Holnapolisz / Tomorrowland (2015)
2015. május 24. írta: !Márk!

Holnapolisz / Tomorrowland (2015)

en_la_pelicula_sera_casey_newton_una_chica_capaz_de_meterse_en_el_enigmatico_mundo_de_tomorrowland.jpgSzámomra az idei év egyik legjobban várt alkotása volt a Holnapolisz. Láthattunk már idén pazar filmeket, de a 2015-ös mainstream termését leginkább folytatások, előzményfilmek, spin-off-ok, remake-k és reboot-ok teszik ki. Brad Bird viszont nem az a vásári rendező. A Fantom protokollt leszámítva egyedi, szerzői filmekkel próbál(t) kitörni, ami az esetek nagy részében sikerrel is jár. Ha a személyes ízlést vesszük figyelembe, akkor engem a Holnapolisszal (is) kilóra megvett napjaink egyik legmegbízhatóbb direktora.

A történet egy fiatal, amolyan mindentudó lány (Britt Robertson) történetét mutatja be. Családi okokból kifolyólag elkövet valami olyasmit, ami miatt a fogdába kerül. Miután egy ejnye-bejnyével elengedik őt, a visszakapott cuccai között talál egy olyan kitűzőt, amit még életében nem látott. Amint megérinti a kitűzőt, átkerül a misztikus Holnapoliszba. Azonban mint kiderül, nem véletlen, hogy a kitűző a lánynál kötött ki, mert a maga módján igenis különleges. Annyira legalábbis mindenképp, hogy bejusson ebbe a mesésnek tűnő futurisztikus világba, és megállítsa az elkerülhetetlennek tűnő világvégét. Ebben segítségére lesz az egykor lelkes, de mára már cinikussá váló feltaláló, Frank (George Clooney) és egy száműzött, rejtélyes robot is.

tomorrowland05.jpgNyilván az ember azt gondolná elsőre, hogy ez is egy tipikus "kiválasztott-sztori", ám ez az állítás csak félig-meddig helytálló. Ugyan felismerhetőek Bird mozijában a klasszikus, young adult-panelek, de ennél lényegesen másabb a Holnapolisz. A film igazi ereje a kiváló forgatókönyvben rejlik. Az első 20-25 perc meglehetősen unalmasan és lassan telik, és az ember ekkor azt gondolná, hogy kisujjból kirázva tudni fogja, hogy mire megy ki a játék. Utána azonban valami elképesztő lendülettel robog előre a cselekmény. Noha kliséktől azért nem mentes moziról van szó, az út, ahogy eljutunk a különböző, már jól ismert megoldásokhoz, egészen különleges. Sok szituációban nem tudni, hogy főhőseink miként fognak boldogulni, és valljuk be, 2015-ben igen jó érzés ilyennel szembesülni. Bird gyermeki lelkesedése abszolút átjön a képsorokon, egy hihetetlenül kreatív és látványos kalandfilmről beszélhetünk a Holnapolisz esetében.

A színészek közti kémia igazán jól működik. George Clooney általában jól szokott választani, és a legmagasabb színvonalat most is ő produkálja. Egy kisebb, de annál fontosabb mellékszerepben feltűnik még a jó öreg Hugh Laurie is (akinek van egy egészen parádés nagy monológja), Britt Robertson és Raffey Cassidy pedig szerethetővé tudták varázsolni a karaktereiket. Többször feltűnik, hogy milyen autentikus, néha-néha monumentális hangvételű filmzenével van dolgunk. Emellett pedig humorból sincs hiány, a forgatókönyvíró-csapatnak óriási pacsi jár, amiért ezt az oldalát a filmnek nem gyerekes szemszögből közelítették meg, hanem az intelligensebb, kifinomultabb poénokra törekedtek.

Lassan indul be ugyan a film, de összességében egy végletekig szórakoztató darabról van szó. Nagyon fantáziadús, jól tartja egyben a szerteágazó történetszálakat, és a végére összeáll egy masszív, kompakt egésszé. Számomra az év egyik legjobban sikerült alkotása az idei év eddigi legjobb (!) forgatókönyvével. Akármikor újra tudnám nézni.

9/10

A Holnapolisz teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr877485342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2015.05.28. 15:33:25

Huh (homlokot töröl)! Azzal kezdtem el olvasni, hogy légyszi-légyszi-légyszi ne szóld le!
Nagyon kíváncsi vagyok a filmre, mióta láttam az első előzetesét (mindjárt meg is keresem, hol játsszák).

AldoWinnfield 2015.05.29. 22:24:26

Azt hiszem, a mai világban ez nem sok mindenkinek fog tetszeni, ahhoz túlságosan is pozitív és naiv. Engem ez nem zavart, kellemes spielbergi kaland volt, kár, hogy a finálé akciójelenetei kissé banálisra sikeredtek. Kellően gyermeki lélekkel szép utazás lehet a film, a mondanivaló pedig bár elcsépelt és túlsulykolt, azért valahol igaz is....

borosnyuszi 2015.06.02. 17:11:42

Megfogom nézni mielött ítélkezek de, ez az első pozitív kritika a Holnapoliszról amit olvastam.

Veder1 2015.07.14. 15:12:25

Szerintem szörnyű. Egy héttel a megnézése után már alig emlékszek belőle valamire, max annyi, hogy széteső és unalmas volt.

K.Leslee 2015.09.23. 18:33:25

Kornyezetvedelmi propaganda, ami tortenetesen sokkal aktualisabb mint a jol bevalt 'a szeretet mindenre kepes' jellegu szokasos Disney vedjegy. A film, mint egesz 6/10. Gyerekeknek tul zavaros, felnotteknek tul unalmas es elcsepelt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.09.25. 23:36:09

@K.Leslee: Asszem szeretni fogod majd a kritikámat. :D

K.Leslee 2015.09.26. 08:38:10

@danialves: a szarkazmusod alapjan arra kovetkeztetek hogy ez lesz nalad az ev egyik legjobb filmje:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.09.26. 10:26:23

@K.Leslee: Ez most (kivételesen) nem volt szarkarzmus, tényleg szeretni fogod. Ha az év legjobb filmje lenne, különben is minek írnék róla még ehhez az íráshoz? :)

Dr_utcai_arcos 2015.09.26. 11:58:52

Úristen. Úristen. Szerintem a filmforgalmazók ennek láttán hátradőltek, hogy a Disney k anyját, idén megint nem lesz legjobb filmes Oscarunk. Bevallom, én az utolsó 5 percet végigbőgtem. Elképesztő film.

K.Leslee 2015.09.26. 12:59:23

@danialves: Haha, elfelejtettem hogy Te vagy az aki megmagtarazza hogy az elozo szerzonek miert nincs igaza es miert szar film.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.09.26. 15:57:37

@K.Leslee: Jogos :D
Aztán amikor meg nem húzok le egy filmet eléggé, jössz te. :D

K.Leslee 2015.09.26. 18:42:43

@danialves::-)
En csak azokat huzom le amik neked tetszenek
süti beállítások módosítása