Drága Elza! (2014)
2014. október 16. írta: danialves

Drága Elza! (2014)

drága-elza7.jpgÉvekkel ezelőtti önmagamat visszhangoznám, ha azt írnám, hogy itthon már minden filmes szakember tudja hozni a megfelelő színvonalat, a forgatókönyvírókat kivéve. De végül is ez már csak azért sem lenne furcsa, mert a Drága Elza produkciós kálváriája jó pár évvel ezelőttről datálódik, egyszóval vehetjük úgy is, hogy ez a film egy letűnt korszak hírmondója.

Lombos Mihály (Makray Gábor) honvédként harcol a keleti fronton a második világháborúban. Minden vágya, hogy hazatérhessen szerelméhez, azonban a véletlenek különös összjátéka folytán még csak eltávozásra sem engedik el. Nemsokára pedig a szovjetek fogságába esik, ahol a lehető legrosszabb feladatot kapja: az aknamezőkre hajtott büntetőszázadok egyik tagja lehet. Főhősünk azonban nem adja fel, és kálváriája során minden eszközzen eltökélten küzd azért, hogy hazajusson.

Ami eredetileg megfogott a filmben, azt végül tényleg tudta hozni: hangulatos és stílusos lett a Drága Elza. A profi fényképezés, a kreatívan felhasznált díszletek, a dinamikus akciójelenetek mind hozzáteszik a magukét az élményhez. Különösen utóbbiak: ilyen jó akciókat (bár egyáltalán, önmagukban akciókat) régen lehetett magyar produkcióban látni. Hasonlóképpen pozitívan tudok nyilatkozni a sminkekről, és még az effektek sem tűnnek bántóan banálisnak a kis költségvetés ellenére. Mondhatni, ez a film a mi Stalingradunk, természetesen Bondarcsuk és hazai kollégái munkáját a lehetőségeik fényében összehasonlítva.

De a párhuzam már csak azért is áll, mert az orosz háborús filmhez hasonlóan a látványvilág itt is egy több sebből vérző forgatókönyvre építkezik. Ez a szkript ugyan nem árulkodik akkora dilettantizmusról, de strukturális problémái hasonlóan nagy károkat tudnak okozni. Nagyobb összegben mernék fogadni arra például, hogy a forgatás közepén alaposan átírták a sztorit, és jó pár változtatás születhetett annak érdekében is, hogy az erőforrásokhoz igazítsák a történetet. Nem egyszer éreztem, hogy a jelenetek csak egymásra vannak dobálva, mintha egy ponton elhangzott volna az, hogy "ha már ennyi munkát beleöltünk, valahogy rakjunk össze ebből egy filmet".

drága-elza6.jpgÍgy eshet meg az, hogy a címnek igazából semmi köze a vásznon látottakhoz (a honlapon feltüntetett történetből például csak az "értesül arról, hogy megcsalja" és az "elhatározza, hogy megöli" részek nem szerepeltek a filmben), nehéz a szereplők megnyilatkozásait koherens motivációkká alakítani. Az sem mindig egyértelmű, hogy az orosz tisztek protagonistái vagy antagonistái ennek a sztorinak, de az biztos, hogy nem egyszer az alkotás sokkal inkább szól róluk, mint hivatalos főszereplőjéről. A narráció, a hatásvadászra megkomponált párbeszédek pedig meglehetősen esetleges elemei a műnek, de tulajdonképpen itt minden esetleges elem az elcsépelt végső fordulatot is beleértve. (Tiszteletem annak, aki kibírja mosolygás nélkül majd a moziban, amikor rájön, hogy pontosan melyik klasszikus csavart sikerült lenyúlni.)

A kényszer a színészek munkáján is rajta hagyta a keze nyomát: a jól hallható és látható utószinkron még csak egy dolog (bár azért az durva, hogy sokszor nem is az szinkronizált, aki a karaktert alakította), de a színészvezetés annyira borzalmas, hogy azt már nem tudom a színészekre fogni. Nem hiszem például, hogy a főszereplő Makray Gábor tehetségtelensége miatt adta volna elő úgy minden mondatát, mintha Jason Statham és Sylvester Stallone összegyúrt verzióját játszaná az Expendables legújabb felvonásában. (A többiek pedig azért nem vétenek ilyen bántóan szembeszökő hibákat, mert az orosz nyelvű szövegben ezt sokkal nehezebb kiszúrni.) És talán éppen ezért éreztem állandóan a háború tragédiája helyett egy B-akciómozi tesztoszteronszagát,. de azt legalábbis biztosan mondhatom, hogy a moziban nem egyszer a drámai hatás helyett éppenséggel derültséget okoztak a szövegkönyv mondatai. 

Igaz, ez minimum felerészben még mindig a szövegkönyvnek lehet megköszönni, mint ahogy a Drága Elza minden aspektusa valószínűleg sokkal jobb lehetett volna, ha nem egy gyengén megírt, és végső formájában egy határozott koncepciót nélkülöző szkriptre támaszkodik. Viszont az alkotók mentségére legyen mondva, hogy amit így ki lehetett hozni ebből, azt maximálisan kihozták, és művük technikai szempontból a magyar filmgyártás kiemelkedő darabja. Bárcsak minden szempontból az lehetett volna.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr866797201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.10.16. 13:17:18

Megint csak a fröcsögés! Kedves "kritikus"! Csinálj "jobb" filmet, ha "tudsz"!

Ezen sokan dolgoztak, szívüket, lelküket beleadták, és simán megvernek, ha kritizálni mered a munkájukat! Ehhez tartsd "magad"!

nandras01 2014.10.16. 20:06:15

@lisztes:
nem tisztem a posztolót megvédeni, de azért annyit megjegyeznék, hogy igen nagy marhaságot sikerült elővezetned.*
egy kritikusnak az a dolga, hogy elővezesse a látott mű értékeit (ha vannak) és a hiányosságait, hibáit. nem biztos, hogy igaza van, de ez esetben célszerű oly módon kritizálni a kritikust, hogy elősoroljuk, hogy hol téved, mit értelmezett rosszul.
az meg, hogy ki és mennyit dolgozott egy alkotáson és mit adott bele, a lőtéri kutyát sem érdekli. a néző számára egyetlen mérce van- az elégedettsége. ha ez hiányzik, akkor felőle dolgozhattak szemkifolyásig az alkotók, a végeredmény akkor is egy kalap szar.

*ha viszont csak tréfás akartál lenni, akkor nem szóltam.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.16. 20:31:48

@nandras01: Valószínűleg csak poénkodni próbált, de Lisztes kolléga még abból sem tud megélni, hogy a mi hozzászólásainkat majmolja. :'( ( :D )

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.16. 20:56:30

@lisztes: "Kedves" hozzászóló! Próbálnék "én" jobb "filmet" csinálni, csak "sajnos" egy "akkora" szar forgatókönyvből "kell" dolgoznom, hogy minden produceri "igyekezetem" ellenére "sem" sikerül.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.16. 21:26:52

@danialves: Ha lenne lehetőség dőlt betűre a kommentszekcióban....

nandras01 2014.10.16. 21:34:56

@FroG:
bizonytalan voltam én is, hogy mi is volt a kollega szándéka, azért tettem csillagozott megjegyzést.
azért nem vetném el teljesen, hogy komolyan beszélt. sok futóbolonddal lehet találkozni a blogszférában :)

Butters77 2014.10.17. 09:49:43

Nem tudom, hogy ki, mire számított ezzel a filmmel. Füle Zoltán, a "rendező" nyomdaipari szakmunkásképzőt végzett. Ez a srác elhatározta, hogy ő bizony celeb lesz. Megjárt sok tehetségtelenkutatót, s végül annyit sikerült ebből elérnie, hogy egy netes tévénél műsorvezető, karaoke klubban feléneklő, meg talán valami sokadrangú, nevenincs együttesnél énekel. A filmjei, még ha sokat fordítanak benne a csihi-puhira, koncepció nélküli amatőr fércművek. Sértés a valódi filmesekre nézve filmalkotásnak nevezni ezeket. Forgatókönyvet nem is írnak - nem is tudnának, mert nem értenek hozzá - Fülének minden a fejében van, és ad hoc adják össze a gondolatokat a forgatási napon. Kuszaság az egész.

A "színészek" játékát nem is említve. Csapnivaló a sok amatőr, Füle baráti köréből kikerülő, a kétes értékű celebvilágban is sokadrangúnak számító énekesnőcskék, modellecskék, pornószereplőcskék.

Nem tudom, miért is várt bárki is ebből valami csodát?!?

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2014.10.17. 10:03:15

Mozikba mikor jön, VAGY letöltési link?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.17. 10:22:57

@Grabbe: Vagy ma elmész 18:30-kor a Momba, vagy nov. 27-től (remélhetőleg) országosan is látható lesz.

Fereghajto13 2014.10.17. 11:08:51

@Butters77: Nem tudom, mi lehetett a célod ezzel az igénytelen fröcsögéssel, de itt nem embereket kritizálunk. Hanem a filmet vitatjuk meg. Soraidból pedig úgy tűnik, személyesen is nagyon jól ismered a "rendezőt" (bár valaki megcsinálta ezt a filmet, szóval nem értem az idézőjelet... ha Oscar-díjas, ha végletekig ócska, de rendező), sőt, a forgatásokon is ott voltál. Celeb lesz? Szoktam nézni a műsorát - na nem a netes tévét, hanem az országos tv-adót, de akkor már a kis netes tv-t is nézném, és onnan pont kiderül, hogy köp a celebekre. ÉS ha igaz, ha nem, hol lép fel, miylen formában, nem szabad neki? Ha valaki rendező... bocsánat: "rendező" lesz, nem szabad énekelnie? Kipróbálnia magát másban? Mondjuk igazad van, elhivatottnak kell lenni a szakmához, nem lehet más... Azzal nem szállnék harcba, hogy fércművek, vagy sem, mert ez szubjektív vélemény, te ezt látod bennük, de hogy koncepció nélküliek. Engem pl. érdekelt az Elza, meg is néztem moziban, ott találkoztam először a rendező sráccal. Előtte meg olvasgattam a filmről, hogy a filmalap nem adta meg a támogatást a forgatókönyvre, ami... hoppá! Mégiscsak létezett? :) A netes keresőben a filmre kiadott cikkek legalábbis pont ezt bizonyítják. A "színészek" meg valódi színészek, bár... gondolom te jobb színész vagy. Nem láttam őket még játszani másban (a honvédet és a politikai tisztet alakító színészeken kívül), de itt megvettek kilóra. Énekes? Pornós? Ki pornós ebben a filmben? De most komolyan érdekel. :D És ha a barátaiból bekerül valaki a rende- khm... "rendezőnek". Elég sok hollywoodi példát láttunk már erre. De persze nekik szabad, másoknak nem... gondolom. :)

Szóval meg hogy ne csak a rendezőt védjem, nem is az én tisztem, a filmnek megvannak a maga hiányosságai. Biztos a támogatás hiánya miatt. Néha látszott a matekozás, hogy mit hagyjunk benne, mit nem... gondolom, nem tudom. Erre szokták mondani, hogy ha nem tetszik, csinálj jobbat! :) Amúgy meg a színészeknek elég nehéz melójuk lehetett, én színházban láttam őket korábban. És a színház meg a film az két külön kategória, gondolom nem meglepő, szóval nekik is minden elismerésem. Nagyon szépen vezeti fel a film a főhős... nem hőssé alakulását. Hogy hogy tébolyul meg a fronton. Végre van egy magyar film Csányi Sándorok és Gesztesi Károlyok nélkül, akikkel nincs is semmi baj, csak miért vannak benne szinte minden filmben indokolatlanul? :P Kellett a vérfrissítés, és kellett már egy ilyen film is. Ami ahogy láttam (de még ha majd vetítik, meg kell néznem újra) nem támogat, vagy nem nyom el semmilyen vallási, etnikumi, vagy politikai nézetet. Minden néző véleménye sértetlen marad. Vagyis... hát az intelligensebbeké. Ha nem is tökéletes film (persze, hogy nem), de mindenképpen üde színfolt az amúgy már nem létező magyar filmgyártás vásznán, amire szerintem a "rendező" legközelebb sem foltot maszatol, hanem ráborítja az egész festékes vödröt!

Butters77 2014.10.17. 11:13:02

@Fereghajto13: Bla-bla-bla, el sem olvastam...

Butters77 2014.10.17. 11:21:00

A prolik mindig megtalálják egymást. Az egyik proli tapsikol a másik prolinak, hogy "Jaj, de jó vagy!".

Sosem fogtok felnőni hozzánk, az értelmiség, a valódi művészvilág szintjéhez. Mindig csak kívülről fogjátok nézni, és arról álmodozni, hogy egyszer ti is bekerültök ide. Pedig nem fogtok, mert nincs hozzá tehetségetek, tudásotok.

Legyetek már tisztában azzal, hogy hol a helyetek a társadalomban!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.17. 13:24:30

@Butters77: Mondjuk azért nem rossz egy eredetileg szakmunkásképzőt végzett embertől, hogy az utolérhetetlen értelmiség szerepében tetszeleg. :D

Nem véletlenül találták ki ezt a "sine nobilitate" kifejezést...

nandras01 2014.10.17. 15:13:45

@Butters77:
a filmet nem láttam, a rendezőről eddig nem is hallottam, ezért magáról a filmről nem tudok véleményt mondani. lehet, hogy tényleg annyira szar, ahogyan te mondod, lehet, hogy nem.
de egy biztos: visszavehetnél az arcodból, mert ez a pökhendi felsőbbrendűsködés totálisan hiteltelenné teszi a véleményed.

Sztyepan Asztahov 2014.10.17. 20:46:59

@Butters77: "Legyetek már tisztában azzal, hogy hol a helyetek a társadalomban!" Remélem te is tudod hol a helyed, szóval takarodjál az anyádba ezzel a dumával, mert valahol ott van.

A rendezőt nem ismerem, nem is annyira érdekel, hogy kicsoda. A filmet még nem láttam, de trailer alapján ígéretesnek tűnik. Kicsi látszik, hogy a fegyverek lövése csak CGI, de magyar viszonyok közt ez jó. Lehet, hogy nem művészi igénnyel készült, de szerintem nem is volt cél, hogy az elvont magyar művész filmesi igényeket elégítsen ki. Azt nem tartom jó ötletnek hogy betonozzuk be oda az embereket, amit fiatal korukban tanultak. Egy ember tud fejlődni az élete folyamán.

Ha valahol le lehet tölteni, szóljatok már!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.18. 00:19:06

@Sztyepan Asztahov: Mivel már sok helyen belemerültek emberek a trailer elemezgetésébe, hadd jegyezzem meg, hogy az egy 2 éves előzetes, gyakorlatilag a félkész filmből, és tanúsíthatom, hogy a végleges verzióban sokkal jobban néznek ki ezek az effektek.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.10.18. 23:54:03

@Butters77: Tökéletesen egyetértek! Én is előszeretettel szagolom a saját fingomat! És én sem értem, minek próbálkoznak. Egy évszázad alatt csak egyszer születhet egy Tarr Béla-szintű zseni ebben az országban. De ezek a proletár szarrágók ezt sosem fogják megérteni.

Én a videókameravásárlást/bérlést is nemesi bizonyítványhoz és/vagy művészi mesterdiplomához kötném, mert akinek ezek közül nincs valamelyik, az jobb, ha homevideót sem csinál soha.

Szánalom ez az ország, hogy az ilyen tetvek, mint ennek a filmnek a "rendezője" még nem a gulágban robotol, mert egyedül talán ott nem árthat a társadalmunknak.

Én Veled vagyok észérvek nélkül is, hiszen az olyanoknak, mint mi, nem kell lealacsonyodnia erre az undorító szintre, amit pl.: ez a blog is képvisel.

Hányinger, hová tart ez a világ. Valakik önerőből filmet csinálnak! És azt várják, hogy megnézzük! Köpnöm kell.
süti beállítások módosítása