Sorozat: True Detective - 2. évad
2015. augusztus 16. írta: danialves

Sorozat: True Detective - 2. évad

Nagyon alkotni a mozgóképek világában egy karriereket derékba törő átok is lehet: onnantól kezdve a művésszel szemben ez válik minimum elvárássá, és amikor szükségszerűen nem ugorja meg a lécet, csalódott rajongók céltáblája lesz. Valami hasonló történet a True Detective esetében is, noha a legkevésbé sem akarom elvenni Nic Pizzolato felelősségét: ő is megszállottan felül akarta múlni saját magát, rohamtempóban rákontrázni az első évadra, miközben ugyanazt hozni már nem tudta, mást pedig nem feltétlenül akart. De még az lett volna a jobbik eset, ha az idei True Detective-et az előddel húzott (hízelgő vagy kevésbé hízelgő) párhuzamai határozták meg, nem pedig ez a bizonytalan útkeresés, amelyet az évad nagy részében bemutatott.td1.png

Már az évadnyitó kapcsán is pedzegettem, hogy kicsit merész volt ugyanabba a formátumba ezúttal két főszereplő helyett négyet beleszuszakolni, és sajnos Pizzolato később sem talált helyet ennyi központi alaknak. Igaz, mintha nem is akart volna: Paul és Ani mindig is másodhegedűsként asszisztáltak a mű fő párosát jelentő Frank-Ray kettős mellett, miközben írójuk papírmasé tragédiák ad-hoc előrángatásával igyekezett kárpótolni minket hiányzó mélységükért. Viszont ahhoz épp elég teret kaptak, hogy az első néhány epizód teljesen egy helyben tébláboljon, mert Pizzolato még a karakterek csiszolgatásával volt elfoglalva. Bár ez részben az első évadra is igaz volt, most már teljesen egyértelműen háttérbe szorult a krimi a dráma mögött, Pizzolato tessék-lássék adagolta csak egyébként igen tisztességesen megszőtt (de egy ekkora történethez talán túlságosan is körülményes) összeesküvésének elemeit, teljesen kihagyva a nézőt, de tulajdonképpen saját szereplőit is a nyomozásból. Igazán nagy fordulatok helyett a semmiből érkezett, félmondatos információk lökték tovább a cselekményt, amelyet borzasztó nehezen sikerült csak a szereplők tragédiáinak részévé tenni. Míg tavaly az 5-6. rész tájékán egy szinte zsigeri erejű küldetéstudat rángatta vissza hőseinket az ügyhöz, ezúttal szinte a kamerának darálták a kifogásaikat, hogy miért nincs jobb dolguk, mint a nyomozással foglalkozni.

Pizzolato pedig bármennyire is más irányba vitte el ezt az évadot, sajnos belement az ehhez hasonló öngyilkos párhuzamokba. A 4. rész végén érkező akciójelenet például bármelyik sorozatnak kiemelkedő eleme lehetett volna, itt azonban leginkább Fukunaga tavalyi zseniális munkájára sikerült csak felhívni a figyelmet - egy olyan összehasonlításra, amelyből nem lehetett jól kijönni. Fukunaga, de önmagában az egységes rendezői koncepció hiánya volt egyébként is az évad egyik legnagyobb gyengesége, a jellegtelen vagy az előző szezon vizualitásából származó képsorok képtelenek voltak látvány szempontjából egy saját karaktert adni a műnek, és ez egységesen mindegyik direktorra jellemző volt. Ez valamennyire igaz volt az írásra is, ugyanazok a nagyívű monológok és költői szófordulatok sokkal furcsábban álltak a mostani szereplők szájában, mint Rust Cohle-ében, és azt is megkockáztatom, néhol már azt sejttették, hogy önmaga paródiájába akar fordulni a True Detective.td_1.jpg

Ennek az évadnak ugyanis nem a brutalitásában, szövegeiben is megbocsátható hatásvadászat, hanem a visszafogottság és a földöhözragadtság volt a fő jellemzője. A földöntúlinak tetsző louisianai mocsarak helyett a jól ismert piszkos kaliforniai külvárosokat, a misztikus elemekkel átszőtt első évad helyett egy realista noirt láthattunk, amelyet egy meseszerűnek is felfogható küzdelem helyett hús-vér gengszterek hatalmi harcai töltöttek be, és amely az évadzáróval is igyekezett jelezni, hogy nem kíván annyira távolinak tűnni a valóságtól. Kár, hogy mindez igazán csak az utolsó 3 részre érett be az évadban, és onnantól kezdve mintha egy teljesen másik True Detective-et is láttunk volna - azt, amelyiknek eleve meg kellett volna születnie. Szép lassan kezdte hátrahagyni a karakterek fárasztó agonizálását, és egy valódi súllyal rendelkező, a komóos tempója ellenére is magával ragadó élménnyé vált, az utolsó epizód másfél órás hossza pedig jelezte, hogy Pizzolato is úgy érzi, bőven lenne még mit mesélnie ebből.

Már az első rész után megfogalmazódott bennem, hogy a 2. szezonban is ott van egy jó sorozat lehetősége, csak idő kell a kibontásához. Akkor nem gondoltam volna, hogy ez az évad felét fogja jelenteni, és a végeredményt látva azt kell mondanom, Pizzolato sikeresen kitalálta, hogyan akarja továbbvinni a True Detective-et, csak sajnos ehhez 4-5 rész kellett neki a 8-ból. Utána viszont ismét egy remek sorozatot láthattunk, amely még valamennyire a saját hangját is megtalálta, éppen csak az ehhez történő felvezetéssel nem tudunk mit kezdeni. Remélem, a harmadik évad előtt (ha lesz), az író kivesz egy jó hosszú szabadságot, kicsit elszakad ettől a világtól, és egy olyan koncepcióval tér vissza, amely tényleg a saját útját járja - méghozzá az első perctől kezdve.

A True Detective teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr277709018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.17. 08:22:34

magasan a legjobb részek a kocsmai beszélgetések voltak frank és ray között ahogy a képen is szerepel.
Illetve az, mikor ray elmegy frankhez egy reggel és a konyhaasztalnál beszélgetnek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.17. 09:45:13

@doggfather: Nem véletlenül akartam megint feltétlenül beletenni ezt a képet. :)
Az meg különösen is tetszett, hogy amíg Ray volt az összetört és a gyenge, ebben a felosztásban ültek, majd amikor a 4-5. rész tájékán összeszedte magát és Frank volt szarban, megfordították az ülésrendet is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.17. 10:43:56

Nekem egyébként nagyon tetszett ez a második évad, igazából a fogadtatásért az hbo a hibás szerintem.
Nem tudták rendesen elmondani, hogy antológia sori, hogy a néző ne hasonlítsa össze az első évaddal, kezelje önálló évadnak, történetnek.

Tudom, hogy rájátszottak a készítők is erre, hogy tudatosan, vagy szimpla tehetségtelenségből azt nem tudom, de, hogy megtették ahhoz kétség nem fér.

Gondolkoztam ezen az egész true det. dolgon és arra jutottam, hogy ez olyan,mint egy zenekar egy sikeres lemez után.

Mindenki várja az újat, mindenki azt akarja, hogy ugyan olyan legyen, hogy NE legyen ugyan olyan, hogy frissítsen a banda, hogy kövesse azt amivel sikert ért el első körben.

Aztán kijönnek, és a rajongók jó része csalódik.

Vagy azért, mert túl hasonló, vagy azért mert nem eléggé. Mivel a készítői ugyan azok, így muszáj, hogy hasonlítson, de mivel változtak a két cucc közti x évben így másmilyen is lesz.

Aztán van aki ezt el tudja fogadni, és hajlandó az új cuccot önállóan legalább valamennyire az elsőtől elvonatkoztatva kezelni van aki meg nem.

Ebben az esetben sixx-nek nem sikerült, az indexes cikke 1az1ben egy első évad vs második. Olvastad azt?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.17. 11:00:16

@doggfather: Indexet kollektíve elvből nem olvasok. :)

Amúgy igen, ez a másik, amit pedzegetni akartam a bevezetésben (csak soha nem értem volna a végére) a szokásos "legyen onnantól kezdve minden ugyanolyan zseniális" mellett, hogy vagy ugyanazt csinálja, és azért nem jó, vagy mást csinál, és azért nem jó rajongóknak. De én úgy érzem, Pizzolato itt most két szék között a padlóra esett, mást akart készíteni, de azért mégiscsak ugyanazt (te is elismered ezeket a párhuzamokat), de ebből nem egy, az egészet újabb szintre emelő szintézis lett (nem tudom, hogy ebből lehetett-e volna olyat), hanem egy félúton megragadt mű.
A vége egy zseniális, inkább gengszter, mint krimi noir (ha itt most a krimit detektívsztoriként értem), de az egész az első évad paneljeit újrahasznosító, fárasztó öszvérből nőtt ki szerintem. Nekem semmi bajom nem lett volna, ha Pizzolato teljesen lenullázza magát, akár még azzal sem, ha ugyanazt adja el pepitában (úgy, hogy azért legyen benne valami izgalom), de itt egyik sem sikerült. Megtartotta az akciójelenetet, ami nem volt olyan jó, megtartotta a nyomozást, ami nem volt egyáltalán izgalmas, ez alól viszont nem tudott kinőni az, ami tényleg jó lett volna ebben az évadban. És ezért nem értem a rajongói szólamok többségét sem hogy "de hát tök más volt, nem értem, miért kell hasonlítgatni", mert nem volt az.

Szóval igazad van abban, hogy eleve esélytelen volt, hogy mindenkinek tetsszen, de mint ahogy vannak bandák, amelyek azért ki tudnak jönni egynél több jó (de mégsem ugyanolyan) albummal is, nem volt ez azért annyira esélytelen feladat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.17. 11:41:25

@danialves: érdekes, szerintem a a krimi szál most sokkal erőseb volt, mint az első évadban.

nagyon tetszett, hogy egy korrupt város korrupt rendőreire, politikusaira futott ki a történet.

Az első évadnak (ha volt) az volt a hibája, hogy a végére a nagy misztikus csupán egy beteg pszichopata lett.
De nem is a stílusos, művészi dexter, vagy pláne hannibal akik tudatos szörnyek, hanem egy fajtalankodó, betegnek is beteg sorozatgyilkos ami megölte az egész "nagyszabásúságát" az ügynek.

Na itt ilyen nem volt. A végére mindenki, de tényleg MINDENKI korrupt lett.

Ezt a kommentet most másoltam más posztjánál már leírtam, de lehet nem követed minden kommentemet. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.17. 12:11:13

@doggfather: Nem ugyanazt értjük krimi szál alatt, én a "ki ölte meg Ben Caspere-t" részét, amely mindvégig irreleváns volt és el is sikkadt, egyébként a többi tényleg működött, de amit te írsz, az már szerintem nem feltétlenül a detektívkedés része. Viszont itt is megvolt az a kiegyensúlyozatlanság, hogy előbb egyikról szólt, aztán a másikról.

Egyébként ja, az első évad ilyen szempontból egy kicsit csalódást keltett, de végül is ott is megvolt a funkciója azzal, hogy nem egy misztikus, filmszerű gonosz lett, hanem tulajdonképpen egy legalja, de ettől még hétköznapi ember.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.17. 13:36:07

@danialves: a ben rész volt a kezdet, és utána bővült, hogy miért kell nyomozni. Kerestek indítékot stb. Amolyan igazi detektívesen. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.17. 14:24:34

@doggfather: Na de végül csak kiderült, hogy az egész korrupt bagázsnak effektíve nem sok köze volt a Caspere-gyilkossághoz. ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.17. 20:42:34

@danialves: jaja, de ettől csak még igazibb lett. Egy csomó krimiben követnek rossz szálakat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.17. 20:48:08

@doggfather: Igazibb, de egyben kurva érdektelen is. :P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.18. 12:13:43

@danialves: . :D

Ami viszont nagyon zavart, hogy az első évadban az IGAZI detektív MM miután kirúgták/felfuggesztették/elment utána is rendőri módszerekkel gyűjtötte a bizonyítékokat, rendszerezte stb, mint egy igazi rendőr.

Ezek meg?! Mind a 3an részenként legalább 1 szabálytalanságot nem egyszer törvénytelenséget követtek el.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.18. 12:37:54

@doggfather: Hát ha már itt vagyunk, akkor ez is lehet az új megközelítés része, hogy az igazi detektív nem egy ilyen idealizált Sherlock Holmes, hanem egy mocskos, sokszor akár törvénytelen eszközökhöz nyúló ember, aki igazából csak annyiban "trú", hogy az igazságot szolgálja.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.18. 13:42:46

@danialves: de ez meg a true det találmánya. a shield már mutatott ilyeneket sokkal, de sokkal jobban.
süti beállítások módosítása