A védelmező / The Equalizer (2014)
2014. szeptember 20. írta: danialves

A védelmező / The Equalizer (2014)

equalizer_1.jpgAlapvetően kevés ifjú titán igyekszik helyreállítani az akciófilmek megtépázott méltóságát, néhány Gareth Evans-típusú zseni helyett így kénytelenek vagyunk a rutinosabb alkotókra figyelni (már persze amikor éppen nem okoznak ők sem csalódást). Így aztán a Greegrass-Damon páros összeállásán örömködünk, várjuk a következő Liam Neeson-zúzást, ezen a vonalon továbbhaladva pedig Antoine Fuqua és Denzel Washington legújabb kollaborációját, amely sok szempontból nem is okoz csalódást. Néhány szempontból viszont igen.

Bob (Denzel Washington) nappal egy barkácsáruházban dolgozik, éjjel pedig egy környékbeli kávézóba vonul le klasszikusokat olvasgatni. Itt fut össze Alinával (Chloe Grace Moretz), aki az orosz maffia kurvájaként dolgozik. Amikor egy alkalommal stricije csúnyán összeveri a lányt, Bob megsajnálja, és elhatározza, segít neki. Még akkor is, ha ehhez egyedül kell szembeszállnia egy óriási bűnszövetkezettel.

the-equalizer-denzel-washington-martin-csokas.jpgFurcsa kettősség tapasztalható A védelmezőben: kreatív, de mégsem mondható újszerűnek. A forgatókönyvben csupa előre látható esemény követi egymást, aki látott már élete során "egyedül a maffia ellen" jellegű alkotásokat, azt különösebben talán nem is fogja lekötni. De a szkript mégis mindent megtesz azért, hogy elkerülje a kliséket: hosszas tűzpárbajok helyett a főszereplő puszta kézzel vagy (végül szó szerint) barkácsmegoldásokkal küzd, nincs fárasztó túszjátszma, a hangulatot egy leheletnyi cinikus humor fűszerezi és még a párbeszédek is szellemesek. 

Erre szükség is van, mert a cselekményben sokkal nagyobb hangsúlyt kap az agyatlan zúzásnál, hogy hogyan próbálnak Bob és az ellenfelei egymás eszén túljárni. A Bourne-filmeket idéző trükkök és kreatív megoldások, illetve a felek közti feszültséget egyre fokozó párbeszédek sikeresen el is lopják a showt az akciójelenetektől, amivel azért is üt két legyet egy csapásra a film, mert utóbbiak kapcsán sok pozitívumot nem tudok felhozni. A kevés számú, és jellemzően másodpercek alatt lerendezett küzdelmek többnyire kapkodó és követhetetlen masszák, amelyekben igazán csak a kompromisszummentes brutalitás és a már fent említett ötletesség értékelhetők. A látvány kifejezetten jellegtelen, annak fényében pedig igazán csalódást keltő, hogy Fuqua operatőrnek most is az Oscar-díjas Mauro Fiorét hozta magával.

Fuqua egyben mindent megtesz azért, hogy műve iszonyatosan menőnek nézzen ki, amely igyekezetet bőven lehet visszataszítónak is találni helyenként, de ha átadjuk magunkat az élménynek, akkor észbontóan szórakoztató filmmé tud válni. Ehhez jön még Harry Gregson-Williams pazar zenéje, de a soundtrack egyértelmű fénypontját mégsem ő szállítja, hanem ez a Zack Hemsey szám.

Összességében azt mondanám, hogy A védelmező nem haladja meg egy egyszernézős akcióthriller színvonalát, nem is hoz feltétlenül újat a műfajba, azonban rengeteg olyan megoldása van, amelyek miatt mindezek ellenére frissnek hat. Így nézve pedig ha nem is messzire, de alapvetően azért kiemelkedik a kortárs akciófilmek közül.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr116709071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2014.09.20. 11:15:50

Amikor megláttam a Utube-on a bemutatót, hát tátott szájjal néztem végig, helyenként kellemesen borzongva. Nagyon kíváncsi leszek rá, a film tudja e ezt végig hozni! Várós!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.20. 12:17:58

Kösz a linket, én el is felejtettem utánakeresni ennek a számnak, pedig főleg emiatt volt olyan jó a finálé. Meg most így önmagában meghallgatva élek a gyanúperrel, hogy az aláfestő zenét kifejezetten ehhez a számhoz viszonyították.

blaubner 2014.09.28. 17:39:00

ja, tegnapelőtt láttam. tetszett.
pontos a kritika is.

Dr_utcai_arcos 2014.12.14. 22:00:35

@Dr_utcai_arcos: Hozta. Bár a raktárban az a több raklapnyi pénz kicsit hiteltelenné tette, az ott kb (hacsak nem 1 dollárosok voltak becsomagolva) lehetett vagy 4-5 milliárd dollár.

K.Leslee 2014.12.18. 20:17:10

Mersekelten szorakoztato es egyben eroltetett film. Denzel Washington-t meg nagyon szeretem meg akkor is ha olyan mintha ebben a filmben csak egy 'markanev' lenne. Egy jol ismert marka amitol mindenki tudja hogy mit varhat el. Fuqua itt mar nem szarozik, bemutatja a szereploket a legfelszinesebb modon mar mar parodiaba illo jelenetekkel:

Denzel: okos, mert mindenhova konvvel jar, de egyben jofej is mert aggodik baratjanak az egeszsege miatt + bonuszkent tancol a munkahelyen

Prosti: jobb sorsra erdemes rendes lany lenne O csak felrecsuszot az elete. Ezt abbol lehet tudni, hogy enekel es erdekli Denzel konyve.

Orosz strici: nagyon orosz, mert vodkat iszik es nagyon gonosz mert a szobajaban koponyak vannak es ott allnak korulotte a tetovalt emberei akik csak gonoszan mosolyognak. Denzel elott veri a noket hogy Denzel mereven bamulhasson ra.

Nyomozo: hiperintelligens, mert ugy beszel mint egy robot es rendkivul hatarozott 'I am here to tell you what to do'

Ha ezeken tulteszed magad akkor szorakoztato, csupan az idegesitett hogy minden erzelmi szal annyira egyertelmu plotdevice hogy az hihetetlen.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.19. 01:05:21

@K.Leslee: Darabjaira is lehetne akár szedni, de én pont azért nem feszülök rá, mert szemmel láthatóan az alkotók sem tették ezt. Nem szabad plot deviceokkal foglalkozni, amikor jön Denzel, és mindenkit leöl egy fúrógéppel, hanem csak add át magad az élménynek. :D

K.Leslee 2014.12.20. 00:20:14

@danialves: ja, Denzel nem okoz csalodast, nem is vele van gond(keves olyan alakitast lattam filmvasznon mint amit a Training Day-ben muvelt), de teny hogy O egy markanev. Annak idejen jot nevettem mikor futoszalagon jottek a Tony Scott- Denzel Washington filmek. A rendezo meg ket egyforma filmet is leforgatott vele(a ket vonatosat, de majd mindjart kijavit valaki, hogy abbol az egyik metro volt:-). Egyik sem tetszett igazan ezek kozul, a Man On Fire sem. Scott egy elo brandet csinalt belole. Megerdemelne egy Equalizernel jobb filmet kevesbe klises koritessel. Amde, mindig orom Ot nezni a vasznon, csak azt mondom hogy ennel sokkal tobbet is ki lehet hozni belole meg akkor is ha egyszeru akciofilmrol van szo. A legjobb szo erre a filmre, hogy SULYTALAN.
süti beállítások módosítása