Kung Fury (2015)
2015. május 30. írta: FilmBaráth

Kung Fury (2015)

kung_fury.jpgKITT érdekelt volna egy Aslyum-szagú dinós-vikinges-karatés izé, ha nem jön az isteni Hasselfhoff és nem robbantja fel a netet egy olyan trailer-rel, hogy csak néztünk kifelé a fejünkből? Vetődtünk az infókra, hogy mi ez a baromság, és most végre megérkezett maga a nagy mű, ITT tökéletesen legálisan meg lehet nézni. Naná, hogy győzött a kíváncsiság, és úgy gondoltam, adok egy esélyt ennek a nem hétköznapi darabnak. Fél óra a játékidő, nos, azt én teljes egészében végignevettem, mert hihetetlenül kreatívan hasznosították újra a svédek(!) a 80-as évek legnagyobb VHS filmjeit, minden jelenet ajándék azoknak, akik - hozzám hasonlóan - akkoriban élték tiniéveiket, hatalmas időutazás ez az alkotás, a modern technika minden lehetőségét kihasználva. Zseniális!

Adva van egy karatemániában szenvedő zsaru, Kung Fury (David Sandberg), akinek meggyűlik a baja Hitlerrel (Jorma Taccone), a Kung Führer-rel (!), és egy időgép segítségével megpróbál eljutni a múltba, hogy megakadályozza a jelenben a katasztrófát. Ámde a számításokba hiba csúszik és egy vad világban találja magát, ahol dögös barbár lányok járják a szép vidéket farkas és dinóháton. Thor (Andreas Cahling) segítségével végül csak eljut a náci Németországba, és a leszámolás kezdetét veszi...

A Kickstarter egy olyan hely, ahol még egy ilyen teljesen elborult témájú filmre is lehet pénzt szerezni. Gondolom azért, mert már mindenki nagyon unja,hogy egyre kevesebb az igazán különleges alkotás, annyira egy kaptafára készülnek a filmek, hogy a mozi szerelmesei nagyon hálásak tudnak lenni (és nem mellesleg fizetni is hajlandóak érte), ha valaki végre jól székhez tudja szegezni őket. Óriási fájdalmamra ez idén eddig csak kétszer fordult elő velem (pedig becsszó követem a friss mozibemutatókat), a Bosszúállóknál és igazán a Mad Max-nél pedig már az év fele eltelt. Erre jön egy félórás ál-VHS alkotás, amin végre sikerül eldobni az agyam, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy nézze meg!

Általában egy filmben vannak karakterek, történet és jó esetben még jellemfejlődés is. Nos, ezek közül egyik sem jellemző a Kung Fury-ra, mégis működik! Konstans őrület, eszméletlen látvánnyal, király zenével, egy teljesen elborult Hitler-ábrázolással, és egy olyan birodalmi sassal, amely bátran szembeszáll egy lézer-raptorral (!). Dübörög a 80-as évek, kedvenc filmjeinkből köszönnek vissza az ezerszer látott jelenetek, tökéletesen újraértelmezve. Még a legendás egysorosok sem hiányoznak (abszolút kedvenc: zsaru vagyok, ez a munkám). Kliséhalmaz, de olyan kreatívan összerakva, hogy az ember lánya el sem hiszi, hogy ennyi ötletet sikerült belezsúfolni ebbe a fél órába, amely sajnos túlságosan gyorsan elszalad, néztem volna még egy ideig. Más kérdés, hogy ez a tömény ötletparádé valószínűleg nem működne kb. másfél órában, úgyhogy végeredményben  jól jártunk mi nézők, hogy csak ilyen hosszú filmet tudtak összerakni a költségvetésből. 

kung_fury2.pngA 80-as évek B filmjeinek szerelmeseként (soha nem értettem, miért lepődnek meg azon a kedves olvasók, hogy lány létemre ez az álláspontom, de hát ezek az alkotások voltak a legmenőbbek, amikor én tini voltam, nem minősült embernek, aki nem ismerte őket!), az utolsó kockáig imádtam ezt a zseniális alkotást, amely nem több, mint egy kísérlet, az alkotók elengedték a fantáziájukat és összehozták az akkori idők legnagyobb filmjeinek totálisan elborult kifigurázását (Hasselhoff Kitt-et játszik, és hasonló poénok). Nem tudom, hogy működik-e ez az alkotás azoknál is, akik akkor még nem is éltek, és nincsenek szép emlékeik ezekről a filmekről, de nekem nagyon bejött ez az újrahasznosítás, az biztos!

David Sandberg maga a Karate tigris 2015-ös reinkarnációja az alternatív időben (vagy valami ilyesmi, lényeg az, hogy nagyon ott van a szeren, ahogyan elővezeti a figurát, a spárgáért pedig külön dicséret jár!). Kapott egy méltó ellenfelet, Jorma Taccone teljesen újraértelmezte a Führer karakterét, de nagyon jól állt neki. Andreas Cahling-nak isteni teste van, dacára annak, hogy már túl van a tiniévein, de nálam a raptor és Hasselhoff mindent vitt (gondolom a férfi nézők a barbár lányokat értékelték jobban).

David Sandberg ismét bebizonyította, amit elvileg mindenki tud, de gyakorlatilag csak akkor hiszi el, ha látja: a filmkészítés nem pénzkérdés, a tehetség utat tör magának, ha nincs más, akkor alternatív módon. Nem mondanám korszakos mesterműnek, de fél óra igazi filmélményt, tökéletes szórakozást nyújt, és ez nem kevés! Aki még nem látta, nagyon sürgősen pótolja!

10/10

 A Kung Fury teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr697503538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.30. 12:09:24

Ti se bírtátok ki :D De örülök annak, hogy itt is szeretik ezt a filmet. Ez maga a művészet magasiskolája.

Amúgy én már a Hasselhoff főcímdal előtt is vártam a filmet. IMDB-n meg is a watchlistre, meg felírtam mindenhová, mert ezt a filmet látnom kellett. Aztán jött az öreg Hoff és feltette az i-re a pontot.

Igazából ebben benne van minden, amiért szerettük a 80-as éveket. És az a legszebb az egészben, hogy soha nem éltem abban az évtizedben, mégis az a kedvencem, és nem csak a filmek miatt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.30. 13:03:59

Úgy vagyok vele, mint az Iron Sky-jal: ez a fajta szellemes paródia nekem nem sírva röhögős, de ugyanakkor imádom ezt a stílust. A szóviccek pedig még külön jó pontot is jelentettek nekem.

Mindenesetre szerintem jól jött ki, hogy csak fél órás, mert egy egész estésben már lehet, hogy túltolták volna.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.30. 20:57:52

Elkezdtem nézni, kicsit "beletekertem" (hogy stílszerű legyek), de nekem nem jön be. Egyre olyan érzésem van, mintha egy paródia paródiájának a (nagyon erőltetett) paródiáját látnám. :(

Troppauer_Hümér 2015.05.31. 08:44:12

Tegnap megnéztem ezt, utána a Náci Zombik kettőt és teljes lett a napom.

Mindkettő 10/10 a maga nemében. Ezek az északiak tudnak valamit, vagy csak túl sokat vedelnek a klíma miatt.

gyerekpornó rendező 2015.05.31. 11:52:24

Kivancsi vagyok, hany oszkart fog nyerni.

tisztviselőként dolgozó arcszörzet szakállamtitkár 2015.05.31. 11:56:44

Nem rossz, de hianyoltam belole a dzsedi lovagokat, meg a Harri Pottert.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.05.31. 20:36:59

Ez olyan, mint a Manborg, csak jobb! :D

borosnyuszi 2015.06.03. 07:23:32

Nagyon ráizgultam az alkotásra a kritika után, rögtön meg is néztem. Hát, nekem felemás érzéseim vannak. A 80-as évek filmjein nőttem fel (Kommandó, Rambo, Kobra, Karate tigris stb) ezért értettem és értékeltem az eltúlzott utalásokat és a néhol felbukkanó poénokat, összességében mégis fárasztó film a Kung Fury és pont elég belőle fél óra. Párhuzamosan egy kereskedelmi mozicsatornán a Fekete eső ment Michael Douglas és Andy Garcia remek játékával bizonyítva, hogy volt a 80-as éveknek azért komolyan vehető akcifilmje ami többé kevésbé mentes volt a kliséktől.
süti beállítások módosítása