Forrest Gump (1994)
2014. december 29. írta: !Márk!

Forrest Gump (1994)

forrest-gump-original.jpg1994-et tartom a filmtörténelem egyik legerősebb évének. A teljesség igénye nélkül olyan produkciók kerültek bemutatásra, mint a sokak által a világ legjobb filmjének kikiáltott A remény rabjaiTarantino egyik legmeghatározóbb alkotása, a Ponyvaregény, az egyik személyes kedvencem, a Puszta formalitás, de nyugodtan ide lehetne még venni Kevin Smith kultikus vígjátékát (Shop-stop), a Disney egyik legsikeresebb rajzfilmjét, az Oroszlánkirályt vagy akár egy igazi olasz gyöngyszemet, a Dellamorte Dellamorét és akkor Luc Besson Leon, a profijáról még szót sem ejtettem. A Forrest Gump is simán beleillik ebbe a veretes névsorba, azt viszont erős túlzásnak érzem, hogy minden idők 14. legjobb filmje legyen.*

Forrest Gump (Tom Hanks) az átlagnál alacsonyabb intelligenciahányadossal rendelkezik és sebezhetősége miatt gyakran van kitéve az embertársai okozta megpróbáltatásoknak. Főhősünk nem a legokosabb ember, de lelkesedésének és ösztönös cselekedeteinek köszönhetően fontosabbnál fontosabb történelmi eseményeknél van jelen. Azonban az ő szemében mindez háttérbe szorul, hiszen a szerelme jobban érdekli.

forrest-gump-movies-188175_1014_419.jpgRobert Zemeckis jó alapokat fektetett le a koncepciójának megvalósításához, ugyanis Forrest egy könnyen azonosulható figura, nyugodtan mondhatjuk, hogy egy hétköznapi ember. Nincsenek szuper képességei, nem váltja meg a világot sőt, tudat alatt az átlagnéző még a főhős fölé is tud kerekedni az intelligenciabeli különbözőségek miatt. Ugyanakkor egy ilyen karakter, illetve az ő életútja is képes visszafelé elsülni. Forrest ugyanis nemes egyszerűséggel belecsöppen az események sűrűjébe, és nem éreztem azt, hogy különleges dolog betekintést nyerni az ő múltjába, majd később jelenébe is.

Viszont a film óriási pozitívuma az, hogy miközben nézi az ember, akkor megfeledkezik arról, hogy ilyen dolgokon agyaljon. Rengeteg minden történik a vásznon, ám ami a legfontosabb az az, hogy mindez szórakoztató, sokszor humoros módon van tálalva. A szerelmi szálat sok helyen kapkodónak, ötlettelennek éreztem, ezzel szemben azok a pillanatok, amikor a történet Forrest-re fókuszál, aranyat érnek. Azonban amikor ezek a képsorok szépen leperegnek felmerülnek bennem azok az alapvető kérdések, hogy miért Forrest a kiválasztott? Miért kellett nekem az ő történetét látnom? Mit akart nekem ezzel a filmmel Zemeckis mondani? Van olyan érdemi mondanivalója a filmnek, ami indokolttá teszi ezt a 14. helyet? Lehet bennem van a hiba, de a szerelem és szeretet fontosságát kihangsúlyozó, ezerszer látott kliséknél és a szintén sokszor látott "nem számít, hogy ki vagy, csodák bárkivel megtörténhetnek" típusú üzenetnél többet, különlegesebbet nem véltem felfedezni a film jelentésrétegeiben.

Ha Tom Hanks azért kezdett el színészkedni, hogy egyszer eljátszhassa Forrest Gump-ot, akkor nagyon jól választott szakmát! Elképesztő kidolgozottsággal formálja meg a főhőst, ilyen őszintén és kiválóan alakítani azóta csak a Phillips kapitányban láttam. A film vonzza a figyelmet, nem kell sok, hogy elsodorja a nézőt a történések folyama, de erősen veszítene az értékéből, ha nem egy jól előadott Forrest lenne a főszereplő.

Olyan alkotás a Forrest Gump, amit a hibái ellenére is többször meg lehet nézni. Megértem ha valaki rajong érte, ugyanis minden feltétel adott egy potenciális kedvenc filmhez, de nekem túlságosan is az volt az érzésem, mintha a történet nem igazán tartana sehova. Ráadásként van egy kis Coelhós beütése is, de nagyon szerethető film.

8/10

_________

* Az IMDB Top 250-es listája alapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr687010345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bíró László 2014.12.29. 13:04:34

sodródni vagy irányítani - két főszereplő, két párhuzamosan futó cselekményszál. Megértem az álláspontod, de biztos vagyok benne hogy több van ebbe a filmben, mint amit ide leírtál ...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.29. 13:30:36

Szerintem simán megérdemelt az a 14. Hely. :-)

Gringo 2014.12.29. 13:35:45

Kétszer elolvastam az írást, de nem jöttem rá, hogy tulajdonképpen mi a bajod a filmmel.
Tényleg nem megbántani akarlak, de mostanában egyre több kritikában, elemzésben, blogbejegyzésben a kötelező fanyalgást érzem.
Tudom, hogy nem ütne akkorát, de nem lehetne leírni valamiről, hogy egyszerűen jó? :)

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.29. 13:47:11

@Gringo: A negyedik bekezdésben jó néhány kérdést felvetettem, azok a legnagyobb problémáim a filmmel. Egyébként nem tudom, hogy miért kell lehúzó kritikának titulálni egy 8/10-re értékelt filmet. :)

Lauro 2014.12.29. 20:17:35

Számomra ez a film a naivitás diadaláról szól, a gyermeki hitről, arról az állapotról, amikor egy kérdésre kapott válasz nem tíz további kérdést szül, hanem egyetlen végérvényes megnyugvást ad. Azt hiszem, éppen ezért is megosztó film a Forrest Gump, mert olyan kérdéseket pendít meg, amik bővel elférnek egy emberiségdrámában (az ember életének célja és értelme, Isten és ember viszonya, a szerelem), válaszai azonban maximum egy Forrest Gump-i intelligenciával rendelkező embert elégítenek ki.
Nem tudom, van-e egyáltalán bármi értelme rangsorolni filmeket, de Zemeckis filmje annyira bájos és egyszerű, hogy akár még jogos is lehet ez a 14. hely.

Nyílméregbéka 2014.12.29. 21:34:19

Szerintem simán megérdemli azt a 14. helyet.

@Powerful900: Azok kérdések egytől egyig értelmetlenek, ha tényleg ezek merültek fel benned a film nézése közben, egyszerűen nem értetted meg ezt a filmet.

Bíró László 2014.12.29. 23:09:17

@Powerful900: Lehet bennem van a hiba, de a szerelem és szeretet fontosságát kihangsúlyozó, ezerszer látott kliséknél és a szintén sokszor látott "nem számít, hogy ki vagy, csodák bárkivel megtörténhetnek" típusú üzenetnél többet, különlegesebbet nem véltem felfedezni a film jelentésrétegeiben.

Nem értek egyet ...

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.29. 23:46:17

@Bíró László: Legközelebb ne állj meg ezen a ponton, örülnék, ha kifejtenéd a véleményedet. :)
süti beállítások módosítása