A remény rabjai / The Shawshank Redemption (1994)
2014. december 24. írta: FilmBaráth

A remény rabjai / The Shawshank Redemption (1994)

a_remeny_rabjai2.jpgMinden idők legjobb filmje nem egy überklasszikus, hanem egy mindössze 20(!) évvel ezelőtt született börtöndráma. Nem volt sima a csúcsra vezető út, a bemutatása idején nem lett gigasiker, ráadásul a Forrest Gump árnyékában többen nem kapták meg az amúgy nekik simán járó Oscar-díjat (7 jelölésből 0 lett a a szomorú eredmény). Bármilyen meglepő, a DVD kiadásnak köszönhetően szerette meg igazán a közönség, lassan, de biztosan lépegetett felfelé a mozis toplistákon, amelynek az élmezőnyében már hosszú ideje tanyát vert ez a megrázóan szép dráma, amelyben igazából nincs semmi különös, mégis zseniális!

Andy Dufresne-t (Tim Robbins), a fiatal bankárt elítélik a felesége meggyilkolásáért, hiába bizonygatja ártatlanságát a bíróság előtt. A Shawshank börtönbe kerül, ahol hamarosan barátra lel Red (Morgan Freeman) személyében. De a börtön kemény világ, sok atrocitásban van része az évek során, viszont pénzügyi tudása kapóra jön a korrupt, pénzéhes igazgatónak, aki az ő segítségével komoly vagyonra tesz szert. De egy nap egy olyan rab kerül a börtönbe, akinek a segítségével Andy bebizonyíthatná a törvény előtt, hogy ártatlan, azonban az események tragikus fordulatot vesznek...

Stephen King-nek megvan az a jó szokása, hogy segíti a fiatal alkotókat, ennek köszönhette Frank Darabont, hogy egy dollárért megkapta az író egyik rövidebb munkáját, amelyből olyan filmet forgatott, amely elnyerte a horror királyának tetszését, ezért csak 1000 dollárjába került, hogy forgatókönyvet írhasson a Rita Hayworth and the Shawshank Redemption című novellájából. A rendező nagyon hitt a filmben, beleadott apait-anyait, amelynek meg is lett az eredménye, kivételesen jó alkotás született, köszönhetően a jó forgatókönyvnek, a remekül megírt karaktereknek, és a kiváló színészi alakításoknak.

A börtön egy zárt világ, amelyben farkastörvények uralkodnak, a testben és lélekben gyengék nem élik túl a megpróbáltatásokat. Ebbe a közegbe kerül bele a fiatal bankár, aki teljesen más, mint a többiek, egy másik lelki síkon él, mint a többiek. Először furcsának találják a rabtársai, majd elkezdik tisztelni és végül megkedvelik. Pedig nincs könnyű dolga a fiatalembernek, nem kerülheti el az erőszakot sem, de intelligenciájának és pénzügyi tudásának köszönhetően mégis képes lesz viszonylag jó életet teremteni magának a börtönben. Azonban amikor rádöbben, hogy innen csak saját erejéből szabadulhat, a jog segítségével sohasem, a tettek mezejére lép, és bosszút áll a korrupt igazgatón a rá jellemző elegáns és intelligens módon. A hosszú börtönéveket a barátjának, Red-nek köszönhetően élte túl tiszta elmével, akivel teljesen különbözőek, mégis kiválóan kiegészítik egymást. Az álmodozó, nem a börtön zord világába való Andy-t nem mindig érti a józan, gyakorlatias gondolkodású Red, de ettől függetlenül mindig a legjobb barátja marad. De a legnagyobb titkába őt sem avatta be, ezért tud vele együtt őszintén meglepődni a néző azon, hogyan sikerült megszöknie a rácsok mögül Andy-nek, és ezért lesz katartikus erejű az a mára már ikonikussá vált jelenet, amikor a már nem annyira fiatalember a szabadságát ünnepli. A történet vége elsőre sziruposnak látszik (egyébként más lett volna a zárókép, a rendező a stúdió kérésére változtatott rajta), de annyira jól vezetett a film, hogy nem érezzük annak.

Jellemzően a börtönös filmek alapmotívumai köszönnek vissza az alkotásban, de mivel nagyon jó volt az alapdarab (ha valaki, akkor én nem vagyok oda a horrorért, de ettől függetlenül az a véleményem, hogy Stephen King zseniális író!), és a forgatókönyv is nagyon minőségi lett, ezért egyáltalán nem hatnak klisésnek az egyébként már százszor látott jelenetek és fordulatok. Nagyon jó dramaturgiai húzás a narráció - Red elbeszélése alapján ismerjük meg a történetet -, a karakterek jól fel lettek építve, a jellemfejlődés jól figyelemmel kísérhető mindenkinél. Nem vagyunk híján drámának, de a humor oldja a mondanivaló komolyságát, a jól eltalált mondatok és az erős jelenetek székhez szegezik a nézőt, mindvégig sikerül fenntartani az érdeklődést, a szökés pedig a zseniális kategóriába tartozik. Andy a főszereplő ugyan, mégis minden karakterre megfelelő figyelem jut, az ő történetüket is megismerhetjük. Red-en kívül az idős sittes, Brooks szívszorító sorsa kapott kiemelt jelentőséget, az ő tragikus alakja azt szimbolizálja, hogy sok évtizedes börtönlét után sajnos nincs már visszaút a "szabad" világba. De az igazgató és a börtönőrök lelketlensége és kegyetlensége is szívet-lelket rázóan került bemutatásra.

a_remeny_rabjai.jpgAz operatőri munka kiváló, de a színészi alakítások is egytől egyig első osztályúak. Morgan Freeman-nek saját bevallása szerint is ez volt a kedvenc szerepe, ki is hozza belőle a maximumot. Tim Robbins tökéletesen belakta a karaktert, Bob Gunton, James Whitemore, Clancy Brown (aki nekem örökre a Hegylakó rosszfiúja maradt) és William Sadler alakítása kiemelkedik a többiek közül. A zene kiválóan festi alá a történetet, Thomas Newman megérdemelte volna érte az Oscar-t, mint mindenki, akit jelöltek rá.

Frank Darabont két legnagyobb sikere a börtönben játszódik (a szintén kiváló Halálsoron a másik ugyebár), de mégis A remény rabjaiból lett igazi legenda, amely a maga különös módján, de megtalálta az utat a nézők és a kritikusok szívéhez egyaránt. A siker receptje egyszerűen a tehetség és a profizmus volt, ebben a filmben minden összejött, amelynek eredményeként egy megrázóan szép drámában gyönyörködhettek a mozi szerelmesei. Ez a film úgy tökéletes, ahogy van!

Kiváló börtöndráma, zseniális színészi alakításokkal, kötelező darab!

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr997006041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.12.24. 12:02:02

Közel sem minden idők legjobb filmje, ám valóban nagyszerű alkotás.

FilmBaráth 2014.12.24. 13:37:33

@Sparrow: Mindenkinek más minden idők legjobb filmje (nálam már nagyon régen A keresztapa az, kíváncsian várom, melyik alkotás fogja letaszítani a trónról:-)), de a filmes toplisták élén akkor is ez áll:-)

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.24. 13:48:39

@FilmBaráth: Ez csupán annyit jelent, hogy sokan tartják annak, de nem azt hogy ez az. Pontosan amiatt amit leírtál, mivel mindenkinek más minden idők legjobb filmje.

Gringo 2014.12.24. 13:57:39

Láttam anno és nyálasnak találtam. Lehet, hogy meg kéne néznem újra?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.24. 15:02:35

Közel sem minden idők legjobb filmje, nálam legalábbis pont ezért a "semmi különös" hatás miatt. Egy fokkal még a Halálsoront is jobbnak tartom.
Gondolom pont azért ilyen menő, mert éppen annyira lecsupaszított és egyszerű, hogy gyakorlatilag mindenkinél működik és senki nem tud mibe belekötni. (Mert hát tényleg nem is lehet, csak ettől még annyira nem nagy szám.)

De az azért szép, hogy szerinted sem ez a legjobb, csak hát bele kellett írni, mert ugye ez van a top250 tetején. Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha az imdb nem tartja kint erőszakkal a The Interview-t, szép is lett volna itt azt olvasni, hogy Seth Rogené minden idők legjobb filmje. :D

Razzul 2014.12.24. 16:42:14

@danialves: A MAL hasonló, "Top Anime" listáján is ez a helyzet. Annak az elejét is a populárisabb darabok foglalják el, de ott még jobb a helyzet. Ez valószínűleg a közönség miatt van így.

Taligamajom 2014.12.24. 19:28:36

Én a Halálsoront picit jobbnak tartom, talán a kicsit fantasy-s vonulat miatt... Ott is zseniális a story, a szereplők, a közeg, minden...

Nyílméregbéka 2014.12.24. 19:49:49

Érdekes, hogy csak három igazán jó filmet (Remény rabjai, Dolores Caiborn és a Halálsoron) sikerült készíteni King írásaiból és egyik sem horror vagy thriller amiben a legjobb. Ezekből valahogy csupa rossz, vagy középszerű film sikeredett csak eddig...

Brukner 2014.12.24. 21:13:19

Egy erős közepes film jó színészekkel, változatos sztorival, vasárnap délutánra ajánlható. Tehát valóban a "semmi különös" kategória. Az Imdb meg nem szentírás, csak egy lista.

jet set 2014.12.24. 22:23:00

King nem zseniális író. Ha az lenne, akkor tisztában lenne a saját korlátaival és megmaradt volna 5 regénynél.
A film viszont valóban jó, bár én sem gondolnám minden idők legjobbjának. A Halálsoron könyvben sem tetszett, filmben meg még kevésbé.

Measurer 2014.12.24. 22:51:16

Maradjunk annyiban, hogy Darabont Ferenc a Remény rabjaival és a Halálsoronnal az egyik legsikeresebb magyar filmrendező :DDD

walter sobchak 2014.12.24. 23:23:24

Szerintem a Halálsoron és A remény rabjai közül ez a jobb. Egyszerűen azért, mert ebben nincs semmi természetfeletti, ami amúgy nem baj, csak hát nekem jobban tetszik, ha a "komplex számhalmaz igénybevétele nélkül" sikerül átadni az üzenetet (ugyanez miatt "nem tökéletes trükk" nálam a Tökéletes trükk sem). Na jó, azért persze itt nem túl bonyolult az üzenet, de akkor is :). Meg hát van egy-két jelenet, ami miatt már önmagában érdemes megtekinteni a filmet, például a könyvtáras jelenet Red és Andy között, vagy amikor a börtönigazgató megfenyegeti Andyt a sötétzárkában. Érdekes, hogy Bob Guntont ezt az egyet leszámítva alig láttam komoly filmben nagyobb szereppel; mert az Ace Ventura 2 és a Pusztító nem azok, mielőtt :D.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.24. 23:38:11

@Razzul: Mondjuk valószínűleg minden toplista élén a populárisabb darabok vannak. :D (Kivétel ez alól az olyan mértékadó és objektív összeállítások, mint az én toplistáim. ;) )
Mindenesetre nehéz úgy kihirdetni a világ legjobb filmjét, hogy azt csak 5 ember látta.

Jegkoko 2014.12.24. 23:49:52

Hát szerintem meg rém gyenge és unalmas egy film, a története iszonyatosan vonatott.Nem is értem mit keres a minden idők legjobb filmjei között.

MrMundr 2014.12.25. 10:36:20

@Gringo: jó film, de valóban túl nyálas. A vér kötelez szeritem például jobb, nyersebb a börtönös kategóriában

Leone_510 2014.12.25. 14:30:10

elég jól látszik, hogy a hozzászólók többségének az IQ-ja a gyűrűsféreggel egyenlő , a poszt jó

Jegkoko 2014.12.25. 14:55:01

@Leone_510: Miért is?Ebben a filmben pont, hogy nincsen semmi mögöttes tartalom, vagy bármi amiért meg kéne nézni többször is, hogy rájöjjön az ember az összefüggésekre.

Mert megérdemled 2014.12.25. 15:13:08

@Jegkoko: Neked nem is kell semmit érteni, te csak maradj a Transformers filmeknél. A szakértést bízd a nagyokra. Kösz.

Jegkoko 2014.12.25. 16:16:19

@Mert megérdemled: Köszönjük az igazán értelmes hozzászólást. Ezt gondolom abból szűrted le, hogy nekem ez a film egyálltalán nem jött be.

ontologist 2014.12.25. 16:49:13

A szélsőségeket kerülve: ha művészi, tartalmi szempontokat is figyelembe veszünk, akkor a Remény rabjai az első 200 filmben sincsen, ez egyszerű szakmai tény, azonban nagyon jó, szórakoztató mű, rendkívül profi színvonalon megcsinálva. Az, hogy nagy filmes portálokon minden idők legjobb filmjének szavazzák döntően amerikai szavazók, nem mértékadó, hiszen ezen nézők átlag szellemi szintje és kulturális tájékozottsága kb. ilyen "mélységű" tartalmakhoz elég, többhöz nem.
Ha osztályozni kellene, akkor a megvalósítás profizmusa 10, a szórakoztatása 9, művészi minősége, újszerűsége 2, tartalmi mélysége 5 pontot ér egy 10-es listán.

zuzzer 2014.12.25. 16:56:19

Szerintem meg tényleg egyike a legjobb filmeknek. Amúgy így jobban belegondolva lehet, hogy már túl öreg vagyok ehhez a filmes témához, az elmúlt 20 évben nem volt olyan film, amire legalább emlékeznék. Vagy ez már az Alzheimer?

Gringo 2014.12.26. 23:17:43

@Nyílméregbéka: Azért a Ragyogás és a Tortúra is egész jól sikerült!

@MrMundr: A Vér kötelez tényleg jó! :)

Nyílméregbéka 2014.12.27. 00:08:09

@Gringo: A Ragyogást én nem szeretem szerintem pocsék egy film, de mint King adaptáció az egyik legrosszabb, csak a lényegét hagyta ki a film a könyvnek, magát a ragyogást, és az egész misztikumát a regénynek, S.K. is is utálta. A Tortúra viszont tényleg jó, el is felejtettem.
süti beállítások módosítása