Mission: Impossible (1996)
2015. május 25. írta: FilmBaráth

Mission: Impossible (1996)

mission.jpgAbszolút nem tud lázba hozni a nemsokára a mozikba érkező 5. felvonás a sorozatból, ennek legfőbb oka az, hogy finoman szólva sem vagyok egy Tom Cruise fan, és az első részt leszámítva egyetlen egyszer sem ájuldoztam igazából a filmeken. A Brian De Palma rendezte darab azonban nagyon is élénken él az emlékezetemben nagyon sok évvel a bemutató után is, ezért nagy örömmel újráztam gyerekkori kedvencemet. Nem volt véletlen a siker anno, ez az alkotás még ma is megállja a helyét az akciófilmek között, a látványon túl teljes mértékben visszaadja a kilencvenes évek hangulatát annak minden könnyedségével és coolságával együtt. Akinek esetleg eddig kimaradt volna az életéből, az sürgősen pótolja, érdemes!

Eltűnik egy nagyon fontos ügynöklista, ezért új feladatot kap a Jim Phelps (Jon Voight) vezette csapat. A rutinmunka teljesen váratlanul véresen elfajul, csak Ethan Hunt (Tom Cruise) marad életben. Nincs sok ideje gyászolni a barátait, mivel a dolgok úgy alakulnak, hogy ezúttal az ő vezetésével kell végrehajtani a lehetetlen küldetést, azaz a lista megszerzését. Az új csapat összeáll, az akció kezdetét veszi...

 

Nem váltja meg a világot a film, de nagyon magas szinten tolja az akciót, a látványt, nem unalmas a történet, és a színészekre sem lehet panasz. Nem volt könnyű kitűnni ebben a műfajban a 90-es években, hiszen rengeteg színvonalas alkotás készült, Brian De Palmának azonban sikerült eljutnia a nézők szívéhez ezzel a darabbal. A Mission:Impossible egy nagyon jó kis tévésorozat volt, és nem kicsit volt meglepő húzás, hogy éppen a gengszterfilmek specialistája fogja rendezni a moziváltozatot. Tom Cruise is nagy húzónév volt, akkoriban élte karrierje a fénykorát, naná, hogy tódult a nép a pénztárhoz. És nem csalódtak, mert egy dögös, akciódús, nézőbarát alkotáshoz volt szerencséjük, olyan, mára már ikonikussá vált jelenetekkel, mint a főszereplő nem hétköznapi helyzetben előadott mesterszintű adatlopása. 

Persze a látvány önmagában nem lett volna elég a kiváló szórakozáshoz, kellett hozzá a jól vezetett, izgalmas történet, a feszült, thriller hangulat, a jól megírt karakterek. Könnyeden előadott dráma, azaz blockbuster Brian De Palma stílusban - ennyi volt a siker titka alapvetően. Az akció és az érzelem megfelelő arányban került felvezetésre, alig gyászoltuk meg a régi csapatot, máris fordult a történet, az üresjárat nem volt jellemező a filmre, talán csak a végére fulladt ki a kreativitás, de ennél nagyobb bajunk tényleg ne legyen. A legendás zene is a legjobb pillanatokban szólalt meg, Danny Elfman tudta, hogyan kell tökéletesen aláfesteni a történetet.

Jól sikerült a tévésorozat (amelyet nagyon szerettem annak idején) ráncfelvarrása, nagyon jól sikerült a műfajváltás, a filmvásznon is sikerült megőrizni az egyedi hangulatát, és hozzátenni  akkoriban nagyon is egyedülálló effekteket (bizony, akkoriban nem Avatáron ájuldoztunk a moziban, hanem pl. a csalagútos jeleneteken!). Jól látták meg az alkotók, hogy Ethan Hunt különleges átváltozó képessége mennyi lehetőséget rejt a sztori szempontjából, nagyon jól alapot szolgáltatott a szimpla akcióhős karakterének felturbózásához. A többi szereplő sokkal halványabb volt, igazából nagyon erős főgonoszt nem sikerült alkotni, de nem hiányzott, annyira kerek volt a történet nélküle is. Lehetne találni a hibákat, de mivel összességében rendkívül szórakoztató és izgalmas a végeredmény, kit érdekel, ez a film úgy jó, ahogy van!

mission-impossible-1996-tom-cruise-27898897-1024-658.jpgTom Cruise, ahogyan már említettem, egyáltalán nem a szívem csücske, de ebben a filmben odatette magát, az akciót sem vette félvállról és a színészi játékban sem volt hiba. Jon Voight hozta a kötelezőt, Emmanuelle Béart szép volt,Jean Reno, Kristin Scott Thomas, Vanessa Redgrave sokat tett hozzá a filmhez, de az én abszolút kedvencem Ving Rhames volt. 

Brian De Palma olyan jól összerakta a filmet, hogy még most, csaknem húsz év után is érdekli a nézőket a sokadik folytatás. Nagyon erős alapot biztosított a franchise-hoz, adott volt a feladat, ezt kellett túlszárnyalnia az éppen aktuális rész alkotóinak. Nem mindig sikerült, nekem máig ez a kedvencem, persze lehet, csak azért, mert ezt láttam először, tehát nekem ez "a" Mission: Impossible film. Minden esetre bátran ajánlom megtekintésre bárkinek, nem fogott rajta az idő, tuti biztos, hogy nem fog csalódni benne!

8/10

A Mission:Impossible teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) honlapján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr27487216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pascow 2015.05.26. 14:59:51

Én is szeretem ezt a filmet, habár a 4.részt egy picivel jobban :)
Tom Cruise-t kifejezetten bírom és nagyon jól hozza ezt a szerepet, sokadjára is. Viszont a 2.rész sokadik próbálkozásra is borzalmas.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.05.26. 18:48:39

Valamelyik nap játszották a tv-ben Cruise egyik első filmjét, a Legendát. Volt vagy 22 éves (valszeg még távol állt tőle a szcientológus lét), és egy szál ágyékkötőben ugrált a koboldok, goblinok és unikornisok között. Kíváncsi lennék az arcára, amikor valaki felemlegeti neki. Egyébként a látványvilág nem is volt rossz. Sőt! Mégiscsak Ridley Scott rendezte... :)
És igen, ez a filmje egész jó. Bár a Collateral még jobb.

FilmBaráth 2015.05.26. 20:26:43

@Zombi elvtárs: Gyerekkoromban szerettem azt a filmet, lehet, hogy érdemes lenne újrázni:-)

Terézágyú 2015.05.27. 17:01:42

Nekem az nem tetszik benne, de nagyon, hogy az egész megoldása az, hogy a végén Cruise feltesz egy szemüveget, ami egy kamera, és az őt kereső ügynök éppen meglátja ezáltal, hogy Voight valójában él...

na de bakker, és ha éppen akkor nem néz oda az ügynök?
és mire bizonyíték az, hogy látja az állítólag meghalt csapatvezért - ha egyszer ez a csapat éppen az élethű maszkjairól híres????
süti beállítások módosítása