Eredet / Inception (2010)
2014. november 15. írta: danialves

Eredet / Inception (2010)

Inception.jpgSokan minden idők legjobb filmjének tartják. És Christopher Nolan filmjében valóban megvan az a kvalitás, amellyel kiérdemelheti a szuperlatívuszokat.  Azonban ami kiemelkedő és hellyel-közzel azóta is utánozhatatlan sikerré tette az Eredetet, egyben az adja a legnagyobb csapdáját is, ami miatt soha nem lehet minden idők legjobbjaként emlegetni.

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) foglalkozása szerint emberek álmaiból lop el információkat. Egyik áldozata azonban megbízóként ennek éppen ellenkezőjét kéri: ültessen el egy gondolatot egy nagy cégbirodalom örökösének fejében. A küldetés lehetetlennek tűnik, azonban ez lehetőséget teremtene körözés alatt álló főhősünknek, hogy hazatérjen gyerekeihez. Azonban a legnagyobb akadály nem a célpont, hanem Dom saját elméje jelenti.

inception_movie_pics_stills_images_christopher_nolan_leonardo_dicaprio_ellen_page_joseph_gordon_levitt2.jpgNolan a megrendelésre szállított Batman-trilógiát kivéve mindig is arról volt híres, hogy elképesztő igényességgel rakja össze a forgatókönyveit. Nála felesleges elemeknek, kényszeredett megoldásoknak nincs helyük, a Memento mellett pedig az Eredet szkriptje a mintapéldája annak, hogy ha valaki nem két hónap alatt firkál össze valamit, akkor hihetetlen munkákat lehet létrehozni. Az álmok világának szinte már megszállottan kidolgozott szabályszerűsége, az ebbe beleépített remek heist-motívum, és a két főszereplő párhuzamos karakterfejlődése egy bámulatos összképet adnak ki, ráadásul szerkezetileg mindez szinte hiba nélkül van felfűzve a cselekményre.

Ugyanakkor mindez nincs hátulütő nélkül: a szabályok például azt eredményezik, hogy a szövegkönyv legalább felében valaki éppen a film világának törvényszerűségeit magyarázza (egyébként 399 kérdés hangzik el a műben), ami hiába remek eszköz arra, hogy a néző értse, hogy mi történik, a valódi tartalom elől foglalja a helyet. Ebből eredeztethető az, hogy Robert Fischer is gyakorlatilag félmondatokból felépített konyhapszichológia hatására tesz mindent, Cobb belső küzdelme pedig hiába tudja szállítani a megfelelő érzelmi katarzist, ez a konfliktust meg sem közelíti Nolan korábbi munkáinak komplexitását. Az már egyenesen közhelynek számít, hogy rajtuk kívül gyakorlatilag nincsenek is karakterei az alkotásnak, viszont ezt remekül kompenzálja, hogy a kiváló színészek egy rövid jelenetet is képesek élettel megtölteni.

Azonban a rendező korábbi munkáival ellentétben az Inception már egy klasszikus blockbuster, és mint ilyen valamennyire megbocsátható neki ez a felületesség. Már csak azért is, mert látványfilmként tényleg tud egy kicsit kárpótolni a végeredmény: Nolan ugyan nem volt soha egy vizuálisan erős rendező, azonban ilyen szempontból ez messze a legjobb munkája. Ariadne játszadozásának képei a mű elejéről, a finálé akciójelenetei olyannyira meghatározóvá váltak, hogy valaki emiatt még a filmjét is kénytelen volt átírni. A kiváló elképzelések, az akciók tökéletes egymás mellé vágása mellett azonban muszáj (némiképp saját nézeteimet revideálva) kiemelnem Wally Pfister fényképezését: méghozzá elsősorban azért, mert észrevétlen kézikamerázásával feltűnés nélkül csempész dinamikát és feszültséget a párbeszédekbe, hatalmas segítséget adva a történetmesélésnek.

Az Eredet legnagyobb erénye egyben a legnagyobb hátránya is: amennyire bámulatos blockbuster, legalább annyira a szemére vethető, hogy a nézője agyát a különböző álomszintek számolgatásával foglalja le, mintsem valódi, elgondolkodtató tartalommal. Természetesen ilyen formában is lenyűgöző, amire képes, azonban mindez valamennyire csalódást keltő egy Memento rendezőjétől. Arról nem is beszélve, hogy ma már látjuk, ez milyen tragikus vonulatot indított el Nolan pályafutásában.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr556893033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.15. 13:13:33

Az Inception egy csúcsrajáratott, ám tipikus blockbuster, némi ötletességel megfűszerezve (ugye ez az álom-elem, ami Nolan korábbi munkáihoz képest semmiség). Pontosan az általad leírtak miatt nálam ez a film nem lehet több 8 pontnál. Tehát amiatt, hogy a film nagyon sokat dolgozik az álmok szintjeinek, világának kifejtésével, az igazi tartalomtól vesz el. Elsősorban ez a szimbolika és ez a tartalmi szál a szórakoztatást szolgálja, és csak a mélység érzetét adja valódi mélység helyett. Igazából okos gondolati szál, de még megmarad az "okoskodás" szintjén (te is írtad, hogy a pszichológiai vonása a filmnek egyszerű, "konyhapszichológia"). Nem csodálom, hogy sokan a legjobb filmnek tartják, hiszen azon nagy tömegeknek akiknek a filmipar kimerül a Bosszúállókban, Amerika kapitányban és a többi interneten is agyonhájpolt produkciókban, Nolan ezen filmje igazi hiánypótló alkotás, fejbevágó élmény.

Összességében dícséretes monumentális blockbuster az Eredet és örülök, hogy Nolan megmutatta, mennyit lehet ezekből kihozni, ebből az aspektusból szemlélve példamutató. Ettől függetlenül nem ugrik ki a saját maga által megszabott keretek közül. Ilyennek kéne lennie minden hasonló százmilliós nagyságrendű projektnek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.15. 13:37:39

@NY124 (Darvas Tamás): A "pszichológiai vonása" a filmnek egyáltalán nem konyhapszichológia, pusztán az a része, amit a karakterek kívánnak alkalmazni Fischeren, ezt írtam. ;)
Ami a fő vonalat, azaz többé-kevésbé Cobb szálát illeti, az elég korrektül és okosan van végigvezetve, azonban a hangsúlyok miatt ugyanez a kidolgozottság már nem fért bele Fischer részébe is, az inkább csak egy funkciót tölt be.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.17. 08:53:32

nem rossz film, de én ennyire azért nem estem hasra tőle.

Gringo 2015.11.11. 15:30:57

Elsőre nem jött be, nem is emlékszem miről szólt. Egyszer majd újranézem, hátha....
süti beállítások módosítása