32:57

Egy jó sem volt, ezek Zs kat vackok.

Dorsz 2015.10.15. 08:08:02

És a Börtöncsapda? :( És a Street Fighter? :(

m_and_m 2015.10.15. 08:32:12

Tíz legjobb Van Damme film?
Hmm...
Ez olyan, mint a 10 legillatosabb lószar. Akárhogy szépítjük, alapvetően mindegyik büdös.

devilstrueface 2015.10.15. 08:34:27

én nem szeretek belepofázni a szubjektív listákba. csak a véleményemet írom :)

szerintem az expendables 2 nagyon fos lett, nálam pont a leggyengébb a három közül. tudom, hogy nem A-kategóriás akciónak készült, de még ahhoz képest is gagyinak tartom.
és itt jön be az én két nagy kedvencem a mestertől: Inferno és Nyerő páros :)
többször is láttam mindkettőt, tény, hogy régen, de emlékeim szerint amellett, hogy bot egyszerű filmek mégsem azok a tipikus gagyi bénaságok
és bakker meg is jött a kedvem mindkettőhöz...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.10.15. 08:36:18

az inferno tényleg beleférhetett volna. A nyerő páros is jó film, és nekem a legjobb a tökéletes célpont. Magasan veri az éhezők viadala féle mai szutykokat.

lajcsi1975 2015.10.15. 08:42:06

A cikket olvasva már tudtam hogy itt troll fesztivál lesz. A szerző leírta hogy a lista erősen szubjektív , ennek ellenére mégis kötözködnek.

Borzalmas.

Pista Bácsi 2015.10.15. 09:02:01

A JCVD (Schwarci, Steven Segal) filmek azért jók, mert egyrészt nem kell túl sokat agyalni a történet fordulatain, másrészt biztos lehet benn az ember, hogy hősünk győzedemeskedni fog a végén.

Koca Caola 2015.10.15. 09:05:08

Na, és a Hiába futsz? Az egyik leg emberibb filmje.
Nem is nagyon emlékszem benne olyan jelenetekre, amire egy jobb képességő ember ne csinálna meg. (mondjuk 100 éve láttam)
És asszem a film véges se totál happy end, ami szintén pozitív!

szabi1980 2015.10.15. 09:13:51

Véres játék, Oroszlánszív, Kickboxer, Cyborg, Dupla Dinamit,Tökéletes célpont. Tökéletes katona,Börtöncsapda, Hiába futsz, Hirtelen halál. Nálam ez a top 10 nem sorrendben

Je suis Petra 2015.10.15. 09:32:43

Aki akárcsak egy JCVD fimet is jónak titulál, az egyéb aljasságokra is képes, és az elkövetett kulturális bűncselekmény szint a náci könyvégetésekkel vagy Ihmre Kertesz munkásságával vethető össze!!!

szabi1980 2015.10.15. 09:53:48

@Je suis Petra: miért? A legjobb filmjei voltak ezek. Ma meg gyártják a sok kacatot. Ugyan ez a 80-90 évek zenéi a legmenőbbek nem a mostaniak. Volt amelyik filmjét 3 szor egymás után néztem meg :)

Brail Kast 2015.10.15. 10:00:22

Nem elnök, hanem alelnök az, akit túszul ejtett Joshua Foss, és nem rendőrt, hanem tűzoltót játszott Van Damme a Hirtelen halálban.

Nekem két kedvencem van tőle: a Hirtelen Halál és az Időzsaru.

Faszerkezet 2015.10.15. 10:01:28

Véleményem, hogy nem időtálló alkotások ezek. Viszont ha behelyezzük a saját idejükbe őket és hozzávesszük a saját korunkat, akkor príma kis mozik voltak ezek.

PL :Tökéletes katona. 13 éves lehettem kb, mikor láttam és meg voltam róla győződve, hogy a világ legjobb filmje.

1-2 éve láttam ismét. Hát erősen változott a meggyőződésem. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.10.15. 10:02:15

a tökéletes katona talán a legjobb de az expendables -ben is nagyon jó volt.Meg persze az első filmjei.
Akkoriban nagyon menő volt.
Majdnem Schwarzival egy kategória.
Mindenki gyúrni,meg thai boxolni akart.
Terminator meg a Kickboxer miatt.

mocor2 2015.10.15. 10:30:19

hol a "hiába futsz"?

Ragi 2015.10.15. 10:31:05

90-es évek végén, éjfél után a Duna Pláza mozijában beültem egy premier előtti kontrollvetítésre. Tesóm csak annyit mondott, valami verekedős film lesz.
Úgy kezdődött, hogy
Jean-Claude Van Damme
Dennis Rodman
Érted, akkor, amikor azt hiszed, JCVD tündöklése örökre elhalványult, meglátsz egy ilyen nevet a mozivásznon. És akkor, amikor a Chicago Bulls sokadik bajnoki címét ostromolja, látsz mellette egy Dennis Rodmant feltűnni.
A Nyerő Páros JCVD talán utolsó, és mint olyan, az egyik legnagyobb filmje. Ami azóta kijött, illetve a Feláldozhatók beli szereplés már erősen felejtős.
Viszont, ha már a Nyerő Páros lemaradt a listáról (10-ből 8-at biztosan ver a listán), a Véres Játékot tuti, hogy a saját listám első helyére tenném - az Időzsaru is ott lenne valahol a közelben.
Kevesen tudják, és talán kimondva sem lett hivatalosan, de én pl meg vagyok győződve arról, hogy a Mortal Kombat című játék Johnny Cage nevű karakterét JCVD Bloodsport beli karakteréről mintáz(hat)ták. Legalábbis a ruházat, meg hát a fent említett spárga - és a hozzá kapcsolódó mogyorózás - erőteljesen erre enged következtetni.
Egyébként ez a jelenet JCVD pályafutásának számomra egyik legmeghatározóbb mozdulata.

szkristof92 2015.10.15. 10:37:53

Minél többször látom a Tökéletes célpontot annál jobban tetszik. Számomra az a kedvenc JCVD mozi.

gigabursch 2015.10.15. 10:43:24

@FilmBaráth:
Akkor a csúcsormát se hagyd ki.

Persze a csúcsnak van orma, de ha az torma, esetleg forma vagy még ki tudja mi, máris még szórakoztatóbb ökörségek jönnek ki belőle.

:-)

Amúgy tetszett a felsorolás.

gigabursch 2015.10.15. 10:46:18

@Pista Bácsi:
Ez azért a BS&TH filmekre is igaz.

Bunyó, győzelem, de mégis valahol Bud Spencer örök jófiú marad, míg Terrence Hill meg simlis jófej.

giskard reventlov 2015.10.15. 10:46:56

Szerintem kell ahhoz egy bizonyos korosztály tagjának lenni, hogy Van Damme filmjeit értékelni lehessen. Aki ezeken nőtt föl, nagy eséllyel sosem tud rájuk igazából haragudni, mert olyan kőkeményen belengi őket a nosztalgia-faktor, mint Jean-Claude hátsó fele ;-)

Személyes élményem pedig a Kickboxerhez kötődik: kiskölkök voltunk még, amikor a plakátot láttuk, és semmit sem tudtunk a filmről. Viszont azon a poszteren Van Damme annyira kemény volt, hogy drágakövekkel volt kiverve a boxkesztyűje :-D Aki emlékszik a plakátra, tudja, miről beszélek ;-) Aztán persze a filmből kiderült, hogy azok csak üvegszilánkok, de nekem azóta is a Kickboxer a kedvenc filmem tőle, és jöhetnek a kövek, de akárhányszor meg tudom nézni.

Sőt maga a lista is annyira jó, hogy több pontjához meghozta újra a kedvemet :-)

Seagal-lista nem lesz? :-D

szabi1980 2015.10.15. 10:54:34

Akkoriban 1 embernek volt videója az ismerősök közül és VHS en néztük vagy 12-15 en ezeket a filmeket. Volt amelyik alámondós volt mint pl az Amerikai ninja és társai :). Akkora élmény volt anno. Gyerekfejjel mindenki közülünk JCVD ra akart hasonlítani :). Még mindig szívesen nézem ezeket a filmeket!

Levi999 2015.10.15. 11:06:33

Nem semmi a Dupla dinamitot az első helyre tenni! A legócskább '80-as évekbeli sablonfilm, ami ráadásul már a '90-es években készült, amikor már lejárt ez a stílus!

paráznabillegető 2015.10.15. 11:08:11

@borosnyuszi: ah, ez gyenge sztori, bár nem rossz..
aliens moziban, amikor burke kocogtatja a lombikot, és a halottnak hitt arctámadó nekiugrik!
ahogy erkélyről látod, hogy az egész nézőtér hátrahőköl!
na, az valami volt.

mel gibson 2015.10.15. 11:10:17

Szegény lány, mibe nyúltál...:)

Spidermike 2015.10.15. 11:44:12

Az ő filmjeit elég jól be lehet kategorizálni :)

a, ikres filmek. Nem tudom, más csinált-e ennyi filmet a témában :) Dupla dinamit, Mindhalálig, de talán volt még más is. Volt itt jó-rossz, meg jó-jó is.

b, versenyes-verekedős film. Véres sport, Kickboxer, Kalandor, Oroszlánszív, Karatetigris (itt rosszfiú volt!)

c, aztán ő is meglovagolta azt a zsánert, ahol unatkozó milliomosok emberekre vadászhatnak, ebből volt az eredeti a Vadászidény, meg Ice-T-nek is volt egy hasonló, van Damme-nak ez volt a Tökéletes célpont.

d, minden egyéb katona, rendőr, tűzoltó, vadakat terelő juhász :) Időzsaru, Hirtelen halál, Légiós, Börtöncsapda, Nyerő páros, Streetfighter

Amúgy valóban van egy pár filmje, ami visszanézve is vállalható, és van, amit nem szabad újranézni, mert csalódás.

eßemfaßom meg áll 2015.10.15. 11:54:42

a JCVD (2008) messze a legjobb filmje

Kopi3.14 2015.10.15. 12:06:29

Az a probléma vele, hogy az összes filmje emlékezetes jelenetei valaki máshoz kapcsolódnak. Mickey Rourke, Rodman, a szexportált sasoló papok, a csupa fül Lundgren, a mocskos politikus qz Idózsaruban, stb.

Faszerkezet 2015.10.15. 13:18:27

@giskard reventlov:

"Seagal-lista nem lesz? :-D"

Nah, azért mindennek van határa.... ;)

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2015.10.15. 16:53:23

A Mindhalálig már megint lemarad, pedig az egy mai napig teljesen korrekt, nézhető akciófilm – abszolút értékben is.

És kurva jó karakterek vannak benne: a hidrogénezett kigyúrt csávó, az öreg orosz keresztapa, a helyére vágyó fiatal, a zsírdisznó FBI ügynök, dögös, kurvás barátnő stb.

Látványra is jó: a szokásosnál kevesebb ugrabugrálás, jó akciójelentek.

Viszont a Börtöncsapdát nemrég láttam valamelyik adón, iszonyat gyenge, ahhoz épest, hogy mennyire istenítettem annak idején.

szabi1980 2015.10.15. 17:13:07

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): Igen a Mindhalálig az első 3 ba befér nálam is.

szabi1980 2015.10.15. 17:14:34

Na most jöhet a Seagal lista ;). Pl a Lángoló jég egész jó film hó zene szép táj

Dr_utcai_arcos 2015.10.16. 18:24:44

@Spidermike: Ó igen...az Open season. Azt hiszem, egy délutánra kaptam kölcsön, akkoriban még bőven sok volt az a kb 12 óra az átadás és a visszaadás (plusz némi alvás...) között.

Kopi3.14 2015.10.20. 14:18:35

@gigabursch: Tudsz JCVD bármelyik filmjéből egyetlen BS-TH szintű klasszikus mondatot idézni?
süti beállítások módosítása