Villámkritikák - Tízezer km (2015), A küzdők (2014)
2015. október 07. írta: danialves

Villámkritikák - Tízezer km (2015), A küzdők (2014)

10000km.jpgTízezer km / 10.000 km

A távkapcsolatot számos film dolgozta már fel, elsősorban az USA-ból érkezve, hiszen többnyire ott adódnak a mindennapi életben olyan távolságok, amelyek próbára tehetnek egy párkapcsolatot. A globalizációval azonban ezek a szituációk is világszintűvé váltak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ezúttal egy spanyol produkcióban próbálnak megküzdeni hőseink a címben szereplő távval. A 10.000 km azonban nem tud megküzdeni azzal a feladattal, hogy amit el lehetett mondani a témában, azt jó eséllyel elmondták előtte, egyedüli eszköze az egyediségre, hogy megpróbál minél hétköznapibb lenni. Ebben ugyan sokszor találó képes lenni, de mozógképként alapvetően nem válik előnyére, hogy ennyire mindennapi a hangulata. A Linklatert idéző (25 perces) vágatlan nyitójelenet, az ezzel utána állandó kontrasztot adó, a rendező által minduntalan félbeszakított Skype/WhatsApp/email montázsok jól ragadják meg a szituáció esszenciáját (bár erről igazán az tudna nyilatkozni, aki volt/van hasonló helyzetben), de ez összességében inkább dokumentarista látlelet, mint magával ragadó filmélmény. Ily módon a 10.000 km-nek is vannak varázslatosan eltalált pillanatai (főleg a vége felé), de általában olyan szenvedés nézni, mint távkapcsolatban élni.

A Tízezer km teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

les-combattants-22-lrg.jpgA küzdők / Les Combattants

Szívesen mondanám, hogy a franciáktól is egy romantikus alkotást hoztam, de A küzdők ettől jóval sokoldalúbb és besorolhatatlanabb film: bár a fő mozgatórugója tényleg egy szerelmi szál, ugyanúgy megtalálható benne egy modern kori (a felnőtté válást 23-25 éves korra kitoló) coming-of-age mozi, valamint a katonaélet humoros oldalát megragadó alkotások jellegzetes vonásai is. Könnyen érződhetne ettől három különböző műnek, de Thomas Cailley rendező jól rázza össze a különböző stílusokat egy egységes, és egyébként meglehetősen bájos atmoszféra részeivé. Azonban a film nem képes túlnőni az egyes epizódjain, és végig pont olyan útkeresésben marad, mint főhősei. Éppen ezért persze lehet tudatos is ez a bizonytalanság, hiszen szereplői tanácstalansága, bolyongása a világban érzékletesen jelenik meg így a vásznon, ugyanakkor nagyon hiányzik egy olyan kiforrott mondanivaló az alkotásból, amely keretbe tudná rendezni a látottakat. Jó és hangulatos film A küzdők, de nem volt képes maradandó és jelentőségteljes filmmé válni, és kilépni egy kellemes generációs alkotás szerepköréből.

 A küzdők teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr77886068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása