Kickboxer (1989)
2015. május 03. írta: danialves

Kickboxer (1989)

kickboxer-van-damme.jpgMég mindig nem tudom feldolgozni az Expendables-franchise-t övező (de szerencsére már egyre inkább lecsengő) nosztalgiasznobizmust, de arra jutottam, talán ezek az emberek ha mostanában nem is, de egykor tényleg olyan darabokat tettek le az asztalra, amelyek milliókat nyűgöztek le. Éppen ezért kapóra is jött, hogy Remy ezt a filmet beküldte a kívánságlistára, de sajnos a Kickboxerben sem sikerült utolérhetetlen magasságokat felfedeznem.

Eric Sloane (Dennis Alexio) nehézsúlyú kickbox-világbajnok nehezen talál legyőzőre, egészen addig, amíg egy tévériporter nem szembesíti azzal, hogy Thaiföldön sokkal keményebben művelik ezt a sportot. Eric öccse, Kurt (Jean-Claude van Damme) társaságában egyből neki is vág, hogy jól megmutassa nekik is, csak hogy a helyi bajnok (Michel Qissi) - nem feltétlenül sportszerű eszközökkel - tolószékbe küldi. Így Kurtre vár a feladat, hogy megbosszulja testvérét, egyben pedig (mivel természetesen az ellenfele egyben egy helyi bűnszövetkezet meghatározó alakja is) rendet tegyen Thaiföldön, mindezt egy visszavonult mester és egy amerikai veterán segítségével.

kickboxer_15_span.jpgHa valaha is kíváncsi voltál, mit figuráznak ki minden egyes humoros alkotásban, amikor két szereplő összecsapásáról van szó, örömmel jelenthetem, nem kell tovább keresni. A Kickboxer ugyanis egyrészről maga a nagybetűs Hatásvadászat, másrészről pedig következetesen felsorolja az összes klisét, amit a műfaj kapcsán el lehet sütni. Faék egyszerűségű bosszúsztori (ahol ha nem elég a motiváció főhősünknek, a rosszfiúk csak a móka kedvéért rátesznek még egy lapáttal), az ázsiai harcművészet miszticizálása és fetisizálása, az edzéseket agyonkreatívkodó titokzatos tanító, és persze borzasztóan teátrális színészi alakítások. Ez utóbbit még csak-csak megbocsátottam volna a színésznek legkevésbé sem nevezhető főszereplőnek és ellenfelének, de az a helyzet, hogy van Damme egy cseppet sem múlja alul kollégáit, akiknek elvileg ez lenne a hivatása.

Ettől függetlenül túlzás lenne azt állítanom, hogy a Kickboxer egy ultrakínos film, nem elhanyagolva azt a tényt sem, hogy 1989-ben még inkább sablont teremtett, mintsem szolgaian követte volna azt. Ráadásul legalább tisztességesen, egyfajta gyermeki lelkesedéssel valósítja meg a kliséket, lelkiismeretesen kidolgozva a cselekményt és a karaktereket is, így végső soron úgy érződik, nem is igazán róható fel az alkotóknak, hogy nem sikerült valami igazán minőségit létrehozni. A produkció központi elemét adó küzdelmek (bár mennyiségüket elnézve túlzás központinak nevezni őket) viszont ha a mai szemmel nézve nem is bámulatosak, a kor színvonalához képest nagyon látványosak és összeszedettek, és rajtuk keresztül abszolút meghálálja magát az, hogy a szereplőválogatáson elsősorban a sportolói, és nem a színészi képességekre helyezték a hangsúlyt.

Mindenesetre a végeredmény inkább kínos, mint ámulatba ejtő, ahhoz pedig ma már túlságosan is felszínes és kiszámítható, hogy a néhány ügyesen összepakolt verekedés elvigye a hátán. Abból a szempontból természetesen egy fontos minőségi standard kezdeti lépése volt, hogy a szereplői két épkézláb pofont ki tudtak osztani anélkül, hogy közben vágni kellett volna, de ezen kívül sok értékelhető elemet nem lehet találni benne.

5/10

A Kickboxer teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr277419560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.03. 06:56:06

Sokkal rosszabb értékelésre számítottam tőled :D 5/10, ismerve téged (ezt nem rosszból), és hogy nem vagy rajongója ezen filmeknek, teljesen korrekt.

"de arra jutottam, talán ezek az emberek ha mostanában nem is, de egykor tényleg olyan darabokat tettek le az asztalra, amelyek milliókat nyűgöztek le."

Pedig a Kickboxer is egyike ezen filmeknek. De, ha Van Damme, akkor a Véres játék, Dupla dinamit, Tökéletes katona hármas van még ott az elitben, ha az akcióhősöket nézzük. Bár az Időzsarut is rengetegen szeretik, és talán azt tartják a legkomolyabb JCVD filmnek.

A Kurt vs Tong-Po pedig legendás. :D

Dr_utcai_arcos 2015.05.03. 09:41:10

Kínos?? Azt hiszem, most inkább nem írok erre semmit.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.03. 10:28:16

@REMY: "Pedig a Kickboxer is egyike ezen filmeknek" Hát én ettől függetlenül nem látom ezeket a milliókat. Imdb-n egy relatíve gyenge pontszáma van, amihez ha még hozzáveszem azt, hogy a régebbi darabokat hajlamosak felfelé pontozni, végképp nem túl fényesen áll.
Beszéltem róla a kolléganővel, aki imádja a kortárs akciófilmeket, szerinte is csak egy 7/10, szóval sztem inkább arról lehet szó, mint mondjuk nálam az első Halálos iramban vagy a Sárkányszív esetében. Persze, bírom, de azért tisztában vagyok vele, h nem a filmművészet csúcsa.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.03. 10:43:31

@danialves: Nekem személyes kedvencem, az imdb-s pontozását meg azért nem értem, mert szerintem semmivel nem gyengébb, mint az átlag JCVD filmek (ha objektíven nézem). Amúgy a Véres játék 6.8 imdb-n, esetleg, ha lesz szabad másfél órád, akkor azzal még tehetnél egy próbát. Az is ugyebár harcművészetis film, viszont azt a rajongók általában jobbnak tartják. Sőt, a legjobb JCVD filmek tartják. Sőt... a harcművészetis filmek között is előkelő helyre teszik.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.03. 10:49:26

@REMY: Ha nem gyengébb, mint az átlag JCVD filmek, akkor finoman szólva sem győztél meg arról, hogy nézzek meg még egyet. :D
Nincs valami esetleg 7.5 felett? :)
Tudod mit, megnézem majd a JCVD-t, az elég jól áll. ;)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.03. 10:53:32

@danialves: Miután az szakított a hagyományokkal, és nem a sablonos JCVD filmeket idézte, az még szerintem be is fog neked jönni. 7 pontra szerintem biztosan jó lesz nálad. Mármint a JCVD. :)

A Pound of Flesh 8.5, a Full Love pedig 8.3 :DDDDDDDD (szavazatok számát ne nézd xD)

Dr_utcai_arcos 2015.05.03. 18:41:28

@REMY: én már nem akarok itt senkit meggyőzni. A Bloodsport-Kixkboxer-Leon trió JC- nak mindenképpen az 5 legjobb filmjében van (nálam még pluszban ott a Cyborg és a The Quest), rugdosós filmek közül sem sok jobbat tudnék hirtelen megnevezni. Témájukat tekintve is vezető szerepük van/volt a mai modern akciófilmek/sztárok kialakulásában (Tony Jaa, Iko Uwaris, Scott Adkins, MJ White és a többiek).

Dr_utcai_arcos 2015.05.03. 18:42:28

*természetesen Uwais akart az lenni*

Guminyúl1 2015.05.04. 12:18:09

Hát a kricsmis táncjelenet azért egy 10-es kínosság-skálán kb. 100.

Dr_utcai_arcos 2015.05.04. 20:01:11

@Guminyúl1: Olyan zenére te se tudtál volna jobban táncolni, de ment e volna e egy olyan angol spárga???? :P

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.04. 20:11:06

@Dr_utcai_arcos: Ha az ő pi***ját is úgy szétfeszítik előtte azzal a szerkezettel, lehet, h ment volna neki is :P
süti beállítások módosítása