The Guest (2014)
2014. június 18. írta: mocsariszorny

The Guest (2014)

the-guest-sundance-2.jpgAzt hiszem a legtöbb ember, aki VHS-en falta Hollywood kultúrgyümölcseit a Terminátor, a Steven Seagal filmek és a Nulladik óra keresztmetszetében, amikor hibátlan filmről fantáziált, valójában a The Guest-re gondolt. Nagy kár, hogy a film csak 20 évvel később készült el, amikor az egész már csupán kellemes nosztalgiát ébreszt ahelyett, hogy forradalmasítaná a világot. Sebaj, mert még így is állva hagyja a mostani filmmezőny nagy részét, kezdve az úgynevezett blockbusterekkel. Pedig az egész primitív, mint egy varánusz. Petersonék a Nagyon Átlagos Amerikai Család, akik egy Nagyon Átlagos Amerikai Kisvárosban élnek. Mint átlagos família, osztoznak a Nagy Amerikai Háborús Veszteségben: fiúk veszett oda Irakban. Egy fiatalember kopogtat az ajtón: David, aki azt állítja, ismerte a halott fiút a seregből. Davidet pillanatokon belül vendégévé fogadja a család, majd kisvártatva nélkülözhetetlen kelléke lesz a hétköznapoknak az udvarias ex-katona, aki persze nem az akinek látszik, és van, aki gyanakszik is rá, illetve majdnem annyi rejtélyes haláleset történik a kisvárosban, mint egy magyar rendőrautóban, meg a szokásos többi klisé.

Mert a The Guest bevállaltan, szándékosan nem több egy kliséhalmaznál. Minden pillanatát láttuk már más filmben. Az a különbség Adam Wingard és egy B-kategóriás rendező között, hogy Wingard ezt tudja, és ki is használja. De nem is úgy nyúl, mint Tarantino, aki más filmek jeleneteiből ollózza össze a saját filmjeit, hanem hangulatokat, témákat, helyzeteket, stiláris megoldásokat emel át, nem egy filmből, hanem mindenből, ami a 80-as évek. A célja nem más, mint hogy arra a 100 percre, amíg a film tart, visszahozza a 80-as éveket. Nem imitálni akarja (mint Ti West a The House of the Devil-ben), hanem adaptálni azt a hangulatot a a kortárs igényeket kielégítve. A film világosan napjainkban játszódik, de az egyik szereplő ál-80-as évek revival szintizenét hallgat, az összes helyszín úgy van bevilágítva, mintha betiltottak volna mindent a színes neonon kívül, a filmet pedig egyszerre uralja a tesztoszteronszagú maszkulinitás és a spielberg-i gyerekkaland szelleme, egyszerre Terminátor utánérzés és Péntek 13 koppintás, egyszerre felnövésdráma és sorozatgyilkosfilm, egyszerre sci fi, akciófilm és komédia. Sok mozi próbálkozott már hasonló kavalkáddal, és rendszeresen bele is buknak, de Wingard erőskezű rendező, a humor pedig nem parodisztikus, hanem inkább stiláris (például a film fináléjában, ahol a középiskola tornatermében berendezett halloween-i labirintusban üldözi a gyilkos a gyerekeket, és a működdel borított papírmasé temetői díszletben játsszák le újra a Terminátor 2 befejezését), vagy abból fakad, hogy mi tudjuk, a rendező milyen műfaj felé tereli az adott jelenetet, de a szereplő nyilván nem. Az egész lehengerlően szórakoztató, de elképzelhető, hogy csak akkor, ha megvolt az egész VICO-s kazettás életérzés.

the-guest-maika-monroe.jpgMeg egy nagy szart! Nem csak akkor, bármikor. A The Guest minden, ami a Drive lenni akart, a Vendéget játsszó Dan Stevens kinézete még hajaz is Ryan Gosling fizimiskájára. A különbség csak annyi, hogy Wingard nem köldökbámul és van humora, nem takaródzik porhanyóssá patinásodott művészrendezők nevével, hanem bevállalja hatásait, és egy vicces, izgalmas, helyenként akár még érzelmes masszává gyúrja őket össze, aztán az ember képébe vágja, mint egy szögekkel kivert hógolyót. A The Guest az elmúlt fél év legszórakoztatóbbb filmje, emellett pedig hibátlanul kivitelezett: szuper anamorf szélesvásznú képek, remek kompozíciók, LSD halucinációkat idéző színkavalkád (neonnal festve), amikor pedig a film végén beindul az igazi, tökös akció (komplett SWAT osztag az egyszemélyes gyilkológép ellen) az nem ám ilyen kézikamerás rángatódzás, és nem videóklippes szecskára vágás, hanem jól átlátható, dögösen kinéző darabolós lövöldözés, amilyet azóta nem láttunk, hogy Michael Dudikoff befejezte a pályafutását (na jó, annál azért jobb).

Ha akarsz egy estét, amikor egyszerre érzed magad nagyon férfinak és vigyorgó gyereknek, kölcsönözd ki a The Guest-et, toljad be a videomagnóba, opcionálisan ragadj meg egy sört, aztán kellemes szórakozást.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr76300307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.06.18. 20:52:17

Kíváncsivá tettél, kiveszem torrenttékából.

Eddard · www.panagia.hu 2014.12.07. 12:04:14

Most néztem meg. Valóban nagyon szórakoztató kis movie.
A főszereplő Dan Stevens pedig az egyik legjobb casting akit az elmúlt időben láttam...

AldoWinnfield 2014.12.08. 17:24:54

Nekem ennyire nem tetszett, de van benne valami, ami miatt kurvára szórakoztató. Talán a stílus, ami még akkor is üt, ha az ember nincs tisztában a nyolcvanas évek filmjeivel. Jah, azt is hozzátenném, hogy tegnap óta csak jobban bejön a film, egyre inkább érik bennem, hogy ez egy igazán jó mozi!

borosnyuszi 2014.12.10. 16:21:14

Szerencsére előbb láttam a filmet mint olvastam a kritikát. Nekem nem jött le az a sok minden amit leírtál, sőt sokszor unatkoztam a film közben, pedig jól indítanak. Sajnos a főszereplő kivételével felejthetők a karakterek de, ha valóban a '80- as évek megidézése volt a cél akkor jelentem sikerült. Dan Stevensről eddig nem hallottam de, ezek után remélem látom még a filmvásznon az egész produkciót elviszi a vállán, tényleg ijesztően hozza a karaktert.

K.Leslee 2014.12.22. 00:03:11

Sikerult megidezni a 80-as 90-es eveket, de ez nem menti meg a filmet. Ha a puszta szorakoztatas volt a cel akkor nem kellett volna logikatlanul megirni, mert csak erre koncentraltam. A szoke csajon kivul mindenki total idiota volt, de ez is a 90-es evek elejenek a nevjegye, amikor is ugy altalaban szartak a karakterabrazolasra, a fohos korul mindenki szkeptikus volt vagy retardalt. Szoval helyenkent tenyleg remek korrajzzal operal a film, de ez igy sajnos keves.
A vegen vartam hogy SPOILER terminatorkent csupasz femvazzal kisetal a romok kozul :-) Vegulis majdnem igazam lett. Szoval nosztalgia ide vagy oda, ez egy 6/10.

Gringo 2014.12.28. 15:48:58

Én a mai napig szeretem az ilyen "faék" egyszerű filmeket. :)

FilmBaráth 2014.12.29. 07:51:29

Nekem nagyon tetszett a film!:-)
süti beállítások módosítása