Sorozat: True Detective - 2x01
2015. június 23. írta: danialves

Sorozat: True Detective - 2x01

td.jpgSokan konstatáltuk megdöbbenéssel, amikor még valahol az első évad közepette kiderült a True Detectiveről, hogy nem egy egységes széria lesz, hanem egyfajta antológiaként a különböző szezonok különböző történeteket fognak feldolgozni. De amennyire bátor húzás volt ez a szabályokat egyébként sem túl híven követő Nic Pizzolatotól, legalább annyira kézenfekvő is: ez nem az a mű volt, amelynek az első évada maradványaiból kellett volna építkeznie és továbbélnie. Ez a kettősség viszont nagyon rányomta a bélyegét egyelőre a második évad kezdetére: míg valahol örömteli, hogy egy lezárt történet további facsarása helyett tiszta lappal indulunk, legalább annyira szívesen térnék vissza Pizzolato tavaly felvázolt világába.

Hozzá kell tennem, az író azzal is nagy kockázatot vállalt, hogy egy teljesen más szerkezetet választott: míg az eddigiek két karakterre épültek, és már az első perctől kezdve világos volt, mi lesz az évadot összetartó erő, itt még az epizód végére sem rajzolódik ki a 4 sebtiben bevezetett főszereplő mögött a szezon cselekményét átfogó koncepió. Adott nekünk Ray (Colin Farrell), aki McConaughey karakterére rímelve súlyos múltbeli tragédiákkal és egy szétcsúszó élettel küzd, Paul (Taylor Kitsch), aki szintén (egyelőre még meglehetősen homályos) sebeit nyalogatja, a hihetetlen elhivatottsággal bíró, de zűrős családjával küzdő Ani (Rachel MacAdams), és a gátlástalan, de alapjáraton korrekt keresztapa Frank (Vince Vaughn).

td2.jpgLátható tehát, hogy ahelyett, hogy Pizzolato egy újabb zsarupárost és egy újabb nyomozást választott volna, igyekezett szélesíteni a palettát, mind karakterei és az őket körülvevő szituációk jellegében, mind abban, hogy a törvény "sötét" oldaláról is beemelt egy főszereplőt. De amíg ilyen téren tele van merész lépésekkel a sorozat, bizonyos szempontból egyelőre még csak egy halovány utánérzésre futotta: 2 helyett 4 főszereplővel a karakterekből éppen csak annyit látni, hogy mindenki nagyon depressziós, de mint említettem például Paul esetében is, adott idő alatt lehetetlen kétszer annyi embert kellően árnyalni ahhoz, hogy ennél több kiderüljön. És amíg a melankolikus atmoszféra jól erősítette egymást Lousiana mocsarainak kihalt, piszkos képeivel, a napfényes Kaliforniában szinte erőltettetnek tűnnek ugyanezek a megoldások (amelyeket egyébként a mindenki által leírt Justin Lin korrektül idéz meg).

Ismét ki kell emelnem ugyanakkor, hogy mivel nagyobbat vállalt most a True Detective, minden bizonnyal hosszabb idő is kellhet neki ahhoz, hogy beérjen (ha be fog érni...), és ha előzményektől függetlenül, egy átlagos sorozat pilotjaként tekintek erre a részre, alapvetően nincs sok okom az elégedetlenségre. Ráadásul ha az utolsó percek ígéretének megfelelően innentől kezdve minden szereplő kilép a saját mikrokozmoszából, és mostantól egymás oldalán figyelhetjük őket, az egy teljesen új helyzetet fog eredményezni, és abszolút pozitívan fog hatni a történetmesélés összeszedettségére.

Jelen pillanatban viszont csak annyit tudok elmondani, hogy bár az alkotógárda nagyon határozott volt abban a tekintetben, hogy új útra szeretnének lépni, ezt az ösvényt még egyelőre nem sikerült megtalálni. És nem tudták függetleníteni magukat az első évad mindig fölöttük lebegő szellemétől sem, amelyhez minden bizonytalanság esetén újra és újra visszatérnek, magabiztosságot erősítő hazatalálás helyett inkább arra emlékeztetve a nézőt, mit vesztett el. De ahogy a True Detective-ben egy új évad is egy teljesen új kezdet lehetett, úgy a jövő héten esedékes második rész hasonlóan drasztikus változásokat hozhat.

A True Detective teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr977567836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.23. 21:52:45

A második már jobb volt, de eddig nekem a 3. adta a legjobban. Alakul, de nem hiszem, hogy a végén olyan tapssal fogjuk jutalmazni, mint az elsőt. Már csak azért sem, mert 3 rész után is hiába van papíron 4 főszereplő, igazából csak Colin és Vaughn (igen!) képes arra, hogy többet mutassanak, mint egy közepes játék. Bár itt talán az írót is elő lehet venni, nem csak a színészeket...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.23. 21:55:31

@REMY: Ja, az már itt is érződött, az a "beszélgetés" a bárban szavak nélkül, pusztán a jelenlétükkel is jobban működött, mint bármi az egész epizódban.

Mr.Treeger 2015.06.23. 22:01:53

Nekem tetszik, sőt jobban felcsigázott mint az első. Eleve jó, hogy a maffiózó tűnik erkölcsösnek, és a három zsaru az akik hibákkal küzdenek. És akkor nem beszéltünk arról, hogy bár sok ok lehetett a gyilkosságra, az elkövetés módja eléggé egyedi.
Ha őszinte akarok lenni, ebben több sztori lehet, mint az elsőben, mert ott azért nekem a lezárás kicsi gyengére sikeredett. Sőt ott a sztori majdnem másodlagos volt, inkább az atmoszféra az ami vitte a filmet. Itt most eleve több a lehetőség. A nagyváros melletti kisváros helyszín inkább kicsit sablonos (ld, Copland, vagy Fargo).
De a kapcsolati háló kész közöttük, várom hova fejlődik.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.23. 22:02:30

@danialves: Pedig Vaughn az első részben még szerintem nem is volt jó. Csak kereste önmagát. Viszont ő folyamatosan fejlődött, legalábbis 3 rész alapján. Colint viszont az első perctől kezdve bírtam, az ő szála még érdekes is, viszont a McAdams és Kitsch nekem nagyon üres.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.23. 22:05:33

@Mr.Treeger: Én azt mondom, hogy akkor üthet igazán ez az évad, ha itt a storyval nyűgöznek le minket, nem pedig a színészi játékkal. Azért tavaly MM és Harrelson mindent vittek. Ők adták azt a pluszt, ami miatt manapság majdnem tökéletes sorozatnak hívjuk a TD-t. Viszont most nem lesznek ilyen karakterek és színészi játék, így csak a történetben bízhatunk. Nagyon remélem, hogy a rendező is így gondolja.

No, azért azt nem mondom, hogy itt b-kategóriás játékkal rukkolnak elő a színészek, mert azért nem...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.23. 22:06:07

@Mr.Treeger: Az elsőre én is azt mondom, hogy őszintén megvallva igazán egészségesen 6 részig tartott volna ki a sztori, szóval szerintem is elsülhet ez akár jobban is. Csak aztán nehogy a ló másik oldala legyen, mint mondjuk most a Trónok harcában...

K.Leslee 2015.06.23. 23:16:01

Szerintem sem lett tul jo ez az elso resz. Semmit nem ad vissza az elso evad nyomaszto hangulatabol, raadasul ahogy olyan elso filmes modra tulzasba viszik a karakterabrazolas. Nem az a baj hogy ez mas mint az elso evad, hanem hogy minosegben is nagyon kulonbozik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.24. 13:57:53

a zenéje, fényképezése kiváló. a Színészek jók, a történet majd kiderül.
süti beállítások módosítása