A Birodalom visszavág / Star Wars Episode V- The Empire Strickes Back (1980)
2014. november 09. írta: FilmBaráth

A Birodalom visszavág / Star Wars Episode V- The Empire Strickes Back (1980)

the empire strikes back star wars mark hamill darth vader.jpgVannak nagy sokkok az életben. Ki tudja verni a biztosítékot az, hogy a Mikulás nem létezik, hogy Isaura valójában nem rabszolgalány, de mindez semmi ahhoz képest, amikor megtudod, hogy Darth Vader valójában Luke Skywalker apja! Annyira váratlan a fordulat, hogy egy darabig csak nézel ki a fejedből, el sem jut az agyadig, hogyan keveredik ki az ifjú jedinövendék a kedves papa hatóköréből, és mire magadhoz térsz, már vége is a filmnek. Ami nem is baj, mert ez a leggyengébb darabja a klasszikus trilógiának, és legalább nem arra emlékszel, hogy milyen sötét hangulata van, és mekkora slamasztikába kerültek hőseink, ezért a jelenetért nézed meg ezredszer is a második (vagy ötödik, ki tudja már követni hányadik, és különben is, nem teljesen mindegy?) felvonást, amely nem éri el az első és a harmadik színvonalát, de ez ebben az esetben azt jelenti, hogy nem zseniális a film, hanem "csak" kiváló!

Amint az várható volt, a Birodalom nem vette jó néven a Halálcsillag pusztulását, elindult a hajtóvadászat a lázadók ellen, akik egy jeges bolygón próbálnak elrejtőzni. De felfedezik őket, Leia hercegnőnek (Carrie Fisher) menekülnie kell Han Solóval (Harrison Ford) együtt, az Ezeréves Sólyom fedélzetén sok kaland után megérkeznek Felhővárosba, ahol azonban elárulják őket, így Darth Vader (David Prowse) foglyai lesznek. Ezt Luke Skywalker (Mark Hamill) nem hagyhatja, még a bölcs Yoda (Frank Oz) sem tudja visszatartani attól, hogy elinduljon megmenteni a barátait...

Nem tudom igazán szeretni ezt a részt, ami nem csoda, hiszen ez egy tipikus középső felvonás, az első rész meglepetésén már túl vagyunk, a harmadik megacsatája  még hátravan, és én például olyannyira nem tudtam elviselni, hogy ennyire nyerésre áll a Birodalom, hogy az éjszaka közepén azonnal megnéztem a következő felvonást, csak hogy ne ezzel a nyomasztó tudattal kelljen lefeküdnöm (vannak problémáim, tudom én!). Technikai értelemben természetesen stílusbravúrról van szó ismét, a forgatókönyvről sem tudnék semmi rosszat mondani, a karaktereket tovább mélyítették, a történetet érdekesen bonyolították, a humor és a kaland sem volt hiánycikk, az akcióra sem lehetett panasz, mégis hiányzik az a bizonyos plusz belőle, ami az elsőben és a harmadikban megvan. Nem véletlenül a Skywalker-Vader jelenet ugrik be erről a filmről először, másodszor és harmadszor is. 

Lucast annyira lefoglalta a technikai és pénzügyi megvalósítás, hogy a rendezést átadta egykori tanárának, Irvin Kershner-nek, aki meghálálta a bizalmat, és nagyon jól ledirigálta a filmet. Az űropera méltó folytatást kapott, a kreatív ötletek sora folytatódott, színre léptek abszolút kedvenceim, a birodalmi lépegetők (nem, nem állok a sötét oldalon, csak odavagyok ezekért a masinákért), na és természetesen Yoda, a mester, aki elkezd igazi Jedi lovagot faragni Luke-ból. Kezdjük megtapasztalni, mit jelent az Erő, de nem csak filozófiailag fejlődünk, az akciójelenetek is sokkal dinamikusabbak, mint az első részben. Űrcsata is akad, de ezúttal inkább az újonnan megismert helyszínek technikai megvalósítása bravúros (gondoljuk csak Felhővárosra, illetve a jégvilágot benépesítő teremtményekre, de szerintem az a jelenet a legjobb, amikor hidegre teszik Hant!)

A karakterek is fejlődtek, Han Solo még mindig nem vetette le űrkalózi alapvonásait, de már határozottan hősiesebb és mélyen érzőbb, mint az előző részben. Ebben természetesen hatalmas szerepe van a hercegnőnek, aki saját magának sem vallja be, hogy egyre jobban tetszik neki az Ezeréves Sólyom daliás kapitánya, azonban szerencsénkre nem szirupos a románc, rendesen megy az adok-kapok, aztán persze a megfelelő lélektani pillanatban megvallják egymásnak érzelmeiket az ifjú szerelmesek. Chewbakka továbbra is egy vad vuki, de most már azt megtudjuk, hogy igaz barát, akire nemcsak Han, hanem C-3PO is számíthat, aki továbbra is R2D2-vel alkot teljes egészet. Luke-nak lassan fel kell nőnie, kap egy jó mestert, így elkezdődhet az igazi Jedi-képzés, amelynek várakozásainkkal ellentétben csak nagyon kis része a fénykarddal való bánásmód elsajátítása. Azért nem kell aggódnunk, nem marad el a látványos vívójelenet apa és fia között, Vader nagyúrnak is megmutatkoznak az emberi vonásai, alakulnak a dolgok, ha nem is éppen jó irányba.

1The Empire Strikes Back-2.jpgHarrison Ford megint lejátszik mindenkit a vászonról, Carrie Fisher szép, Mark Hamill szokásához híven jó közepes, David Prowse zseniálisan jó Darth Vader-ként, Billy Dee Williams-nek vannak szép pillanatai Lando-ként, néhány jelenet erejéig Alec Guiness is feltűnik a színen, de Yoda mester mindent visz.

A zenéről csak felső fokon lehet beszélni, a trükkök még mai szemmel nézve is nagyon jók (nekem a digitálisan felújított változat van meg, és a feeling kedvéért természetesen kazettán néztem végig), mégis jó volt túlesni ezen a részen, mert ugyebár mi a jóknak drukkolunk, és mostani állapot szerint a rosszak állnak nyerése, ami tűrhetetlen, kapcsoljunk is hiper űrsebességre, és jöjjön a harmadik (hatodik, tökmindegy) rész, amikor Luke-ék végre jól szétrúgják a Birodalmiak hátsó felét!

Látványos, jól összerakott folytatás, kötelező darab!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr426835297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 12:01:49

Rosszabb, mint az Új remény? WAT? :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.11.09. 12:07:29

Szerintem ez magasan az egész franchise legjobb része.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.09. 12:26:43

Mit mondtam? Megmondtam, hogy provokatív cikk lesz! :)

FilmBaráth 2014.11.09. 13:18:53

@Werewolfrulez: Tényleg mondtad:-) De mit tegyek, egy trekker szemében tényleg ez a leggyengébb rész a trilógiából:-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 13:22:20

@FilmBaráth: Egy trekker ne vegye a szájára a Star Warsot :P Az új trilógiáról is fogsz írni? Kíváncsi vagyok, hogy ezekhez képest azok, hogyan fognak teljesíteni.

FilmBaráth 2014.11.09. 13:25:52

@REMY: Ha egy Star Wars fan a szájára veheti a Star Treket, akkor egy trekie-nek ugyanolyan joga van a szájára venni a Lucas-univerzumot!:-) Igen, az új trilógiáról is fogok írni:-)

Dr_utcai_arcos 2014.11.09. 14:43:52

Csatlakozom. Ez tényleg olyan se hús, se hal. Igen, vannak benne jó részek, Echo-3-T-8! Birodalmi lépegetők! A fő energiafejlesztő felé tartanak!, de valóban van egy olyan érzése az embernek, hogy valahogy csak át kellett kötni a két rész között. Ha meg kéne nézni, hányszor néztem meg csak úgy a részeket, csuda szám jönne ki a 2. részre, talán három, vagy négy...(És ebben már benne volt a digitális kiadás miatti kíváncsiság.)

TetraB 2014.11.09. 18:55:09

egyértelműen a legjobb rész a trilógiából...
de hát kinek a sötét erő barlangja, kinek meg az evokok...

Csokáv 2014.11.09. 20:15:57

Ez a leggyengébb? Szerinted Greedo lőtt először, mi? :D
(Szerintem is ez a legjobb rész.)

Alick 2014.11.09. 20:43:32

A New Hope afféle pilot-epizód volt, lapos forgatókönyv, lapos dialógusokkal... mégis az összhatás átütő volt a látvány és a mesebeli elemek szerencsés kombinációja által.
A Birodalom visszavág profi munka volt, több szállal, baljóslatú hangulattal és érdekes fordulatokkal és tovább javított látványvilággal... az a ritka eset, amikor nem az jön át, hogy mindenáron még egy bőrt le akarnak nyúzni a témáról...

Alick 2014.11.09. 20:46:10

@TetraB: "kinek meg az evokok"

...előrevetítette a baljós árnyát, hogy a franchise-ből egyszer még Jar-Jar is előjöhet.
:D

Gekko 2014.11.09. 21:05:26

Senki nem tud átlépni a saját árnyékán. Így aztán vannak, akiknek ez a legrosszabb rész - nekik titokban Jar-Jar is bejön. Nincs ezzel gond. Én azért arra szavaznék, hogy ez a rész építette fel az egész univerzumot, ha úgy tetszik, lelket lehelt belé. 3D karakterek, markáns konfliktus, heroikus küzdelem, és persze látvány, olyan, ami akkor odabaszott. Nem kicsit, nagyon. Ezt már a srácaim sem értik.

jürgen baromartz 2014.11.09. 22:11:41

a birodalom visszavág az egyetlen értékelhető film a hat eddigi közül (és ebben nyilvánvalóan vastagon szerepet játszik Irvin Kershner rendezői zsenialitása, nélküle ez a film is csak egy középszerű, ostobenkó űrhajós mesécske lett volna), ilyennek kellett volna lennie az összesnek. remélem, Abrams gatyába rázza a frencsájzot.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.11.09. 22:54:39

Számomra a Jedi visszatér evokjai jelentették a triológia mélypontját.

billy reed 2014.11.10. 00:10:24

Kedves posztíró!
Láthatólag téged inkább a lézerpisztolyok hoznak lázba.
Formálhatsz véleményt a Csillagok háborújáról természetesen, de baráti tanácsként mégis azt javaslom, maradj a Star Trek-nél!
Én ugyan egyet sem láttam azokból, de ebből az írásodból számomra kiviláglik, hogy ahhoz biztos jobban értesz, mint a Star Wars-hoz!

Szpájk 2014.11.10. 08:03:48

Csak egyszer sikerülne már valakinek egy blogban elsőre helyesen leírni Alec Guinness nevét. De nem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.10. 08:28:38

nem tudod szeretni? wtf? a legjobb sw film ever.

Globetrotter2014 2014.11.10. 09:11:52

Először is, lécci írdd oda hogy SPOILER!!!!

Hátha valaki még nem látta :)

Gukker 2014.11.10. 10:09:42

"ez a leggyengébb darabja a klasszikus trilógiának"
Hát gyanítom, ezzel a véleményeddel igencsak kisebbségben leszel. A sötét hangulat, a kiváló rendezés (Kershner mindig is értett a folytatásokhoz) miatt tartják ezt az epizódot a legjobbnak.

"Chewbakka": Na most vagy Csubakka magyarosan, vagy Chewbacca eredetiben.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.10. 10:33:02

@Globetrotter2014: Spoiler... egy SW-filmnél én nem tudom elfogadni azt, hogy "jajj, spoiler, én még nem láttam..." Kivéve, ha egy 2-3 éves gyerek kezdi el olvasni az itteni dolgokat. Úgy gondolom, hogy a Star Wars túlmutat azon, hogy jó vagy rossz film. Ezeket akkor is kell látnia egy embernek, ha nem szereti őket. Méghozzá már gyerekként. Az iskolában mondják XY-ra, hogy meg kell tanulni, mert az alap műveltség része. Na, ez is az. Szóval, nincs olyan, hogy spoiler. Max olyan, hogy nem tanultad meg a leckét.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.10. 10:34:28

Van egy nagyszerű film, egy tökéletes űrmese, ez a "Csillagok háborúja". Ennek vannak mindenféle gyengébb, utólag hasraütésszerűen, szappanoperásan kitalált történetű gagyi folytatásai.

nyílméregbéka 2014.11.10. 10:53:17

Nekem ez a rész a kedvencem, nem tudom megszámolni, hányszor láttam már. Talán azért, mert a kedvenc szereplőm Darth Vader, és ő itt igazán elemében van :-)
Itt meg is említeném James Earl Jonest, akinek a hangja teszi tökéletessé a karaktert, semmilyen magyar szinkron nem volt képes megközelíteni. Időnként csak az ő hangja miatt nézem feliratosan a klasszikus trilógiát. Fantasztikus! :-)

Az új trilógiáról inkább nem mondanék semmit. Nem hiányozna, ha el sem készült volna.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.11.10. 11:01:53

Én emiatt a rész miatt lettem StarWar rajongó. Az előző abszolút nem tetszett, amikor először láttam, így aztán erre sem akartam elmenni, de a hűvös veszprémi délutánon (1984) kimaradáson lévő sorkatonaként nem volt hová menni, csak moziba. A "Birodalom visszavág" volt a műsor. Élveztem minden percét és alig vártam a folytatást! :)

Darth Vader végnapjai

Darth Vader ma nagyon bágyadt,
Virálisan nyom egy ágyat,
Hangja moll-os, sehol a dúr,
Furán hat e tenor hadúr.

Hálni jár belé az Erő,
Fénykardozni nem is mer ő,
S mint fekete bádoghörcsög,
Duzzadt fejjel halkan szörcsög.

Sötét, mint egy szenes Iván,
Félrebeszél, enni kíván,
S mivel nincsen nyitva Meki,
Erőlevest főznek neki.

Darth-nak oly magas a láza,
Mint a Halálcsillag Pláza,
S takonytömbtől tiszta koki,
Eret vág rajt’ droid doki.

Érezvén, hogy paff az atyja,
Jedi fia látogatja,
S fejről lekerül az agy-vért…
„Luke, egy évben négyszer adj vért!”

„Vakcinának add – szól Yoda –
Midikloriánod oda,
S győzz (mint Gyurta kétszáz mellen)
Jedi-influenza ellen!”

megzenésítve:
www.youtube.com/watch?v=tNDYROITNYw

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2010/01/darth-vader-vegnapjai.html

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.11.10. 11:12:08

@Globetrotter2014: hatha ezt valaki meg nem latta annak inkabb magyarul kellene felhivni ra a figyelmet fiatal korara valo tekintettel... hogy is van magyarul a spoiler?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.11.10. 11:39:29

@Hoppácska: Na, jó... Legyen egy másik! :)

Égenjáró Lukács névnapja (okt.18.)

Luke Skywalker, ki a jedik
Sztárja, éppen verekedik…
Ellenfele sötét oldal-
-szalonna, s ő űrbárbordal-
-szóra fénykardszeleteli,
S böjtgyötörte szele teli
Vala midikloriánnal,
Amitől a celó-fán al-
-vó bagoly a földre szédül
(„Hogy mondják a baglyot svédül?” -
- kérdené Han Solsson fia,
Ám az elit svéd maffia
jABBA-hívő keresztatyja
Lézerkarddal kiiktatja).
Kopogtatnak, s Luke a kapu
Mellett terem (nem mint lapu-
-levél, hanem) szökve oda,
S ott áll mosolyogva Yoda,
Kivel most is ott az Erő-
-leveskockája, mit merő-
-kanalával együtt tékoz-
-lón ma Luke-nak ajándékoz.
„Fénykardommal húzott jó kör
Keretezzen Luke Skywalker!”
Yoda kardközése rezgő,
S robban földre levert pezgő,
Mint egy csődölt Halálcsillag,
Csak kicsikét barátibblag.
Félszáraztócsás a padló,
Elcsúszik rajt’ kósza vadló,
S falnak löki lüke Luke-ot
(Mért állt oda?!), s leend luk ott,
Amin át a benti leve-
-gő és fűtött kabin heve
Alig pár téridőpillan-
-at alatt az űrbe illan…
Nem tesz jót a jedi agynak
Részei, ha jéggé fagynak,
S mint Ábelen egykor Káin,
Nyomot hagy ez atomkáin.
Magyar változatban Lukács
Töpreng: „Falilukhoz luk-ács
Kéne, aki deszkabála-
-részből foltot fabrikála.”
Jő az ács, nagy buherátor,
Kintről foltoz, űberbátor!
Újra fűtött legénylakás,
Galaxisjárt vendég-rakás,
Robotcsinált-boros torok,
Ajándékzó vizitorok:
Darts Vader-fi ajándéka,
S lézernyílból három véka…
S elhalón hörg Yoda gége:
„Erő legyen veled…” (vége)

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2009/08/egenjaro-lukacs-nevnapja.html

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.10. 11:59:51

@Frady Endre:
Ezzel az a baj, hogy a versed olvasása után két hétig nem tudok rímes versre még csak nézni sem...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.11.10. 13:38:53

@Hoppácska: Ez magyar érettségi előtt lenne igazán kellemetlen. Na, álljon itt egy hagyományosabb rímes:

Birodalmi kéregető

Elúszott a Vader vagyon,
S bánja már ezt Darth-unk nagyon.
„Jaj, a pia! Jaj, a póker!”-
- Szörcsög szegény ex-Skywalker.

Nincsen vele már az Erő,
S az, hogy változzon, csak merő
Fikció, a science fajta.
Senki sem segíthet rajta.

Darth Vader egy tanult embör.
Nyelvórákra well remember,
S földül, marsul, napul s holdul
Űrhajósor mellett koldul.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/01/birodalmi-keregeto.html

Nyílméregbéka 2014.11.10. 23:44:04

WTF??!! "...mire magadhoz térsz, már vége is a filmnek. Ami nem is baj, mert ez a leggyengébb darabja a klasszikus trilógiának..."

Most tök komolyan. Ez a kijelentés nagyon gáz, már ne garagudj, de te akkor semmit nem értettél meg a trilógiából, és inkább nem kellett volna írnod róla. Minden tekintetben a legjobb darabja a Birodalom a birodalom visszavág a teljes sorozatnak. És ez egy elégg általánosan elfogadott vélemény, nem csak az én szubjektív véleményem.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.11. 07:52:45

@Nyílméregbéka:
"És ez egy elégg általánosan elfogadott vélemény, nem csak az én szubjektív véleményem. "

:)))))))))))))))))))
Az is eléggé általánosan elfogadott vélemény, hogy mind a hat rész gagyi. Az is, hogy csak a három előzmény-rész a gagyi :)

Nyílméregbéka 2014.11.11. 11:15:21

@Hoppácska: Nagy az isten állatkertje, nyilván nem csak SW fanok élnek benne. De itt ez egy olyan topik, és itt természetesen azokról van szó, akik ezen nőttek fel, és szeretik a Star Warst.

FilmBaráth 2014.11.11. 14:18:25

@Nyílméregbéka: Én magam is fan vagyok (igaz, hogy Star Trek, nem Star Wars, de ez mindegy) nekem is fáj, hogy ha valaki nem látja olyan zseniálisnak a kedvenc filmemet, de attól még el tudom fogadni, hogy lehet más a véleménye valakinek:-)

Nyílméregbéka 2014.11.11. 19:45:42

@FilmBaráth: Nem erről van szó, elfogadom, ha valakinek nem tetszik, vagy nem jelent semmit, több generáció is felnőtt azóta akiknek ez már nem meghatározó filmélmény.
A kiemelt mondattal nem értek egyet nálad, és bevallom ezután már nem is olvastam tovább, mert ezt akkora nagy tévedésnek gondolom. szerintem bármelyik SW vagy SF rajongói portálon beleolvasol a témába, mindenhol azt láthatod, hogy ez a legerősebb epizód a sorozatban, és nem mellesleg ennek van a legnagyobb kultusza (Hot bolygói csata, Birodalmi lépegetők, aszterodia-mező béli üldözés, Joda és Lando megjelenése, Párbaj a felhővárosban, Luke én vagyok az apád stb...), ebből az epizódból idéznek a legtöbben... Ja, és egy trekkie ne írjon a Star Warsról!!! :))))

FilmBaráth 2014.11.11. 22:10:08

@Nyílméregbéka: Egy trekkie nem jár túl gyakran jár SW és SF rajongói portáloh:-) Elég neki a Star Wars - fan család:-)

Dr_utcai_arcos 2014.11.11. 23:48:28

Én is tartom a véleményem, hogy ez nem túl erős, annak ellenére, hogy a könyvet anno, a TANÁRI!! szobából loptam ki az általános suliban amíg az egyik tanár félrenézett! (Na, ezt múljátok felül fanok :P!)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.21. 18:17:51

Egyszerűen egy hatalmas filler epizód, 1 óra tréning montázs + 1 óra Millenium Falcon-szerelgetés. Őszintén nem fér a fejembe, mit esznek ezen a fanok. Persze (ahogy írod is) elröhögcsél rajta az ember, de semmi kiemelkedőt nem látok benne.

Nyílméregbéka 2015.12.22. 03:23:21

@danialves: Ez valami trollkodás akar lenni? Mert annak elég szar. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.22. 09:21:48

@Nyílméregbéka: Mi van, most már nemcsak általánosanelfogadottvélemény, hanem trollkodás szakértő is lettél? :D
Tényleg, akkor meséld már el, hogy van az, hogy a Birodalom visszavágnál mindenki kussoljon, mert tudjuk mi az általánosan elfogadott vélemény, a Baljós árnyaknál meg mindenki hülye, aki az általánosan elfogadott véleményen van? ;)

Nyílméregbéka 2015.12.22. 20:33:17

@danialves: Ja, csak a szokásos faszságaid?! Pedig azt hittem viccelsz... Na mindegy.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.23. 09:46:26

@Nyílméregbéka: Szegénykém, azért remélem valamikor majd fel tudod dolgozni azt, hogy az embereknek nem csak viccből lehet veled ellenkező véleményük. :(
süti beállítások módosítása