Gépállat SC / Mean Machine (2001)
2014. május 07. írta: FilmBaráth

Gépállat SC / Mean Machine (2001)

gépállat.jpgNem érdekel a foci. Tényleg nem. A focisták még kevésbé. De azért akadnak kivételek. Például Vinnie Jones. Ő sem a pályán nyújtott teljesítményével nyűgözött le (egyszerűen azért, mert nem nézek focimeccseket, vagyis nem láthattam játszani), hanem a Guy Ritchie filmekben nyújtott alakításai miatt. Igaz, hogy saját magát játszotta, de ettől még nagyon jó volt. Ahogyan a Tolvajtempóban és a Kardhalban is, az X-men: Az ellenállás végét ki ne felejtsem. Hosszú kihagyás után a Szupercellában láttam, és nagyon megrázott, hogy ő sem lesz fiatalabb. Amikor újráztam a Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső című Guy Ritchie klasszikust, azonnal eszembe jutott újra, olyan filmet kerestem, amit még nem láttam, a választásom erre az alkotásra esett (miért, miért: egyrészt mert úgy gondoltam, ideje megnézni, hogyan focizik az isteni Vinnie, másrészt pedig Guy Rithcie volt az egyik producer), és jól döntöttem, ez ugyanis egy meglepően jó kis sportfilm!

Danny Meehan (Vinne Jones) az angol futball válogatott csapatkapitánya volt, azonban kiderült, hogy eladott egy fontos meccset, ezzel kizárta magát a sportvilágból. Nem meglepő módon nem tudta feldolgozni ezt a helyzetet, alkoholba fojtotta bánatát. Egy nem túl szép napon rendőröket inzultált nem túl beszámítható állapotban, ennek következtében egy börtönben találta magát. Három év, ha jól viseli magát, egy éven belül szabadulhat. Naná, hogy az a célja, hogy kerülje a balhét, és minél előbb leléphessen erről a rémes helyről, azonban ez természetesen nem jön össze, és még természetesebben úgy alakulnak a dolgok, hogy neki kell felkészítenie a fegyenceket a fegyőrök elleni meccsre...

Nulla elvárással álltam neki a filmnek, ehhez képest már az elején kíváncsi lettem, olyan jól sikerült Vinnie-nek előadni a lecsúszott futballsztárt. A zseniálisan jó kezdés után leül a történet, egy szokásos börtönös-sportos dramaturgia következik, semmi meglepetés, meglepő módon mégsem unalmas a film. A finálé viszont tökéletes, végigszurkoltam a focimeccset, annyira magával ragadtak az események, holott nem volt kérdés, hogy mi lesz az eredmény. Vinnie Jones-t élmény volt focizni látni, Jason Statham-et szintén (bár ő kapus volt alapvetően ugye, de azért egy-két kunszttal megörvendeztetett minket).

A forgatókönyv jól össze lett rakva, függetlenül attól, hogy egy kliséhalmaz, egyetlen előre nem látható fordulat sincs benne. A karakterek viszont jól meg lettek írva. A főszerepet Vinnie Jones-ra írták, nem kellett neki method acting, hogy belebújjon Danny bőrébe, nem írtak neki túl sok és míves szöveget, de azért adtak a coolságnak. A focicsapat minden tagját megismerjük, ezért szurkolunk nekik. A fegyőröket eléggé egysíkúra sikerült megírni, de nem baj, úgysem a dosztojevszkiji mélység miatt érdemes megnézni ezt az alkotást. A jól alkalmazott premier plánok nagyon jót tettek a filmnek, a vágások is jól sikerültek, a focimeccs pedig parádés lett, sikerült megteremteni az igazi játék-feelinget.

Nem veszi magát komolyan a film, a színészeken látszik, hogy bulira vették a forgatást, az idősebb, rutinosabb színészek szállították a jellemábrázolást, a többieknek nem kellett annyira megerőltetniük magukat, hogy jók legyenek a szerepükben. Matiné, a jobbik fajtából. A jelenetek nem lépnek túl egy tévéfilm szintjén, a párbeszédek viszont jók, összességében egy jó közepes film sikeredett. Aztán elkezdődik a focimeccs, és utána már úgyis csak arra fogunk emlékezni, és ez így van jól.

gépállat2.jpgVinnie Jones jól eljátszotta saját magát, két arcjátékra korlátozódik a színészi képessége, de azt jól váltogatja, és a jól megírt karakter hiteles megformálásához ez elég volt. Jason Statham messze a legjobb alakítást nyújtja a Szerzetes szerepében (és egyáltalán nem mellesleg nagyon jól néz ki, valamint nem hétköznapi kunsztokat mutat be, hatásosan kilassítva, ahogyan azt kell). David Kelly a rangidős fogoly szerepében szép pillanatokat szerez nekünk, a többiek viszont nem alkotnak maradandót.

Barry Skolnic jó kis egyszer nézős filmet hozott össze, a színészvezetés jó, a jelentek nem rosszak, de nem is igazán kidolgozottak, egyértelműen a focimeccsre tartogatták a puskaport, azt valóban nagyon jól és hatásosan sikerült kivitelezni. Nem váltotta meg a világot a rendező, de nem is vallott szégyent.

Meglepően jó focifilm, Vinnie Jones és Jason Statham miatt egyszer mindenképpen látni kell!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr566056215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.07. 00:15:46

Ha lány ír focifilmről, akkor én nem hiszem el egy szavát sem. Menjél vissza a konyhába gasztroblogolni.

Amúgy lassan illene megnéznem ezt a filmet, fociból idáig valahogy csak a huligános darabokon jutottam túl.

Mr.Treeger 2014.05.07. 09:11:49

Ez a Burt Reynolds Hajrá Fegyencváros újràja.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.07. 10:24:17

Amikor megtudtam, hogy Vinnie Jones igazából focista volt, majdnem leestem a székről. Ráadásul nem is valami megye 2-es.

Donjon 2014.05.07. 11:31:20

@REMY: Ja a legkeményebbek közül való. :)

"Szintén jókora vihart kavart még 1988-ban egy fénykép, amin egy éles szemű fotós mérkőzés közben csípte el, amint éppen megragadta Paul Gascoigne heréit - így próbálván féken tartani az egykori világklasszist a pályán."

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.07. 11:45:00

@Donjon: Illetve ő tartja azt a rekordot, hogy 3 másodperccel kezdés után már sárgát is kapott egy meccsen. :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.07. 12:49:46

@danialves: www.youtube.com/watch?v=X2P9gGElMB4

1:52-nél :D Nem is a labdát akarja elrúgni, hanem az ellenfél lábait. Édes Istenem :D Amúgy nagyon bírom a tagot. Mindig felröhögök, amikor meglátom egy filmben.
süti beállítások módosítása