James Bond: Dr. No / Dr. No (1962)
2014. április 13. írta: FilmBaráth

James Bond: Dr. No / Dr. No (1962)

Dr No (1).jpgNagyon jó pasi volt Connery ifjú korában! Mivel én már csak sármos idős bácsinak ismertem meg, ezért sikerült jól ledöbbennem ezen a tényen. Minden kornak megvan a maga James Bondja. Én a Pierce Brosnan érában szocializálódtam, és lány létemre nagyon szeretem a sorozatot (miért ne tenném? jó pasik, übercool szöveg, jó kis akciók, feminizmus felfüggesztve a filmek idejére, lelazít és helyén kezeli a franchise-t, így nagyon jól lehet szórakozni rajta). Legendákat hallottam az első James Bond filmről, muszáj volt megbizonyosodnom róla, hogy valóban olyan jó, mint amilyennek mondják. Nos, nem az, de ettől még méltó a híréhez. Connery miatt önkínzás lenne kihagyni, de azért a látvány mellett a forgatókönyvre is fordíthattak volna egy kis időt. 

A kies Jamaicában békésen zajlik a kártyaparti az elegáns klubban, ámde néhány bérgyilkos áldásos tevékenységének köszönhetően gyorsan véget ér az idill, meggyilkolják a brit titkosszolgálat egyik ügynökét. A rejtély megoldása természetesen őfelsége leghíresebb titkos ügynökére vár. Természetesen kártyajáték közben láthatjuk az első premier plánt a ma már klasszikus bemutatkozó szöveggel: A nevem Bond, James Bond (Sean Connery ejthette ki először a legendás szavakat a filmvásznon). Természetesen hölgytársaságban tölti itt az idejét, de sajna a dolce vitának vége egy időre, mivel Jamaicára kell mennie, hogy kiderítse, mi történt kollégájával. Nem az a típus, aki sokáig egyedül marad, ezúttal a habokból látványosan kiemelkedő Honey Rider (Ursula Andress) kellemes társaságában jut el Dr. No-hoz, a titokzatos tudóshoz, aki jó Bond - gonoszhoz híven természetesen világuralomra tör. Ideje, hogy kedvenc ügynökünk akcióba lépjen, mert ugye valakinek meg kell menteni a világot....

Amilyen jól indul a film, olyan szépen laposodik el a végére. Connery sármja tényleg lehengerlő, pláne ha az ember lánya a Brosnan - féle tipikus angol úriemberhez van szokva, erre most kap egy közel sem olyan kifinomult, ám annál  rámenősebb playboyt. Na persze jó volt a körítés, jól felépítették a karaktert, jó autók, szép nők, vodka martini felrázva, nem keverve, ki van ez találva, a fiúk rá akarnak hasonlítani, a lányok pedig szívesen golfoznának vele pizsiben (vagy anélkül). Rendkívül előnyös beállítások sorozatában csodálhatjuk Connery kidolgozott izmait, nézhetjük a jól koreografált akciójeleneteket, amelyek hatására csak a film közepe táján kezd el hiányozni a jó történet, és egy főgonosz. Aki meg is érkezik a végén, azonban nem igazán kap fajsúlyos jeleneteket, ez a film Bondról szól, de ez önmagában kevés ahhoz, hogy kitöltse a közel két órás játékidőt.

Coolságban valóban beállította a mércét az első James Bond film, azonban annyira a külsőségekre összpontosítottak, hogy a tartalom nem kicsit veszett el időközben. A párbeszédek között akad néhány valóban ütős, de azért inkább biztosra mentek az alkotók, mint a szómágiára. A maga kategóriájában mégis etalon lett ez az alkotás, nagyon sokáig kitartott a legendás karakter sármja, a franchise azt sugallta, hogy ez a sorozat a látványos akciófilmek alfája és omegája. És bejött a stratégia, még évtizedek múlva is tódult a közönség a moziba James Bond kalandjaira. Ma már kicsit megmosolyogtató a látvány de ne felejtsük el, hogy ez akkoriban csúcstechnika volt, a vágás mai szemmel nézve is nagyon jó, a zene pedig nagyban hozzájárult a film hírnevéhez.

Connery egyáltalán nem csak külsejével hódit, bár nem is annyira a színészi tehetségével, hanem az egyéniségével. Élettel tölti meg a karaktert, mindenkit lemos a vászonról. Ursula Andress - nek az volt az összes dolga,hogy jól nézzen ki, ezt hozta is, de azért színészi mélységekről nem beszélnék az ő esetében. Joseph Wiseman Dr. No szerepében nem alkotott maradandót, Bernard Lee-nek M. szerepében ehhez elegendő volt néhány perc.

Dr.-No-1962-4.jpgTerence Young jó, de nem kiváló filmet rendezett. Látványosak voltak az akciók, Connery egyénisége betöltötte a vásznat, azonban a történet nem igazán állt össze, erősen hiányérzete marad a nézőnek. A színészvezetés jó, helyzet és jellemkomikumban sincs hiány, jellemfejlődés nem nagyon akad, a fő karakter jól meg lett írva, de a többiekre nem vesztegettek sok időt.

Sikerült megteremteni a Bond - univerzum alapjait,, bár azért volt még hová javulnia a franchise-nak, de Connery miatt minden hiányosság meg van bocsátva!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr85877488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Razzul 2014.04.13. 12:50:32

Egy férfiember véleményét is szívesen elolvasnám erről a filmről.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 13:34:43

lesz írás mindegyik bond filmről?!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.13. 14:10:13

@doggfather: Igen, minden héten 1, ugyanebben az időpontban

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 18:43:29

@danialves: szuper!

nem lehet eleget írni/olvasni Bondról!

TomAce 2014.04.13. 22:51:39

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, ez a maga idejében izgalmas filmnek számított. A korabeli ajánlókban az első Bond-mozikat még thrillerként reklámozták.
Ettől függetlenül ez jó felütés, a film és a cikk is, kíváncsian várom a további részekről írt posztokat is!

Monsieur 2014.04.14. 05:22:05

@Razzul: ja..szerintem meg kimondottan Ursula Andress miatt érdemes rákattintani a mai napig is ere a filmre..

Razzul 2014.04.14. 08:08:53

@Monsieur: nem a filmben szereplő szépfiúk és a széplánykák miatt írtam amit írtam.

Monsieur 2014.04.14. 10:23:12

pedig én meg azt gondolnám így magamtól hogy másért mi a fenéért nézné meg bárki is aki akár csak egy Bond filmet is látott már.?

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.04.14. 13:04:50

mikor először láttam el sem akartam hinni, hogy ő a jó öreg Sean. a filmet imádom, bár mondjuk a kedvencem a thunderball. kösz az írást.

FilmBaráth 2014.04.14. 13:34:46

@TomAce: Örülök, hogy tetszett a poszt.:-)Érkeznek folymatosan az írások a további Bond filmekről is.:-)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.14. 14:17:39

@FilmBaráth: Szia! Csak egy apró javaslat a sorozattal kapcsolatban: ha van rá lehetőséged, érdemes megnézni a dvd extrák között található Így készült kisfilmeket, mindegyikhez tartozik egy kb fél órás doksi, és szinte mindegyik film baromi érdekes körülmények között "fogant", érdemes időt szánni rájuk, nem a szokásos minden infót nélkülöző körbedicsérős cuccok.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.14. 15:13:31

connery-s bond filmet szinte nem is láttam, nekem a roger moore éra volt a gyermekkorom, és meglepő módon timothy daltonnal készült filmeken is túl vagyok

A munka hőse, minden kommunista őse (törölt) 2014.04.14. 15:27:52

szerencsére minden bond legalja, pierce brosnan előtt szocializálódtam a témában. brosnan igazi übergagyi, metroszexuális, nyegle és sármőrködő bond volt. connery, craig és az egyetlen egyszer alakító lazenby az igazi bondok. a sorrend az mindegy, mindhárman egyforma jók.
süti beállítások módosítása