Villámkritikák: Az emberi százlábú-trilógia
2015. augusztus 18. írta: Werewolfrulez

Villámkritikák: Az emberi százlábú-trilógia

Az emberi százlábú-sorozat harmadik részének megtekintése után eszméltem rá, hogy a blogunk hasábjain még nem is foglalkoztunk Tom Six rendező széles körben ismertté vált háromfelvonásos trash ámokfutásával. Micsoda bűnös mulasztás! Ez rögtön pótolni kell - tudjátok meg, mi az, ami igazán rossz! Az emberi százlábú-filmek azon az elmebeteg feltevésen alapulnak, hogy néhány ember műtéti úton egy egységes szervezetté alakítható, mégpedig a seggnél-szájnál összevarrás módszerével - a miérteket most hagyjuk. A legelöl elhelyezkedő páciens helyzete még relatíve könnyű, de a hátrébb lévők esetében már elég egyhangú élményt jelent a táplálkozás...  Na, hát ebből a valóban eredeti módon gyomorforgató alapötletből három filmre is futotta a rendező-forgatókönyvíró úrnak.

Az emberi százlábú / The Human Centipede (First Sequence) (2009)

still8_human_centipede_cropped.jpgAz első film története szerint három turista egy őrült tudós fogságába kerül, aki a fentebb vázolt iszonyatos kísérletbe vonja be áldozatait. Ez a rész szinte semmit nem tud felmutatni az alapötleten kívül, ami kiemelné a gyenge közepes kategóriából. Gyér színészi játék (a tudóst játszó Dieter Laser egy akkora színészi antitálentum, hogy szinte fizikai fájdalmat okoz a vásznon való jelenléte), fantáziátlan rendezés, semmilyen zene jellemzik a művet, és még a testhorror-faktort sem sikerül rendesen kiaknázni benne. Tom Six kezében saját ötlete csak egy ügyetlenül kivitelezett bazári mutatvány marad, nem alakul át eszközzé, nem tud vele semmit sem mondani, csak sután elpuffantja, mint egy babgulyásszagú fingot. Még a gondolatba is beleborzongok, hogy ezzel az ötlettel pl. a fiatal David Cronenberg miféle kultikus rettenetet tudott volna elszabadítani. Elbaltázott lehetőség, nem ragozom tovább.

4,5/10

Az emberi százlábú II /The Human Centipede II (Full Sequence) (2011)

still9_human_c_2.jpg"Vakok közt a félszemű a király" alapon a második rész lett a trilógia legjobb darabja, bár valljuk be, ez sem nevezhető túl nagy dicsőségnek. Itt már felüti a fejét némi önreflexió (a szellemi fogyatékos, iszonyat irritáló antihősünk konkrétan az első részből inspirálódva valósítja meg a százlábús ötletet - kezdve a szekvenciát az első etapban szereplő színésznővel), az egész mozi nyomasztó fekete-fehérben pompázik, minimális dialógusokkal és zene helyett dark ambient zörejekkel operálva (ez már Lynchnek is bevált az Eraserheadnél, és itt is sokat dob a hatáson), néhol már a színészi játék is alakulgat (Laurence R. Harvey kiváló választás volt az agybeteg Martin Lomax szerepére), a torture porn faktor pedig mindenféle jóérzésen és józan észen túllép. Tabu nincs, Tom Six ezúttal mindent és mindenkit feláldoz a véres emberi szenvedés csimborasszójának oltárán. A százlábú ideológia itt már csak ürügy, a lényeg az, hogy a film mindenkinél kicsapja a biztosítékot. Jelentem, a vállalását sikeresen teljesíti a mozi: ha más nem is, az utolsó fél óra garantáltan minden nézőt ki fog hozni a béketűrésből. Hogy mi van a történettel, a dramaturgiával, a vágásokkal, a másodlagos jelentésrétegekkel, stb.?  Tom Six betegen vigyorogva hugyozta telibe a filmkészítés hagyományos értékeit, és mindent alárendelt annak, hogy megalkothassa öncélú maszturbációnak is beillő, brutálisan hatásvadász kínzáspornó művét.

6/10

Az emberi százlábú III /The Human Centipede III (Final Sequence) (2015)

still_3the-human-centipede-3-12.jpgNa ezt azért nem kellett volna... A trilógia záró epizódja egy börtönben játszódik, ahol a seggfej börtönigazgató (Dieter Laser rosszabb mint valaha) és az aljadék könyvelője (Laurence R. Harvey szintén nem brillírozik) a lázadozó rabok megnevelése érdekében alkalmazzák a százlábú-formulát. Ironikus kikacsintásokból megint nincs hiány (a korábbi filmek gonosztevőit alakító színészek mellett maga Tom Six is felbukkan, mégpedig saját magát játszva), mint ahogy brutális jelenetek is akadnak. Viszont minden más hibádzik. A színészek szokás szerint borzalmas teljesítményt nyújtanak, a film egésze nagyon súlytalan, a történet nyögvenyelősen halad, ám a legnagyobb gond mégis az, hogy a készítők megpróbálták viccesre venni a figurát. Ez bizony ordas fiaskónak bizonyult: Dieter Laser ripacs előadásmódja ugyanis még azokat a poénokat is megöli, amelyek valami véletlen folytán felbukkannak az egyébként dögunalmas, és izzadtságszagú fércmunkának ható forgatókönyvben. A filmet egyszerűen kínszenvedés végignézni, még akkor is, ha egy rakás veterán B-színész is tiszteletét teszi benne (Eric Roberts, Robert LaSardo, Tommy "Tiny" Lister). Horrornak gyenge és komolyan vehetetlen, vígjátéknak meg egyszerűen szánalmas. Annak ellenére, hogy fel tud mutatni néhány nagyon undorító jelenetet (pl. az egyik rab kiherélése), egyértelműen ez a trilógia leggyengébb darabja, nem érdemes megnézni.

2/10

Mindhárom förmedvény teljes adatlapja megtalálható a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr557560516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.08.19. 00:15:56

viszont a filmek alapján készült egy kiváló south park rész! már megérte!!! :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.08.19. 00:16:26

amúgy hogy ne kelljen megnéznünk, valaki leírhatná hogy konkrétan miről is szólnak ezek a filmek. már ha van történetük persze

Altaïr 2015.08.19. 02:28:38

@endike: öööö Gúgöl a barátod? ... :)

pervie but hot (törölt) 2015.08.19. 02:33:31

20 év múlva felfedezi majd ezeket a filmeket egy akkori hipszter és csinál belőlük egy új verziót. Ahogy Tarantino meg Rodriguez is egész karrierjüket a régi, jó, trash ZS-kategóriának köszönhetik.
Mindenki utálja a Human centipede filmeket, de mindenki beszél róluk.
Mondom, 20 év és kult státuszba kerülnek. Igen, Dieter Laser ripacs játéka is minta lesz, ahogy Lugossy Béla szar angolja is a karakterei védjegyévé vált.

Cannibal holocaust? Az egy jó film? Nem. Mégis kultikus.
Azt kéne már megérteni, hogy néhány filmes nem jó, technikailag, filmművészetileg tökéletes filmet akar csinálni, hanem trash, kultfilmet. Nem jövőre akarnak milliárdosok lenni, hanem 20 év múlva emlegetett nagy öregek. Ehhez pedig ma trash-t kell gyártaniuk.
Nyilván a többségnek ez nem fog összejönni, de a "jó filmeket" rendezni akarók se mind lesznek sikeresek.

victor vacendak 2015.08.19. 06:57:28

az index címlapján az ajánlóban hollywood szerepel a filmmel kapcsolatban. ami butaság, hollywoodnak semmi köze a trilógiához.

midnight coder 2015.08.19. 07:02:20

Azért az sem normális, hogy valaki erre a filmötletre pénzt ad.

zzzzzzzz 2015.08.19. 08:14:03

"Hollywood komolyan vette a szarból is aranyat csinálást"

Hollywoodnak semmi köze ehhez a három filmhez. Komoly cikk lehet, ha már a címe is butaság. :)

ütvekúró 2015.08.19. 08:21:58

A második egyszerűen fantasztikus, egyszer még öklendeztem is.
A harmadik tényleg pocsék, de ami a halálsoron lévőkkel történik, ott azt hiszem tapsoltam is - egyetlen percre láthatjuk, amikor a trilógia alapötletét négyzetre emelik :)

pervie but hot (törölt) 2015.08.19. 08:40:57

@midnight coder: miért, pókemberes, thor-os, fantasztikus négyeses meg karbitengerkalózai 14-edik részére is adnak pénzt, ettől még 13 év és 95-ös IQ felett nem tartja senki jó filmnek őket.

Ennek az emberi százlábú förmedvénynek pont annyi esélye volt trash klasszikussá (nem jó filmmé, mert ez sose volt cél) válni, mint a Blair witch project-nek vagy egy belpicos japán horrornak vagy egy Ed Wood fércműnek.
Hogy miért kellett 3 rész, azt a fene se tudja. Én nem ilyen időzítéssel csináltam volna a bemutatókat. Pláne a harmadik rész várhatott volna 10+ évet. Jót tett volna neki.

AldoWinnfield 2015.08.19. 08:45:36

@zzzzzzzz: @victor vacendak: Az Indexre nem a blog írói választják a címet. Az egy ottani szerkesztő feladata. Ha ő hülyeséget ír, mi nem sokat tehetünk.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.08.19. 09:03:26

@AldoWinnfield: hol az index cikk? Ên nem lelem az index2-on, nem ott van?

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.08.19. 09:11:57

@ütvekúró: az emberi hernyós ötlet a 2/10-ből az egyik pont :)

AldoWinnfield 2015.08.19. 09:17:56

@Werewolfrulez: Az indexen van kint, az ottani index 2 boxban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.19. 12:35:21

@zzzzzzzz: Mondjuk az is komoly dolog, hogy többet írtál ide, mint amennyit elolvastál a cikkből. Kezdve a címével...

zzzzzzzz 2015.08.19. 12:44:00

@danialves: Egy szót sem olvastam a cikkből (nem érdekel), csupán a "tévedésre" akartam felhívni a figyelmet, ami, mint kiderült, az Index hibája. Ennyi.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.19. 13:15:58

@zzzzzzzz: Veled ellentétben én elolvastam, mihez szólok hozzá, szóval köszi, de nem kell még egyszer leírnod ugyanazt. ;)
Viszont én ismét felhívnám a figyelmedet arra, hogy a tévedésre figyelemfelhívás és az ilyen alapon történő minősítgetés egy kicsit ciki, ha amúgy egy betűt nem olvastál abból, aminek kapcsán ezt megteszed...

Dr_utcai_arcos 2015.08.19. 17:17:35

@Werewolfrulez: Érdekes, nekem pont a kisember játéka jött itt be, én a kettőben kaptam tőle hideg frászt. A sheriff játéka (?) valóban borzalom, merem remélni Six szándékosan instruálta ilyenre. A herélés tényleg zseniális, a kivezetett belű elítélt jelenete azonnali röhögés-faktor, a kis önirónia Six rosszullétén pedig sokat emelt az egyébként tényleg csak muszáj mer trilógia hatáson.

borosnyuszi 2015.08.19. 18:09:54

Nem vagyok egy nagy horrorfilm rajongó bár vannak alkotások ami előtt megemelem a kalapom (Babadook, Rémálom az Elm utcában 1, Gonosz halott 1, 28 nappal később, Hullajó, Kör) ezek a filmek borzongással töltenek el de a kínzásra épülő horrort egyszerűen nem értem mi a jó benne. Egészen elképesztő filmekről olvastam amik teljesen betegek. Széklet, okádékevéstől kézbe egészen a csecsemők megerőszakolásáig hallottam filmekről aminek mar a gondolatától is hánynom kell (Pasolini, Salo-ja is sok volt nekem nem is néztem végig pedig annak még mondanivalója is volt). Tudom, hogy sajnos léteznek olyan beteg emberek akik képesek nem a filmvásznon hanem a valóságban rémtettekre (pl. Iszlám Állam lefejezései) ezért kell erről beszélni nem lehet tabu téma és megoldást kell találni. De, hogy filmet nem kellene készíteni emberek megkínzásáról naturális ábrázolásban ebben biztos vagyok. Szerencsére megvan a választás lehetősége, nem nézem meg őket.

zzzzzzzz 2015.08.19. 18:23:14

@danialves: Szerintem egyáltalán nem ciki, hiszen megkövettem a szerzőt, miután kiderült, hogy nem az ő sara a hülye címadás. Részemről ezzel le is zárnám, ha nem haragszol. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.19. 18:47:46

@zzzzzzzz: Akkor szerintem meg ciki, majd ha kiderül, hogy nem az, megkövetlek. ;)
süti beállítások módosítása