A rajzoló (2014)
2014. november 02. írta: FroG

A rajzoló (2014)

rajzoló1.pngA magyar filmgyártásban ritka a krimi, mint a fehér holló, az ebben a műfajban alkotott jó filmeket pedig finoman szólva is nagyítóval kell keresni. Azt már A berni követ óta tudjuk, hogy a tévéfilmjeinkre oda kell figyelni, azonban A rajzoló című, alig szűk egy órás alkotás még így is meglepetést tudott okozni, hisz rövid játékideje ellenére egy komplex és valóban mély történetet tartogat a számunkra.

Tamás (Kocsis Gergely) tehetséges rajzművész, aki azonban nem kiállításokat szervez, hanem a rendőrségnek kényszerül dolgozni, mint fantomkép rajzoló. Tehetségéből kifolyólag hatalmas segítség a hatóságoknak, nem egy, nem két bűnözőt sikerült az ő képei alapján a rácsok mögé dugni. Azonban Tamásnak nincs könnyű dolga: az erőszakot elszenvedett áldozatok a pszichológiai nyomás és a félelem miatt szinte képtelenek hiteles információkkal szolgálni a tettesek arcáról. Hősünk azonban élete talán legnagyobb ügyén dolgozik: egy több nőt is megerőszakoló férfi portréját kell megfestenie.

A rajzoló csak első látásra vegytiszta krimi. A történet, bár egy nyomozás köré bonyolódik, sokkal inkább szól a rajzoló és az áldozatok, majd a rajzoló és az elkövető között létrejövő pszichológiai kapcsolatról, és arról, hogy hogyan válhat könnyen rögeszmévé egy olyan dolog, amelyet foggal-körömmel üldözünk. A film hőse nem a klasszikus hőseposzok mintapéldája: Tamás nem csupán esetlen ember, de az élete is az egyértelmű katasztrófa szélére sodródott, gyakran sokkal intimebb kapcsolatot ápol a 10 perce ismert áldozatokkal, mint az apjával, vagy a kollégáival.

rajzoló2.pngA rajzoló ugyanakkor nem csak fő karakterében mondható elkeseredettnek, a film atmoszférája is lüktető kilátástalansággal operál, a steril képektől kezdve, a csontig hatoló „karakterfejlődésen” át egészen a lezárás reménytelenségéig. Az egyetlen pont, ahol az alkotás valamelyest elvérzik, az a színészi fronton keresendő: Kocsis Gergely bár rengetegszer alakít nagyszerűen a film alatt, többnyire csak keresi a karaktere valódi hangját, Pelsőczy Réka sem tud komoly jelenlétet produkálni, illetve a leginkább a színpadról ismerős Sipos Vera is csupán asszisztál a karaktere mellé.

A film viszont ettől a malőrtől eltekintve szinte végig hibátlan tud maradni, mind technikai, mind tartalmi szempontból, a már-már lomhának mondható vágás és a szinte észrevehetetlen, ám mégis energikus zenék pedig csak tovább növelik a néző gyomrában kavargó feszültséget.

A rajzoló bár közel sem hibátlan alkotás, az egyszerű, de szépen felépített történetével, a fő karakterének sokszínűségével illetve pszichikai töltetével olyan élményt nyújt, amely a honi filmiparban manapság – még – a párját ritkítja. Akik szeretik a krimiket, azoknak kifejezetten ajánlott megtekinteni az alkotást, ugyanakkor azok se fogják vissza magukat, akik egy sokoldalú „élményre vágynak. 60 percet mindenkitől megérdemel ez a mozgókép.

9/10

A film megtekinthető teljes hosszában, legálisan, ide kattintva.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr786854555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wim · http://sajatszoba.blog.hu/ 2014.11.02. 15:01:21

Szerintem is a színészi játék volt a gyenge pontja, plusz az erőltetett dialógusok.
Különben jó sztori, jó dramaturgia, és szépek a képek.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.02. 16:18:15

@wim: Szerintem a dialógusokkal önmagukban nem lett volna nagy gond, de a színészi teljesítmény eléggé belerondított a párbeszédekbe.

wim · http://sajatszoba.blog.hu/ 2014.11.02. 18:31:52

Lehet, hogy a gyengébb alakítások miatt éreztem a dialógusokat is eleve gyengének, most már nem tudom eldönteni, elég régen láttam.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.05. 08:03:39

A nyomozó nagyon bejött, A vizsga is, A berni követ nem ütötte meg a magasra helyezett elvárásaim szintjét, de ez A rajzoló ígéretesnek tűnik. Megnézem, köszi!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.08. 21:58:15

Őszintén szólva szerintem nem hogy nem volt annyira mély, de egy kissé elnyújtott, egy csattanóra felhúzott rövidfilmnek tűnt inkább. Ettől függetlenül tényleg hangulatos és jó, de én egy 7/10nél többet biztosan nem adnék rá.
süti beállítások módosítása