Little Witch Academia (2013)
2015. január 06. írta: Razzul

Little Witch Academia (2013)

lwa_thumbnail.jpgA Japán Kulturális Ügyek Hivatala 2012 óta rendezi meg az Anime Mirai nevű projektet, amelynek keretében animátorok és animációs stúdiók nyerhetnek pénzt egy-egy rövid(ebb) film elkészítésére, hogy ezzel is népszerűsítsék a japán kultúra eme érdekes részét. Ennek az éves pályázatnak az egyik gyümölcse cikkünk alanya, a Trigger stúdió által 2013-ban elkészített Little Witch Academia. A fiatal stúdió (ezt a darabot leszámítva eddig 2 TV sorozatot jegyeznek) egy nagyon szimpatikus gondolkodásmódot képvisel. Mindennél előbbrevalónak tartják a függetlenségüket és a kreatív szabadságukat. Ez pedig a munkáikon is meglátszik.

Akko Kagarit kis bosziként lenyűgözték a rejtélyes előadóművész Shiny Chariot varázslatos produkciói. Ez a gyerekkori élmény inspirálta őt abban is, hogy beiratkozzon a Luna Nova varázslóakadémiára. Ám élete nem felhőtlen ugyanis Chariotot értelmetlen bűvészkedése miatt a mágusok nagy része szélhámosnak tartja, rajongása miatt pedig Akkót is lenézik…

lwa6.jpgSzeretném előre is leszögezni, hogy ugyan aranyos és különleges ez a film, a Trigger nem találta fel vele a spanyolviaszt. Úgy egészében az alkotás már ezerszer látott sémákra épül, de mégis egyedi tud lenni, mert látszik rajta, hogy szívvel készült. A készítők nagyon odafigyeltek a részletekre, sok kis apróságot, kikacsintást rejtettek el a műben, hogy mi megtaláljuk őket. Van itt Harry Potterre, Gyűrűk Urára utalgatás, RPG grindolás és még görög mitológia is. A történet is eléggé a gyerekeknek szánt, erőszakmentes, valamicskét sablonos mese. Ám amiatt, hogy a vígjátékok stílusához hasonlóan, rövidtávon véletlenszerű történések vezetik a cselekmény fonalát, egyáltalán nem lesz unalmas. A rövid játékidő sem okoz problémát, egy nagyon kerek sztorit kapunk a rövidke 26 percben.

Ugyanez dinamikát erősíti a rajzolás stílusa. Alapvetően nagyon kellemes, viszonylag színesebb stílussal rendelkezik (Kill la Killhez hasonló), az animációt tekintve pedig a jelenetek részleteiben kidolgozottak és szembetűnően mozgékonyak. A dialógusokra is ráhúzható a sztorinál felfedezett séma. Alapvetően a film párbeszédei nem nagy durranások, sőt, sok helyen még talán klisésnek is mondhatóak. Azonban optimálisan simulnak össze a többi elemmel. Ehhez jön még a kiutalgató, negyedik falat bontogató humor és a remekül megírt gegek adaléka. Az összkép így már itt nagyon is kellemes.

A kis boszorkányok akadémiája tehát egy nagyon kellemes fél órányi szórakozást nyújt a nézőjének. Az odafigyelés, az utalások és a humor a klisék ellenére is elviszi a hátán az alkotást, kirángatja azt a középszerből. Kiváló betekintés az animék világába, akár a fiatalabb korosztály számára is. Ami pedig még ennél is jobb hír, hogy májusban jön a folytatás.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr147035671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása