A megtisztulás éjszakája: Anarchia / The Purge: Anarchy (2014)
2014. augusztus 07. írta: Werewolfrulez

A megtisztulás éjszakája: Anarchia / The Purge: Anarchy (2014)

purge-2-picture-2.jpgAz életben annyi csalódás éri az embert, hogy néha már azon is meglepődünk, ha esetleg valami hozza azt, amit elvárunk tőle. Őszintén szólva a Purge igencsak félresikerült első része után csak titkon mertem reménykedni abban, hogy James DeMonaco forgatókönyvíró-rendező a második nekifutásra valami értékelhetőt tud letenni az asztalra. A folytatás előzetesei ugyan biztatóak voltak, de nem akartam beleélni magam a dologba, nehogy - megint - csalódás érjen. Szerencsére az elővigyázatosságom felesleges volt, ugyanis A megtisztulás éjszakája: Anarchia egy egészen korrekt akcióthriller lett.

A történet megint azon a fantáziadús feltevésen alapul, hogy az Egyesült Államokban bevezetésre került évente egy olyan éjszaka, amikor szabadon, jogi következmény nélkül el lehet követni bármiféle bűncselekményt. Ez a társadalom bűnös vágyainak katalizátoraként működik, és mindig hatalmas öldökléshez vezet. Ezúttal nem egyetlen család négy fal között zajló hányattatásait követhetjük végig, hanem egy szedett-vetett kis csapatét, amelynek tagjai az utcán kénytelenek túlélni a megtisztulás éjszakáját. A csapat vezéregyénisége egy névtelen, bosszút forraló fegyveres, akit a jó szíve mindig bajba sodor; melléje csapódik Eva, a nehéz körülmények között élő munkásosztálybeli anyuka a tinédzser lányával; végül pedig egy válságban lévő fiatal házaspár csatlakozik hozzájuk, akiket kisebb falkányi maszkos idióta üldöz. Az éjszakát a különféle vérszomjas mániákusok mellett a Kormány emberei is megnehezítik, akik valami igen nagy mocsokságon dolgoznak.

the-purge-2-anarchy-teaser-screenshot-bus-gang1.jpgBár semmi korszakalkotó vagy forradalmi nincs benne, a folytatás elvitathatatlan érdeme, hogy több fronton is erőteljes fejlődést mutat az előzményhez képest. A készítők igen helyesen beáldozták az első rész klausztrofóbiás(nak szánt) hangulatát a külső helyszíneken játszódó, akciódús erőszakorgia oltárán. Így végre sikerült plasztikusan bemutatni azt az apokaliptikus éjszakát, amikor az emberek egymás torkának esnek. Kiváló felvételeket kapunk az elszabaduló őrületről, az anarchiát hatásosan, szinte kézzel fogható formában sikerült szemléltetni, annak ellenére, hogy a költségvetés elég szűkös (9 millió dollár) volt. A zene kitűnően idomul a képekhez, és nagyszerű hangulatot teremt. A színészek erős közepes szinten teljesítenek, csak a főszereplőt alakító, karizmatikus Frank Grillo (Fehér pokol) emelkedik ki közülük, aki igen jól hozza céltudatos akcióhős-figurát. A forgatókönyv, bár nem mentes az első részre is jellemző logikai bakugrásoktól (A katonáknak miért kellett kivinniük az utcára az anya-lánya párost? Miért nem próbál bankot rabolni valaki, ha már egyszer nincs rendőri intézkedés?), és ismert panelekből építkezik, nem minősíthető rossznak, mert a disztópikus világkép adta lehetőségeket korrektül kihasználó, változatos kalandokba keveri a szereplőket. A történet pergő ritmusú, fordulatos, és kicsivel ügyesebben mutat rá az emberi természet és az amerikai társadalom sötét oldalára, mint az első rész. A rendezői munka elég jónak mondható, nagyjából a feszültségkeltés is működik, és néhány kamerarángatós pillanatot leszámítva az akciók kivitelezése is meglepően szépen sikerült. Szerencsére nincs meg az a csúnya, szakadásszerű átmenet a horror/thriller és az akció műfajok között, mint az első etap esetében.

purge-2-picture-1.jpgAz új Purge távolról sem mestermű, nem is igazán eredeti, viszont a tavalyi előzménnyel ellentétben legalább tudja, hogy mit akar: egy kemény, kissé szatirikus ízű, a társadalmat bíráló akcióthriller kíván lenni. A rendező főbb hatásai közül John Carpenter Menekülés New Yorkból c. filmje, Walter Hill The Warriors c. mozija, és A menekülő ember emelhetőek ki, mint egyértelműen beazonosítható gyökerek. James DeMonaco persze még elérni sem tudja ezeknek a klasszikusoknak a szintjét, nemhogy meghaladni, ám a filmje szórakoztató, izgalmas, és sután, de megidéz valamit abból a hangulatból és mondanivalóból, ami az említett mozikat naggyá tette.

Összességében véve kellemeset csalódtam, és kifejezetten várom a harmadik részt, amelyben végre talán más bűnöket (pl. rablás, nemi erőszak) is górcső alá vesznek a készítők, nem csak mindig a gyilkosságot.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr636580407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2014.10.18. 12:00:12

Ez egy kellemes 'B' utoerzetu film volt ami merfoldekkel veri az elso reszt. Tenyleg volt benne valami 80-as evek hangulat. Izgalmas, tokos es csavaros.

Dr_utcai_arcos 2014.10.20. 16:41:29

Na, kb egy véleményen vagyunk. Én egymás után nyomtam a kettőt és az első rész után úgy voltam, ennél csak jobb lehet. Aztán bele a pofánkba. Nagyon zorall lett, tökéletesen ábrázolta, hogy miért ennyire korcs a társadalom, simán elhiszem, hogy lenne erre igény Amerikában...Jók voltak a karakterek (Váci Gergő??), bár a kiscsaj nyafogása néha idegesítő volt, kicsit adhattak volna Sarge hátteréről valamit, így csak egy önjelölt terminátornak tűnt (bár, szó se róla, annak elég jó volt).Összességében én még akár egy fél ponttal meg is fejelném.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.24. 12:54:37

Az értékeléssel egyetértek. Mivel nem láttam az első részt, annyira nem fogott el a hurráoptimizmus ettől a sztoritól, de tény, hogy egy korrekt filmet sikerült kihozni az alapötletből. Amelyből valóban azért ezerszer jobb dolgokat is ki lehetett volna hozni (pl. én a kezdetektől a családi viták unortodox rendezését vártam, ami végül csak egy nagyon rövid és kissé erőltetett jelenetben köszönt vissza). Meg egy kevésbé giccses befejezést is elviseltem volna.

"A katonáknak miért kellett kivinniük az utcára az anya-lánya párost? Miért nem próbál bankot rabolni valaki, ha már egyszer nincs rendőri intézkedés?"
Itt mondjuk csak figyelni kellett volna. :P
Az első kérdésnél elmondják, hogy a főgenya személyesen akarja megölni őket. Oké, lehet, hogy ennek nincs sok értelme, de meg van magyarázva, hogy miért vitték ki.
Azt pedig az üzleti negyedben meséli el Frank Grillo, hogy a bankok az összes pénzt elvitték, hogy senki ne rabolja ki őket.

Viszont ha már kérdések, nekem az fúrja az oldalamat, hogy oké, 7:00kor vége az egésznek, de miért áll le mindenki parancsszóra? A rendőrök gondolom nem várják ugrásra készen a dudaszót, vagy ha igen, akkor sem lehet minden pofon mellé rendőrt állítani. Azt meg ki fogja kivizsgálni több ezer esetben, hogy a gyilkosság 6:59-kor vagy 7:01-kor történt? Megnézik több ezer holttestnél, hogy a halál beállta percre pontosan 7:00 előtt volt-e?
Meg a másik, hogy azért vicces dolog, hogy lehet gyújtogatni is, de azért van annyi piromán ember világon, hogy 12 óra alatt simán porig égetnék az egész várost. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor mondjuk a maffia hány boltot/éttermet stb.-t gyújt fel, akik nem rendezték a tartozást...

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.25. 22:00:51

@danialves: angolul néztem, ezért valószínű, hogy elsiklottam ezek felett. Lehetne vitatkozni azon, hogy a főgenya is jó hülye, meg a boltokat még azért ki lehetne rabolni, de most hagyjuk, benéztem a dolgot, elismerem.

Az általad felvetett kérdések valóban elgondolkodtatóak, ezek is olyan logikai bakugrások, amik tényleg kissé nehezen elképzelhetővé teszik ezt az antiutópisztikus alapötletet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.25. 23:05:22

@Werewolfrulez: Azért mondjuk nem életbiztosítás akkor boltot rabolni, amikor több ezer pszichopata járja az utcát, hogy megölhesse az első arra járót. Vagy csak éppen hozzád akar betörni. Szóval én két plazmatévéért azért nem ugranék le a sarokra, tudván azt, hogy bármikor előkerülhet valaki, aki lelő, és aztán viszi a szajrét.

K.Leslee 2014.10.26. 11:34:12

Szerintem pont azert jo ez az alapotlet, mert olyan vitakat general mint a fentiek. @danialves: igy van, az egesz esemenynek van egy onreflektalo szerepe es azert is tunik nekem realisztikusnak a film, mert nem viszi tulzasba az amokfutast, tudomasul veszi, hogy vannak korlatok(ahogy Te is irod, senki nem fog betorni az eletet kockaztatva 2 plazmateveert). Abban hogy felgyujtanak a varost, nem vagyok biztos, a maffianak nem kell Purge day ahhoz hogy gyujtogasson. Amugy a robbanoanyagok nem megengedettek es nem emlekszem hogy mondtak volna hogy gyujtogatni lehet.
Bennem is felmerult sok kerdes. Pl. ha nincs rendorseg aznap, akkor hogy deritik ki hogy ki hasznalt illegalis fegyvereket? Raadasul senki nem gondol bele hogy ez az egyetlen nap mekkora ervagas a gazdasagnak, nem is beszelve a biztositocegekrol.
Ketlem hogy megerne, csak azert hogy par csovessel kevesebb legyen akik amugy is 'tarsadalmon kivul' elnek, szoval nem sok vizet zavarnak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.26. 11:49:55

@K.Leslee: Úgy emlékeztem, hogy valahol kimondják, de ha így is van, nem találtam meg. Mindenesetre úgy van megfogalmazva, hogy "any crime, including murder", szóval ebbe a gyújtogatás is beleesne elvileg.

Amúgy gazdasági szempontból egy pár dolog: ha elhisszük a film alapállításait, akkor a munkanélküliség és a bűnözés gyakorlatilag megszűnt. Azaz a legszegényebb (és legtöbb állami támogatásra igényt tartó) rétegek kihalnak, a csökkenő bűnözés miatt pedig kevesebbet kell a rendőrségre fordítani.
A biztosítócégek pedig simán tesznek egy olyan kitételt a szerződésekbe, hogy a Purge alatt történt káresemények nem érnek. Viszont akik baromi jól járnak, azok a fegyvergyárak. Kész háborús konjunktúrát csinál ez az egy nap nekik.
Szóval én azt mondanám, hogy nem, hogy nem érvágás, hanem még kifejezetten jót is tesz neki.

De egyébként ha elhisszük a filmnek azt az igyekezetet (mert a koncepció szintjén azért nem sokat tesz ezért), hogy a jelenlegi amerikai fegyverviselési szabályozásról akar szólni, akkor máris sokkal több értelme lesz az egész alapötletnek.

Dr_utcai_arcos 2014.10.26. 13:57:59

@K.Leslee: @danialves:
"Weapons of Class Four and lower have been authorized for use during the Purge.All other weapons are restricted."
"WOMAN: (OVER SPEAKER)
The use of explosiveshigher than Class 4 is prohibited on Purge Night.You will be prosecuted!"
Gondolom, ebben szabályozzák és ugye van egy jelenet, ahol az egyik fegyver hangjára meg is jegyzik, hogy de hát ilyet nem is szabad. Meg látjátok, live feed van szinte mindenhonnan, persze, lehet okosba dolgozni, de szinte mindent követnek, és valószínű utólag elkapják a 7.01-kor emberkedőket. Az egész film arról szól, hogy akik megtehetik -bármilyen formában- azok bezárkóznak, tehát az utcán nagy eséllyel vadászok vannak, vagy vadászottak. Ha lemégy szimplán ellopni valamit, vállalod, hogy simán agyonvernek. A társadalmi hasznosságát meg ugye körbejárja a film, miszerint:
"There's an unwritten Purge rule, Sergeant. Don't save lives.Tonight, we take lives.
We make things manageable for us. Unfortunately, the citizens aren't killing enough.
So, we supplement it all to keep things balanced. It's important work the NFFA does,
and we can't have any interference.We can't have heroes. Oh, no, sir.
No heroes."

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.26. 16:20:10

@Dr_utcai_arcos: Az oké, hogy LA belvárosában live feed van mindenhonnan (bár pl. a lakásodból kétlem), de mondjuk Utah közepén, ahol két ház is 20 km-re van egymástól, elég nehezen nyomozzák le, hogy ki szegte meg a szabályokat.

Dr_utcai_arcos 2014.10.26. 18:03:01

@danialves: Tételezzük fel, hogy a várásokban jelentősen többen akarnak egymással leszámolni, mint két utahi farmer egymástól 13 mérföldre :). Egyébként meg a halottkém megvizsgálja, hogy mikor halt meg valaki, ha fennáll a gyanú, hogy már a meccs lefújása után és akkor nyomoznak. Onnan meg már sima rendőri munka. (Mivel egész évben szinte semmi munkája a zsaruknak, gondolom, úgy várják a 23-át mint a kisgyerekek a Jézuskát :DD ).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.26. 19:14:39

@Dr_utcai_arcos: Nyilván, de gyakorlati szempontból akkor sem lehet tökéletesen betartatni a szabályt. Főleg, ha mondjuk nincs is, aki bejelentse. Az emberek csak annyit látnak, hogy Purge után ott a hulla, a szomszéd meg a boltos meg nem kezd el azon agyalni, h vajon mikor halt meg.

Dr_utcai_arcos 2014.10.26. 21:39:09

@danialves: Kutya dolog ez az anarchia :DD!

K.Leslee 2014.10.27. 23:57:09

@Dr_utcai_arcos: @danialves: egyertelmu, hogy a Purge lezarasat jelzo hangra megszelidulo emberekkel hulyenek nez minket a film, dehat kell benne lennie holliwoody elemnek. A film elott fogadtam is egy baratommal, hogy lesz benne egy jelenet, amikor a fohos vegveszelyben van amikor is megszolal a kurt. Meg is nyertem a figadast:-). Nincs az az Isten hogy ezt kihagynak.

Dr_utcai_arcos 2014.10.28. 13:47:09

@K.Leslee: SPOILER! Franc tudja. Most megnéztem gyorsan mind a kettő végét, ugye az első azzal ér véget, hogy az anya beleveri a szomszéd fejét az asztalba, a másodikban pedig lelövik a főgonoszt és ott nem is érzem annyira erősnek, hogy na és akkor jön a két kommandós és hirtelen ledudálják a játékot mielőtt befejezhetnék a gyilkolászást. Ott a hangsúly inkább csak az iparággá magát kinövő népszokáson van. Legalábbis nekem.
GANGSTER TYPE 2
What about Devil's night?

TOP DOLLAR
What about it? I started the first fires in this goddamn city, before I knew it every charlatan and shitheel was imitating me. You know what they got now? Devil's Night greeting cards.
Isn't that precious? Yeah. The idea has become the institution, boys. Time to move along.
süti beállítások módosítása