Afrika királynője / The African Queen (1951)
2014. szeptember 06. írta: FilmBaráth

Afrika királynője / The African Queen (1951)

afrika királynője.jpgMi lesz annak az eredménye, ha Rick lecseréli a fehér öltönyt nem túl szexi jégeralsóra, páncélszekrénybe zárja a borotvát, és az arisztokratikus Ilsa helyett egy puritán vénlánnyal indul hajókázni? Oscar-díj. Mert Humprey Bogart nem az ikonus Casablancáért kapta meg a szobrocskát, hanem ezért a kalandfilmért, amely még mai szemmel nézve is kiváló szórakozást nyújt, a két főszereplő játéka pedig simán zseniális!

Afrika, 1914. Egy kis faluban él Rose Sayer (Katharine Hepburn) misszionárius bátyjával, Samuel-lel (Robert Morley), azonban a háború utoléri őket, a németek felégetik a falut, Samuel elméje elborul és meghal. Charlie Allnut (Humphrey Bogart), az iszákos kalandor felajánlja Rose-nak, hogy rozoga hajóján az Afrika királynőjén elviszi innen egy biztonságosabb helyre. A két nagyon különböző ember elindul a hosszú útra, amelynek során rengeteg kaland várja őket, és számukra is meglepő módon egyre közelebb kerülnek egymáshoz...

John Huston és Humprey Bogart A máltai sólyom-mal stílust teremtett, a film noir ikonikus remeke meghozta mindkettőjük számára az igazi hírnevet.Jó néhány évvel később egy teljesen másik műfajban alkottak ismét emlékezetest, egy jó kis kalandfilmet tettek klasszikussá. Ehhez persze kellett még Katharine Hepburn kiváló játéka, egy jó forgatókönyv, egy jó operatőr és a mesés Afrika.

Rendhagyó romantikus történetről van szó, hiszen a két főszereplő első látásra egyáltalán nem olyan, akit egymásnak teremtett volna a sors. Rose egy nyársat nyelt angol hölgy, határozott erkölcsi értékrenddel és világlátással. Charlie egy sodródó. felszínes lélek, akit lenyűgöz Rose finomsága és előkelősége. A misszionárius hölgyet először taszítja a hajó kapitányának személyisége, szükséges rossz útitársnak tekinti, aztán ahogy telik az idő, szaporodnak a kalandok, lassan, de biztosan rájön, hogy egy kallódó, de értékes emberről van szó, akire számíthat a bajban. Charlie is rájön arra, hogy a hölgyben igenis van élet, nem csak egy két lábon járó szentfazék, nagyon is vonzó nő, így szépen alakul a románc. Mindketten teljes jellemfejlődésen mennek keresztül, a szó szerint halálosan izgalmas kalandok összekovácsolják őket. 

A forgatókönyv jól sikerült, fordulatos a történet, habár kicsit lassan indulnak be az események, de amint elkezdődik a közös utazás, magával ragadják a nézőt a képsorok, egészen a film végéig sikerül fenntartani az érdeklődést. A karakterek nagyon jól meg lettek írva, a szűk térre korlátozódott események során minden apróságnak jelentősége van (teázás, amikor Rose esernyőt tesz Charlie feje fölé, hogy ne ázzon meg, stb., stb), pontosan végigkövethető a két főszereplő közötti kapcsolat megváltozása. Először mindketten tartják a távolságot, de mivel csak együtt élhetik túl a hajóutat, ezért kénytelenek együttműködni, ami először nem tölti el őket túl nagy boldogsággal, de végül jó hatással vannak egymásra: Charlie mogorva tengeri medvéből igazi hajóskapitány lesz, Rose pedig felfedezi az érzelmeit. Mindezen folyamatok bemutatása jól meg lett segítve kiváló kamerabeállításokkal, szép képekkel, ütős szöveggel (Rosie, öreglány stb.), jó kis mozi lett a végeredmény.

afrika királynője 2.jpgHumprey Bogart bátran hátrahagyta azt a szerepkört, amely világhírűvé tette, mert borostás, részeges, stílustalan, gyarlóan emberi lenni, lubickolt a szerepében, ennek eredményeként méltán vihette haza a neki már régen kijáró Oscar-díjat. Katharine Hepburn szintén kiváló alakítást nyújtott (azaz hozta a tőle elvárható színvonalat), tökéletesen működött a kettősük a filmvásznon. Szomorú, hogy a 4(!) Oscar-díjat nyert színésznőről milyen kevés szó esik, hiszen Hollywood egyik legnagyobb alakjáról van szó, aki nemcsak kivételes művész, hanem különleges egyéniség is volt.

John Huston-nak igazából nem kellett nagyon megerőltetnie magát, adva volt az izgalmas történet, a kiváló színészek, a festői táj, "csak" jól össze kellett fognia a filmet. Nincsenek igazán formabontó beállítások, stílusbravúrok (ugyebár A máltai sólyom szinte minden képkockája az), nem a világmegváltás volt a cél, hanem a szórakoztatás, és azt igen magas színvonalon sikerült abszolválni.

Minőségi kalandfilm, Bogart és Hepburn kiváló alakításával, kötelező darab!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr706667377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.09.06. 20:05:42

Plusz adalék, hogy ennek a filmnek az újrafeldolgozása a Hat nap, hét éjszaka.
süti beállítások módosítása