Mission: Impossible III (2006)
2015. május 28. írta: FilmBaráth

Mission: Impossible III (2006)

mp.jpgJ.J. specialitása a döglődő franchise-ok gatyába rázása. Túloznék, tényleg? Számolod vissza a perceket a Star Wars bemutatóig? Hányszor nézted meg az újragondolt Star Trek filmeket? Na ugye! De azt is neki köszönheted, hogy nemsokára az ötödik részt nézheted Ethan Hunt kalandjaiból, mert ha eltolja a harmadik részt, megy az egész sorozat a kukába, olyan szinten nyúlt mellé John Woo a második felvonással. Azt azért nem mondanám, hogy kultfilmet alkotott volna, mivel konkrétan nem sok jelenetre emlékeztem belőle, így sikerült rácsodálkoznom, hogy milyen pofás kis darabról van szó. Kár, hogy a vége erősen szirupos lett, de még így is majdnem olyan jó lett, mint az első rész. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni, de csodákat ne várjunk tőle!

Ethan Hunt (Tom Cruise) visszavonult, a magánéletére akar koncentrálni, mivel eljegyezte kedvesét, Julia-t (Michelle Monaghan). Azonban nem mond nemet arra, hogy kedvenc tanítványát megmentse, azonban ennek köszönhetően belekeveredik egy újabb lehetetlen küldetésbe. A tét ezúttal elsősorban nem a világbéke, hanem a Julia élete...

Tom Cruise kénytelen volt rájönni arra, hogy egyrészt el kell mennie fodrászhoz, másrészt pedig ideje elővenni a komolyabbik színészi énjét, mert a fogpaszta mosoly kevés lesz ahhoz, hogy Ethan Hunt kalandjaira bemenjenek a nézők a moziba. Beújított egy olyan rendezővel, aki már szép sikereket aratott a tévében, de a filmvásznon még váratott magára a nagy dobás. A korábbiakból tanulva komoly hangsúly fektetettek a forgatókönyvre, a karakterekre, az akciót sem hanyagolták el, és láss csodát, sikerült összehozni egy jó kis filmet, vagyis a franchise megmenekült, szép pénzt hozott, jöhetett a folytatás. Nem is volt olyan bonyolult, ugye, csak komolyan kellett venni a szakmát és lejjebb kellett venni az egoból, 

Erős a kezdés, mindjárt a történet végére ugrunk, de egyáltalán nem unatkozunk addig, amíg megtudjuk, hogyan fajultak eddig a dolgok. Az első rész giccsparádéjával szemben itt fordulatos történetet kapunk, nem nagyon van üresjárat, J.J. felpörgette a tempót rendesen. Az akciók lassítások nélkül is megállják a helyüket, látványban sincs hiány, de nem a robbantásokon van a hangsúly, hanem a karaktereken. Ezúttal megismerhetjük közelebbről a szuperkémet, és azt a szervezetet is, amelynek dolgozik, hiszen ott kell keresni az árulót. Adunk a városnézésnek is, megkapjuk a Vatikánt tokkal-vonóval, hogy aztán Sanghajban kövessük az események fonalát. Az akció - érzelem nagyjából egyensúlyban van egészen a végkifejletig, kár az utolsó pár percért.

Összességében egy jó kis pörgős akciófilm lett a végeredmény, amelyben azért voltak kihagyott ziccerek. A legfeltűnőbb az, amikor Ethan bemegy a nyúllábért (amiről nem tudjuk meg, hogy micsoda, de tényleg nem számít, hiszen a felesége élete a tét), és nem látjuk, milyen zúzást művel odabent (és egyáltalán, honnan a kénköves ménkűből tudta, hogy mit keres, hiszen nem mondta meg neki senki, de most már tényleg nagyon gonosz vagyok, abba is hagyom). A végső leszámolásban is egy kicsit több volt, de ne legyünk telhetetlenek, az előző részhez képest nagyon látványos a fejlődés, és jól is szórakoztunk, úgyhogy összességében elégedettek lehetünk. Az már más kérdés, hogy tökéletes popcorn moziról van szó abban a tekintetben, hogy nem sok minden maradt meg belőle, csak a film közepén jöttem rá, hogy anno már láttam. 


mp2.jpgTom Cruise végre összekapta magát, harmadjára sikerült belakni a karaktert, nem csak a külsejét tette bele a filmbe, hanem a színészi tehetségét is, miközben továbbra is nagyon jól tolta az akciót. Philip Seymour Hoffman tőle elvárható módon méltó ellenfél volt, kiváló alakítást nyújtott. Michelle Monaghan szokása szerint csak alibizett, Jonathan Rhys Meyers hozta szokásos dögös önmagát, Maggie Q jó volt, Ving Rhames megint vitte a showt. Simon Pegg ezúttal nem váltotta meg a világot, de szégyent sem vallott, jó volt újra látni Laurence Fishburne-t, Billy Crudup nem sok vizet zavart.

J.J. nem váltotta meg a világot első filmjével, de nagyon jól váltott műfajt, nem ijedt meg a kihívástól, pedig nem volt könnyű dolga, nagyon komoly ráncfelvarrást kellett végezni a franchise-on ahhoz, hogy visszaszerezzék a nézők bizalmát. Sikerrel jártak az alkotók, vissza lett állítva az erősen megtépázott renomé, adott volt a feladat, hogy ezt kell felülmúlni a következő felvonásban. 

7/10

A Mission: Impossible III teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr357490276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2015.05.28. 21:13:26

Remek folytatas lett John Woo lassitott galambroptes masodik resze utan. Nekem az osszes resz tetszett a masodikat leszamitva. Mondjuk kar hogy egyre akcioorientaltabb a franchise, mig az elso resz inkabb thriller vonalon mozgott.

Csokolom 2015.05.30. 11:43:35

toronymagasan a legjobb rész
csúcs szuper részekkel: maszkos jelenet, hidas jelenet, szájról olvasás stb.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.26. 22:31:43

Mi a fenéért lett volna kihagyott ziccer a laboros rész? Azért, mert beleírnak a filmbe egy akciójelenetet, ami aztán nem jelenik meg onscreen, még nem kell kihagyott ziccerként aposztrofálni. Kihagyott ziccer volt, hogy nem láttad, ahogy Tom Hardy lezúzza a Bullet Farmert? Inkább egy tök felesleges kitérő helyett csináltak belőle egy baromi cool jelenetet. ;)

Itt sem lett volna semmi értelme a MI-széria 6milliomodik lopakodós-betörős jelenetét végignézni, ami ebből az egészből érdekes lehetett (átugrás-ejtőernyőzés-autósüldözés) azt mind láttuk. Amúgy meg pont tökmindegy, hogy hogyan találja meg, még JJ is beismeri a végén, hogy ez a Nyúlláb egy baromira irreleváns MacGuffin volt csak.
süti beállítások módosítása