A 10 legjobb Russell Crowe-film
2014. március 22. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Russell Crowe-film

Telik az a mocsok idő. Kellett néhány másodperc, amíg a Noé előzetesében az ősz szakállas bácsiban felismertem Maximust. Egyszer minden bálvány ledől, és persze tudom, hogy a színész, mint mindenki más, megöregszik, de ez akkor is hatalmas sokk volt. Rémes, hogy lassan már egyetlen igazi macsó sem lesz a a filmvásznon, akiért gátlások nélkül lehet rajongani. Jóképű, izmos színészből nincs hiány, de hiányzik belőlük a karizma, ami miatt hosszú távon is kíváncsiak lennénk rájuk. Már Vin Diesel sem igazi, a többieket pedig inkább hagyjuk...

Mindnyájunk kedvenc Gladiátora ugyan már messze nem annyira top sztár, mint a legendás Ridley Scott film bemutatása idején, de azért ma  is érdemes betérni arra a mozielőadásra, amelynek plakátján szerepel a neve . A nagy viharokat kavaró Noé van most műsoron, naná, hogy megnézzük, és kíváncsian várjuk, hogyan borítja vízözönbe a világot Aronofsky.

Sok műfajban kipróbálta magát a kiváló színész az évek során, nem volt kasszasiker minden filmje, de azért nem iratkozott le az A listáról. Az alábbi lista teljesen szubjektív, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

 

10. Kapitány és katona : A világ túlsó oldalán / "Master and Commander: The Far Side of the World" (2003)

kapitány és katona_1.jpg

A kritika itt olvasható.

Elég vontatottan kezdődik a film, kell egy fél óra, amíg elkezd magával ragadni a történet. Utána már gyorsan telik az idő, lehet szurkolni a legénységnek és a hős kapitánynak. Habár akad benne látványos csatajelenet (mivé is  lennénk, ha nem láthatnánk Crowe-t, amint dögösen fényképezve, látványosan legyőzi a rossz fiúkat), de mégsem az akción van a hangsúly, hanem az érzelmeken, az emberek közötti kapcsolatok bemutatásán. Összességében egy jó, de nem kiváló film született, kár, mert az alkotók tehetsége miatt ennél többre volt hivatott, így sajnos nem lett maradandó alkotás.

9. A dolgok állása / State of Play (2009)

2009_state_of_play_007.jpg

Ben Affleck miatt majdnem kihagytam annak idején ezt a filmet, de szerencsére voltam annyira kíváncsi Crowe-ra, hogy ne törődjek a leendő Batmannal. Ez a jó kis  thriller a politika mocskában dagonyáz, ugyanis az amerikai elnöki posztra is esélyesnek tartott képviselő, Stephen Collins (Affleck) asszisztensnője gyilkosság áldozata lesz. Közben Cal McAffrey (Crowe), egy riporter szintén gyilkossági ügyben nyomoz, és a szálak szépen összegabalyodnak. Nem volt kirobbanó siker a film, pedig jól sikerült.

8. Amerikai gengszter / American Ganster (2007)

american gangster.jpg

Nem ez a legjobb filmje Ridley Scottnak, de a Denzel Washington - Russell Crowe páros elviszi a hátán a történetet, és a rendezés sem hagy nagyon kívánnivalót maga után. Az a bizonyos plusz hiányzik belőle, ami miatt legendás alkotás lehetett volna belőle, de attól még egy jó film, erős dráma, kiváló színészi alakításokkal.

7. Hazugságok hálója/ Body of Lies (2008)

body of lies.jpg

Leonardo CiCaprio és Russel Crowe egy Ridley Scott fimben? Naná, hogy megnézzük! Ez az alkotás sem lett filmtörténeti mérföldkő, azonban a két kiváló színész játékának és az értő rendezésnek köszönhetően nem maradunk szép pillanatok nélkül, ez egy jó film, bár sem a színészeknek, sem a rendezőnek a legjobbja,de ennél rosszabb filmet soha ne nézzünk!

6.  Börtönvonat Yumába /3:10 to Yuma (2007)

börtönvonat yumába_1.jpg

A kritika itt olvasható.

Kevés a jó westernfilm, pláne a jó remake. Ez az. A történet a műfaj sajátosságai miatt eléggé szimpla, de szerencsére sikerült megtölteni tartalommal, jó volt a forgatókönyv, a két fő karakter jól meg lett írva, a jellemfejlődés jól nyomon követhető. Katarzis nincs, de westernfilmhez képest erős dráma van, és persze nem utolsósorban kedvünkre nézhetjük premier plánban Crowe-t és Christian Bale-t, ahogy látványosan lovagolnak, lövöldöznek, akcióznak. Jó kis film lett belőle, látványos, izgalmas, mi kell még?

 

5. A remény bajnoka / Cinderella Man (2005)

Cinderella Man 1.jpg

Szinte minden  macsó színésznek van egy bunyós filmje, Crowe próbálkozása a minőségibbek közül való, 1930-as évek, a nagy gazdasági válság idején. Braddock (Crowe) sportolói karrierje már lezárult, azonban családja eltartása érdekében be kell vállalnia egy mérkőzést, ahol elvileg nincs esélye nyerni. De persze győz, új lendületet vesz a a a karrierje, ám egy nem túl szép napon egy olyan ellenféllel kerül szembe, aki már ölt a ringben. Egyáltalán nem érdekel az ökölvívás, mint sport, de ezt a filmet imádtam, Crowe és Paul Giamatti miatt érdemes megnézni!

4. A bennfentes / The Insider (1999)

the insider.png

Igen, ez a film is a Gladiátor előtt készült, vagyis nem a világhír miatt választotta ki Michael Mann Al Pacino partnerévé Crowe-t. Az alakítás olyan jól sikerült, hogy Crowe-t Oscar díjra is jelölték. A film a dohányipar sötét oldalára vezet el bennünket, Jeffrey Wigand (Crowe) szembekerül a lelketlen multival, ráadásul a dörzsölt riporter nek (Pacino) hála még a nyilvánosság is rászakad, és ebben a játszmával csak vesztes lehet. Kiváló film, erős dráma, remek színészi alakítások, kötelező darab!

3. Egy csodálatos elme /  A Beautiful Mind (2001)

egy csodálatos elme_1.jpg

A 4 Oscar díjból nem jutott egy sem Crowe-nak, de azért a jelölés mutatja, hogy az Akadémia elismerte kiváló alakítását ebben a filmben. Egy matematikus zsenit, John Nash-t alakította, 1947-ben egy számára hatalmas kihívást jelentő feladatot kap a kódfejtés területén. Azonban a briliáns elme nem csak áldás, átok is, Nash-nak meg kell tanulnia együtt élni a démonjaival. Őszintén szólva a mai napig nem értem, hogy Jennifer Connely mire fel kapott Oscart a teljesen közepes alakításáért, ugyanakkor miért hanyagolták Paul Bettanyt a díjosztásnál? Végül is mindegy, ez semmit sem von le Ron Howard mozijának értékéből, többször nézős film!

2. Szigorúan bizalmas / L.A, Confidental (1997)

l.a. confidental.png

Kim Basinger ezért a filmért kapott Oscart, de nem miatta érdekes a film, hanem két, akkor még nem annyira ismert fiatal színész, Guy Pierce és Russell Crowe, na és persze Kevin Spacy játéka miatt. Az angyalok városában valaki éppen át akarja venni az uralmat, ezért a két teljesen különböző nyomozónak meg kell tanulnia együtt dolgozni. Ritka erős dráma, ami egyáltalán nem mellesleg jó krimi is.

1. Gladiátor / Gladiátor (2000)

Gladiator_1.jpg

Róma victor! Crowe tehet bármit, játszhat bárkit, ezzel a szereppel írta be magát a filmtörténetbe és a nézők szívébe. Itt minden összejött: Ridley Scott rendezői munkája, a jó forgatókönyv, a látványos csatajelenetek, és persze a kiváló színészi alakítások mind hozzájárultak ahhoz, hogy kultfilmmé váljon a hadvezérből rabszolgává lett Maximus története. A filmvászonra álmodott Római Birodalom, a gladiátorok életének bemutatása újra divatba hozta a látványos, véres "történelmi" filmeket, gondoljuk csak pl. a Spartacus sorozatra, vagy akár a Trónok harcára. Ezt a filmet nem lehet elégszer látni!

NY124 kritikája itt olvasható

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr595852638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.22. 00:06:59

Body of Lies-ról lassan írhatnál egy kritikát, mert még mindig nem értem, mit eszel azon a középszerű filmen.
Nekem igazán A bennfentes sem tetszett, mondjuk Mann filmjei alapból nem jönnek be a rengeteg üresjárattal.
De legalább a dobogó tökéletes lett. :)

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2014.03.22. 00:27:06

Hatalmas Crowe-fan vagyok :) Egy időben ledaráltam a régi filmjeit, az ausztrál időszakából nagyon ajánlom a Romper Stomper-t, ebben egy náci legényt és a The Sum of Us-t, ebben meg egy meleg srácot alakít, mindkettőben remek. Az amerikai filmjeiből a The Next Three Days-t hiányolom kicsit a listáról.

FilmBaráth 2014.03.22. 00:29:00

@danialves: Lassan majd írok:-)Örülök, hogy legalább a dobogó elnyerte a tetszésedet:-)

Dr_utcai_arcos 2014.03.22. 01:33:13

Egy dologgal azért vitatkoznék, nem hiszem, hogy a Trónok harca emiatt került volna képernyőre. 4 évvel korábbi könyv, már jóval a Gladiátor előtt hatalmas siker volt.

Nyílméregbéka 2014.03.22. 01:36:06

Én maximum egy top3-as listát tudnék összeállítani, a Szigorúan bizalmas, a Hazugságok hálója, és a Remény bajnoka jó film, a többi csak középszerű, 5-6/10 körüli filmek.

FilmBaráth 2014.03.22. 07:07:10

@Dr_utcai_arcos: És ki olvasta el, mielőtt megnézte a sorozat első évadát?:-)

FilmBaráth 2014.03.22. 07:09:26

@Cat_the_cat: Köszönöm az ötleteket!:-)

luftwaffe44 2014.03.22. 10:55:24

A Romper Stomper-nek helye lenne a listán, szvsz.

A Virtuosity is elfogadható, bár a 10-es listára nem tenném fel.

Dr_utcai_arcos 2014.03.22. 13:34:27

@FilmBaráth: Tudnék mondani pár nevet. Pl. jómagamat is ;).

Dr_utcai_arcos 2014.03.22. 13:35:41

@FilmBaráth: A divatmajmokat sosem bírtam. Lásd remek példának a Sorstalanságot. Engem se előtte se utána nem mozgatott meg, de utána az összes tarisznyásnál kötelező olvasmány volt a metrókon, buszokon broáf...

krferi 2014.03.22. 13:41:17

@Dr_utcai_arcos: én viszont a sznoboktól kapok hányingert.

paráznabillegető 2014.03.22. 14:07:56

the man with the iron fist? bár ott inkább mellékszereplő...
a master and commander nálam a második.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.22. 14:09:12

@FilmBaráth: Ettől függetlenül a Spartacus-vonalat az évtized második felében inkább a 300 indította be.
A Gladiátor után is volt egy ilyen fellángolás a Trójával, Mennyei királysággal, de ez utóbbinál nagyjából le is állt ez a "nagyszabású ókori történelmi filmek" vonulat. Aztán jöttek ezek a "nincs pénz 200 statisztára, de legalább folyik a vér" típusú sword-and-sandal filmek.

A Trónok harca elődjének meg a Rómát mondanám, az volt az első ilyen jellegű sorozat, amit el tudott adni az HBO, és addig kb. senki nem gondolta volna, hogy néhány R-kategóriás gyilkolással megfűszerezett szarkavarás egy évadon keresztül ennyire népszerű lesz.

napocskin9 2014.03.22. 16:37:40

A dobogó tényleg tökéletes. A Gladiátor után én is elkezdtem Russell Crowe filmeket nézni, korábbiakat (aztán az újaknál valahol a Kapitány és katona körül lemaradtam, szóval jó régen). Én is csak ajánlani tudom a Sum of Ust meg a Romper Stompert, plusz még egy korai Crowe filmet (amiben egy másik nagy kedvencem, Hugo Weaving játssza a másik főszerepet), a Proofot. Igaz, ezek mind inkább egzotikumok mint közönségfilmek. :-)

Dr_utcai_arcos 2014.03.23. 00:15:02

@krferi: vagy fogalmad sincs mit jelent a sznob. Én erre tippelek ;)!

spinat 2014.03.23. 06:22:09

a lista megnyugtatott, hogy RC-nak nincsenek igazán jó filmjei. Persze a Romper Stompert kivéve. De az meg lemaradt a listáról. A szerzönek tessék a következö órára pótolni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.23. 08:14:20

a romper stomper fájóan hiányzik (nekem) a listáról.

Flea 2014.03.23. 08:39:39

Az, hogy a Gladiátor a legjobb filmje mindent elmond...

redriot77 2014.03.23. 10:32:54

Nekem a Kapitány és katona az egyik kedvenc filmem. Egy nagyon jól megcsinált, klasszikus kalandfilm. Kb. egy időben jött ki a Karib-tenger kalózaival. Utóbbi akkora bugyutaság volt hogy azt hittem meg fog bukni, kicsit össze is húztam magam a moziban hogy miféle gyerekmatinéra ültem be. Ehhez képest bombasiker lett. Valószínűleg részben ez is az oka hogy a Master & Commandernek nem készült folytatása, pedig biztos volt ilyen terv, mivel a film alapjául egy tizenvalahány kötetből álló regénysorozat első pár könyve szolgált. Kár, szerintem vannak még páran akik örülnének az HMS Surprise újabb kalandjainak.

akira1 2014.03.23. 10:52:46

A Good Year - ez a legjobb filmje. Igaz, itt a partnere (Marion Cotillard) még nála is jobb, de mint film, amiben Russel Crowe játszik, ráadásul Ridley Scott a rendező - szerintem ez a legjobb filmje.

pobeda 2014.03.23. 10:59:27

@Cat_the_cat: A Következő három nap c. filmet én is hiányoltam.

obscuriloquium 2014.03.23. 11:19:20

Romper Stomper, szerintem is.
A Gladiátor, nos, az afféle bűnös élvezet, legalábbis nekem. Olyan gyönyörűségesen van fényképezve, mint nagyon kevés római témájú film, és Phoenix Commodusát akármeddig elnézném, de az az erőszak, amit a forgatókönyv tett a római történelmen, hát...

toroloco 2014.03.23. 12:56:41

@FilmBaráth: az első 4 kötet 8.5 millió példányos eladást produkált az HBO sorozat előtt. Csak Amerikában.

nyalógép 2014.03.23. 15:02:02

@doggfather: Én meg a Túszharc-ot. Nagy kevencem. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.23. 22:59:15

a Trónok Harcát itt megemlíteni szerintem elég erőltetett, de már mások elmondták előttem a frankót, mit indított el és hogyan

amúgy a csodálatos elme szerintem simán jobb a Gladiátornál, de hát ugye ezt a listát egy nő írta, így megbocsátható :)

hate4 2014.03.26. 07:54:48

L.A. Confidental csak a második? Egy fabatkát sem ér ez lista. :)
süti beállítások módosítása